Dodaj do ulubionych

czy warto wymienić arię na city mini ?

17.12.10, 12:38
Musze coś w miarę szybko postanowić, po sprzedałam jeden wózek i zaraz mi sie kasa rozejdzie nie wiadomo na co, a aria mnie wkurza, bo:
- pasy sa tak krótkie, ze nie ma mowy zapiać młodego w kombinezonie, kiedy jeszcze dojdzie śpiworek
- siedzonko jest nisko i pasują tylko krótkie śpiworki, a w takim jaki miałam nie zapnę go z butami, z kolei dłuższy śpiworek na pewno by sie ciągnął po ziemi, a zależy mi żeby był zapięty cały
- koła ciężko się wypinają, żeby je umyć ( robię to po każdym spacerze) muszę cały wózek wsadzić do wanny i spłukać koła prysznicem
- wolałabym cos na większych kołach

Chciałam kupić coś zupełnie innego, mianowicie dużego 3 kołowca, ale chwilowo dała sobie spokój i szukam czegoś poręcznego jak aria, co nie będzie miało wymienionych wyżej wad.

City mini by mi pasowała i cenowo, i wagowo i wielkościowo- to moje 3 najważniejsze kryteria, po za tym podoba mi sie buda, tacka, głębokie siedzonko, wysokie oparcie, możliwość rozbudowania wózka o gondolkę czy fotelik ( tak przyszłościowo).

To co mi nie pasuje w mini ( na podstawie czytanych opinii):
- brak mozliwosci podniesienia podnózka- ale wiem, ze mozna tam cos podłozyc- chetnie bym zobaczyła fotke na ile wtedy unosi sie te cześc.
- hamakowate oparcie, ale czytałam ze z tym tez sie mozna uporac, wsadzajac coś sztywnego
- podbijanie- czy faktycznie jest takie fatalne ? Gorsze niżw arii? Mnie sie aria wcale nie podbija jakos specjalnie zle, ale młody siedzi ładnie oparty, jak zawisnie na tacce to faktycznie roznica jest kolosalna

I jeszcze pare pytan:
- czy wózek lekko sie prowadzi ze starszym dzieckiem?
- czy rozkłada sie do spania bardziej niż aria?
- czy z tyłu budki jest tez siateczka wentylacyjna jak w city elite?
- czy jest poręczny w przenoszeniu ( aria ma uchwyt na boku ramy i przenosi sie ja poziomo, co jest wygodne przy wchodzeniu po schodach) czy mini tez sie wygodnie wnosi, nie zahacza o schody?
- czy da sie oprzec o sciane tak zeby stal po złozeniu?
- czy folia jest w komplecie?

Ogólnie, wiele przemawia ZA zamiana, tylko chciałabym się upewnić, ze to nie bedzie zamiana siekierki na kijek, tym bardziej ze jak sie rozmyśle, to arii OH już nie kupie nowej.
Obserwuj wątek
    • variuss Re: czy warto wymienić arię na city mini ? 17.12.10, 12:46
      no i oczywiscie czy pasy w mini sa dłuzsze niz w arii i ile faktycznie wazy mini?

czytalam watek aria czy mini, ale nie odpowiedział na wszystkie moje watpliwości
    • pomilak1 Re: czy warto wymienić arię na city mini ? 18.12.10, 08:33
      No więc miałam Arię jakiś tydzień i nie pokochałam jej wcale mimo wielu jej plusów. Co prawda nie wymieniłam Ari na BJ od razu ale obecnie nim jeździmy :)
      Ale z tego co pamiętam :)
      W BJ na bank pasy są o wieeeeele dłuższe.
      Wózek się dość lekko prowadzi z moim 12,5 kg dzieckiem (jest z lipca 2008) łatwo się skręca, manewruje, prowadzę go spokojnie jedną ręką.
      Myślę że się rozkłada do pozycji praktycznie leżącej, nie pamietam jak to było w Arii,ale w BJ mam wrażenie, że rzeczywiście to jest pozycja leżąca:)
      Nie wiem jaka jest siateczka w elite, w CM jest siateczka z tyłu oparcia,a dodatkowo jest materiał, który możesz założyc na oparcie jak jest zimno żeby zakryć tą siatkę.
      Nie wiem jak się wnosi po schodach bo go nie wnoszę :) ale na pewno się łatwiej składa niż Aria OH, przynajmniej ja musiałam w Arii włozyć mega duzo siły żeby ją złożyć za pierwszym i 10razem a tutaj pociagnęłam rzeczywiście 1ręką i bach wózek się pięknie złożył:)
      Da się oprzec o scianę i sam stoi.
      Folii nie ma w komplecie i niestety uniwersalna za bardzo nie pasuje:/
      Podbija mi się o wiele lepiej niz Arię, no i ma na bank lepszą amortyzację niż Aria i co ważne (dla mnie) nic mi nie stuka i nie terkoce na kostce brukowej, a w Arii tacka mi się telepała że dostawałam szału ;)
      Czy ja wiem czy to oparcie jest aż tak hamakowate....może ja tego tak nie zauważam bo mam już duże dziecko :)
      No i buda mmmmmAria może się schować :P w BJ buda jest tak jakby dzielona (niby podobnie jak w Arii) i można ją sobie rozkładać jak się chce no i ma 2okienka :)

Co na +dla Arii w mojej opini:
      jest lżeszja i raczej mniejsza po złożeniu.
      • katrinka82 Re: czy warto wymienić arię na city mini ? 19.12.10, 20:30
        pomilak1 :) widzę, że jednak kupiłaś city mini, jaki kolor i z której kolekcji? Ja może się skuszę na wiosnę..
        • pomilak1 Katrinka 82 21.12.10, 14:38
          Kupiłam BJ uzywanego chyba kolekcja 2009, może starszy nie wiem:P ma chyba ten mniejszy kosz:) Kolor bordo z czernią. Nowego bym raczej dla synka już nie kupiła :)
      • saras-wati Re: czy warto wymienić arię na city mini ? 20.12.10, 08:09
        Ja dodam do tego, co pomilak napisała, że oparcie wcale takie hamakowate nie jest, moja roczna córeczka bardzo fajnie w nim siedzi:)

Co do wnoszenia, to średnio. Po złożeniu jest dosyć spory(choć do corsy mieści się bez problemu) i jeżeli chcesz go nosić za uchwyt, to trzeba trochę unieść rękę(bo w wyprostowanej szurałby po ziemi) przez co cięższy się wydaje - nie wiem, czy udało mi się wyjaśnić, o co mi chodzi;)
        Koła ściągają się bardzo łatwo, jednym przyciskiem, są spore i naprawdę jest to wygodny wózek, choć ciężki;) No, ale mi poza questem, to każdy się ciężki wydaje:) Ale z drugiej strony to jak na ten komfort jazdy i rozwiązania, to ciężki nie jest. Dla mnie idealny w swojej klasie, cena odpowiada jakości i oceniam go na 5+:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka