Dodaj do ulubionych

nowe wyniki a w nich glukoza :(

06.11.08, 15:28
moja córa (2 lata 9 m-cy) miała zum na początku października. w moczu były
erytrocyty cz. wyług. i wyługowane. a w posiewie wyszły e. coli 10*6. na usg
nefrolog nie stwierdził zmian. przeleczona przez 10 dni kefleksem, potem
furagina. i wtedy bad. ogólne moczu wyszło ok. w międzyczasie przypętało się
zapalenie gardła i dostała bactrim. dwa dni po zakończeniu bactrimu tj. w
ostatni piątek - kolejne badanie moczu i znowu ok. a cały czas dajemy 1/2
tabletki furaginy na noc. dziś zrobilismy kolejne i znowu 0-5 erytrocytów
wyług. i częściowo wyługowanych, ślad glukozy !( miesiąc temu badany poziom
glukozy we krwi i w normie) i nieliczne bakterie. wynik posiewu w poniedziałek.
co mam o tym myśleć? pediatra jest do połowy m-ca na urlopie, nefrolog
przyjmuje we wtorki a ten najbliższy jest wolny. doradźcie - czy mam iść
dziś/jutro prywatnie do pediatry z wynikiem, czy czekać do poniedziałku na
posiew, czy szukać pilnie innego nefrologa? bo czy w tej sytuacji sprawa
wymaga natychmiastowej wizyty i podania kolejnego antybiotyku? albo może jutro
powtórzyć badanie og.? doradźcie proszę..
ręce mi opadają. jestem w ciąży z kolejnym dzieckiem a tu ciągle przez ten zum
się stresuję...
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 15:51
      1. Posiew
      2. Wizyta u nefrologa
      3. Nefrolog powinien zlecić cystografię
      • qqryku2 Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 15:57
        bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!!!!!!
        a czy w tej sytuacji wizyta u nefrologa może odbyć się dopiero po poniedziałku,
        aż otrzymam wynik posiewu? nic nie powinno się dziać?
        • qqryku2 Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 17:06
          a i pomyliłam się podając wynik:
          erytrocyty w osadzie świeże i cz. wył. 0-5 wpw, nieliczne bakterie. w badaniu
          glukoza ślad. i skrót NIT - positive. ale nie wiem co ten skrót oznacza.
          • guderianka Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 19:04
            a jak teraz zachowuje sie dziecko ?
            Spróbuj dodzwonić się do laboratorium i spytać czy z posiewu coś
            rośnie
            Jak wygląda srom dziecka-ma zwykłe kolory czy jest zaczerwieniony,
            podrażniony?
            Czy ty /mąż/wasi rodzice macie problemy z kamieniami w nerkach ?
            • qqryku2 Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 19:51
              Droga guderianko,
              - córa czuje się ok, biega po domu, nic nie wskazuje na to, że coś się dzieje.
              apetyt jej dopisuje (jak od zawsze, aktualnie waży 18 kg przy ok 98-100 cm
              wzrostu). mocz nie wygląda podejrzanie i nie ma jakiegoś zmienionego zapachu.
              jak sika nie wygląda na to, że coś ją boli. gdyby nie dzisiejsze wyniki nic bym
              nie podejrzewała.
              - srom może i odrobinę zaczerwieniony, nieznacznie.
              - w najbliższej rodzinie nikt nie miał kłopotów z nerkami.
              - co do laboratorium - to laboratorium w przychodni - czynne do godz. 14.30 sad
              jutro z rana dowiem się, czy jest coś w posiewie.

Teraz kolejny krok to nefrolog (a ten pewnie wyznaczy termin cystografii), tylko
              nie wiem czy mogę z wizytą u lekarza czekać do przyszłego tygodnia? Tak jak
              pisałam przyjmuje we wtorki a w najbliższy nieczynne. Muszę poszukać innego
              sposobu na kontakt z nim.

Córka bierze 1/2 tabletki furaginy na noc. Zastanawiam się czy mogę na noc dać
              jej powiedzmy 3/4 tabletki?

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie i pomoc smile
              • guderianka Re: nowe wyniki a w nich glukoza :( 06.11.08, 19:57
                Jeśli nic się nie dzieje, nie ma innych objawów, to poczekałabym do
                poniedziałku i nie zwiększałabym dawki furaginy.
                Zadzwoń jutro i spytaj o ten posiew
                Tak jak piszesz nefrolog- i rozwaz może wizytę u gina?

Madziulec-Medykonline-jakie jest wasze zdanie ?
                • qqryku2 co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 14:53
                  dziś odebrała wynik posiewu - nic nie wyhodowano!

ale ponowiłam też badanie ogólne i wyniki gorsze niż wczoraj:
                  glukoza 0,003
                  erytocyty już nie tylko cz. wyługowane ale doszły i wyługowane 3-7 wpw
                  pasma sluzu
                  nieliczne bakterie
                  nit - pozytywne

no i co z tym w tej sytuacji zrobic? na pewno nefrolog - ale czy trzeba
                  natychmiast szukać czy czekac do poniedziałku?
                  czy to moze byc cukrzyca, jesli miesiac temu we krwi gluzkoza była w normie a
                  dotychczasowe wyniki z pazdziernika (a mam ich z 6) byly ok, a ten dzisiejszy i
                  wczorajszy wskazuja glukoze?
                  prosze o kilka słów...
                  • madziulec Re: co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 15:03
                    NIT to sa zwiazki azotowe, czyli mozna zalozyc, ze w posiewie beda bakterie (bo
                    te zwiazki azotowe sa zwiazkami ich przemiany materii).

Lec do pediatry jakiegokolwiek. Bierz jakikolwiek antybiotyk o szerokim spektrum
                    dzialania (dzis piatek!).
                    • qqryku2 Re: co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 15:25
                      Dzięki, zarejestruje się zaraz prywatnie do jakiegoś lekarza.
                      Co do posiewu to jego wynik jak pisałam wyżej odebrałam dziś i nic nie
                      wyhodowano. Mocz oddałam wczoraj do analizy - i z tego moczu byl robiony i
                      posiew i badanie ogolne, w którym i wczoraj i dziś były te azotany pozytywne.
                      • madziulec Re: co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 15:59
                        No to druga mozliwosc - za dlugo mocz czekal na analize, wiec sie pojawily azotany.

Ale i tak sa erytrocyty, co nie jest ok.
                        • qqryku2 Re: co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 16:17
                          dzwonilam do nefrologa i umowilam sie na wizyte na poniedzialek. powiedziala, ze
                          do tego czasu nic nie powinno się dziać. kazała zebrać szczegółowy wywiad w
                          rodzinie na temat m. in. refluksu, kamicy nerkowej ale i kamicy woreczka
                          zolciowego. przeczytalam jej wyniki badan moczu i glukozą narazie nie kazala sie
                          przejmowac, tym bardziej, ze nie ma ketonow czy/i kryształków, nie pamiętam.
                          co do analizy moczu to pobrałam go po 7 rano, maż na 8 dostarczyl do
                          laboratorium. ale na wydruku z aparatury z wynikiem bad. mikroskopowego jest
                          godz. 11.30, wiec moze rzeczywiscie trzymali tam zbyt długo ten mocz. choc na
                          kazdym wyniku jak teraz patrze badanie jest robione w przedziale godz. 10 - 11.30.
                          dziękuję dziewczyny za odpowiedzi, jestescie kochane i nieocenione.
                          • medykonline Re: co mi doradzicie w tej sytuacji 07.11.08, 20:52
                            Przepraszam, ale forum raczej nie daje odpowiedzi błyskawicznych.
                            Dopiero teraz przeczytałem.

Badania ogólne moczu rzeczywiście nie są zupełnie prawidłowe, ale
                            nie przejmowałbym się bardzo nimi, zwłaszcza że posiew jest
                            prawidłowy. Wydaje mi sie, że nawet jakieś opóźnienie w jego
                            wykonaniu nie spowodowałoby takich wyników.
                            Furaginum zostawiamy tak jak jest, nie ma potrzeby zwiększania dawki.
                            Nefrolog na pewno, ale nie natychmiast, spokojnie można poczekać.
                            Nitraty (NIT, azotyny) tworzą się rzeczywiście przy rozkładzie
                            mocznika przez bakterie, ale są dzieci, u których stale wychodzą
                            dodatnie i nic poza tym.
                            Koniecznie lekarz powinien obejrzeć srom, aby wykluczyć (lub
                            potwierdzić) miejscowy stan zapalny.
                            • qqryku2 jeszcze raz dziękuję 08.11.08, 16:33
                              pewnie stwierdzicie, ze jestem troche nawiedzona ale dałam dziś mocz na badanie
                              ogolne do innego laboratorium.
                              i tam azotyny dalej są ale glukozy brak, erytrocyty tylko swieze 0-1, pojedyncze
                              nablonki, leukocyty i bakterie
                              czy moze tak sie zmienic przez dobe czy raczej zmienic laboratorium?
                              • qqryku2 piasek w nerkach 11.11.08, 18:01
                                a tak na marginesie u mojej corki nefrolog stwierdzil najprawdopodobniej piasek
                                w nerkach.
                                stwierdzil, ze stale wysoki cięzar wlasciwy moczu swiadczy o malej ilosci
                                przyjmowanych plynow co idzie w parze z rzadkim oddawaniem moczu. natomiast
                                ilekroc ciezar zblizal sie do 1015 to nie bylo zadnych krwinek i innych
                                niepokojach rzeczy w moczu. stwierdzil, ze nerki pracuja ok, byc moze jest
                                piasek, ktory przesuwajac sie w ukladzie moczowym powoduje podraznienia i stad
                                te erytrocyty.
                                mam tylko dawac vitabutin, bez furaginy. kontrolowac mocz i zrobic dobowa
                                zbiorke moczu. lekarka zabronila dawac czekoladę i kakao, a po potwierdzeniu jej
                                przypuszczeń określi szczegółowo diete.
                                na czym polega dieta w przypadku piasku w nerkach? czy jest to bardzo groźne?
                                • guderianka Re: piasek w nerkach 11.11.08, 19:15
                                  dlatego pytałam się czy wy macie kamienie w nerkach

piasek-to nic groźnego ale przy niewłaściwej diecie i trybie życie
                                  może zamienić się w kamienie, a te mogą powodować nieprzyjemne
                                  dolegliwości.
                                  Dziecko powinno dużo pić, nie jeść zbyt słonych potraw. Dobrze
                                  byłoby określić jakiego typu jest ten piasek, tzn. z czego powstał
                                  bo są różne rodzaje kamicy:

notatki.e-klasa.info/2008/09/21/rodzaje-kamieni-moczowych-kamica-moczowa/
                                  • madziulec Re: piasek w nerkach 11.11.08, 20:13
                                    A kolezanke do ktorego gatunku psow zaliczyc??? (sorki, ale link byl taki sobie..)

Mamy dosc dobrze na stronie opmowiona kamice: zum.org.pl/1.2.01.html
                                • medykonline Re: piasek w nerkach 14.11.08, 22:56
                                  Witam

Nie ma właściwie czegoś takiego jak "piasek w nerkach".
                                  To takie określenie na podejrzenie skłonności do występowania kamicy
                                  nerkowej.
                                  Aby określić rodzaj wydalanych złogów należy wykonać dobową zbiórke
                                  moczu. Dopiero na jej podstawie można określić dietę.
                                  • guderianka Re: piasek w nerkach 16.11.08, 18:46
                                    medykonline- w takim razie lekarze leczący mojego męża kłamią a to
                                    co widać na usg nie jest piaskiem w nerkach ? wink
                                    M i jego rodzina mają skłonności do kamicy-mają i kamienie i piasek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka