Dodaj do ulubionych

Cystosonografia - kto robił?

02.10.06, 19:06
Jest to badanie USG dróg moczowych z użyciem środka kontrastującego. Może
ktoś o nim słyszał lub je robił? Z badań wynika, że jej wiarygodność, w
stosunku do cystografii, jest podobna.
ameliam1
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Cystosonografia - kto robił? 02.10.06, 19:25
      z naszej strony:
      Badanie sonocystograficzne pozwala na wykrycie wstecznych odplywów pęcherzowo -
      moczowodowych. Badanie to wykonuje się z użyciem stosowanego wyłącznie w
      diagnostyce USG specjalnego środka cieniującego, podawanego przez cewnik do
      pęcherza moczowego. Najczęściej używany preparat zawiera m.in. galaktozę, i
      mikropęcherzyki powietrza (o średnicy ok. 3-10 mm). Środek cieniujący
      wprowadzony do pęcherza powoduje tak znaczny wzrost sygnału fali USG, ze w
      przypadku odpływów pęcherzowo - moczowodowych można zaobserwować wsteczne
      wypełnienie moczowodów, a nawet układu kielichowo -miedniczkowego. Badanie nie
      pozwala na ocenę cewki moczowej, ale jego czułość w wykrywaniu wstecznych
      odpływów pęcherzowo - moczowodowych jest zbliżona do czułości cystouretrografii
      mikcyjnej. Sonocystografia wskazana jest w zasadzie dla dwóch grup pacjentów.
      Pierwszą są dziewczęta z zakażeniem układu moczowego, u których ze względu na
      rzadko spotykaną patologię cewki moczowej możemy odstąpic od klasycznego
      badania cystouretrograficznego. Drugą grupę stanowią dzieci obu płci po
      uprzednim leczeniu wstecznych odpływów pęcherzowo - moczowodowych, u których we
      wstępnej fazie diagnostyki oceniono już stan cewki moczowej.

Przeciwwskazaniem do wykonania sonocystografii są galaktozemia i wady położenia
      i struktury nerek, utrudniające odnalezienie nerki w czasie badania USG. Wadą
      badania jest znaczny koszt środka kontrastowego.
      • ameliam1 Re: Cystosonografia - kto robił? 02.10.06, 20:29
        Dzięki, ale gdzie można to wykonać?
        • madziulec Re: Cystosonografia - kto robił? 02.10.06, 22:30
          a masz wskazania czy raczej.. tak sama z siebie, bo tak sobie wymyslilas, ze zwykla cystografia szkodzi dziecku???
          • ameliam1 Re: Cystosonografia - kto robił? 03.10.06, 09:07
            Napisałaś, że wskazana jest dla dziewczynek. Moja córka ma pierwszy raz taką
            infekcję. Nie podoba mi się ekspozycja jajników na promieniowanie. Sama
            leczyłam sie na niepłodność i może dlatego jestem przewrażliwiona, ale wydaje
            mi sie, że to logiczne, żeby chronić materiał genetyczny przed promieniami rtg.
            Ostatnio natknęłam sie na artykuł, do którego podaję adres: www.
            urologiapolska.pl/artykul.php?403, gdzie miedzy innymi pojawia się
            informacja,że gonady rzadko są chronione przed napromieniowaniem płytkami z
            ołowiu ( w ogóle artykuł traktuje o szkodliwość różnych badań i terapii
            urologicznych i o zmianach, które stale zachodzą w tych dziedzinach). A może
            chociaż taką ochronę należałoby zastosować. Ciekawe, czy jest to niemożliwe ze
            względów tecznicznych, czy też po prostu nikomu nie chce się w to bawić.
            • madziulec Re: Cystosonografia - kto robił? 03.10.06, 09:49
              A chronisz sie uzywajac kuchenke mikrofalowa? a telewizor???
              Przepraszam za te trywialne pytania, ale to podobnie.
              Tyle, ze przy kuchenke to alurat ja widze jak ona "sieje" dookola, bo zakloca mi
              komputer stojacy za sciana.

Wiesz.. szczerze - nikt nie kaze Ci robic badan Twojego dziecka. To oczywiste.
              mozesz sobei wymyslic rowniez, a raczej moze doczytac, ze USG jest szkodliwe dla
              myszy (to udowodniono prawda?) i w zwiazku z tym nie robic tego USG.
              Nie ma przymusu.
              Ale na listosc boska.. nie wynajduj problemow tam gdzi eich nie ma. Gdyby byly
              wskazania do wykonania takiego wlasnie badania to lekarz by was skierowal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka