Dodaj do ulubionych

Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissanmicr

27.07.09, 09:02

Wiem, że są na forum użytkowniczki tego wózka. Mam prośbę o informację, jak
się sprawuje ten wózek po kilku miesiącach użytkowania ?

Czy zauważyłyście jakieś wady ?

Czekam na Wasze opinie.

Do Żabki pytanie , jak się sprawuje wózek koleżanki ? Czy te kółka się nie
rozjeżdżają ? Ty chyba masz najdłużej kontakt z tym wózkiem. Bardzo mało o nim
opinii ;(

I pytanko do Nissanmicra, czemu szybko wystawiłaś wózek do sprzedaży ? Wyszło
z niego coś co Ci się nie spodobało ?

Ewentualnie prośba o inne typy czegoś lekkiego dla roczniaka. Dodam tylko, że
Maclareny odpadają, bardzo nie pasują mi w nich kolory, sposób regulacji
podnóżka, oraz fakt że wywalają się na pusto (targam jeszcze dla roczniaka
mnóstwo rzeczy ze sobą, na ogół wychodzę na kilka godzin, więc torba
obowiązkowa, a córka już lubi trochę pospacerować na nóżkach). Buggster mi się
nie podoba i jest za duży po złożeniu. No i nie mam pomysłu co sobie kupić.
Myślałam też o Jane Energy, ale te nowe można kupić tylko w UK no i mają
mniejszą budkę niż Peg.

Czekam na Wasze opinie.

A.

Obserwuj wątek
    • zabka11 Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 09:40
      Koleżanka dziś wraca z wakacji, umówię sie z nią na spacer jutro, to
      pooglądam wózeczek, szczerze powiem, że sama jestem ciekawa:)

Ja juz pisałam wcześniej, że jedyną wadą Si tak na pierwszy rzut
      oka, jest nisko usadowiony kosz na zakupy, jeszcze niżej niż w
      Pliko, który ociera o podłoże, nawet przy podjerzdżaniu na niski
      krawężnik, sprawdzę, czy jest juz przetarty od spodu.

A co do kółek....byłam świadkiem rozjeżdżania sie kółek w Chicco
      Liteway i choć nie sądzę, żeby w Peg Perego Si dochodziło do tego
      samego, to jednak sprawdzę:) i podpytam koleżankę co jej nie pasuje,
      jeździła już kilkoma wózkami, m.in Buzzem, Zappem to ma trochę
      porównania:)
      Pozdrawiam serdecznie:0)
      • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 09:50
        Dzięki wielkie, czekam z niecierpliwością. Ten niski kosz to nie jest, chyba,
        dla mnie taki wielki problem, bo ja mieszkam w DE i krawężniki mają wszędzie
        zjazdy i podjazdy. Miałam też bardzo nisko obsadzony kosz w Emmie (stelaż sport)
        i obcierałam nim tylko jak się pakowałam "w trudny teren na skróty" i to było
        zimą, jak jeździłam po zaspach, ale nie sądzę żebym tym pegiem próbowała tego
        samego ;)

A.
        • naturella Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 11:47
          To ja już mogę, bo chyba miesiąc użytkuję.

Ogólna ocena tego wózka w skali 1-5 to 3+.
          jest to jakby o klasę gorszy Peg Perego Pliko.
          Bardzo plastikowa tapicerka, dziecko się poci. Tapicerka się dziwnie
          brudzi, ciężko czyści. W kieszonce w budce nie można przewozić
          niczego poza telefonem komórkowym - już portfel powoduje, że budka
          zaczyna się obwieszać.
          Bardzo kiepski system blokady przednich kół - nie zaskakuje czasami,
          trzeba ręcznie od dołu wpychać. Kiepsko działa hamulec - niby jest
          na oba koła, ale tak naprawdę trzeba dwa razy go naciskać, na jednym
          i na drugim kole.
          Beznadziejny kosz, naprawdę. Mój przetarł się po 3 dniach
          użytkowania, wożona w nim była dziecięca kurtka.
          • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 11:58
            Dziękuję za bardzo cenne uwagi. Pliko P3 jako taki mnie nie interesuje bo mam
            carrerę pro, funkcjonalnie to taki sam wózek. Biorę natomiast pod uwagę również
            Pliko Lite.

A.
            • naturella Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 12:04
              Jeśli chodzi o plusy SI to łatwość prowadzenia, skrętność i lekkość
              wózka. Dość duża, wygodna powierzchnia spania. fajna regulacja
              wysokości rączek, duża budka z możliwością zaciągnięcia jej do
              przodu. Plusem jest także duża stabilność, wózek stoi nawet z
              siatami na rączkach, nie ma obawy, że przewróci się z dzieckiem. Ale
              za tym idzie mały komfort podbijania pod krawężniki.

Jeszcze z minusów, śpiworek na nóżki to kawałek badziewnego
              materiału:( zdziwiłam się mocno, bo w Pliko był to porządnie
              ocieplany śpiwór.

Ogólnie to cena jest dla mnie całkowicie nieadekwatna do jakości. Po
              tygodniu użytkowania przeze mnie wózka napotkana koleżanka zapytała,
              czy kupiliśmy używany.
              • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 12:07
                Śpiworek mnie nie interesuje, kupiłabym wersję sportivo bez śpiworka. Ja ogólnie
                takich rzeczy jak przykrycia na nóżki, niezależnie od ich jakości nie używam,
                wolę klasyczny śpiwór. Ale ta uwaga napewno się komuś przyda.
                Rozumiem, że ogólnie nie jesteś zadowolona z zakupu. Kurcze a Pegi ogólnie słyną
                z dobrej jakości. Szkoda tego Si bo jest ładny.

A.
              • naturella Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 12:14
                A i jeszcze, dla mnie jest całkowicie beznadziejny system
                rozkładania siedzenia, trzeba dwiema rękami i jeszcze popycha
                siedzenie do dołu. Myślałam, że będzie jak w Pliko, jedną ręką, ale
                niestety. Jest podobnie jak w Maclarenach, ale gorzej, bo samo
                siedzenie nie opada i trzeba na raty to robic - odciągac przyciski i
                pchac siedzenie.
                • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 12:32
                  a nie wiesz jak to wygląda w peg perego lite ?
                  • naturella Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 27.07.09, 12:37
                    Nie wiem:( Nigdy nie miałam ani nie oglądałam.
    • megmarpau Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 28.07.09, 00:18
      my mamy SI już półtora miesiąca i jestem zadowolona, córeczka 16 m-cy zresztą
      też; co do minusów to trzeszczą nam amortyzatory tylne, ale jeszcze nie kupiłam
      silikonu, więc zobaczymy czy to tak na stałe; kosz faktycznie nisko, ale nam się
      nie przetarł choć dużo rzeczy w nim wożę; podbija się dobrze; nie wywraca sie
      choć czasem jest nieźle obładowany siatkami; córeczka się nie poci, ale też nie
      przesiaduje zbyt długo w wózku; koła nam się nie rozjechały, choć czasem wydaje
      mi się, że tylne ustawiają się krzywo (a może tak faktycznie jest) , tylko to
      wcale nie przeszkadza w użytkowaniu; okrycie jak okrycie, to nie śpiworek; super
      budka, chroni od słońca i wiatru; kieszonka mogłaby być większa i gdy mocno
      wieje to ciągle opada utrudniając podgląd, ale nie można mieć wszystkiego; za to
      super głębokie siedzisko, dobrze osłonięte, sporo miejsca do spania, a
      rozkładanie wcale nie takie kłopotliwe, choć co prawda często nie używam, bo
      córeczka rzadko śpi już na spacerkach. Ogólnie z zakupu jestem zadowolona i
      kupiłabym go jeszcze raz, chyba że po dłuższym użytkowaniu coś wyjdzie, o czym
      na razi nie mam pojęcia, zobaczymy też jak się sprawdzi na wakacjach.
    • anawka Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 21.08.09, 21:37
      mamusie, podbijam wątek, po kolejnym miesiącu macie jakieś nowe spostrzeżenia?
      widziałam dzisiaj na ulicy ten wózek i zakochałam się od pierwszego wejrzenia
      :))) ale po Waszych opiniach trochę mi emocje opadły. Szukam właśnie parasolki
      dla 13sto miesięcznego synka, tyle, że on waży już 11,5kg więc wolałabym, żeby
      się kółka nie rozjechały :))) czekam na opinie, pozdr
      • zabka11 Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 21.08.09, 23:31
        Odpowiadam teraz, choć już dawno mnie wywoływano;)
        Widziałam wózeczek po dobrych kilku msc użytkowania, jest w stanie
        bardzo dobrym, oprócz kosza, który za nisko osadzony, przetarł się.
        Jednak właścicielka wózka dostała nowy bez problemu (Askot Wrocław),
        oczywiście w ramach gwarancji.

Nie ma mowy o rozjeżdżających się kółkach, są porządne, stabilne i
        bardzo dobrze amortyzowane. Mam porównanie z Chicco Liteway, w
        którym kółka faktycznie się rozjeżdżają:(
        Peg Perego to klasa, bardzo dobre jakościowo wykonanie, i po raz
        któryś przekonałam się, że te wózki, warte są swojej ceny.
        Materiał łatwy w czyszczeniu, do prania w pralce, wciąż wygląda jak
        nowy.
        Dla zainteresowanych, zdjęcia porównawcze, z Pliko czy Buggsterem w
        mojej galerii, w sygnaturce.
        Pozdrawiam:)
        • m_aw Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 22.08.09, 13:38
          Ja użytkuję wózek od 3 miesięcy. Jestem bardzo zadowolona. Na 100% kupiła bym go jeszcze raz.
          Kółka absolutnie się nie rozjeżdżają. Wózek jest bardzo dobrze wykonany.
          Córcia ma 16 m-cy, waży ok 11kg.
          Ma dużo miejsca do spania (wprawdzie rzadko śpi w wózku, ale ostatnio na zakupach spała 2h). Regulacja oparcia jest dla mnie dużo wygodniejsza niż w Maclarenach. Radzę sobie bez problemu. Tapicerka bardzo ładnie uprała się w pralce. Po czyszczeniu wygląda jak prosto ze sklepu.
          Podbijanie - w X-landerze było lepiej, ale nie jest źle. Ja mam rączki w najwyższym położeniu i jest ok. Niżej, trochę ciężko.
          Blokada przednich kół też nie sprawia mi problemu.
          Super buda!
          Kosz na zakupy mam przedarty. Spróbuję zareklamować.
          Ja naprawdę dużo jeżdżę wózkiem i nie zdarzyło mi się, żeby wyjąć dziecko spocone. Jedyne co, to kilka razy, w upalne dni, jak spała, to główka była spocona. Plecki nigdy.
          Wózek rewelacyjnie się składa. Jest lekki, aczkolwiek nie tak, jak pisze producent (na mojej wadze waży ok 7,8kg).
          W kieszonce w budce wożę smoka, ciasteczka, chusteczki i jest ok.
          Jeśli mogłabym coś zasugerować producentowi, to żeby okienk w budce było trochę wyżej, bo tak mi trochę niewygodnie "podglądać" dziecko. No i ten kosz, żeby był trochę wyżej.
          Co dla mnie ważne, wózek nie terkocze! Cichutko jeździ. Maclareny dla mnie są za głośne. Po trawie jeździłam, po starych chodnikach też. Po warszawskiej Starówce trochę mało komfortowo, ale tam to tylko duże, pompowane koła się nadają.
          Pokrowiec na nóżki też jest ok. Mam śpiwór uniwersalny, który na pewno sprzedam w tym roku. Będę używała oryginalnego okrycia.
          Miałam okazję porównać go z Pliko. Pliko przy SI to czołg!
          Reasumując: wózek zdecydowanie wart polecenia i swojej ceny!

Dodam jeszcze, że wcześniej jeździłam X-Landerem XA i Mamas and Papas BEAT. SI jest najwygodniejszy dla dziecka spośród ww. moim zdaniem.
          • m_aw Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 22.08.09, 13:40
            EDIT: jeździłam PULSE + a nie BEAT :)
    • w_isienka Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 21.11.09, 14:03
      Ja też mam Peg Perego Si.
      Ogolnie jestem zadowolona, ale faktycznie z tym koszem na zakupy to jest porażka
      - na zakupy absolutnie sie nie nadaje!
      Też spróbuje zareklamować (nie wiem czy sie to uda?), nie wiem czy istnieje
      jakieś inne rozwiązanie tego problemu - może trzeba spróbowac podwiesić tylnią
      strone kosza - tzn. tylko na te wyższe haczyki? Co o tym myslicie?
      • aniulekq Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 21.11.09, 14:59
        Ja od razu po zakupie podwiesiłam i nie mam żadnego przetarcia.
        Trochę mniej się zmieści w tym powieszonym koszu ale przynajmniej
        jest cały.
        Osobiście jeśli bym mi się przetarł bo bym reklamował - im więcej
        reklamacji tym większa szansa, że coś zmienią w tym kaierunku. Może
        wystarczy jakiś mocnieszy materiał?
        • zabka11 Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 21.11.09, 16:43
          Koleżanka też już kosz reklamowała, bodajże po 2msc, podobnie jak
          zaślepki do tylnich kółek, pogubiły się, poodpadały, więc dali nowe.
          A dodatkowo ok. msc temu odpadło przednie kółko, też poszło do
          reklamacji, nie było problemu, na szczęście:)(Askot -Wrocław)
          Ogólnie wózek sprawuje sie bardzo dobrze, kółka się nie rozjechały,
          choć są pojedyncze, ale kolor Cedro, jest za jasny, nadaje się dla
          nie chodzących dzieci, starsze już konkretnie i szybko potrafią
          wózek zabrudzić.
          Gdybym ja kupowała, wybrałabym ten czarny.
          Pozdrawiam
          • seren_dipity Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 13.12.09, 23:24
            Dziewczyny powiedzcie proszę czy dla małych dzieci on się nadaje? Bo jakoś nie
            umiem znaleźć przedziału wiekowego? Czy to siedzisko rozkłada się na płasko?
            (tak się łudzę że chociaż raz uzyskam tu jakąś odpowiedź ;))
            • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 08:29
              A co to znaczy dla małych dzieci ???? 3 m-ce ? 9 m-cy ? 1,5 roku ?

Moim zdaniem nadaje się dla dziecka od 6 m-cy.

A.
            • zabka11 Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 10:12
              Rozkłada się całkowicie na płasko, ale jeśli pytasz czy to wózek dla
              noworodka, to tak na sucho odpada. Trzeba by jakąś wkładkę lub
              usztywnianą gondolkę wsuwaną. Ale moim zdaniem to wózek dla już
              bardzo dobrze siedzącego malucha, zaczynającego wstawać na własne
              nóżki, czyli powiedzmy od 9msc wzwyż.
              Pozdrawiam:)
              • seren_dipity Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 10:35
                Moja Młoda ma 5 miesięcy chciałam przezimować ją w Carrerze, ale nie wiem czy
                wytrzymam nerwowo. Na wiosnę byłoby ok 9 miesięcy :)
                Dzięki
                • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 10:44
                  seren_dipity napisała:

> Moja Młoda ma 5 miesięcy chciałam przezimować ją w Carrerze, ale nie wiem czy
                  > wytrzymam nerwowo. Na wiosnę byłoby ok 9 miesięcy :)
                  > Dzięki

Nie wiem czy zmiana Jane carrery na Peg Perego Si w czymś pomoże. To są podobne
                  wózki. Może Twoja córka nie lubi pozycji leżącej ??? Może półleżąca byłaby
                  wygodniejsza. Dzieci w tym wieku często tak miewają.

A.
                  • seren_dipity Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 20:11
                    Po zakupie Carrery odkryłam, że nie cierpię wózków "8-kołowych" i to nie ona nie
                    wytrzyma nerwowo lecz ja :( W dodatku głupia kupiłam ją używaną w "idealnym stanie"
                    Jeszcze raz thx ;)
                    • mamaly Re: Peg Perego Si- jak się sprawuje? Zabka, Nissa 14.12.09, 20:47
                      A jaką masz tę carrerę (kolor) i czy nie chcesz się jej pozbyć. Bo ja już
                      carrerę miałam, znudził mi się kolor i sprzedałam znajomej, ale chętnie bym
                      znowu sobie taką sprawiła. No i daj znać co z tym jej "stanem idealnym". Napisz
                      na priva jak jesteś zainteresowana (na gazetowego).

Si kupiłam prawie, ale akurat mi się trafił w dobrej cenie poprzednik Si Peg
                      Perego x-lite a że zawsze mi się podobał to kupiłam (też jest 8 -kołowy :) )

A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka