aniluc24 15.10.06, 19:15 Mam pytanie do doswiadczonych mam. Czeka nas za półtora tygodnia cystografia. Czy dziecko ma być do tego przygotowane w jakiś specjalny sposób, jakieś badania, na czczo??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamroziuk Re: kolejny raz cystografia???pytanie 15.10.06, 19:47 Powinno mieć jałowy posiew. Przed badaniem dobrze napoić. Na czczo nie musi być. Chyba innych zaleceń nie mieliśmy. Odpowiedz Link
anusia_29 Re: kolejny raz cystografia???pytanie 15.10.06, 20:58 Moje 7 miesięczne wówczas dziecko miało być na czczo. Od 3 nad ranem nie mogłam jej nic podawać ani do jedzenia ani do picia. Dostała też dzień wcześniej Esputikon-kropelki. Gdy założono cewnik do badania pobrano wtedy mocz na posiew. Dzień wcześniej zostaliśmy przyjęci na oddział, w wykonanym badaniu ogólnym moczu były bakterie, ale nie było to przeciwwskazaniem do cystoskopii ani urografii. Najlepiej zapytać lekarza albo zadzwonić do pracowni RGT i panie powiedzą co i jak. Ja tak robię. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link
magdamroziuk Re: dziękuję 17.10.06, 12:58 Ale przecież cytografię robi się na rentgenie, bez hospitalizacji. No chyba, że dziecko jest hospitalizowane i tak, np z powodu ZUM. Odpowiedz Link
tusia21 osłona 17.10.06, 13:10 no i pamiętak o furaginie dzień przed i przez kolejne 2-3 dni osłonowao w dużej dawce. Trzymam kciuki. My mamy 27 w Damianie po roku leczenia Odpowiedz Link
anusia_29 moje było hospitalizowane 20.10.06, 12:09 Moje było hospitalizowane celem zdiagnozowania przyczyn ZUM a potem wynik jednego badania niósł potrzebę zrobienia drugiego itd Odpowiedz Link