agace1 08.06.06, 07:49 Hej może coś wiecie na ten temat?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziuta74 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 10:00 ponoc zdarza sie bardzo czesto. to jedna z moich fobii, gdyz jego wystapienie jest absolutnym przyczynkiem do wyciecia nerki. duzo nie wiem, ale lekarze generlanie naciskaja na monitoring cisnienia u naszych dzieci 2 razy w tygodniu. nie doczytalam czy jest cos na stronie na ten temat. mam siatke centylowa cisnienie vs wiek/ wzrost dziecka, ale magda mowila ze na stronie jest duuuzo na temat cisnienia i siatka poki co jest w teczce z dokumentami mojeje mlodej. wiem, ze im dziecko wyzsze (szczegolnie chude wysokie dziewczynyki tym wieksze prawdopodobienstwo wystapienia nadcisnienia) moj sasiad (chlopczyk 1 rok z nerka torbielowata) mial po sepsie spore nadcisnienie i juz mieli go operowac, ale jakos wrocilo ono do normy ja mam stres z tym cisnieniem okropny a czemu pytasz? z. Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 10:02 aha, juz doczytalam czemu pytasz ja duze jest to nadcisnienie? moze powinniscie zalozyc Holtera i sprawdzac przez cala dobe? Odpowiedz Link
agace1 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 12:15 A my już mieliśmy 2 krotnie Holtera. dziś odbiorę kartę informacyjną ze szpitala to zobaczę jakie wyszły te ciśnienia. napiszę jutro a z tą siatką to zaraz sprawdzę czy jest na stronie . dzieki za info . Odpowiedz Link
agace1 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 13:06 ups a ja nie mogę tej siatki na stronie znaleść Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 13:32 bo jej tam nie ma. magda nie wkleila. sprawdze w domu i dam znac. podaj mi tylko orientacyjny wzrost/wiek etc z tego co pamietam u mojej mlodej gorne nie powinno przekraczac 105 a dolne chyba 60? ale nie pamiatam. musze wrocic do zrodla Odpowiedz Link
madziulec Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 08.06.06, 13:39 Nie mam niestety tej siatki ;-((( jakby co - jesli maci ejak - przeslijcie w formie jakiejkolwiek... Odpowiedz Link
mami7 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 09.06.06, 14:38 W poniedzialek endokrynolog mierzyła Patrykowi, miał 90/50 powiedziała idealnie. To juz którys raz z rzędu tyle mu wyszło. Dla mnie brzmi mało, ale ja się nie znam na ciśnieniu, szczególnie u dzieci. Odpowiedz Link
edie28 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 09.06.06, 15:45 Kai wyszło ostatnio 90/60 i nefrolog tez powiedziała że idealne. Też mi sie wydawało, że niskie, ale tak podobno ma być u dziecka - Przeważnie takie miewa więc dobrze - Odpowiedz Link
agace1 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci do ziuta74 08.06.06, 14:49 wzrost 83 cm, waga 12 kg, wiek 21 m-cy (1,9 lat). sprawdź mi ziuta74 co? z góry dziękuje. Odpowiedz Link
ziuta74 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci do ziuta7 08.06.06, 19:32 agace, mam tylko siatke dla dziewczat nie bede wiec podawac Ci wartosci zeby nie wprowadzac zamieszania wydaje mi sie, ze jest to xero z nefrologii dzieciecej, wiec moze powinnysmy sie usmiechnac do magdy o pomoc ja mam xero 214 i 215 strony - mada pomozesz? z. Odpowiedz Link
marta-21 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci do ziuta7 08.06.06, 22:59 witam Przy ostatnim pobycie w szpitalu nam tez mierzyli cisnienie,i z tego co mowily pielegniarki to norma u malych dzieci to 90/60. Odpowiedz Link
malgos72_2005 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 09.06.06, 09:58 www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=26245&spec=70&_tc=D54C4039A11F4B24B8DADDEE7B17033E Mam nadzieje, ze sie przyda i nie bedzie znowu sprzeciwu Madziulca, ze cos tu napisalam Odpowiedz Link
agace1 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 09.06.06, 15:59 dzieki 100-krotne !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
malgos72_2005 Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 09.06.06, 16:23 Agace1 jesli te dzieki to dla mnie to prosze bardzo. Czasem warto zajrzec tez i gdzies indziej zeby sie dowiedziec - dlatego czasem ja tu "zagladam". Wiecej juz nie pisze bo nie potrzebuje nic reklamowac ) Odpowiedz Link
elikad Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 10.07.06, 20:42 agace1, czy wiesz już cos więcej na ten temat? Ściągnęłam siatkę i jak sprawdziłam ciśnienie Kubusia z karty wypisu, to takich wysokich wartości w ogóle nie było na siatce! Lekarze nie komentowali tego wyniku /szpital powiatowy - do innego mam daleko/ takie cisnienie bylo w trakcie ZUM. Nic z tym nie robili, teraz uswiadamiam sobie, ze byc może dlatego tak strasznie bolała synka głowa...Czy po przejściu infekcji cisnienie wraca do normy, czy coś trzeba z tym robić? Holter to u mnie nie ten świat, u mnie jest Polska "C". Na razie, po przeczytaniu tego wątku /dopiero od kilku dni jestem na tej stronie/ postanowiłam zafundowac Kubusiowi oprócz soku żurawinowego sok z aroni. pozdrawiam, Ela Odpowiedz Link
pluskotka Re: Nadciśnienie nerkopochodne u dzieci 21.03.07, 15:19 Ja mam nadciśnienie, choć niekoniecznie jestem dziecko, bo w grudniu obchodzę osiemnaste urodziny. Najprawdopodobniej nerkopochodne, bo mam nerkę hypoplastyczną, a i leki daje mi nefrolog. Odpowiedz Link