Dodaj do ulubionych

paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++125

31.03.07, 10:51
prosze o pomoc.wiem ze wielu z was uzywa paskow do badania moczu.otoz zlapalam
mocz do sterylnego pojemniczk jak maly sikal(wczesniej musialam nacisnac na
pecherz bo nie mogl sie sam wysikaccrying maly ma prawi8e 4 miesiace.no i
zbadalam tym paskiem firmy bayer.i po ok niecalej minucie pole do wykrywania
leukocytow zabarwilo sie na jasny fiolet( na wynik czeka sie do 2 minut)
wyszlo ;++ 125 leukocytow jest sobota ni wiem co robic. zawsze badalam mocz
malemu mowili ze jest ok. jak sie robi posiew? mam zamiar to zrobic w pon.nie
wiem czy to poczatk infekcji czy to normalne u dzieci z refluksem 4/5
stopnia//?moge wierzyc tym paskom?PROSZE O POMOC.z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • she7526 Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 31.03.07, 15:11
      Infekcja dróg moczowych może dotyczyć każdego człowieka bez względu czy ma
      kłopoty z tym układem czy nie. Jeśli wyszedł taki wynik to musisz to sprawdzić
      w laboratorium. Powinnaś pamietać, że te leukocyty nie są z osadu, więc ich
      wzrost może nie iść w parze z infekcją. Moja nefrolog mówiła, że czasem długo
      trzymany też czasem daje taki wynik. Musisz oddać mocz do badania i zobaczyć co
      dzieje się z osadem. Tym bardziej jeśli masz dwa ++. A paski Bayera jeszcze
      mnie nie zawiodły i bazuje na nim wiele laboratoriów dokonując wstępnej oceny
      właściwości moczu.
    • bysiaxxxx Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 31.03.07, 16:08
      dziekuje za pomoc. on trzymal dlugo ten mocz w brzuszku bo musialam nacikac zeby
      wysiusial9czulam twardy pecherz maly ma problemy zcasem z jego oproznianiem)
      mam pytanko jak wykonac posiew u niemowlaka? moge zebrac mocz do specjalnego
      woreczka tego co na siusiaka przyklejam?a wczesniej umyc siusiaka czy co?
      dzieciaczek ma prawie 4 m.
      dziekuje za pomoc.pozdrawiam
      • gusia210 Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 31.03.07, 20:07
        zrób tak jak zrobiłaś poprzednio.Po dokładnym umyciu pobierasz mocz do jałowego
        pojemniczka.Mocz ze środkowego strumienia.Nie otwiersz wcześniej
        pojemniczka.Dopiero jak zacznie siusiać.Po złapaniu od razu zamykasz i do
        labu.Można przemyć też siusiaka rivanolem(oczywicie po umyciu mydłem).
    • gusia210 bysiaxxxx 11.06.07, 20:08
      czy te Wasze wyniki świadczyły wtedy o zumie?Dziś robiłam mojemu synkowi
      badanie paskiem multistix i też wyszło nam leukocytów ++125 i jeszcze śladowa
      ilość erytrocytów.Strasznie się martwię bo od tygodnia zmagamy się z mega
      katarem(brał eurespal)a teraz jeszcze to.Badanie nie było na jałowo bo z
      nocnika ale wcześniej zawsze wychodziło ok.Jutro sam na ogólny i na posiew.
      • dorotus76 Re: bysiaxxxx 11.06.07, 22:24
        Wg mnie niestety to moze swiadczyc o ZUMie. A białka nie było?

Jeszcze a propos pasków: czy sa one az tak bardzo czułe? Badałam córce mocz,
        wyszła krew, więcej niz slad. W przychodni tez stwierdzili , że krew, za pomoca
        pasków. Dali do labu, a tam 0 krwi!!! Niestety ja mieszkam w UK, więc nie mam
        jak porównac...ciężko nawet dac do labu na badanie, jak na pasku wyjdzie ok..sad
        • gusia210 Re: bysiaxxxx 11.06.07, 22:56
          białka nie było.Nie wiem czy one są aż tak bardzo czułe bo po raz pierwszy nam
          coś wyszło nie tak.Jutro sprawdzę w labie.
          • dorotus76 Re: bysiaxxxx 12.06.07, 00:38
            Gusiu, daj prosze znać, jakie będa wyniki.
            • gusia210 byłam w szpitalu 12.06.07, 02:15
              bo o 23 Zbyszko zaczął płakać i zmieniłam mu pieluszkę a na pieluszce ślady
              krwi.Zrobili badanie ogólne moczu i wyszło leukocyty++,erytrocyty++++.Leukocyty
              zakrywają pole widzenia.Dostał już zinnat.A jutro rano pobiorę mocz na posiew i
              zawiozę do badania.Zobaczymy co to.Nie wiem tylko czy taki mocz już po
              antybiotyku jest miarodajny.Ale i tak zawiozę.Najgorzej bo boli go przy
              siusianiu.
    • bysiaxxxx Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 20.06.07, 14:47
      jak moj maly mial ten wynik wtedy ++125 na pasku leukocytow to po badaniu
      ogolnym wyszlo 8-10-12 leukocytow wpw. a posiew byl ok.byl na zwiekszonej dawce
      Trimethoprimu.pozdarwiam
      leukocytyw moczu moga swiadczyc o innej chorobe tez np jakims zakazeniu
      worusowym.albo infekcji gardla.
      • gusia210 Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 20.06.07, 17:08
        u nas też na paskach wychodziło ++125 a posiew wyszedł jałowy(ale po jednej
        dawce antybiotyku).
        • she7526 Re: paski Multistix 10 SG - leukocyty wynik ++1 21.06.07, 18:53
          To, że na pasku wychodzą leukocyty na + to jeszcze nie znaczy, że jest
          infekcja. Trzeba patrzeć na białe krwinki w badaniu osadu. To jednak juz robi
          tylko laboratorium. Leukocyty na pasku mogą wyjść np. jeśli mocz był długo
          trzymany w pęcherzu a tym bardziej jak stoi w pojemniku jakiś czas. Plusik na
          pasku powinien jedynie skłonić do sprawdzenia w labor. bo często jest to jednak
          infekcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka