Dodaj do ulubionych

Peg perego czy emmaljunga

25.04.06, 23:07
Witam wszystkich bardziej zorientowanych ode mnie:) i proszę o pomoc. choć do
porodu jeszcze troszke to powoli staram się poznawać wszelkie tajniki i uroki
macierzynstwa hyhy i koniecznych nabytków. może ktoś umie mi doradzić w
kwestii wyboru pojazdu na nowonarodzonej istotki:) ktory wozek lepszy peg
perego czy emmaljunga??? dzidzia bedzie pożnojesienna;) ale sklaniam sie do
wozka wielofunkcyjnego. Liczę na opinie bardziej doswiadczonych. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maja285 Re: Peg perego czy emmaljunga 25.04.06, 23:09
      emmaljunga zdecydowanie!!!!!!!!!!!
      • patkawawa Re: Peg perego czy emmaljunga 25.04.06, 23:14
        :) a co przemawia na korzysc??? przyznam się że totalny laik ze mnie i nawet
        nie za bardzo zastanawialam sie na konkretnym modelem ceny w sumie raczej chyba
        sa zblizone wiec poki co pozostaje kwestia hmm jakosci firmy:) pozdrawiam
        • agni71 Re: Peg perego czy emmaljunga 26.04.06, 00:34
          A jaki model Peg Perego rozważasz?

aga
          • patkawawa Re: Peg perego czy emmaljunga 26.04.06, 10:17
            hmm nie myslalam jeszcze nad konkretnym modelem ale raczej ktorys w
            wielofunkcyjnych nie spacerówek+ dodatkowa gondola bo mam mieszane uczucia co
            do malych kółek zima:/ czy to sie sprawdzi na naszych chodnikach? ciężar ma
            drugorzedne znaczenie bo nie bede musiala go wnosic na pietra (raczej) bardziej
            wazne jest sterownosc i manewrowanie nim na ulicach. A możesz coś polecić? Bo
            jak ogladam kolejne modele to mam wrazenie ze emmaljunga jest jakby
            stabilniejsza, masywniejsza ale moze sie myle..
            pozdrawiam
            • kropka.kreska Re: Peg perego czy emmaljunga 26.04.06, 12:51
              mam podobny problem jak ty :( w sumie zdecydowałam się już na pp tyle że
              głęboki ale ostatnio okazało się że znajomi sprzedaja emmaljungę po synku...i
              mam teraz problem
              wiem że oni byli z wózka baaardzo zadowoleni
              • patkawawa Re: Peg perego czy emmaljunga 26.04.06, 13:48
                hmmm to widze ze nie tylko ja jestem w kropce;) no nic jeszcze troche czasu
                jest wiec mam nadzieje ze otrzymam jeszcze troche porad o Was:) no i tak jak
                ogladam emmaljunga jakos bardziej mnie sie widzi przynajmniej w kwestii
                masywnosci ale czytam posty tutaj i widze ze jednak wiekszosc decyduje sie na
                PP - dlaczego?;)\
                pozdrawiam
                • igua raczej emmaljunga 26.04.06, 16:01
                  ja pierwotnie bylam wielka zwolenniczka pp (najpierw na podstawie danych i zdjec
                  z netu, potem nawet po obejrzeniu na zywo), chyba dlatego, ze te wozki sa lekkie
                  i zgrabne w wygladzie. ludzie pisali o emmaljundze, a ja nawet nie zwracalam na
                  nia uwagi. podobaly mi sie skaldaki z pp (np. pliko p3). ale obejrzalam model
                  smart duo combi i kurcze, jest ciezki, ale jego masywnosc mnie przekonuje. ma
                  naprawde bezszelestnie skladana budke. poza tym od pierwszych obserwacji z necie
                  zmienily mi sie poglady :) teraz wiem, ze dla dziecka sierpniowego chce duzej,
                  pozradnej gondoli z opcja podnoszenia zaglowka.
                  wczoraj widzialam malzenstwo - niemowle wiezli w mutsy (te wozki tez sa
                  chwalone, ale mam wrazenie, ze maja tak plytkie gondole, ze dziecko z nich
                  wypadnie), a starsze dziecko w pp a3 (lub atlantico) - spacerowce. pomyslalam -
                  maja kase, moga miec designerskie wozki.
                  ja sie chyba sklonie do emmaljungi. mi osobiscie podoba sie jej tradycyjny
                  wyglad i tradycyjna budowa. najchetniej kupilabym sama gondole, bo pozniej chce
                  miec lekka spacerowke, ale na to nie moge liczyc :( natomiast gondola jest dla
                  mnie tak wazna, ze musze koniecznie nia sie sugerowac. w emmaljundze brakuje mi
                  tylko i wylacznie skretnych kol - reszta pasuje mi pod kazdym wzgledem.
            • agni71 Re: Peg perego czy emmaljunga 27.04.06, 01:12
              Nie wiem, na ile ci pomogę? Ale mam garść (trochę przydługą) spostrzeżeń nt
              wózków.

Ja mam mam Emmaljungę Classic spacerówkę + mini gondolkę. Na pewno jest lepsza
              normalna duża gondola, bo mini gondolka (nakładana na spacerówkę) jest dość
              wąska - i to dotyczy chyba wszystkich tego typu gondolek, czy to Emmaljunga czy
              PP czy jeszcze inna firma.
              Z wózka jestem zadowolona, mimo dużej wagi jeżdzi leciutko (mam porównanie z
              polskim wókiem równiez na pomp. kołach, niby lżejszym, a który prowadzilo mi
              się ciężej).
              Do Emmaljungi (a przynajmniej modelu Classic w wersji spacerowej) mam jednak
              kilka zastrzeżeń - w budce nie ma żadnego okienka, czy mozliwości odpięcia
              klapki, zeby dziecku wpuścić więcej powietrza (wiem, że w innych modelach E.
              taka "klimatyzacja" jest). hamulec jest bardzo mocny (to plus), ale za to przy
              odblokowywaniu go słychać mocne/głośne uderzenie metalu o metal - jak córka
              spała w wózku to zawsze się bałam, że ją to obudzi).
              Budka nieestetycznie opada do tyłu.
              Opuszczanie oparcia i podnoszenie go jest trochę niewygodne (trzeba nacisnąć
              dżwigienkę umieszczoną dość nisko i schowaną pod budką) i czasem sie jakby
              zacina.
              Pałąk jest przykręcany na stałe, nie ma możliwości łatwego odpięcia go, trzeba
              użyć klucza.
              Teraz o Peg Perego :-) Nie mam i nie użytkowałam nigdy gondoli, jednak na
              fotografiach w katalogu czy w necie typowe wózki głębokie (Culla i Young)
              wyglądają na fajne i chyba są duże. Niektóre (Culla) mają fajne rozwiązanie w
              postaci podwójnego materiału (zimowego i cieńszego, jasnego na lato)..
              Mam w tej chwili niedawno kupiony Pliko P3 Completo - super wózek, choć nie dla
              noworodka. Ma takie fajne udogodnienia, których mi brakuje w Emmaljundze
              Classic - łatwo odpinany (cały lub z jednej strony) pałąk, okienko w budce
              przez które widać dziecko, wygodniejszy system rozkładania oparcia do leżenia...
              I najważniejsza rzecz - pasy. W Emmaljundze te które przytrrzymują ramionka
              wychodzą z oparcia, a w Pliko P3 (i w większości spacerówek PP, chyba tylko
              poza Pliko Lite) to sa jakby szelki, umożliwiające dziecku oderwanie plecków od
              oparcia. Córke pasy w Emmaljundze wkurzają, a w Peg Perego jest cała
              zadowolona, bo ma większą swobodę.
              Generalnie to mam wrażenie, że wózki Emmaljunga (a przynajmniej model Classic,
              bo sa innne lepiej chyba wyposażone) są bardzo solidne, wygodnie sie je
              prowadzi, sa komfortowe dla dziecka, ale troche im brakuje takiego "szlifu"
              :-). Z kolei PP ma różne fajne "bajerki", które naprawdę umilają maluchowi
              jazdę, a rodzicom prowadzenie wózka.

aga
              • igua :( 27.04.06, 08:48
                no tak, a mi zalezy na duzej gondoli dla dziecka (od sierpnia do... - czyli
                jesien na pewno i zimy spory kawal). a ani emmaljunga, ani pp nie sprzedaja
                samych gondoli, tylko w zestawach. chetnie bym sobie kupila pozniej lekka,
                sprytna i dobra spacerowke, zeby mi starczyla na dluzej. tylko, ze musze kupic 2
                w 1 (spacerowki z pp sa zgrabniutkie, ale to sie tyczy tych typowych spacerowek
                jak pliko p3 itp.). i w tym momencie musi przemowic aspekt finansowy - po prostu
                emmaljunga smart duo combi jest tansza niz young lub inna gondola na stelazu pp :(
                ale dzieki za szczegolowe wskazowki - to oswieca niedoswiadczona kobiete, na co
                w ogole zwracac uwage
                • anikad1 Re: :( 27.04.06, 09:53
                  PP sprzedaje same gondole, tj. bez spacerowek.
                  • igua ale za jaka cene (!) 27.04.06, 21:21
                    o ile pamietam - przynajmniej tam, gdzie ogladalam cena tego wozka byla taka, ze
                    w sumie "podwojna" emmaljunga za 1600 byla do przelkniecia. w gre wchodzi ew.
                    wozek-gondola pp z drugiej reki (co tez chetnie rozwazamy), ale nie wiadomo,
                    jaki bedzie rezultat polowania.
                    • majatusia Peg Perego! 28.04.06, 00:01
                      Też stałam przed takim dylematem parę miesięcy temu. Oj długo nie mogłam sie
                      zdecydować. Ostatecznie argumenty przeważyły na korzyść PegPerego.
                      Obydwie firmy mają opinię producenta wózków "niezniszczalnych"
                      Jakość wykonania podobna. Ale:
                      Emmalijungi maja dla mnie beznadziejne koszyki na zakupy - płytkie
                      drutowane "grile". Małe rzeczy wypadają poprzez kratki, większe mogą "uciec"
                      góra po wjechaniu na jakieś wertepy. No i przy naszych warunkach pogodowych,
                      kiedy na dworze często jest mokro wszystkie te rzeczy w koszyku były by
                      zachlapane! Peg-perego ma dużo lepsze koszyki - duże, pakowne i z grubego
                      materiału - czyli nic nie moknie, nic nie ucieknie.
                      Gondolka w PP (navetta) nie jest tylko gondolką, może służyć w domu jako
                      kołyska czy awaryjnie jako łóżeczko turystyczne. Nam się to bardzo przydaje.
                      Jak jedziemy w gdzieś w odwiedziny to bierzemy ze sobą gondolkę. Nie ma wtedy
                      cudowania gdzie położyć małego jak zaśnie. A i w domu nasz maluszek lubi
                      się "pobujać" w gondolce.
                      Moim zdaniem po pozbyciu się już gondolki Peg-Perego ma wygodniejszą wersję
                      spacerówki. Super rozwiązane pasy, duża, ogromna wręcz budka, która doskonale
                      chroni dziecko, łatwo odpinany pałąk przedni …oj dużo by wymieniać. To takie
                      niby drobne rzeczy ale życie z pewnością ułatwiają.
                      No i ostanim moim argumentem za Peg-perego był ich wygląd. Emmalijungi
                      wyglądają tak jak wózki 20 lat temu… niektórzy cenią sobie ten ich klasyczny
                      wygląd, mój mąż bardzo się na to krzywił, a wózki PP mają fajny nowoczesny
                      design.
                      W efekcie długich rozważań i poszukiwań mam wózek PP na dużych kołach, z
                      regulowanym zawieszeniem, skrętną osią, który super się sprawdza i w warunkach
                      miejskich i terenowych. Za swój wózeczek płaciłam 1450 zł (AT4) + gondolka
                      navetta (używana) 350 zł. Nie wiem czy za tą cenę mogłabym nabyć jakiś fajny
                      model Emmalijungi. Tak więc moim zdaniem lepszym wyborem jest pp

• igua wymiary neavetty 28.04.06, 09:24
                        a mzoesz podac wymiary navetty - tzn. ile ma na dlugosc i szerooksc, ale w srodku?
                        bo nie wiem, jaka gondola jest w pliko p3. tez jest nieduza, ale nie wiem, czy
                        to navetta czy jeszcze jakas inna.
                        • agni71 Re: wymiary neavetty 29.04.06, 00:31
                          Do Pliko P3 chyba tylko navetta pasuje. Nie znam dokładnych wymiarów, ale na
                          pewno jest duzo mniejsza od "normalnej" gondoli Peg Perego (wózki Culla lub
                          Young) czy Emmaljungi.

Na twoim miejscu chyba bym polowała na uzywany porządny wózek głęboki (tych
                          wózków naprawdę krótko sie uzywa i po jednym dziecku nie powinien być
                          zniszczony). A póżniej kupiłabym samą spacerówkę.

Zwróć jeszcze uwagę na to, że Emmaljunga Smart nie ma tych słynnych podwójnie
                          łożyskowanych kół, dzięki którym tak lekko jeżdżą wózki tej firmy, mimo dość
                          dużej wagi.

Z kolei w polskich warunkach nie woziłabym noworodka i młodszego niemowlaka w
                          wózku ze słabą amortyzacją, nawet gdyby miał włożoną gondolkę (PP Pliko P3 z
                          Navettą)

aga
                          • majatusia Re: wymiary neavetty 04.05.06, 22:47
                            Wewnętrzna długość gondolki 70 cm, wewnętrzna szerokość 34 cm
    • wp1977 Re: Peg perego czy emmaljunga 04.05.06, 23:43
      Ja mam Emmaljungę na stelażu Classic (regulowana twardość zawieszenia)
      natomiast gondola i spacerówka jest z modelu Edge (chyba). Wewnętrzne wymiary
      gondoli to 80x35. Hubert jeździł w niej od września do 20 kwietnia i w sumie
      jeszcze miał miejsce a do najmniejszych nie należy. Od spodu w gondoli
      jest "klimatyzacja", podnoszony zgłówek (bardzo przydatne), w budce schowana
      moskitiera a takrze siatkowe okienko z tyłu do podglądania malucha. Mimo
      ciężaru wózeczek prowadzi się bardzo dobrze i nie ma problemu z wjazdem na
      krawężniki. Fakt, hamulec trochę głośno się odbezpiecza ale i z tym sobie
      radzimy. Szelki w spacerówce też nam nie przeszkadzają, po prostu luźniej jes
      ustawiam i jest ok.
      A tak w ogóle to mam cały zestaw Emmaljungi do spzredania (stelarz, gondola,
      spacerówka, okrycie przeciwdeszczowe, okrycie na nóżki, torba Emmaljungi w
      kolorach wózka). Jeżeli jest Pani zainteresowana to proszę o kontakt na priva
      lub na recepcja@elemis.alpha.pl lub 601-796-701
    • wp1977 Re: Peg perego czy emmaljunga 04.05.06, 23:58
      Nasza gondolka ma funkcję kołyski, tak jak PP a także uszy do przenoszenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka