Dodaj do ulubionych

ZUM-proszę o rady!!!!

08.06.05, 16:51
U mojej córki (2,2lata), wyszła w posiewie bakteria e.coli 1000000.Lekarz
przepisał Augmentin, potem mówił ze trzeba bedzie brać furagin jakiś czas,
oczywiście kontrolne badania moczu, usg i cystografia. Czy u dzieci, u których
wyszło Zum, zawsze koniczna jest ta cystografia?. Maja miała często badany
mocz(w swoim życiu chyba z 10 razy)i nigdy nic nie wyszło, również kontrolne
usg nigdy nic nie wykazywały. Skąd nagle ten zum?czy to jakiś wyrok, że jak
raz sie złapie, to potem już zawsze?a teraz pytanie techniczne:mam straszny
kłopot z podawaniem jej tego Augmentinu(wymiotuje), macie pomysł jak zachęcić
dobrowolnie?
Obserwuj wątek
    • grazka8 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 08.06.05, 18:46
      Witaj,czy oprócz dziwnego moczu,była gorączka i jaki jest mocz ogólny?Czy
      antybiotyk był podany wedłud antybiagramu?Nie możesz dziecko podawać lekarstwa
      po którym wymiotuje-absolutnie.Szkoda,że nie trafiłaś tutaj wcześniej,bo
      najlepiej było by powtórzyć badanie (posiew) było juz na tym forum kilka błedów
      laboratoryjnych.Czy twoje dziecko miało wcześniej jakiś zum??A jeżeli to
      faktycznie zum pytasz się skąd,a czy w te upały nie byłaś nad wodą
      zdzieckiem,lub czy dziecko nie siedziało pupcią na piasku? Jeżeli możesz napisz
      szybko jaki był ogólny winki moczu?
      • agata9991 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 08.06.05, 23:17
        ogólny:leukocyty 25, azotyny-dodatni, pozostałe wartości w normie,
        komentarz:barwa moczu:żółty, mętny, mikroskopowa ocena osadu moczu:nabłonki
        płaski, pojedyńcze, leukocyty 2-5 wpw, bakterie bardzo liczne.
        zanim otrzymałam posiew minęło kilka dni, gorączki juz nie było, tylko mocz
        mocno śmierdział. w końcu z wynikiem posiewu udałam się do lekarza(w ten sam
        dzień rano była juz tem. 38,2), zabrałam też mocz ze sobą, żeby powtórzyc
        badanie.Lekarz wysłał mocz na cito i kazał czekać do wieczora na wiadomość czy
        podać antybiotyk. Dostałam wiadomość, że powtórzony wynik ogólny jest zły (same
        leukocyty w polu widzenia, do tego jeszcze erytrocyty-tyle pamiętam, i nie ma co
        czekać za posiewem, który i tak nie było wiadomo czy zrobia, bo moczu było mało,
        tylko podawać antybiotyk, bo to ewidentna infekcja.
        Augmentin był na podstawie antybiogramu(tak sądze), który był następujacy:
        amoksycylina o
        amoksycylina/kwas klawulanowy w
        cefalotyna w
        cefuroksym w
        nitrofurantoina w
        sulfametoksazol/trimetoprim o
        wrażliwosć na cefalotynę jest reprezentatywna dla
        cefaleksyny,cefradyny,cefakloru i cefadroksylu.

dzwoniłam do lekarza i mówiłam o tym, ze mam kłopoty z podawaniem, ale pani
        doktor stwierdziła, ze niewielki tu mamy wybór-pozostaje jeszcze jakis inny a.,
        w smaku jeszcze gorszy, (furagin, bactrim ponoć za słabe), więc skoro wymioty
        były na tle smaku, a nie np. po 1-2 godz od spożycia, co by oznaczało
        nietolwrancję, to mam stanąć na głowie i coś wymysleć jak podawać. Dzisiaj
        wieczorem sie udało-dolałam soku z czarnego bzu i piliśmy ze strzykawki, mam
        nadzieję,że będzie się udawać.
        Dzięki za odzew. Napisz jeszcze jak to dalej bedzie wyglądało i czy ta
        cystografia jest koniczna i taka straszna?
        Kurcze, przypomniało mi się, że w te upały Majka latała boso po balkonie i w
        ogóle non stoper sciagała skarpetki, a u nas dużo terakoty!nic tylko w łeb sobie
        strzelić!
        • grazka8 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 08.06.05, 23:35
          No to na 100% jest zum,pytasz czy cystografia jest straszna,i tak i nie,ale
          jest to badanie konieczne w powtarzających się zumach.Usg czasem nie wykryje na
          wady,a czym szybciej tym lepiej(lepiej dla nerek)Ja kiedy dzieci biegają
          boso,stosuje środki drastyczne.Ide po klej i mówię,że przykleję im na stałe
          kapcie,albo przynoszę dużego gwoździa i zawsze działa.Tyle,że ja już jestem pod
          tym względem przewrażliwiona.Ale bankowo to te bieganie na bosaka powtórzyło
          infekcje,tyle,że nie wydaje mi się,że to zapalenie pęcherza,(mam nadzieję,że
          sie mylę)nie podaba mi się to ,że w ciągu miesiąca była tak szybki nawrót.Daj
          znać jaki bedize wynik posiewu.trzymam kciuki i pozdrawiam.
          • mami7 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 08.06.05, 23:49
            Pomysł ze strzykawka dobry, gorzej z sokiem. Nie wiem spytaj lekarza, chyba, że
            już to zrobiłaś, ale niektórych leków nie wolno wręcz miszac z niektórymi płynami.
            Mój synek ma problem z przełknięciem środków przeciwgoraczkowych, od razu ma
            odruch wymiotny. robimy tak, do jednej strzykawki odpowiednia dawka leku, a od
            drugiej woda. Podaje doslownie odrobine leku, może kreseczkę i mnóstwo czystej
            wody. Dodatkowo staramy się uczyć dziecko, żeby szybciutko to połknęło.
            U nas się sprawdza.

A co do reszty. Wszystko juz napisała Grażka. Murowany zum i daj znac co z
            posiewem. Tamta infekcja mogła być niedoleczona dlatego taki szybki nawrót.

• julamimi Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 09:03
              agata, jak juz skonczycie brac antybiotyk, to dopilnuj, zeby dziecko dostalo
              przynjamniej na pare tygodni lek oslonowy, np furagine. Po pierwszym zum mojej
              malej lekarz 'zapomnial' o odkazaniu i za miesiac znow byl zum.

A cystografia jest do przezycia. My robilismy na Dzialdowskiej, calosc trwala
              moze z 10 minut... Aha, i to badanie sprawdza tylko jeden rodzaj wady ukl.
              moczowego, refluksy. U nas to badanie nie starczylo, bo refluksow nie ma, za to
              jest inna wada. No ale u nas to juz dziwne rzeczy na usg wyszly...

pozdr
              • agata9991 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 10:00
                Dziewczyny!cos źle zrozumiałyscie-to nasz pierwszy zum!tak jak pisałam wszystkie
                robione dotąd posiewy i zwykłe mocze były ok.tak czy inaczej teraz jest!dzięki
                za rady!na pewno jeszcze będę tu zaglądać i zdawać relację na bieżąco, prosząc
                was o rady.dzięki, dzięki!jesteście wielkie!
        • co-jest-grane Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 15:03
          > niewielki tu mamy wybór-pozostaje jeszcze jakis inny a.,
          > w smaku jeszcze gorszy, (furagin, bactrim ponoć za słabe)

Na baktrim nie ma wrażliwości w/g antybiogramu, a na furaginę jest, tylko że
          jak była gorączka i tak duża ilość leukocytów, to na pewno infekcja doszła do
          nerek, a furagina nie działa w miąższu nerek. Dobra natomiast będzie do
          profilaktyki po tej infekcji, jak skończycie ten antybiotyk.
    • agata9991 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 13:37
      dziewczyny, jeszcze jedno!czy mozna z dzieckiem wychodzić na dwór?
      • mami7 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 14:11
        Jesli nie gorączkuje i jest w dobrej formie, bez szaleństw jasne. Ale weż pod
        uwage, że maluch bierze antybiotyk kobylasty, i to go może oslabiac, zatem z
        rozwagą wszytko. Żeby sie nie pochorował bardziej.
    • agata9991 Re: ZUM-proszę o rady!!!! 09.06.05, 14:25
      oczywiscie z rozwagą!Dzięki, bo o to nie zapytałam lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka