Dodaj do ulubionych

poszerzone miedniczki

21.02.05, 19:18
Dzis mój 9 letni syn miał USG j brzusznej niestety okazało się , że ma
poszerzone obydwie miedniczki po 12 mm . czasami skarżył się , że go kłuje na
wysokości spojenia łonowego , żadnych innych dolegliwości. Jest szczupłym
bardzo zwinnym chłopcem czasami robiłam mu ogólne badania moczu zawsze w
porządku,lekarz nie widział potrzeby badania czegokolwiek bo to na tle
nerwowym twierdził .Usg wykonywane miał w 7 tyg życia wtedy wszystko było w
porządku . Jestem przerażona tym USG do kogo sie udać do nefrologa czy
urologa,jestem z Krakowa ,może ktoś poda mi namiary na dobrego lekarza . Czy
to reflux? czy jeszcze coś innego. Prosze o rady i opinie Dzięki
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: poszerzone miedniczki 21.02.05, 20:29
      U mojego syna od 5tego m-ca zycia USG wykazuje poszerzoną miedniczkę z lewej
      strony - efekt jest taki, że u nas wyszedl reflux, prawd. III stopnia. Od czegoś
      ta miedniczka jest poszerzona. Ale zdarzają się podobno sytaucje kiedy dziecko
      ma poszerzona miedniczkę po jakijś silniejszej infekcji, później to zanika po
      przeleczeniu. Tak czy siak nalezy zdiagnozowac problem - mu chodzimy do
      nefrologa, ale Mikołaj ma 15 miesięcy. Szczerze mówiąc nie wiem, jaka jest
      różnica pomiędezy nefrologiem, a urologiem. Dla mnie zajmują się tym samym. Może
      chodzi o grupę wiekową. Dziewczyny pomóżcie....
      • wolanka Re: poszerzone miedniczki 21.02.05, 20:44
        Michał w ubiegłym tygodniu miał świnkę ale przechodził ją bardzo łagodnie bez
        gorączki nie myślę żeby to miało jakiś związek mnie przeraża ,że to coś
        poważnego . Dzięki za odpowiez , pozdrawiam
    • mami7 Re: poszerzone miedniczki 21.02.05, 21:06
      Odpisałam w innym wątku, więc pozwolę sobie teraz skopiować:

Tutaj w wątku, polecanych jest kilku lekarzy. Ja osobiście (no, nie do końca, tylko moje dziecko) korzystam z wizyt u urologa z
      Prokocimia i nefrologa, ze Szpitala na Strzeleckiej. I tego lekarza gorąco polecam, dr Dubiel znajdziesz w Poradni dla Dzieci i
      Młodzieży na al. Pokoju 2a.
      Na początek wydaje mi się, że powinnaś zabrać dziecko do nefrologa.

Zerknij jeszcze na listę lekarzy na stronie refluxowej, link we wstępie do forum.
      Ponadto w Prokocimiu jest fundacja i do specjalisty (wtedy płatnie) możesz dostać się niemal od ręki. POlecany jest stamtąd doc
      Pietrzyk.

Pewnie będzie potrzebna cystografia, ale niech już o tym decyduje specjalista".

A jaka jest różnica między lekarzami: nefrolog-zajmuje się generalnie nerkami, urolog - to chirurg. Tak po krótce wink))))

Powodzenia
      • wolanka Re: poszerzone miedniczki 21.02.05, 21:25
        mami7 bardzo Ci dziękuję za namiary jeśli możesz to poleć kogoś ze Strzeleckiej
        czy to Ci sami lekarze co na AL Pokoju?
        • mami7 Re: poszerzone miedniczki 21.02.05, 21:52
          Tak, na Al. Pokoju jest Przychodnia szpitala ze Strzeleckiej. On sam jest fatalny, odradzam jak mogę, ale specjalistów mają dobrych. Kilka razy się już o tym przekonałam wink
          I właśnie z tej przychodni polecam dr Dubiel, nefrologa.
          Nie wiem jak będzie z terminami musisz dzwonić, bo my do niej chodzimy w ramach NFZ i nie weim nawet czy ma prywatną praktykę.
          Jeśli chcesz szybciej, to właśnie chyba w Prokocimiu przez Fundację, albo jeszcze gdzieś mam jakies namiary od koleżanki na panią nefrolog, ale też prywatnie. Jakby co pisz, to poszukam.
          Tutaj tez widziałam, że mamy polecają lekarzy ze SZpitala Żeromskiego.

Pozdrawiam
          • wolanka Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 16:33
            Dziś byłam w Instytucie w Prokocimiu i przez fundację polecono mi dr. Badowską
            nie wiem czy to dobra specjalistka. Podeszłam do rejestracji gdzie pani
            rejestratorka kazała podejsc do dr (zapomniałam nazwiska)a On na naradzie
            klinicznej i to mnie wkurza w tym szpitalu , że w czasie przyjęć w poradniach
            odbywają się konsultacje na oddziałach , narady , operacje i czeka się od rana
            do 14. Dlatego zastanawiam się gdzie wybrać tego lekarza . No sama nie wiem co
            robić? A czy ta dr Dubiel przyjmuje prywatnie ?
            • mami7 Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 16:42
              No włąśńie nic o tym nie wiem, czy przyjmuje prywatnie.
              A spróbuj może do doc Pietrzyka, on chyba przyjmuje przez Fundację w Prokocimiu.
              Jesli dr Bodowska, to ta u której raz byłam z modym, to nie polecam. Ale nie pamiętam dokładnie nazwiska.

Skombinuję Ci namairy na naprawdę dobrego nefrologa, ale prywatnie. Dzisiaj będzie w tym wątku wink Zobaczysz co z tym zrobić.

• jusiagra Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 16:56
                wg mojej wiedzy 12 mm poszerzenie miedniczki u tak dużego dziecka to nic
                poważnego i traktowane jako fizjologia ale na wszelki wypadek skontaktuj sie z
                nefrologiem
                • wolanka Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 17:15
                  Lekarz wykonujący USG powiedział,że to poważna sprawa a Michał przeraził się i
                  cały czas zadaje pytania czy to uleczalne , czy umrze , czy będzie miał
                  przeszczep , czy dam mu swoją nerke itp.Pytania mnie wpędzają w coraz większe
                  przerażenie. Przed chwilą dzwoniłam na al.pojęPokoju termin do dr Dubiel na
                  15.03 więc nie taki odległy ale jutro pójdę prywatnie żeby chociaż mieć blade
                  pojęcie na co mamy się przygotować. Dzięki za słowa otuchy.Nie wiedziałam , że
                  jestem taką panikarą jeżeli chodzi o własne dzieci.
                  • jusiagra Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 17:23
                    Kochana na pewno od tego twój synek nie umrze, mój maluszek jak sie urodził
                    miedniczkę miał poszerzoną do 53mm, wiec jest róznica a twoj do tego jest o
                    tyle starszy i wieksza ma nereczkę. Dla spokoju podaje numer telefonu do
                    urologa z CZDZ , który przez telefon rozwieje twoje wątpliwości informacje na
                    twojej skrzynce wolanka@gazeta.pl
                    • dziewczyna1987 Re: poszerzone miedniczki 21.02.19, 15:22
                      I miał Pani synek operacje?
              • mami7 Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 17:39
                Proszę bardzo wink
                Pani profesor Pach,Poradnia Docentów i Profesorów Medicina ul. Rzeźnicza
                tel do rejestracji 422-41-06.
                Pracuje w Prokocimiu, ale nie potrafię poeidzieć, czy można się do niej dostac w ramach Fundacji.

Pozdrawiam
                • mami7 Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 17:42
                  Skonsultujesz się z nefrologiem i niech on decyduje czy potrzebna jest dalsza diagnostyka, a co najważniejsze oceni na ile jest to sprawa poważna.
                  Daj znać co z synkiem wink

Powodzenia
    • wolanka Re: poszerzone miedniczki 22.02.05, 18:28
      Dziewczyny dziękuję bardzo za kontakty i za dobre słowa .Ja sama nie myślę aż
      tak żle jak to moje młode a mnie właśnie te jego pytania dołują. Dzięki jeszcze
      raz ,napiszę po wizycie która nie wiem czy jutro dojdzie do skutku bo mój 2
      latek właśnie zagorączkował 39,8 C i tym wepchnął się na pierwszy plan. Jak się
      wali to już wszystko ale trzymamy się Pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka