Dodaj do ulubionych

Pseudomonas

27.11.06, 12:23
Pytałam o tę bakterię na forum zdrowie dziecka i dostałam wiele odpowiedzi, za
które serdecznie dziękuję. Widzę, że na tym forum jest więcej mam borykających
się z tą bakterią. Czy możecie mi opisać objawy tej bakterii u Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • mikoin Re: Pseudomonas 27.11.06, 23:16
      Witam.Moją coreczka po zabiegu wylonienia przetoki moczowodowo-skornej przez
      jakies 2 miesiace nekala paleczka ropy blekitnej-pseudomonas. U nas
      prawdopodobnie bylo to wynikiem "dobrych "warkow do jej namnazania -cewnik w
      nerce,ktory byl wymieniny co 3-4 dni.Bakteria ta lubi wilgoc sad.U nas od
      pierwszych symptomow choroby (podwyzszona tem., marudzenie) do stanu
      b.powaznego-urosepsy minelo 2-3 dni.I wtedy coreczka byl juz w b.zlymtanie (CRP
      360, OB 130).Po uzyskaniu wynikow posiewu twyladowalimy w szpitalu (antybioyk
      fortum dozylnie).Potem tygodniowa przerwa i znowu zle wyniki moczu (d.ilosci
      leukocytow)i w posiewie pseudomonas 10do5.Leczenie antybiotykiem w domu.I tym
      razem sie udalo od ponad roku pseudomonas nie pojawil sie.
      Pozdrawiam Justyna
      • teletombola1 Re: Pseudomonas 29.11.06, 18:41
        Dziękuję za odpowiedź. Chodzi o to, że syn mojej koleżanki ma wadę serduszka,
        już zoperowaną i różne problemy z tym związane. Bierze dużo róznych leków, w tym
        steryd encorton. Dziecko trafiło na oddział pediatryczny z bólem w brzuchu przy
        oddawaniu moczu. Po 3 dniach wypisany z dobrymi wynikami. Urolog (wizyta
        prywatna) stwierdził, że to od sterydów. Dziecko dostało ataków bólowych stawów
        i mięśni, a przy tym duszności(kilka razy dziennie). Po tygodniu od wyjścia ze
        szpitala mama dostała telefon z tego szpitala, że dziecko ma bakterię
        pseudomonas. Pojechali do kardiologa, przyjął ich na oddział, gdzie jest leczony
        antybiotykiem fortum (bakteria się potwierdziła). Ataki bólowe przypisują tejże
        bakterii. Ponoć z sercem o.k. Czy Wasze dzieci też miały takie ataki? Nie wiem
        jakie stężenie jest tej bakterii, jutro będę wiedziała. Jak długo trwa leczenie?
        • monala16 Re: Pseudomonas 01.12.06, 09:38
          U mojej córeczki (6 miesięcy) pseudomonas pojawił się z bakterią coli i
          szczerze nie wiem czy ropomocz dotyczył jednej czy drugiej (przy pierwszej
          e.coli też w moczu była ropa). Napewno Ala marudziła, mniej jadła, ale za to
          więcej piła, co przy Zumach jest bardzo ważne. ALa była leczona fortun, ale po
          dwóch tygodniach nadal w moczu był pseudomonas 10/2, więc lekarz zadecydował
          dodanie enterolu i po tygodniu mocz był już jałowy. Prawde mówiąc to jest
          paskudztwo, z którym ciężko się walczy, ale napewno wyleczyc się daje.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka