Dodaj do ulubionych

STUTYSIĘCZNA WIOSKA ???

IP: proxy:* / 172.17.1.* 19.10.03, 21:10

"Telekurier" w trzecim programie TVP wyemitował w poniedziałkowy
wieczór z Grudziądza program na żywo. Chodziło o "plakatowy" protest
handlowców. Wczoraj otrzymaliśmy list Czytelnika oburzonego tym co zobaczył w
telewizji.

Nie będę zajmował się sednem problemu jaki poruszono w programie.
Chodzi mi tylko o to, co zobaczyłem w telewizji.

Po pierwsze. Współczuję wszystkim, którzy podczas realizacji programu
byli na ulicy Mickiewicza. Współczuję prowadzącemu program Tadeuszowi Zwiewce
oraz jego rozmówcom. W zebraniu myśli i mówieniu skutecznie przeszkadzał im
staruszek wrzeszczący do megafonu. Zagłuszył nawet głośniki ekipy
telewizyjnej. Dziwię się tylko, że tego pana nie przegnano, albo chociaż nie
poproszono o wyłączenie megafonu. Niestety, krzyczał bez przerwy.

Po drugie. W prawdziwe osłupienie wprawił mnie transparent
głoszący: "Starczy marketów". Ciekaw jestem kto go przygotował i czy już wie
o błędzie jaki się na nim znalazł. Tak czy inaczej, w poniedziałek cała
Polska zobaczyła, że w Grudziądzu mieszkają analfabeci.

Po trzecie. Prezydent Andrzej Wiśniewski znowu schował głowę w piasek i
zamiast osobiście wziąć udział w programie, wystawił swojego zastępcę -
Roberta Malinowskiego. A Malinowskiego, jeśli dobrze wiem, nie było nawet na
sesji, podczas której przegłosowano budowę kolejnego w mieście hipermarketu.

Reasumując. Dla widza, który tak jak ja obejrzał program w telewizji,
atrakcji nie zabrakło. Tyle, że całkiem przesłoniły one temat programu.
Najgorsze jednak, że w poniedziałkowy wieczór, całej Polsce pokazaliśmy się z
najgorszej możliwej strony: miasta niedouczonych krzykaczy i oszołomów.
Pokazaliśmy Grudziądz, który jest zabitą deskami wioską, a nie stutysięcznym
miastem. Nie ubliżając małym miejscowościom. Po prostu wstyd.

(Autor: Telewidz, Gazeta Pomorska)
================================================
Po pierwszej emisji tego spektaklu mnie też było wstyd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Malkontent Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.03, 21:39
      Zgadzam się.Wioska,która będzie miała pięć cmentarzy i ani jednego porządnego
      zakładu pracy i stukniętych strażników miejskich,i dwa tramwaje.
      • parkowy Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 20.10.03, 09:21
        Podzielam waszą opinię.Niestety,Grudziądz mimo swej wielkości okazał się miastem
        prowicjonalnym.Parę miesięcy temu prezydent Szczecina powiedział o mieście przez
        siebie rządząnym : "wiocha z tramwajami".Określenie to jak ulał pasuje do
        naszego miasta.
        pzdr
        • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 20.10.03, 09:34
          Nie rozumiem, jak można tak określać swoje miasto, tylko po wystąpieniu w tv
          grupki krzykaczy i oszołomów?
          Jaki tam był procent mieszkańców?
          Jednen nawiedzony emeryt darł się przez megafon a bidaki z tv3 nie umieli sobie
          z tym poradzić.
          Życzę więcej obiektywizmu.
          • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.03, 22:38
            A ja tam lubie swoja wioske, cicho, spokojnie czasami,wszyscy sie znaja, fajnie
            jest, no i te tramwaje, ja bez nich spac bym nie mogla, nie lubie zas
            metropolii i kibicow roznej masci i jeszcze paru innych rzeczy, no i tych
            cmentarzy moze troche za duzo.
            • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 21.10.03, 08:22
              I tak powinno być, trzeba lubić swoje miejsce :)))
              • parkowy Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 21.10.03, 10:54
                Pewnie,że lubimy.W przeciwnym razie nie dyskutowalibyśmy o ważnych dla miasta
                problemach.Chcielibyśmy aby Grudziądz w mediach był przedstawiany jedynie z
                dobrej strony,choć czasem się nie da.
                • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 21.10.03, 11:45
                  Taaak, ja chciałbym żeby Polska też tak była przedstawiana.
                  • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 13:21
                    To juz zamilcze co ja bym chciala, ale na pewno by to sie Wam spodobalo.:-)
                    • Gość: Max Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: 80.51.243.* 23.10.03, 13:50
                      Ja bym chciał aby była demokracja. Chciałbym jeszcze aby każdy Polak miał na
                      własność kawałek Polski. Nie na wieczyste użytkowanie ale stricte własność
                      nadaną z racji urodzenia i bycia Polakiem.
                      • Gość: parkowy Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: 80.48.150.* 23.10.03, 14:08
                        Odezwała się nasza dusza marzycieli.:)Każdy by coś chciał,mnie też marzy się kawałek WŁASNEGO poletka.Obecne ceny są skuteczną zaporą na moje marzenia.:(
                      • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 23.10.03, 14:17
                        Gość portalu: Max napisał(a):

> Ja bym chciał aby była demokracja. Chciałbym jeszcze aby każdy Polak miał na
                        > własność kawałek Polski. Nie na wieczyste użytkowanie ale stricte własność
                        > nadaną z racji urodzenia i bycia Polakiem.

Tylko tyle, ależ dlaczego tak mało chcesz, idź na maxa.
                        • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 15:58
                          Cierpliwosci!!!! poczekajcie, kazdy z nas bedzie mial swoj kawalek tylko dla
                          siebie :-(
                          • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 24.10.03, 07:51
                            Gość portalu: toja napisał(a):

> Cierpliwosci!!!! poczekajcie, kazdy z nas bedzie mial swoj kawalek tylko dla
                            > siebie :-(

Oooo, jakiż optymizm niebywały? A skąd wiadomo na 100%, że znajdzie się ten
                            kawałek? ;-))) Speszy się komuś do doktora Piaseckiego, który wszystko leczy ?!
                            • Gość: Max Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: 80.51.243.* 24.10.03, 18:51
                              chetor napisał:

> Gość portalu: toja napisał(a):
                              >
                              > > Cierpliwosci!!!! poczekajcie, kazdy z nas bedzie mial swoj kawalek tylko d
                              > la
                              > > siebie :-(
                              >
                              > Oooo, jakiż optymizm niebywały? A skąd wiadomo na 100%, że znajdzie się ten
                              > kawałek? ;-))) Speszy się komuś do doktora Piaseckiego, który wszystko
                              leczy ?
                              > !
                              ======================================================
                              Kochani to poletko jest tylko na 25 lat. Jak nikt nie opłaci na dalsze lata to
                              proboszcz doda ci do towarzystwa innego sztywniaka chyba, że będziesz miał
                              szczęście i dostaniesz sztywniaczkę.
                              • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 24.10.03, 18:59
                                Gość portalu: Max napisał(a):

> Kochani to poletko jest tylko na 25 lat. Jak nikt nie opłaci na dalsze lata
                                to
                                > proboszcz doda ci do towarzystwa innego sztywniaka chyba, że będziesz miał
                                > szczęście i dostaniesz sztywniaczkę.

Ooo qrwa, to już qrwq z nami gadasz ?
                                Niedawno napisałeś: Qrwa nie chce mi się z wami gadać. Naogladełeś się filmów
                                co?
                            • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 20:34
                              Wcale mi sie nie spieszy, przeciez pisalam o cierpliwosci, a piaseczek lubie
                              goracy,:-)
                              • parkowy Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 24.10.03, 20:40
                                Chetor coś podładowany od samego rana?:)Jutro założe nowy wątek to pogadamy o piaseczku.:))
                                pzdr
                                • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 25.10.03, 14:55
                                  Bo gdzieś najpierw Maxiu napisał "Qrwa nie chce mi sięz wami gadać" a teraz
                                  znowu gadać?!
            • Gość: naata Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 25.10.03, 17:10
              Sstaram odnaleźć się w naszej "Wiosce", idzie mi to nie bardzo :(
              • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.03, 17:28
                Wszelki Duch Pana itd, moze potrzebna pomoc, ale nie taka wioska znowu jak tak
                dlugo szukalas netu. No dobrze ze juz sie odezwalas, od razu weselej Pozdrawiam.
      • Gość: pop Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 03:39
        Szanowni Grudziążanie!Żyjecie w historycznym i wyjątkowym mieście,są jeszcze na
        świecie Kelce-głowa do góry ,macie tradycje/sprawdzcie czy Grudziądz nie był
        czasami w pierwszej dziesiątce miast II RP/,jedną wyjatkową gazetę /też w
        dziejach/,forty,największy dom samotnych panienek i fajne panie sprzedawczynie
        w sklepach obuwniczych/co roku kupuję buty tylko w Grudziądzu,mimo że w
        Trójmieście -skolko ugodno/no i macie siebie ,rzadko spotykanych na
        forum,kulturalnych i fajnych ludzi.Nie macie też plejady zabużan i
        antków,macie fajny ,twardy akcent a jeden emerycik z megafonem to pryszcz.
        I jeszcze na koniec: czy wiecie że władza ludowa celowo "szykanowała" Wasze
        miasto za patriotyzm Waszych protoplastów i z należnych Grudziądzowi praw do
        normalnego ,cywilizacyjnego rozwoju korzystał "czerwony" Włocławek i równie
        czerwony Elbląg.Pozdrawiam z wiochy tez stutysięcznej zwanej Przymorzem.
        • Gość: toja Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.03, 10:03
          To wszystko przeszlosc, terazniejszosc smutna.Pozdrawiam i nie martw sie jest
          nas wiecej, o duzo za duzo.
          • parkowy Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 28.10.03, 10:50
            Pop dodał mi otuchy,potwierdził moje spostrzeżenia dotyczące naszego miasta.To się wszystko zgadza,cierpimy za za to,że stawaliśmy okoniem i ością w gardle nowej powojennej władzy.Czerwone Wocławek i Bydgoszcz były zawsze faworyzowane.Ustrój się zmienił,nie zmieniło się traktowanie naszego miasta przez władze.Może w końcu to też się zmieni?A może powinniśmy sami zmierzyć się z przeciwnościami w chwycić byka za rogi?
            pzdr
            • chetor Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 28.10.03, 11:15
              parkowy napisał:

> ........Ustrój się zmienił,nie zmieniło się traktowanie naszego miasta przez
              > władze.Może w końcu to też się zmieni?A może powinniśmy sami zmierzyć się z
              > przeciwnościami w chwycić byka za rogi?

I tu jest pies pogrzebany. Może czas skończyć z przypominaniem, wypominaniem
              przeszłości? Lepiej zająć przyszłością. A każdego traktują jak sam na to
              pozwala.
              Co było a nie jest nie pisze się w rejestr :)

• naata Re: STUTYSIĘCZNA WIOSKA ??? 28.10.03, 16:42
                Wszystko się zgadza, ale Pop jest przebojowy! Pozdrawiam :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka