Dodaj do ulubionych

Zdjęcie RTG

12.01.05, 23:16
czy zdjęcie RTG głowy jest zawsze konieczne przy zakładaniu aparatu stałego??
bo mi lekarz ortodonta nie kazał nic robić????
Obserwuj wątek
    • marika4 Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 10:49
      Chyba nie, mnie moja ortodontka kazała na pierwszą wizytę zrobić zdjęcie
      pantomograficzne.O zdjęciu głowy nie słyszałam. Pozdrawiam Ania.
      • andrzejek23 Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 12:21
        Przed zalozeniem aparatu wymagane jest zrobienie dwoch zdjec:
        1) Zdjecie pantomograficzne (panoramiczne) pozwalajace okreslic stan wszystkich
        zabkow, bo te, ktore byly leczone moga byc slabsze, oraz zawiazkow osemek lub w
        jakim stopniu juz sie wyrznely itp.
        2) Zdjecie cefalometryczne (boczne twarzowe) pozwala okreslic rodzaj wady
        zgryzu, jak jest ulozona zuchwa co jest krzywo itd...
        Raczej wszyscy ortodonci kazali mi robic oba te zdjecia. Na ich podstawie mozna
        dokladnie zaplanowac leczenie.
        Ja dopiero na zdjeciu zobaczylem jaki jestem "skrzywiony". A wycisk to
        przyprawil mnie o migotanie przedsionkow ;)
        Pozdrawiam!
      • ciri77 Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 12:21
        Ja mialam robione oba, boczne glowy i pantomograficzne.
        Pozdrawiam:)
    • ortodonta Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 13:37
      -----------------------------
      • andrzejek23 Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 14:30
        Mam jeszcze pytanie do Pana Ortodonty.
        Wykonanie zdjecia pantomograficznego trwa jakas chwile, bo cale to ustrojstwo
        musi objechac cala moja glowe dookola (mialem dwie panoramy). Zatem dawka
        promieniowania dostarczonego glowie jest o wiele wieksza niz w przypadku
        zdjecia cefalometrycznego, ktore robione jest zwyklym krotkim impulsem rtg.
        Czemu w takiej sytuacji rezygnowac z takiego zdjecia, skoro moze pomoc?

Moze jestem przeczulony, ale pierwsza ortodontka po ocenie wzrokowej kazala mi
        powyrywac wybrane zeby, a dopiero potem chciala robic panorame, cefalo i wycisk.

Serdecznie pozdrawiam:)
        • ortodonta Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 15:41
          Pozory mylą, po raz pierwszy!
          Równoważnik dawki skutecznej mieżony w mSv dla pantomogramu wynosi 0,08 a dla
          telertg 0,15 czyli blisko dwa razy więcej.
          Pozory mylą po raz drugi!
          Jezeli dała Tobie skierowanie na ekstrakcję i nie zrobiła pantomogramu, to
          błąd, sądzę jednak, że po obejrzeniu zasugerowała, że należało by usunąć te a
          te zęby ale ostateczną decyzję podjeła by po obejrzeniu panto.
          Analiza cefalometrzyczna, niewiele wnosi informacji jeśli chodzi o decyzję ,
          które zęby usunąć. Można ją robić każdemu pacjentowi jak leci, tylko po co? jak
          idziesz do lekarza z grypą, to nie robią ci za każdym razem badania krwi, a
          przecież mogło by pomóc?
          Moje wypowiedzi dotyczą pierwszego postu, zaniepokojonej pacjentki, której
          telertg nie zrobiono. Uspokajam, widocznie nie było takiej potrzeby. pozdrawiam.
          • nusial Re: Zdjęcie RTG 13.01.05, 19:49
            Dziękuję za takie dokładne informacje:)Problem właśnie w tym, że ja nie miałam
            robionego żadnego zdjęcia, nawet tego pantomogramu. Ortodonta bardzo dokładnie
            pooglądał mi wszystkie ząbki, posprawdzał jeszcze raz czy nie ma żadnych
            ubytków, zrobił wszystkie 3 wyciski i tyle. A pierścienie mam załozone na
            szóstki. Co Pan o tym sądzi? Czy to było jakieś zaniedbanie ze strony
            ortodonty??
            pozdrowienia
            • ortodonta Re: Zdjęcie RTG 14.01.05, 10:37
              Niekoniecznie, jeśli zęby są zdrowe, ósemki wyrzniete, to sprawa wydaje się
              czysta. Dla własnego lepszego samopoczucia możesz zrobić pantomogram i pokazać
              lekarzowi podczas następnej wizyty. Pantomogram służy do oceny jakościowej
              struktur na nim widocznych. Na jego podstawie można ocenić stan przyzębia,
              obecność zębów zatrzymanych, dodatkowych, ustawienie niewyrzniętych zębów itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka