15.01.05, 10:10
czesc dziewczyny;
czy uzywacie podloza uromedium do badania moczu.? Ja zwykle tak, bo szpital,
gdzie woze siski praktykuje to. Ale juz z dwoch innych zrodel(inne
labolatoria) uslyszalam, ze uromedium jest niedokladne.
Czy cos wiecie na ten temat? A moze Pan Doktor?smile
Jola
Obserwuj wątek
    • ziuta74 Re: uromedium 15.01.05, 13:28
      hmmm troche mnie zaskoczylas.
      zaplacilam za to jak za zboze, bo musialam kupic naraz 10 szt gdyz apteka nie
      chciala mi tego sprzedac na sztuki. nie spotkalam sie z zadna negatywna opinia.
      co nie oznacza ze takowych nie ma.
      przy najblizszym posiewie zapytam laborantki co o tym sadza i dam ci znac

milego weekendu
      • joln Re: uromedium 15.01.05, 14:43
        ja na szczescie tego nie kupuje, tylko dostaje w lab, w;liczone w cene badania
        W tym lab. twierdza, ze uromedium jest ok, bo zapobiega namnazaniu bakterii w
        czasie miedzy pobraniem a dostarczeniem do lab.
        w dwoch pozostalych miejscach, gdzie nie stosuja tego podloza stwierdzili, ze
        nie jest ok, bo to tylko podloze transportowe uzywane gdy nie mozna szybko
        dostarczyc moczu.
        oni rzekomo dysponuja bardziej profesjonalnymi podlozami i sami "sieja" na nich.
        ciekawe...
        • ziuta74 Re: uromedium 15.01.05, 15:18
          na opakowianiu jest napisane ze jest to podloze transportowo-wzrostowe do
          diagnostyki mikrobiologicznej moczu metoda zanurzeniowa.
          jest rowniez napisane ze sluzy do oznaczenia ogolnej liczby bakterii w moczu
          oraz do wstepnego roznicowania baketrii gram ujemnych (nie ma nic nt. gram
          dodatnich)
          w sumie pare razy juz mnie kusilo zeby zamiast wozic to do laboratorium, to
          postawic na kaloryferze i zobaczyc czy cos sie wyhoduje. czytalam, ze jakas
          babka wlasnie w ten sposob bardzo wstepnie weryfikowala czy dziecku cos dolega
          czy nie (np. goraczka w nocy, pobierala mocz i do rana wiedziala czy cos sie
          wyhodowalo)
          jakos nigdy sie nie odwazylam zeby to sprawdzic na wlasna reke
        • mami7 Re: uromedium 15.01.05, 18:31
          A jesli można, Joln, gdzie robisz badania moczu?

• joln Re: uromedium 15.01.05, 20:38
            zwykle w Prokocimiu, jutro tez robie, ale tym razem zawieziemy na Galla, bo tam
            jest calodobowo, no i w weekend,
            a z Twojego doswiadczenia, gdzie najlepiej badaja?
            pozdrawiam;
            Jola
            • mami7 Re: uromedium 16.01.05, 12:19
              Początkowo zawoziliśmy Na Batorego. Przychodnię mamy na placu Sikorskiego, ale
              chciałam bezpośrednio do laboratorium.
              Od dłuższego czasu robiliśmy na Al. Pokoju. Posiewy robią na miejscu, mocz
              ogólny robi im Diagnostyka.
              Chyba najlepiej posiew w Krakowie robią w Sanepidzie na Prądnickiej.
              Ponadto, kosztuje chyba jedynie 15 zł (w czerwcu 2004). Robią też najszerszy
              antybiogram. Bardzo często tam sprwdzalismy, jak wyniki były "wątpliwe".
              Daleko trochę, bo mieszkaliśmy w Podgórzu.
              POLECAM.

W Prokocimiu robiliśmy 2 razy. Oczywiście życzyli sobie Uromedium.
              Jedno mi się nie podobało. Młody miał pseudomonasa, który oscylował w okolicach
              10 do 3, albo 4. Ważna była nawet znikoma ilośc tej paskudy, szczególnie, że
              posiew poszedł z cewnika. Jak oddawaliśmy do badania, pani musiała napisać na
              kartce, że prosimy o wykazanie każdej ilości bakterii, bo dla nich pozytywny to
              wynik 10 do 4. Było to 1,5 roku temu, może zmienili zasady i metody.

Na al. Pokoju, jest równiez dobry lab, ich szpitalny.

Na Galla nie robiłam.

Pozdrawiam

• joln Re: uromedium 16.01.05, 15:39
                a gdzie dokladnie jest ten sanepid na pradnickiej, mam po drodze do pracy, wiec
                moglabym tam wozic
                dzieki
                • mami7 Re: uromedium 16.01.05, 19:02
                  Duży, szary, soc-budynek. Troche cofnięty, przed nim jest parking.
                  Bliżej Bratysławskiej. Obok jest jakiś sklep "jubilat"?
                  Dokładny adres Prądnicka 76.
                  Pomoże???
                  • joln Re: uromedium 16.01.05, 21:36
                    juz mniej wiecej wiem, dziekuje bardzo
                    15 pln to rzeczywiscie tanio, dzis placilam 30 na galla.
                    • mami7 Re: uromedium 17.01.05, 09:11
                      Może jest teraz więcej wink))
                      Ale robią bardzo dobrze, dokładnie.
                      Telefon na centralę 416-20-91. Możesz spytaćc ile teraz kosztuje.
                      Acha i siuśki zanosi się na piętro bodajże 3, bo na dole jest punk przyjmowania ale kału. Spytasz jakby co, to powiedzą.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka