Dodaj do ulubionych

Refluks moczowy

25.05.12, 09:28
Witam serdecznie!Mamy podejrzenie refluksu moczowego oraz przystawki nie produkują hormonu,który zagęszcza mocz. Musimy zrobić przez dwa dni pomiar picia i sikania, następnie ponowne badanie moczu i usg i jakieś badanie podczas oddawania moczu(pomiar ciśnienia czy coś podobnego). Czy aby potwierdzić refluks musimy zrobić cystografię? Urolog mówi,że zrobimy ją w ostateczności. Czy samym usg można rozpoznać refluks?. Bardzo boje się tej cystografii,za dużo czytałam o niej negatywnych rzeczy.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Refluks moczowy 25.05.12, 10:44
      przystawki nie produk
      > ują hormonu,który zagęszcza mocz

Chodzi o hormon wytwarzany przez przysadkę mózgową-wazopresynę ?

Czy lekarz podejrzewa i refluks i brak hormonu czy albo to albo to ?

To badanie o którym piszesz to prawdopodbnie cystometria albo uroflowometria. Cystometria jest niebolesna , tyle że może mało komfortowa bo odbywa sie na pełnym pęcherzu, który zostaje wypełniony specjalnym płynem (cewnik) , w odbycie mocuje się specjalny cewnik z takim balonikiem,i sprawdza się ciśnienie. Uroflowometria polega w skórcie na sikaniu do specjalnego kibelka, który jest podłączony do kompa i analizuje strumień moczu, jego ciśnienie. MOże zrobi jeszcze jakies inne badanie aby sprawdzić ten hormon-na tym się nie znam bo córka nie miała takich badań, Przez jakiś czas przyjmowała tylko tabletki z wazopresyną wlaśnie, które miały zagęsić moczi wyeliminowac moczenie nocne.

Urolog zostawia cystografię na koniec i słusznie, nie chce dziecka "męczyć'niepotrzebnie, zwłaszcza że powstało dużo mitów na temat tego badania. Nie powinnas się bać i za dużo czytać wink) bo się nakręcić a to niedobrze bo Twój strach przejdzie na dziecko. Problem przy cystrografii może być przy dzieciach 2-4 letnich-które rozumieją z jednej strony za dużo, z drugiej strony za mało. Twój syn ma 6 lat, można mu juz pewne rzeczy wytłumaczyć, pokazac jak odbywa się badanie. Kup cewnik w aptece, pokaż mu że taka cieniutka rurka zostanie umieszczona w penisie, że nie będzie czuł bo zostanie posmarowany środkiem znieczulającym. Przez cewnik zostanie wpuszczony kontrast i na obrazie rtg będą robione zdjęcia, które pokażą jak wędruje płyn, czy napotyka na przeszkody. Badanie nie boli, nie jest miłe ani przyjemne tak jak szczepienie, wizyta u dentysty, przewrócenie się i zadrapanie, ale dyskomfort po badaniu mija.

Trzymam kciuki, dawaj znać co wyszło.
      • betticzka Re: Refluks moczowy 25.05.12, 13:24
        Dziękuję Kochana!
        Lekarz podejrzewa jedno i drugie (refluks i brak hormonu-nocne moczenie). Na dzień dzisiejszy jestem trochę przerażona,ale wiem,że trafiłam do dobrego lekarza wiec ta myśl mnie uspokaja. Pozdrawiam ciepło smile
        • guderianka Re: Refluks moczowy 25.05.12, 16:06
          Spokojnie, nie dziwię się przerażeniu ale właściwa diagnoza to ...paradoksalnie najlepsza informacja jaką możesz dostać-znasz wroga, wiesz jak z nim postępować i sobie radzić. Pełen sukces. Daj znać (p.s. urolodzy,nefrolodzy na wojciecha to jedni z lepszych fachowców)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka