Dodaj do ulubionych

Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block

21.11.06, 10:27
Mam ten aparat od kilku dni, czy ktos nosi go dluzej i moze cos wiecej
napisac na jego temat:-) narazie doprowadza mnie on do szału-nie moge nic
pogryzc, mowie baaardzo niewyraznie i strasznie sie w nim mecze;-)
Staram sie nosic po 20h na dobe ale na pewno czasami nie bede mogla
wyrobic 'dziennej normy' bo na zajecia na uczelni najczesciej go wyjmuje (juz
nawet nie chodzi o debilny wyglad ale na cwiczeniach po prostu musze sie
odzywac i byc aktywna a w aparacie nikt by mnie nie zrozumial) za to jak mam
wolny dzien to nosze 24h tylko z przerwami na mycie:-) wydaje mi sie, ze
aparat juz zaczal dzialac. Moze znajdzie sie na forum ktos, kto tez nosi
Twin Block i napisze cos wiecej o efektach. Pozdrawiam, Aggis
Obserwuj wątek
    • tigra.14 Re: Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block 21.11.06, 14:14
      aggis...mozesz mi napisac jak ten aparat wyglada? Albo podrzuc jakas fotke:-) bo
      sama jestem ciekawa co mnie ominelo...
      • ortodonta Re: Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block 21.11.06, 16:34
        nie masz czego żałować.
        • aggis20 Re: Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block 21.11.06, 17:02
          Hej Tigra!:-))) Niezbyt wyraznie to widac ale prosze:
          www.vinko-entertainment.com/images/Jolanda/joli_work_14.jpg
          Chodzi o to, ze na aparacie sa takie nakladki, ktore wymuszaja wysuwanie dolnej
          szczeki do przodu;-) przy regularnym noszeniu ponoc koryguje to male wady.
          Panie ortodonto, co jest nie tak z ta metoda? Jest nieskuteczna?
          Miejmy nadzieje, ze jednak mi pomoze:-) narazie dostrzegam raczej jej zalety
          niz wady. Piozdrawiam!
        • tigra.14 bardzo się cieszę!!! 21.11.06, 17:30
          wiem, że nie mam czego żałować:-)

za kilka miesięcy będę miała piękne ząbki i idealny zgryz bez takich bajerów;-)
          A wszystko...dzięki Panu:-D

Aggis: a jak dużą masz wade???
          • aggis20 Re: bardzo się cieszę!!! 21.11.06, 17:38
            A juz niedlugo masz ta operacje? Nie wiem juz teraz czy tekst 'nie masz czego
            zalowac' mial jakis podtekst co do skutecznosci mojej metody czy byl tylko
            nawiazaniem do Twojego zabiegu?;-) wizualnie mam niewielka wade, w sumie to
            nigdy nie zwrocilabym na to uwagi. Chodzi glownie o to, ze od wielu lat mam
            bardzo czeste bóle głowy (po pare razy w tygodniu) i caly czas spięty kark. I
            bardzo mozliwe, ze jedno jest z drugim zwiazane (tzn.cofnieta zuchwa z bólami
            głowy:P) Szczegolnie, ze odkad nosze ten aparat czuje sie lepiej. Czytalam
            raczej dobre rzeczy na temat tej metody dlatego zdziwilam sie, ze ortodonta
            napisal, ze cos jest z nia nie tak:-/
            • tigra.14 Re: bardzo się cieszę!!! 21.11.06, 18:30
              operacje planuje na ta przerwe semestralna. czyli sesja egzam.itd. Bardzo bym
              chciala nie opuszczac duzo zajec, co i tak jest nieuniknione:-(

Moze to "nie masz czego zalowac" oznacza, że to cudo nie jest wygodne? Nie martw
              sie tak od razu. ja nie wiem jak to jest z malymi wadami. Ja okazalo sie mam
              spora wade i za bardzo nie ma innego rozwiazania. Zrobie z tym porzadek raz na
              zawsze!

Tez mialam np. bole glowy, ktore teraz po plytce zniknely. oczywiscie czasami
              boli mnie glowa, ale to raczej z przemeczenia;-)(Pl.Nankiera jest wymagajacy).

Nie martw sie Aggis i poczekaj spokojnie az Pan orto Ci odpisze...:-)
              • aggis20 Re: bardzo się cieszę!!! 21.11.06, 18:38
                Dzieki:-) ale po wszystkich moich przejsciach z ortodontami i z aparatami
                jestem juz po prostu przewrazliwiona;-) nie znam sie na metodach leczenia
                cofnietej zuchwy ale o tej troche poczytalam i wydaje sie byc ok. Podaje
                jeszcze link do artykułu na temat tego aparatu:
                www.mojdentysta.com.pl/pdf/twin_block.pdf
                3mam kciuki za Twoja operacje!:-) wypatruje usilnie na Nankira aparatek ale cos
                ich malo;-) moze w koncu w ktorys piatek wypatrze Ciebie:-)
                Buziaki i pozdrowienia:***
                • ortodonta Re: bardzo się cieszę!!! 22.11.06, 09:55
                  moje słowa odnoszą się wyłącznie do Tigry. Leczenie aparatem czynnościowym ma
                  sens w okresie skoku wzrostowego (dz:11-13rż, ch:12-14rż).Tigra ma ten okres za
                  sobą, więc jej by nie pomógł. Zdaje się, że była leczona innym podobnie
                  działającym aparatem (herbst?TFBC?). Im pacjent starszy, tym skteczność maleje.
                  • aggis20 Re: bardzo się cieszę!!! 22.11.06, 10:10
                    Dziekuje za odpowiedz:-) Troche sie uspokoilam chociaz ja tez nastolatka juz
                    nie jestem;-P i okres skoku wzrostowego mam dawno za soba. Mam nadzieje, ze
                    moje zmagania z twin blockiem przyniosa jednak jakies efekty. Mam naprawde
                    niewielka wade a, tak jak juz pisalam, po paru dniach noszenia tego aparatu
                    zniknely mi bóle glowy i napięcie karku, jak narazie jestem w szoku bo z bólami
                    głowy walcze bezskutecznie od wielu lat i zaden lekarz nigdy nie wiedzial co
                    moze byc ich przyczyna! No nic, poczekamy-zobaczymy;-) tak apropos-ktora z tym
                    podobnych metod jest najskuteczniejsza przy malej wadzie u osoby w moim wieku?
                    Mam 20 lat. Pozdrawiam i zycze milego dnia!:-)
                    • ortodonta Re: bardzo się cieszę!!! 22.11.06, 14:58
                      to że bóle zniknęły można wytłumaczyć odblokowaniem ssż. w takich przypadkach,
                      jest to słuszne postępowanie i skuteczne. pzdr.
      • ollala62 Re: Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block 23.12.06, 21:45
        Ja również mam cofniętą żuchwę i przerośniętą szczękę górną.Podobno korekta
        będzie wymagała interwencji chirurgicznej i wyrwania kłów.Mam 21 lat.Czy może
        mi ktoś doradzić co z tym zrobić?
        • tigra.14 Re: Cofnięta żuchwa-leczenie aparatem Twin Block 24.12.06, 15:00
          kłów się nie wyrywa!!!!!!!!!!!!! Moja rada: zmień orto!!! skąd jesteś?? Może ja
          będę znała kogoś z Twoich okolic?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka