Dodaj do ulubionych

Wszystko wraca do normy

13.04.10, 21:03
Jeszcze parę godzin temu był wątek, czy coś się zmieni. Może by się zmieniło,
gdyby to mądrze rozegrać. Może choć na miesiąc kibole mieliby zawieszenie
broni, jak po śmierci JPII? Albo może mielibyśmy łagodną i cywilizowaną
kompanię wyborczą? Może. Ale musiałaby być wola ku temu. Nieposkromione
ambicje i megalomania oraz polityczne cele już biorą górę nad żalem:
wiadomosci.onet.pl/2154740,11,para_prezydencka_spocznie_na_wawelu__obok_pilsudskiego,item.html
Znamienne są opinie czytających.
Mnie najbardziej podoba się: "od śmiertelnej powagi do śmiesznosci jest tylko
jeden krok"
Obserwuj wątek
    • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 21:14
      Hmm cóż, miejmy nadzieję, że ta decyzja jeszcze bardziej nie podzieli Krakowa i
      Warszawy. Bo społeczenstwo ogółem już podzieliła.
      • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 21:56
        No właśnie... wiadomosci.onet.pl/2681,2154806,wydarzenie_lokalne.html
        Smutny cyrk. :(
        • ktosia_easy Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 22:07
          Dobrze że jesteśmy solidarni, tylko szkoda że tak krótko
          ... :(
        • guzikiewicz69 Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 22:10
          Zaraz w duchu miłości bliźniego, bólu i żalu po stracie wezmą sie za
          łby. Taki był właśnie wydźwięk progamu prowadzonego na żywo w TVP 1
          przez Pośpieszalskiego. Jakiś rozhisteryzowany dziadek- zamiast
          oddać hołd zmarłym- szlochając wspominał powstańców styczniowych i
          przeklinał naszych sąsiadów, a nabuzowana kobiecina kleła
          Komorowskiego itp. Wszystko w duchu prawdzy, patriotyzmu i miłości
          bliźniego.
    • esscort Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:10
      A prezydent tak bardzo lubił Warszawę...
      • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:22
        I jak widać z wzajemnością...
      • brycezion Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:27
        Biały Dom potwierdził przylot Baracka Obamy na pogrzeb do Krakowa w niedzielę
        (wg. GW).
        Mocno zdziwiłby się Obama, który powiedział "Wszyscy jesteśmy Polakami", jeśliby
        po przylocie do Krakowa zastał jeszcze tych protestujących.
        • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:44
          Najbardziej mi się podobał argument za pochówkiem na Wawelu, że Kraków już
          przeżył kilka dużych pogrzebów i poradzi sobie logistycznie.
        • lomek2 Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:46
          Powiedzmy wprost, kto jest odpowiedzialny za rozpętanie tego żałosnego cyrku (bo
          inaczej rozwoju sytuacji nazwać się nie da). Rodzina. Czyli - wiadomo kto.
          Strasznie przykre dla tych, którzy mimo niechęci do Kaczyńskich, SZCZERZE
          opłakiwali ofiary tej wielkiej tragedii, z wewnętrznej potrzeby wywieszali flagi
          i zapalali znicze. Dla takich jak Kurski to nie trafia. Dla niego to wszystko
          jest fałszywe. Bo tacy jak on wszystko mierzą własną miarą
          wiadomosci.onet.pl/2154795,12,do_tragedii_moglo_nie_dojsc__gdyby_nie_klotnie,item.html
          Właśnie przepada wielka szansa na zabliźnienie rany, którą Kaczyńscy zadali i
          przez lata jątrzyli, żeby nie zarosła.
          • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 13.04.10, 23:55
            Oszołomy jak Kurski czy Palikot nie mają teraz nic do gadania, tego pierwszego dopuścili do mikrofonu ze złudną nadzieją, że może po tragedii przemówi ludzkim głosem.

To mnie bardziej przeraża, bo to zło w czystej postaci:
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7763307,Szokujaca_homilia_w_Katedrze_Przemyskiej__POSLUCHAJ_.html
            (link by Kundziuk)
            • lomek2 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 01:16
              Jeśli istnieje diabeł (w co nie wierzę, ale pospekulować można) to zapewne chowa
              ogon pod jakąś sutanną. Bo sączyć zło najłatwiej jest pod płaszczykiem dobra.
              • papaduluba Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 01:21
                lomek2 napisał:
                > Bo sączyć zło najłatwiej jest pod płaszczykiem dobra.
                >
                Tak samo jak spławiać bale z prądem rzeki.
                • lomek2 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 02:26
                  Wygrałeś!
    • mmc_lomianki To ja dorzuce... 14.04.10, 00:38
      Skoro juz sa rozne linki...

kulturaliberalna.pl/2010/04/13/polska-zaloba-miedzy-swietem-a-dajanizacja/
      • papaduluba Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 00:55
        Karnawał na smutno, święto fałszywej jedności,
        po cięciu szablą ułańskiej brawury
        • lomek2 Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 01:09
          Dlaczego fałszywej? A może dla niektórych prawdziwej? Ci rzeczywiście poczują
          się (lub już się czują) oszukani.
          • czesiu71 Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 08:43
            Też się trochę dziwię tej decyzji (chyba sam L. Kaczyński nie
            chciałby być tam pochowany), ale z drugiej strony uważam że Wawel to
            godne miejsce pochowania Prezydenta.
            A teraz mnie rozszarpcie.
            • kmsanczia Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 08:53
              Czesiu jak ktoś ma inne zdanie ale potrafi to podać w kulturalnej formie to
              wytłumacz mi, czemu się obawiać ataków?
              Nie dajmy się zaszczuć trollom i miejmy jakiś realny osąd, kto tym trollem jest.
              • amigo465 Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 10:41
                Któraś stacja radiowa ok 8 15 podawała dziś, że rodzina nie chce wawelu lecz
                została do tego przymuszona? Szczyt hipokryzji, nie chcą ale muszą, i ko to tak
                głupio komentuje.
                • sparrow.jack Re: To ja dorzuce... 14.04.10, 10:54
                  www.tvn24.pl/-1,1652092,0,1,nie-na-wawel-powazki-rece-precz-od-kardynala,wiadomosc.html
                  Pochowanie obok Marszałka ma być środkiem do uczynienia go bohaterem? Chyba się
                  komuś coś pomyliło. Pochowanie obok bądź co bądź męża stanu powinno być nagrodą
                  za zasługi za życia. A tak wycieczki na Wawelu przechodząc obok prezydenta będą
                  słyszały, że to ten, co zginął w katastrofie. A o biografii nic.
            • roberto19633 Re: To ja dorzuce... 15.04.10, 16:16
              Czesiu ,wyjąłeś mi to z ust. Rozszarpać dwóch, jest nieco
              trudniej.
    • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 11:06
      Może ta histeria dotyczy ludzi, którzy zarzucili wszystkie obowiązki na czas żałoby? Te tłumy przed Pałacem przecież normalnie gdzieś pracują, uczą się.
      Bo jak się wraca po weekendzie szoku do pracy, do nudnych, powtarzalnych, w sumie nic nie znaczących czynności, które ludzie sobie wymyślili, żeby się nie nudzić w tym matrixie, to już się zaczyna inaczej na to patrzeć.
      Świat się zatrzymał? Nie dla nas, maluczkich, my dalej jak mrówy zasuwamy w swoim kieraciku i nikt nas nie pyta, czy może nie wolimy być tam i przeżywać, nikt nie powie: proszę państwa, mamy żałobę narodową, w związku z tym nie obowiązują nas terminy i nie trzeba płacić podatków.
      • brycezion Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 11:24
        Decyzja o pochówku na Wawelu nie mogła być podjęta bez wiedzy i zgody
        najwyższych władz państwowych.
        Nie rozumiem więc sensu podważania ich i tego całego tumultu.
        • krzysiom1 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 11:48
          brycezion napisał:

> Decyzja o pochówku na Wawelu nie mogła być podjęta bez wiedzy i
          zgody
          > najwyższych władz państwowych.
          > Nie rozumiem więc sensu podważania ich i tego całego tumultu.

Zawsze się zgadzasz z tym co mówią i robią władze?
          Decyzja jest baaardzo mocno kontrowersyjna, podjęta pod wpływem
          emocji.
          • robertion Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 12:12
            Wawel
            nie był pomysłem rodziny protestujący nie są patriotami

I cytat z pana Dudy:
            "Tradycyjnym motywem jest to, że człowiek, który pełnił najwyższe stanowisko w
            państwie, który zginął na służbie tego państwa, jest chowany na Wawelu (..).
            Wiem, że to bolesna i trudna decyzja, ale to rodzina w takiej tradycji wychowana
            - wyjaśniał Duda. - To nie był pomysł rodziny, to była zgoda rodziny. I
            chciałbym, żeby to było jasno i wyraźnie zaakcentowane - zaznaczał były
            wiceminister sprawiedliwości."

Dotyczy to zwłaszcza Narutowicza, Piłsudskiego, Kościuszki, królów.
            • lomek2 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 13:04
              Jeśli taka jest wykładnia tej decyzji, to cóż - trudno się nie zgodzić.

Co do decyzji władz państwowych i innych.
              Katedra na Wawelu jest pod wyłączną jurysdykcją Episkopatu Polski i na dobra
              sprawę Kościół może tam pochować kogo chce bez żadnych konsultacji z kimkolwiek.
              Z drugiej strony trudno sobie wyobrazić, że w tej sytuacji ktokolwiek, czy to
              władze świeckie, czy kościelne, odmówiłyby jakiemukolwiek życzeniu rodziny i
              najbliższego otoczenia Prezydenta.
              • woynowski1 [...] 14.04.10, 13:28
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • kundziuk Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 13:37
                  Całe szczęście piszesz, że zginął...Brawo. Oby tak dalej.
                  • sparrow.jack Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:00
                    Oj, ty już taka święta nie bądź. Niektórzy ludzie mają sporo na sumieniu i gdyby
                    leciał z nimi np. Ziobro, odpowiedzialny bezpośrednio za śmierć wielu osób przez
                    aferę transplantacyjną, byłaby to sprawiedliwość. Bo nikomu nie wolno życzyć
                    śmierci? W sumie nie, ale niekiedy los nas wyręcza i wymierza sprawiedliwość,
                    zanim zdążymy to zapostulować.

Jedną z najgorszych ludzkich wad jest hipokryzja. I odnoszę to nie do konkretnej
                    osoby, ale do ogółu. Co by się ogół zastanowił.
                    • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:14
                      Sparrow myślałam, że tym co nas różni od zwyrodnialców jest właśnie nieżyczenie komuś śmierci. Chociaż jestem zwolenniczką teorii (ale tylko w teorii) oko za oko (odnośnie właśnie tych zwyrodnialców, a politycy co by nie mówić nimi nie są), to jednak tu bym się radziła zastanowić gdzie jest ta granica między człowiekiem a nieczłowiekiem (bo nie będę obrażać bydląt).
                      • sparrow.jack Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:43
                        Nie bądźmy świętsi od papieża. W sumie nie należy życzyć komuś śmierci, fakt,
                        ale faktem jest także, że niektórzy za swoje słowa i czyny na nią zasługują. I
                        tutaj opowiadam się wyraźnie za karą śmierci, choć to nie czas i miejsce na
                        opowiadanie o tym.

Co do polityków - codziennie pokazują nam w TV co najmniej kilka osób, które
                        bezpośrednio odpowiadają za śmierć innych. Jak choćby premier jednego z państw,
                        odpowiedzialny za masakrę narodu czeczeńskiego i wkroczenie do Gruzji.

Za śmierć ( umyślną, oczywiście) należy karać śmiercią. I nie obrażam w tym
                        momencie żadnych świętości.

Ale nie czas na takie dyskusje. Po prostu nie uważam za stosowne pouczanie
                        innych co do niektórych wartości. Powtórzę - nie bądźmy świętsi od papieża.

I uwaga na marginesie - ciekawe, co się stanie, kiedy ujawnią, że to na życzenie
                        prezydenta mimo złych warunków pilot musiał lądować. A wszystko na to wskazuje.
                        Wtedy dopiero będzie zabawnie.
                        • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:45
                          sparrow.jack napisała:
                          > ale faktem jest także, że niektórzy za swoje słowa i czyny na nią zasługują.

Śmierć za słowa, no no.
                          • sparrow.jack Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:53
                            Owszem. A decyzje polityczne to co niby?Słowa.

Nie będziemy się wdawać w dyskusję. Przykłady mogę mnożyć. A śmierć spowodowana
                            szykanami w internecie, co już wielokrotnie się zdarzyło, a fałszywe oskarżenia,
                            które doprowadziły do samobójstwa?

Ludzie powinni ponosić konsekwencje swoich zachowań. Czasem zwykłe słowo
                            ,,przepraszam" nie wystarczy, żeby wszystko odwrócić.Czasem nie ma co odwracać.

Tyle.

• lomek2 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 13:57
                  Przeginasz.
                  • kundziuk Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 14:52
                    Słuchajcie kochani, to może zróbcie listę pasażerów samolotu? Taką,
                    jakiej byście sobie życzyli? No, róbcie!!! Ja ze swojej strony
                    obiecuję, że już wam zakłócała spokoju swoimi postami nie będę,
                    walka z wiatrakami jest nie tylko żmudna ale również bez sensu.
                    Człowiek sam doprowadza się do śmieszności. Pozdrawiam, Kinga
                    Wójcicka
                    • kmsanczia Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 15:01
                      kundziuk napisała:
                      > Ja ze swojej strony
                      > obiecuję, że już wam zakłócała spokoju swoimi postami nie będę,
                      > walka z wiatrakami jest nie tylko żmudna ale również bez sensu.

Masz rację, przyłączam się.
                      Co prawda co innego mnie zmęczyło, ale też robię wypad z tego forum dopóki się
                      nie uspokoi.
                      Zostawiam was z trollami.
                      Pa.
                      • krzysiom1 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 21:11
                        Pogieło Was?
                        Trollowi właśnie o to chodzi.
                        Proponuję więcej luzu i więcej śmiechu z bredni wypisywanych przez
                        trolla. Olać go i już.
                        Jak zrejterujecie to można pomyśleć, że miał rację.
                        • guzikiewicz69 Re: Wszystko wraca do normy 14.04.10, 21:26
                          Właśnie w dzienniku Dziwisz powiedział, że Wawel, to nie była jego
                          propozycja, że to rodzina tak chciała. Skromnie,dla ukojenia sporów
                          i pogodzenia Polaków spocznie Lech Kaczyński obok Kazimierza
                          Wielkiego i Marszałka.
                          • anka0292 dajcie spokoj 14.04.10, 22:38
                            w oblicu smierci wszyscy jestesmy rowni
                            to az niesmaczne cos takiego pisac guzikiewiczu
                            zjada sie wladcy z calego swiata
                            Prezydent zginal "na sluzbie", podczas pelnienia swoich obowiazkow
                            to piekne miejsce na taki pogrzeb
                            swiat zobaczy Polske i to jakim szacunkiem otaczamy naszych zmarlych
                            Polska moze na tym tylko zyskac
                            tradycja jest ogolnie szanowana - dobrze pokazac swiatu ze mamy
                            takie korzenie i zwyczaje
                            ta smierc przyczynia sie do zmiany wizerunku Polakow na swiecie
                            we wszystkich telewizjach pokazuja nas jak jestesmy zjednoczeni i
                            pograzeni w smutku
                            to moze tylko sprawic ze swiat zobaczy w nas dobrych, pelnych
                            szacunku i na szacunek zaslugujacych ludzi
                            oprocz ropropagowania wiedzy o Katyniu, ta smierc, tak mysle,
                            przyniesie jeszcze inne pozytywne dla nas zmiany.
                            Jak sie o tym tak pomysli to Wawel jest najlepszym miejscem pochowku
                            pary prezydenckiej
                            • guzikiewicz69 Re: dajcie spokoj 14.04.10, 23:03
                              Anna napisała:"ta smierc przyczynia sie do zmiany wizerunku Polakow
                              na swiecie". Śmierć 96 pasażerów Tu 154 lądującego wbrew
                              rozsądkowi ,mimo fatalnej pogody na jakimś zapyziałym lotnisku
                              przyczynia się do zmiany wizerunku Polaków na świecie ? Zdarzenie
                              jest bolesne, tragiczne, ale czy przyczynia sie do zmiany wizerunku
                              Polaków ? Wolałbym żeby inne wydarzenia kształtowały nasz obraz w
                              świecie, a nie groby pomordowanych i zabitych w tragicznych
                              wypadkach. Uważam, że SP Pan Prezydent z Panią Marią Kaczyńską
                              powinni ze wszelkimi honorami spocząć w Warszawie na Powązkach.
                              Wawel powinien być zamkniętym rozdziałem historii. Obwaiam się
                              jednak, że wobec krytyki zostanie ustanowiona krypta prezydencka
                              (już się o tym mówi)a przypomnę prezydentem był również Kwach.Oby to
                              nie był tylko zły sen.
                              • guzikiewicz69 Re: dajcie spokoj 14.04.10, 23:04
                                sorki powinno być: oby to był tylko zły sen
                                • anka0292 Re: dajcie spokoj 15.04.10, 00:52
                                  a o co ci naprawde chodzi?
                                  teraz po jego smierci moznaby juz ten cyrk wyciszyc
                                  na co komu powrot do starej retoryki?
                                  i tak PO wezmie wszystko z Komorowskim na czele
                                  opozycja przeciez nie zyje
                                  najlepiej by bylo aby przejmowali z godnoscia te wladze szanujac
                                  przeciwnika - lepiej go uszanowac nie mogli - i ladnie to i godnie
                                  bo to niepowtarzalna okazja by narod zjednoczyc
                                  wlasciwie - to co komu te trumny tam szkodza? Czy beda powodowac
                                  jakies utrudnienia w ruchu ulicznym czy moze beda odcinac sie
                                  estetycznie na tle innych trumien...?
                                  Co to nam zyjacym szkodzi? Mi to jakos nie wadzi...
                                  Wogole mysle ze zbyt wiele zlych emocji wokol tego wzbudzono
                                  Po co? chyba krytyka leci juz sama jak z gorki bo trudno ten potok
                                  zatrzymac
                                  przypominam - Lech nie zyje - halo - nie bedzie staral sie o
                                  reelekcje
                                  A niech tam sobie leza te trumny - daj czlowieku spokoj
                                  Sasiednim trumnom to tez nie bedzie przeszkadzac przeciez. Skargi
                                  nie wniosa.
                                  Wajdzie przeszkadza? Wajda jest wybitnym artysta ale jak wiadomo
                                  artysci maja zwykle trudne charaktery i sa "nie do zycia" - tacy
                                  histerycy, nadwrazliwcy, najpierw powie potem mysli bo emocje ma na
                                  wierzchu. Niedawno - o ile dobrze pamietam - wystepowal w obronie
                                  Polanskiego. Facet zna sie na kinie ale nie moze byc autorytetem we
                                  wszystkim.

A Kwacha tam nie dochowaja bo nie umarl na sluzbie i nie ma juz na
                                  to szans
                                  Natomiast - jakby nie patrzec, Walesie to nawet jakis kopiec moznaby
                                  usypac - tyle ze jak umrze - nie teraz oczywiscie - niech se pozyje
                                  jeszcze...
                                  • sparrow.jack Re: dajcie spokoj 15.04.10, 10:20
                                    Ludzie!

Jak będą oprowadzać wycieczki po Wawelu, to będzie tak: Władysław Jagiełło, co
                                    pokonał Krzyżaków, Jan III Sobieski, co pokonał Turków, Józef Piłsudski, co dał
                                    Polsce niepodległość, i ten prezydent, co miał wypadek.

Dlaczego nie możecie pokusić się o trochę zdrowego rozsądku?Kaczyński za życia
                                    nie był wielką postacią, chociaż na pewno taką chciał być, więc nie nagradzajmy
                                    go za czyny, których nie popełnił.

Jeżeli takie decyzje mają łączyć Polaków, to gratuluję. To tylko realizacja
                                    marzeń chorego z ambicji 60-letniego kawalera, który od urodzenia mieszka z matką.
                                    • anka0292 Neospazmina 15.04.10, 11:21
                                      jest taki syropek Neospazmina dla znerwicowanych dzieci
                                      delikatnie uspokaja
                                      • sparrow.jack Re: Neospazmina 15.04.10, 11:30

Mój ostatni post wyraża w 100% moje przekonania, a jak się okazuje, nie tylko
                                        moje. Inni ujmują to tylko nieco delikatniej.

Może jeszcze wyniesienie na ołtarze?

Spójrzmy na to chłodno - największą zasługą prezydenta było to, że zginął w
                                        wypadku. Wszystkie inne zasługi budzą wielkie kontrowersje i nie ma co do nich
                                        zgody.Może to i smutne, ale po odrzuceniu ludzkich emocji, tak to właśnie wygląda.

Sam fakt, że taki spór ma miejsce, świadczy o ty, że jest coś na rzeczy. I
                                        jeszcze jedno - wątpię, żeby to zrobiono, ale jeśli ujawnią treść zapisów ze
                                        wszystkich czarnych skrzynek i okaże się, że to prezydent kazał lądować, tak,
                                        jak w Gruzji, to też będzie uważany za bohatera? Rozbił się tuż przed
                                        rozpoczęciem uroczystości, a zatem był już spóźniony. Ale obawiam się, że z
                                        różnych względów oskarżą tylko pilota i prawdy nie poznamy nigdy.

• anka0292 to moze lyk naparu z rumianku? 15.04.10, 11:39
                                          ...
                                          • dorota.alex Re: to moze lyk naparu z rumianku? 15.04.10, 14:15
                                            Ani neospazmina, ani rumianek nie zmiena pogladow. W pelni popieram
                                            Sparrow - wyraza swoje poglady w spokojny rzeczowy sposob. Bez
                                            nienawisci i piany na ustach. A Ty zamiast rzeczowej dyskusji o
                                            wielkich zaslugach L.K. dla Polski - zaslugach tak wielkich, ktore w
                                            Twojej opinii usprawiedliwiaja to niezwykle miejsce pochowku -
                                            obrazasz tych, ktorzy maja inne zdanie.
                                            • anka0292 nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 16:36
                                              eee tam zaraz obrazam... ja pokojowy czlowiek jestem
                                              dbam o zdrowie i polecam skuteczne kuracje
                                              co masz przeciwko ziolkom? Przecie nie polecam psychotropow.

Nie protestuje przeciwko czyims pogladom tylko przeciwko ich
                                              niestosownosci w danej chwili. Poza tym - NIE WALCZY SIE Z UMARLYMI.
                                              A na co liczycie piszac tu te wszystkie oskarzenia wobec
                                              Kaczynskiego? Po co to w tej chwili? Czy po to zeby zaogniac
                                              podzialy?
                                              Podjeli taka decyzje i co?
                                              Czy ci protestujacy w Krakowie albo ty macie nadzieje ze wasze
                                              manifestacje zmienia te decyzje? Oczywiscie ze nie zmienia. Nie ma
                                              na to szansy najmniejszej.
                                              Ale cyrk jest. Nagonka na Kaczynskich trwa nadal. I chyba o to tu
                                              chodzi. Biora w niej udzial politycy i ich sztaby wyborcze.
                                              Biora w niej udzial tez zdezorientowani ludzie, ktorzy w dalszym
                                              ciagu nie moga uwierzyc w to co sie stalo.
                                              Po jakie licho teraz mowic o tym wszystkim?
                                              Najgorsze kalumnie i przeklenstwa wypowiedziane o Kaczynskim nie
                                              zmienia tej decyzji.
                                              Mozesz go szanowac albo nie ale on juz nie zyje - nie odpowie ci na
                                              te oskarzenia - w ryj tez nie da...
                                              Widac tu nie o zmiane decyzji chodzi tylko o show, o wybory, o glosy
                                              wyborcow w kampanii prezydenckiej.
                                              A przeciez i tak Komorowski wygra - jego przeciwnicy umarli.
                                              • brycezion Re: walczy się o najbliższe wybory 15.04.10, 17:29
                                                Jak podała wczoraj GW, Mateusz Stawiński asystent senatora PO Janusza Sepioła
                                                uczestniczył "spontanicznie" we wtorkowym proteście w Krakowie.

Czy ci ludzie na głowę upadli ? To są politycy dbający o obraz Polski w świecie
                                                ? Już wszystkie agencje światowe trąbią o protestach w sprawie Wawelu.

Zobaczcie jak ładnie zachował się Wałęsa, który przecież od dawna był z
                                                Kaczyńskimi w konflikcie.
                                                Powiedział :"Skoro taka zapadła decyzja, ja jej nie komentuję" . Koniec, kropka.
                                                A przy tym proszę zwrócić uwagę, jak ten sam Wałęsa, człowiek słabo
                                                wykształcony, choć -moim zdaniem od początku- o genialnym wyczuciu politycznym,
                                                był wyśmiewany początkowo przez tzw. intelektualistów, którzy ostatnio znów
                                                zaczęli oddawać Mu honory.
                                                Piszę tzw. intelektualiści, elity polityczne, o których nikt na świecie nie
                                                słyszał, a gdy w dżungli Afryki Zach.
                                                czy na Tajwanie odpowiadając, że jestem z Polski, słyszałem :"O, Polonia,
                                                Walesa!!!".
                                                Zaczekajmy więc parę lat z ostateczną oceną dokonań Prezydenta Kaczyńskiego.
                                                • krzysiom1 Re: walczy się o najbliższe wybory 15.04.10, 17:56
                                                  brycezion napisał:
                                                  >> Zaczekajmy więc parę lat z ostateczną oceną dokonań Prezydenta
                                                  Kaczyńskiego

Mogę odpowiedzieć bez czekania:
                                                  pozytywnych- zero
                                                  negatywnych- przez grzeczność nie wymienię.
                                                  Jedyne co naprawdę zawdzięczamy L. Kaczyńskiemu to Muzeum Powstania
                                                  Warszawskiego, ale to inna prezydentura była.
                                                  • i_bella Re: walczy się o najbliższe wybory 15.04.10, 20:37
                                                    Głupstwa mówisz, Krzysiom. Nie takich historia oceniała. Nic dziś
                                                    nie wiesz i niczego ocenić nie potrafisz. A umarłym, słuszne bardzo,
                                                    dajmy spokój. Żenujące są te dyskusje i spory. Mądry Wałęsa. Zawsze
                                                    był. Nic więcej nie napiszę i w żadną polemikę nie wchodzę.
                                                  • brycezion Re: Dorota.alex 15.04.10, 22:14
                                                    Chyba Doroto w pośpiechu źle odczytujesz moje posty.
                                                    Najpierw post adresowany do Robertiona odczytałaś jako do siebie.
                                                    Teraz ostatnio dotknęło Cię moje określenia "bezmózgie kibole" odnoszące się nie
                                                    do wypowiadających swoje opinie na forum, a DO ORGANIZATORÓW I UCZESTNIKÓW
                                                    MANIFESTACJI.
                                                    Manifestacji, jak nadmieniłem, komentowanych z satysfakcją w kraju, a co gorsze,
                                                    zagranicą, w sytuacji, gdy nie mają one już żadnego znaczenia, nic nie zmienią,
                                                    a jedynie wystawiają Polakom jak najgorsze świadectwo. Że nawet w obliczu takiej
                                                    tragedii musimy się kłócić w sumie o sprawy drugorzędne.
                                                    Forów nikt nie czyta, ale manifestacje TV pokazują.
                                                  • ojciechrzestny Re: walczy się o najbliższe wybory 16.04.10, 11:07
                                                    Nie zawsze zgadzam się z Krzysiomem, ale tym razem powtórzę za nim w 100%.
                                                    Faktem niezaprzeczalnym jest Muzeum Powstania Warszawskiego!!!

Ale co dalej??!
                                              • dorota.alex Re: nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 18:03
                                                Nie walcze z umarlymi. Dyskutuje o pomyslach zyjacych. I na tym polega
                                                chyba wlasnie demokracja - ze kazdy moze wypowiedziec swoje zdanie. I
                                                pomimo, ze wiem, ze to nic nie zmieni - moge powiedziec, ze pomysl z
                                                Wawelem mi sie nie podoba. Nie ma tu zadnego oskarzenia za ktore
                                                Kaczynski "powinien dac mi w ryja" - jak pokojowo sugerujesz...
                                                • brycezion Re: nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 18:46
                                                  Doroto - Skoro nic nie zmieni, to po co te manifestacje ? Zupełnie jak
                                                  bezmózgowych kiboli.
                                                  A Krzysiowi jeszcze raz przypominam historię Wałęsy. Muzeum budował nie
                                                  Kwaśniewski, a Kaczyński. To legitymacja Jego patriotyzmu.
                                                  Nie siedziałeś w Kancelarii Prezydenta, więc Twoja wiedza o kulisach wielkiej
                                                  polityki jest gazetowa. Tak jak i nas wszystkich.
                                                  • dorota.alex Re: nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 19:09
                                                    Ja wypowiadam swoje zdanie. Uwazam, ze Wawel nie jest odpowiednim
                                                    miejscem dla Kaczynskiego. I to wszystko - mam prawo tak uwazac. Nie
                                                    bluzgam, nie wysmiewam, nie obrazam. Nie chce wymieniac powodow dla
                                                    ktorych tak uwazam, wlasnie dlatego zeby kogos nie urazic, zeby nie
                                                    wchodzic w ocenianie i rozliczanie czlowieka w trumnie. A w zamian
                                                    czytam, ze robie manifestacje, ze walcze z umarlymi, ze mam
                                                    szczescie, ze nie dostane w ryja i na koniec ze jestem bezmozgim
                                                    kibolem. I ja juz nie wiem, czy to ja jestem nienormalna, czy w
                                                    zalobie swiat zwariowal...
                                                  • anka0292 Dorotko - spokojnie 15.04.10, 21:52
                                                    kto chce ci dac w morde, kto bluzga?
                                                    czy znow wykasowano jakis post i go nie widze?
                                                    Naprawde bylas na tej manifestacji? - o la boga
                                                    ...i walczysz z umarlymi?
                                                    Daj spokoj i tak nikt cie nie poslucha i nic nie zmienia. klamka
                                                    zapadla - na wawelu pogrzeb bedzie - zdrowia i nerwow szkoda
                                                    dziewczyno
                                                    troche emocjonalna z ciebie osoba - ja to mysle ze nie warto tak sie
                                                    spalac bo to potem na starosc wychodzi... nie trzeba...
                                                  • dorota.alex Re: Dorotko - spokojnie 16.04.10, 09:04
                                                    O 16:36 naka0292 napisala: "Mozesz go szanowac albo nie ale on juz nie
                                                    zyje - nie odpowie ci na te oskarzenia - w ryj tez nie da... "
                                                    No ja to rozumiem jednoznacznie: uwazasz, ze go o cos oskarzam
                                                    (chociaz wlasnie nigdzie nie napisalam o co oskarzam, zeby nie urazic
                                                    uczuc w zalobie) i ze gdyby zyl - powinien mi "dac w ryja". Jezeli sie
                                                    myle i z powyzszego cytatu wynika cos innego to bardzo przepraszam.
                                                  • adiumm Re: nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 22:16
                                                    anka0292 15.04.10, 16:36
                                                    NIE WALCZY SIE Z UMARLYMI

anka0292 15.04.10, 16:36 Odpowiedz
                                                    Czy ci protestujacy w Krakowie albo ty macie nadzieje ze wasze
                                                    manifestacje zmienia te decyzje?

nie odpowie ci na
                                                    te oskarzenia - w ryj tez nie da...

anka0292 15.04.10, 21:52
                                                    kto chce ci dac w morde, kto bluzga?

czy znow wykasowano jakis post i go nie widze?

Naprawde bylas na tej manifestacji? - o la boga
                                                    ...i walczysz z umarlymi?

anka0292 15.04.10, 21:32
                                                    apeluje by zostawiac wszystkie posty abysmy mogli sobie sami je
                                                    interpretowac i na ich podstawie wyrabiac zdanie

czemu ktos ma decydowac co przynosi wstyd a co jest poprawne -
                                                    mozemy to zostawic czytelnikom tego forum

przeciez ludzie potrafia samodzielnie myslec
                                                  • krzysiom1 Re: nie walczy sie z umarlymi 15.04.10, 19:51
                                                    brycezion napisał:

> A Krzysiowi jeszcze raz przypominam historię Wałęsy. Muzeum
                                                    budował nie
                                                    > Kwaśniewski, a Kaczyński. To legitymacja Jego patriotyzmu.

Przyznam, że nie wiem o co Ci chodzi... chyba nie przeczytałeś
                                                    mojego postu uwaznie.
                                                  • ojciechrzestny Re: nie walczy sie z umarlymi 16.04.10, 11:12
                                                    brycezion napisał:

> Doroto - Skoro nic nie zmieni, to po co te manifestacje ? Zupełnie jak
                                                    > bezmózgowych kiboli.

Brycek - jakby cały naród podzielał Twoje zdanie, to dalej byśmy tkwili w KOMUNIE!!!
                                                  • brycezion Re: nie walczy sie z umarlymi 16.04.10, 11:25
                                                    Ojczechrzestny - Cały naród wyszedł na ulice protestując przeciw Wawelowi ?
                                                    Gdzie to zauważyłeś ?
                                                  • robertion Re: nie walczy sie z umarlymi 16.04.10, 11:34
                                                    brycezion napisał:

> Ojczechrzestny - Cały naród wyszedł na ulice protestując przeciw Wawelowi ?
                                                    > Gdzie to zauważyłeś ?

Cały naród wyszedł na ulice popierając Wawel?
                                                  • brycezion Re: Robertion 16.04.10, 11:46
                                                    Jak narazie nie odpowiedziałeś rzeczowo dlaczego uważasz mnie za hipokrytę.

• ojciechrzestny Re: nie walczy sie z umarlymi 16.04.10, 11:38
                                                    Brycek,

Ty to już nawet czytać ze zrozumieniem nie umiesz!!!
                                              • ojciechrzestny Re: nie walczy sie z umarlymi 16.04.10, 11:04
                                                anka0292 napisała:
                                                - NIE WALCZY SIE Z UMARLYMI.

Moje gratulacje!!!
                                                W takim razie - "NARODZIE WARA OD STALINA - ON TEŻ NIE ŻYJE!!!"
                                        • lomek2 Re: Neospazmina 15.04.10, 13:14
                                          Gdyby byłą możliwość, chętnie by się z tej decyzji wycofali. Ale klamka zapadła
                                          i teraz po prostu w żaden sposób już nie wypada. Dziwisz oddał rodzinie i
                                          społeczeństwu niedźwiedzią przysługę. Trochę dziwi mnie to. Jest doświadczony,
                                          obracał się pół życia w kręgach dyplomatycznych. Powinien wykazać się większym
                                          poziomem przewidywania rzeczywistości. Tymczasem nawet dziecko przewidziałoby
                                          skutki takiego posunięcia.
                                          • roberto19633 Re: Neospazmina 15.04.10, 19:54
                                            Uważam że Dziwisz jak zwykle wyrządził Polsce psikusa,dzieląc
                                            społeczeństwo na swoich i obcych.
                                            Miejsce spoczynku powinna wybrać rodzina.Nie wiem czy Wawel z
                                            wejściówkami do krypty po 8 Pln, to właściwe miejsce.
                                            Podjęto decyzję która była zbyt pochopna. Ale skoro już
                                            podjęto klamka zapadła. Więc PIS-iaki przestańcie jątrzyć,
                                            niedługo zejdziecie z tego forum i zaczniecie pogromy w
                                            imię wyższych wartości. Tłum się nie zmienia ,,,igrzysk
                                            wina i chleba,,.
                                          • krzysiom1 Re: Neospazmina 15.04.10, 20:02
                                            lomek2 napisał:

> Gdyby byłą możliwość, chętnie by się z tej decyzji wycofali. Ale
                                            klamka zapadła
                                            > i teraz po prostu w żaden sposób już nie wypada. Dziwisz oddał
                                            rodzinie i
                                            > społeczeństwu niedźwiedzią przysługę. Trochę dziwi mnie to. Jest
                                            doświadczony,
                                            > obracał się pół życia w kręgach dyplomatycznych. Powinien wykazać
                                            się większym
                                            > poziomem przewidywania rzeczywistości. Tymczasem nawet dziecko
                                            przewidziałoby
                                            > skutki takiego posunięcia.
                                            >
                                            Choć nie jetsem zwolennikiem spiskowej teorii dziejów, mam odwrotne
                                            wrażenie.
                                            Takie decyzje nie zapadają bez głębokiej analizy ich konsekwencji.
                                            Burza, która rozpętała się po decyzji o pochówku Prezydenta na
                                            Wawelu jest konsekwencją wyrachowanych działań PiSu i ich
                                            popleczników.
                                            Zobacz jak w tej chwili prosto można szufladkować ludzi:
                                            -wyraża żal= odkupuje winy wobec prezydenta
                                            -protestuje= nie patriota
                                            -wyraża swoje zdanie= nie kocha Polski
                                            -ma inne zdanie = zdrajca i wyrodek
                                            -itp, itd= swołocz i drań
                                            Prosto, jasno i na temat, ludzie to łykną jak gęś kluski i wybiorą
                                            Jarka na prezydenta.
                                            Taki jest plan....
                                            • roberto19633 Re: Neospazmina 15.04.10, 20:13
                                              Co do Jarka, to uchowaj nas Boże.
                                              Prezydentem mam nadzieję zostanie Komorowski.Trochę spokoju w
                                              tym szaleństwie.
                                              Jeżeli zostanie Jarek, obawiam się najgorszego.
                                              • ojciechrzestny Re: Neospazmina 16.04.10, 11:22
                                                roberto19633 napisał:

> Co do Jarka, to uchowaj nas Boże.
                                                > Prezydentem mam nadzieję zostanie Komorowski.Trochę spokoju w
                                                > tym szaleństwie.
                                                > Jeżeli zostanie Jarek, obawiam się najgorszego.

To wszystko wpisuje się w kampanię PIS-u.
                                                Dobrze zaplanowaną i działającą na świadomość narodu.
                                                Czy już nie pamiętacie jak w poprzedniej kampanii PIS jechał na uczuciach narodu
                                                wykorzystując śmieć JPII.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka