Dodaj do ulubionych

wałeczki drobnoziarniste w moczu

31.08.06, 22:23
Blagam, pomozcie. Mam problem.
Wlasnie dzisiaj odebralam wyniki badania moczu mojej 8 miesiecznej
coreczki.
To bylo badanie ogolne - wczesniej miala robiony tylko posiew -
wyniki prawidlowe.
Ale wynik tego badania ogolnego moczu chyba nie jest
prawidlowy. A wizyte u lekarza mam dopiero w poniedzialek. Do tego czasu
chyba zwariuje.
Chodzi o 4 elementy :
- ciezar wlasciwy - 1005
- przejrzystosc - lekko metny
- moczany bezpostaciowe - dość obfite
- A na dole strony - dopisek - uwaga wystaepuja rowniez waleczki o budowie
morfologicznej waleczkow drobnoziarnistych.
W internecie znalazlam, ze te waleczki w moczu moga wskazywac na ciezka
niewydolnosc nerek.
Jestem przerazona.
Czy ktos z was spotkal sie juz z czyms takim?
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 01.09.06, 07:11
      A jaki był powód robienia tych badań?
      Dziwna kolejnośc, bo ogólne badanie moczu mówi więcej, właściwie cokolwiek mówi wink
      1. ciężar niski, ale może być u małego dziecka.
      2. przejrzystość, powinien byc przejrzysty, ale może się zdarzyć
      3. moczany bezpostaciowe - dość obfite - źle
      4. waleczki o budowie morfologicznej waleczkow drobnoziarnistych - źle, ale nie wiadomo też ile tego jest, czasami się pojawiają w i "zdrowym" moczu.

Zdarzają się jednorazowe "chore" wyniki. Dlatego pytam co się działo, bo wynik trzeba połaczyć z konkretnymi objawami i stanem dziecka. Ale jeden wynik o niczym świadczyć nie może. Skoro idziecie w poniedziałek do lekarza, to ja powtórzyłabym badanie ogólne moczu - kosztuje max 12 zł - ale teraz, tzn. tak, żebyś miała drugi wynik na poniedziałek.

A tym co wyczytasz w necie nie przejmuj się. Jak wklepiesz gorączka to tez Ci się pokaże całe spektrum róznych chorób.

• mami7 Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 01.09.06, 07:24
      I teraz, żeby Cię niepotrzebnie nie przestraszyć, bo nie ma powodu, wytłumaczę się wink
      Napisałam w kilku miejscach źle, tzn. że nie jest normą, że pojawia się tego dużo, albo lepiej by było, żeby tego w ogóle nie było. Ale i moczany i wałeczki mogą się pojawić w moczu. Zmusza to wtedy do powtórzenia badania i obserwowania tych parametrów. Jakbys przeglądneła forum i kontrolowała dziecku regularnie mocz przekonałabyś się, ze czasami cuda mogą wyjść w pojedyńczych wynikach.
      Ważne, żeby miec świadomość tego, że coś się może dziać i ewentualnie szybko zabrać się za leczenie.

Spokojnie wink
      • mysiaapysia Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 01.09.06, 07:56
        Dziekuje, ze odpowiedzialas.
        Taka kolejnosc badan, bo przez 7 miesiecy lekarka pediatra zwracala mi uwage,
        ze corka malo przybywa na wadze - ciagle jest na dolnym centylu, przybywa
        regularnie, ale malo w porownaniu z wiekszoscia dzieci. Wiec kazala nam robic
        badanie krwi (wyniki w porzadku, tylko lekka anemia, podobno naturalna w tym
        wieku, oraz podwyzszone limfocyty - 6.7, a norma to 3.5, ale podobno u
        niemowlat tez to jest normalne; no i 2 razy posiew moczu - wyniki prawidlowe).
        Co tydzien-dwa tygodnie chodzilam z corka na wazenie, w koncu lekarka
        stwierdzila, ze widac dziecko ma po prostu drobna budowe ciala (masa
        urodzeniowa 2.900).
        A teraz pojawil sie katar plus zabkowanie, mala jest strasznie marudna, choc
        nie ma goraczki, nigdy nie miala. Gdy poszlam do przychodni okazalo sie, ze ta
        lekarka jest na urlopie, zastepuje ja inna, tez pediatra. Osluchala mala,
        stwierdzila, ze to tylko katar, a nie przeziebienie. Przepisala kropelki do
        nosa i kazala zrobic badanie ogolne moczu taka na wszelki wypadek. No i prosze
        co wyszlo.
        Oczywiscie powtorzymy badanie.
        • annakamila Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 01.09.06, 08:46
          mysiaapysia

Moge sie wypowiedziec na temat waleczkow drobnoziarnistych.
          Sa to waleczki ktore jesli pojawiaja sie w malych ilosciach i sporadycznie to
          jes ok, poniewaz naleza do grupy waleczkow szklistych. Pytalam na ostatniej
          wizycie u nefrologa o te kwestie i tak mi powiedziala.
          Mojej malej ostatnio wyszly a w badaniu, za 3 dni nie bylo ich wcale, w
          poprzednich badniach nigdy ich nie miala.
          Reasumujac nie ma czym sie przejmowac przed powtorzeniem badania moczu.
          Konsultowalam te kwestie tez z pediatra, miala podobna opinie.
          Anna Kamila
          >
          • madziulec a ja zawsze mowie, ze czytac strone ;-) 01.09.06, 10:07
            Wałeczki ziarniste. Są to wałeczki szkliste, które jeśli mają pojedyncze wtręty
            białkowe mogą występować w prawidłowym moczu jako wałeczki szklisto-ziarniste.
            Znaczna liczba tych ziarnistości lub impregnowanie nimi całego wałeczka ma
            miejsce w ciężkim uszkodzeniu cewek nerkowych i przybiera postać wałeczków
            grubo-, średnio- i drobnoziarnistych. Dla ciężkiego uszkodzenia nerek typowe są
            wałeczki średnio-, drobnoziarniste oraz wałeczki komórkowe nabłonka cewek.
            www.zum.org.pl/2.7.html
            • mami7 Re: a ja zawsze mowie, ze czytac strone ;-) 01.09.06, 10:31
              ale co z tego wynika? Ze dziecko ma nerki uszkodzone? bo to już dziewczyna wyczytała w necie.
              • madziulec Re: a ja zawsze mowie, ze czytac strone ;-) 01.09.06, 10:33
                Nie, nic nie wynika. Ze to moze byc normawinkm i ze nie ma co panikowac.
      • mysiaapysia Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 01.09.06, 20:46
        No wiec tak-w ciagu dnia udalo mi sie przerejestrowac corke na dzisiaj
        popoludnie. Poszlysmy do lekarki. Troche mnie uspokoila. Kazala powtorzyc
        badanie - zrobie to juz jutro, bo mam niedaleko laboratorium przyszpitalne
        czynne przez caly tydzien cala dobe. Oprocz tego dala skierowanie na usg
        brzucha i nerek - bez wzgledu na wynik drugiego badania, a to ze wzgledu na
        niski przyrost wagi-przez dwa tygodnie tylko 110gramow.
        Moja mama juz zarejestrowala mala na to usg na poniedzialek, ale zapomniala
        spytac czy trzeba ja specjalnie do tego przygotowac - bo wiem, ze dorosly musi
        byc na czczo, po wypiciu plynow i trzymac mocz - ale u niemowlaka przeciez to
        nierealne. mami7 - czy wiesz cos na ten temat?
        • mami7 Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 02.09.06, 20:56
          Generalnie nie ma zasady u dzieci.
          Do pęcherza, to lepiej żeby był on pełny, ale znowu brzuszek pusty.
          Jak Ci się uda to nie karm dziecka bezpośrednio przed badaniem. Zwyczajnie, więcej widać, nie będzie "zagazowane" chociazby.

No fajnie, że tak sie udało wszystko szybko pozałatwaić. Trzymam kciuki za pomyślne wyniki.
          • mysiaapysia Re: wałeczki drobnoziarniste w moczu 02.09.06, 22:15
            Dzieki. Mam juz wyniki ponownego badania - sa OK! Zadnych moczanow, zadnych
            waleczkow. Mocz przejrzysty, gestosc troche lepsza 1010. Ale ulga.
            A na badanie usg i tak pojdziemy. Nie wiem tylko, czy uda sie, zeby corka miala
            pusty brzuszek, bo chodzi do zlobka i tam daja jedzonko o stalych porach
            wszystkim dzieciom, na pewno zupke ok 12, a badanie mamy na 13.20. Ale moze uda
            sie ja przetrzymac do chwili odbioru-mniej wiecej do 12.30. Tylko ze z drugiej
            strony jak bedzie glodna, to bedzie bardzo plakac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka