Dodaj do ulubionych

Warianty S7

02.12.10, 23:51
Dwa lub trzy dni temu odbyła się kolejna konferencja w sprawie S7 i wyboru jednego z podwariantów. GDDKiA zaproponowała 3 podwarianty trasy przy KPN.
1. Na estakadach
2. Na poziomie "0"
3. W wykopie

Niestety nie mogłem pojechać z powodów służbowych, ale zarówno stowarzyszenia jak i władze gminy łącznie z wiceburmistrzem Łomianek który był na konferencji i mówili wspólnym głosem. Najlepszym rozwiązaniem dla Łomianek byłby wariant w wykopie. Na razie trudno mi pisać cos więcej ale to chyba dobrze, że Łomianki w końcu prezentują wspólne stanowisko.

Trzeba pomóc wszystkim, którzy chcą zabezpieczyć naszych mieszkańców na Dąbrowie przed uciązliwością tej trasy. Cieszę się że Łomianki w końcu mówią wspólnym głosem, tak powinno być zawsze, poprzez kompromis można wiel zdziałać. Szkoda, że pan Pszczoła, nie chciał pojechać razem z mieszkańcami Dąbowy i Łomianek na tą konferencję i wspierać naszych mieszkańców w staratniach o zabezpieczenie przed uciążliwością. Trzeba bliżej zapoznać się dokumentacją i "stosunkami wodnymi"

Na pewno napiszę więcej jak zapoznam się z materiałami w tej sprawie.
pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • labes Re: Warianty S7 02.12.10, 23:54
      Osiłku a z-ca burmistrza to kogo reprezentował.
    • qaz2510 Re: Warianty S7 02.12.10, 23:54
      Fajnie, że w koncu doceniłeś Burmistrza Pszczółkowskiego.
      Jednak nie jest taki zły - doświadczyłeś to na własnej skórze
      • papirus22 Re: Warianty S7 02.12.10, 23:55
        Wiesiek jest w sumie ok., ale na burmistrza się nie nadaje:)
        • qaz2510 Re: Warianty S7 02.12.10, 23:58
          skoro jest ok to się nadaje.

Skoro w życiu prywatnym jest wartościowym człowiekiem, to z jego doświadczeniem jest cenny dla naszej gminy

Czyli dobrze wybrałem w I turze, w drugiej jeszcze pewniej wybiorę Pana Pszczółkowskiego

• papirus22 Re: Warianty S7 03.12.10, 00:01
            Na burmistrza się w ogóle nie nadaje. Otoczył się słabymi doradcami, ale to nie mój problem. Powiadam Ci jest jeszcze czas na zmiany, możesz zmienić zdanie, nie tkwij w błędzie.
            • qaz2510 Re: Warianty S7 03.12.10, 00:04
              sadzisz ze perlik i inni od trasy po wale to dobrzy doradcy dla Dąbrowskiego?
              • papirus22 Re: Warianty S7 03.12.10, 00:12
                Dąbrowski jest bardziej samodzielny niż Ci się wydaje. Mam nadzieję, że będzie okazaja że się o tym przekonasz. Na razie wierzysz sam swojej propagandzie. Zapewnim Ciebie, że tkwisz w błędzie, ale rozumiem, że trudno sie do tego przyznać, a poz tym ...kampania:)
                • qaz2510 Re: Warianty S7 03.12.10, 00:25
                  nie biore udzialu w kampanii - po prostu trzymam kciuki za kogos kogo wybrałem 4 lata temu i nie zawiódł moich oczekiwań - tyle

za to nie chce zeby burmistrz najczesciej dukał "nie mam pytań" lub "co ja mogę zrobić"

byłem do wzięci przed debatą - po niej nie mam złudzeń
                  Burmistrz Pszczółkowski wygrał w cuglach - posłuchaj ludzi tylko nie tych wokol Ciebie bo w wiekszosci sa zakłamani.

• esscort Re: Warianty S7 03.12.10, 00:18
      papirus22 napisał:

> Cieszę się że Łomianki w końcu mówią wspólnym głosem, tak powinno być zawsze, poprzez kompromis można wiel zdziałać. Szkoda, że pan Pszczoła, nie chciał pojechać razem z mieszkańcami Dąbowy i Łomianek na tą konferencję

No to zaczęła się praca ponad podziałami, wspólny głos, kompromis...;)
    • jfiok Re: Warianty S7 03.12.10, 00:23
      A tak jeszcze w tym temacie pozostając _merytorycznie, to:

Moim skromnym zdaniem przydałby się jeszcze wjazd na tę trasę, na wysokości gdzie Wiślana po przejechaniu przez Dąbrowę zakręca w lewo zmieniając się w Kampinoską, zapewne to konkretnie byłoby optymalne miejsce. I teraz uwagi:

NIE mówię koniecznie pełnym węźle za duże pieniądze, tylko głównie chodzi o możliwość wjechania z Dąbrowy (a de facto i z całych Łomianek) w kierunku Warszawy. Z Warszawy na Dąbrowę też można by było zrobić, zresztą tu pewnie tanio, bo to prawoskręt - bezkolizyjny.

Zwracam uwagę, że:
      - w obecnym kształcie projektu całe "stare"/"centralne" Łomianki de facto z tej trasy nie skorzystają - chyba żebyśmy się mieli najpierw cofać do Kiełpina.
      - jednocześnie, mieszkańców jest relatywnie sporo; w szczególności wszelkie nowe osiedla typu Chopina, Ronsony ... cokolwiek by o tych wszystkich inwestycjach nie mówić, mnie nie interesuje polityka, one SĄ JUŻ PO PROSTU FAKTEM. Czyli po prostu: powinno się planować uwzględniając już ich istnienie.
      - rola Wiślanej będzie rosła. Wynika to i z osiedli, i z planów zagospodarowania, i z widocznego w praktyce rozwoju w stronę Wisły ale i na Dąbrowie. Będzie rosła rola - to znaczy będzie rósł ruch. Zrobienie wjazdu na S7 na tej wysokości pomoże, odciąży i Kolejową (Pułkową) i zapobiegnie "rozjeżdżaniu" dalej Estrady/Wólczyńskiej/Arkuszowej... korzystne zatem również dla miasta Warszawy (okolic Wólki).

I tylko nie mówcie mi, że:
      - że się nie da bo nie wolno robić takich "niepełnych węzłów". Oczywiście, że takie bywają, w szczególności również na autostradach, w razie czego podam przykłady;
      - ani że węzły będą za gęsto. Akurat od węzła "Kolejowa" do "Cm. Północny" jest relatywnie duża odległość, kto nie wierzy niech sobie sprawdzi na planach.
      - ani też nie musi "być już za późno", skoro - jak wiemy - oto jednak właśnie dało się jeszcze uzgodnić węzeł "Sadowa".

PS. Przepraszam, że tak późno piszę, że na forum a nie na żywo, ani nie zrobię oficjalnego pisma do GDDKiA i tak dalej; to wszystko oczywiście prawda; ale sami wiecie jak jest - zwykły człowiek, w dzień się pracuje, i tylko w nocy co jakiś czas parę chwil na grzebanie po forum.

Ewentualnie jeśli komuś by się chciało gdzieś z kimś o tym pogadać, to byłoby fajnie, i tyle.
      • kmsanczia Re: Warianty S7 03.12.10, 00:26
        Jest czas, gdaka znów opóźniła pierwsze ruchy co najmniej o rok.
      • esscort Re: Warianty S7 03.12.10, 00:29
        Może to sluszna uwaga. Ja tylko chciałem powiedzieć, że należy brać pod uwagę, że każdy wjazd na trasę i zjazd z niej nie będzie tylko dla mieszkańców Łomianek, lecz dla wszystkich. Więc trzeba się liczyć z tym, że inni też będą korzystać z tej drogi, co może spowodować dodatkowe natężenie ruchu. Trzeba to brać pod uwagę
        • krzysiom1 Re: Warianty S7 03.12.10, 05:54
          esscort napisał:

> Może to sluszna uwaga. Ja tylko chciałem powiedzieć, że należy brać pod uwagę,
          > że każdy wjazd na trasę i zjazd z niej nie będzie tylko dla mieszkańców Łomiane
          > k, lecz dla wszystkich. Więc trzeba się liczyć z tym, że inni też będą korzysta
          > ć z tej drogi, co może spowodować dodatkowe natężenie ruchu. Trzeba to brać pod
          > uwagę
          Dokładnie! Normalni ludzie nie chcą wężłów drogowych w swojej okolicy. Co za problem dojechac w 5 minut do najbiższego węzała? Dziwią mnie zawsze takie wnioski.
      • lomek2 Re: Warianty S7 03.12.10, 02:10
        Podaj te przykłady.
        • jfiok Re: Warianty S7 03.12.10, 20:51
          Jeśli chodzi o trasy ekspresowe - taki aktualny przykład, na S8 Powązki-Konotopa o ile dobrze pamiętam któryś z tych węzłów w okolicy Górczewskiej (musiałbym sprawdzić w planach który)

Natomiast na pewno konkretnie kojarzę przykład autostradowy - zresztą moim zdaniem dość ciekawy (nie rozumiem, dlaczego tak tam zrobiono). Na autostradzie A2, za Poznaniem w stronę Nowego Tomyśla, pierwszy chyba węzeł za Poznaniem, obok miejscowości Buk. Da się skręcić jadąc od Poznania w prawo, ale na przykład jadąc od Nowego Tomyśla już się tam nie zjedzie. Co zresztą jest bardzo "zabawne", bo oto żeby tam pojechać, to zatem trzeba: nadłożyć ze 20km do pierwszego węzła poznańskiego, tam zapłacić na bramce, zawrócić na węźle, za chwilę po zawróceniu ... zapłacić drugi raz na tej samej bramce tylko że w drugą stronę, wrócić te 20km - i proszę, już można skręcić. ;-)
          Po co? Nie wiem po co, ale na wszelki wypadek powtórzę - miało być o tym, że istnieją niepełne węzły.
    • piotr1271 Re: Warianty S7 10.12.10, 11:48
      No to już wiemy, wylot północny S7 będzie realizowany po 2013. Nie: ukończony po 2013, ale dopiero REALIZOWANY. Czeka nas ciekawa przyszłość. Szczególnie po oddaniu Mostu Północnego.
      • kmsanczia Re: Warianty S7 10.12.10, 11:56
        Po 2013 to może oznaczać kiedyś w dalekiej przyszłości.
        • piotr1271 Re: Warianty S7 10.12.10, 12:13
          W dalekiej przyszłości? Chyba jednak nie, bo wszak Rząd nie robi polityki, lecz buduje drogi. O czym mogę się przekonać jadąc niemal codzinnie Arkuszową tuż za skrzyżowaniem z Estrady. Chodzi mi o wielki plakat ze zdjęciem Pana Premiera. Nie martwiłbym się na zapas. A na poważnie, jakie to uczucie jak się widzi, że ci, na których się głosowało pletą duby smalone?
          • kmsanczia Re: Warianty S7 10.12.10, 12:17
            Jakąś masz obsesję partyjną na moim punkcie. Rozumiem, że Jaro wybudował więcej?
        • roberto19633 Re: Warianty S7 10.12.10, 16:55
          kmsanczia napisała:

> Po 2013 to może oznaczać kiedyś w dalekiej przyszłości.
          Mówcie trochę wolniej głowa mnie boli chyba mam migrenę. Wczoraj zastanawiałem się dlaczego młodzież spożywa cytrynówkę w dużych ilościach. Dokonywałem prób jakościowo -ilościowych. .
          • lomlive Re: Warianty S7 10.12.10, 17:10
            Bo jest całkiem dobra:P Jakby to ująć - "to se pajedziem trasą niedługo.....":)
          • piotr1271 Re: Warianty S7 10.12.10, 17:32
            Wolniej? Proszę bardzo. Wczoraj na stronach GW pojawił się artykuł traktujący o zmianach w harmonogramie budowy dróg w PL. Główna teza była taka, że do 2013 nie będzie większości dróg ekspresowych, jakie wcześniej planowano wybudować w tym terminie. Była też mapka, ale trudno było na jej podstawie stwierdzić, czy za 3 lata będziemy jeździli Trasą Mszczonowską. Robert C był tak uprzejmy, że wyjaśnił, że naszą trasę przeniesiono do realizacji 'po 2013". W konteście ogólnego klimatu artykułu można było odnieść wrażenie, że kategoria "po 2013" to takie "na święty nigdy". Kiedyś na tym forum rzuciłem hasło "S7 na 2020". Wiele wskazuje na to, że zaczyna być to termin wielce prawdopodobny. Budowa Mostu Północnego komunikacyjnie nas rozwali - zapewni bezpośredni dojazd mieszkańcom Białołęki do stacji metra Młociny (już dzisiaj w godzinach rannych nie bardzo jest gdzie zaparkować). Po drugie, zakorkuje totalnie wszystkie drogi na Żoliborzu w stronę Centrum. Po trzecie, Zator przed Tunelem, o którym informuje nas tablica świetlna na Wisłostradzie przy Gwiaździstej, będzie zaczynał się w Sadowej i nieprzerwanie będzie się ciągnął do Śląsko-Dąbrowskiego, bowiem w pusty odcinek Wisłostrady, czyli tam gdzie dzisiaj nadganiamy czas stracony przed światłami na Wóycickiego, wjadą mieszkańcy Białołęki, Legionowa i okolic. Alternatywna trasa - Wiślana/Kampinoska/Estrady, zamieni się również w jeden wielki parking. Pięknie to już niestety było.
            • roberto19633 Re: Warianty S7 10.12.10, 17:42
              Dziękuję Ci Piotrze. Widzę że ty jeden ulitowałeś się i wyjaśniłeś mi wolno i spokojnie.
              A co najważmiejsze nie przyczepiłeś się do mejego mohero-stylu, w którym zaczynam osiągać doskonalość, kalecząc ortografię i wszelkie normy przyjętego w wyższych Łomiankowskich sferach , stylu.
              P.S.
              Za powyższe wyjaśnienie dziękuję, nie liczyłem że będę na ME ,jeżdził kosmicznymi autostradami. Jak to się mówi obiecanki macanki, a głupiemu stojący maszt.
            • trekkie Re: Warianty S7 11.12.10, 10:52
              Jeszcze należy wspomnieć o planach budowy ogromnego osiedla na terenach huty w Młocinach. To nie będzie zaraz, ale jak sobie wcześniej nie załatwimy dobrej komunikacji to będzie kiepsko.
              • roberto19633 Re: Warianty S7 11.12.10, 12:04
                No i nie mówiąc o osiedlu Ronson . Szybciej trzeba będzie kupować rowery , by przez Lasek Młociński dostać się do Metra.

No właśnie co z blokami?
                Niedawno widziałem Bilbord z napisem: Prędzej mi tu kaktus wyrośnie niż bloki.
                To chyba Gdzieś w Laskach.
                Czyli tam też są problemy z Developerami i ich głupawymi pomysłami.
                • trekkie Re: Warianty S7 11.12.10, 14:53
                  Ronson to pikuś w porównaniu z Młocinami. Na terenach huty może zamieszkać 2x tyle co nas wszystkich w Łomiankach — słyszałem osiedlu dla 50 000, ale nie wiem an ile to prawdziwe.

No i teraz sobie wyobraź, że stoisz w kolejce do metra i lub na Wisłostradzie za Tarchominem i Młocinami. Piękna perspektywa nie? ;)

Bloki Ronsona się budują, jak tylko nie ma mrozu to pompują beton. Chyba garaże będą „podziemne” tylko z nazwy.

A ja czekam na odpowiedź z SKO w sprawie skargi na warunki zabudowy.
                  • elfkabezhaltera Podziemn parkingi Ronsona 11.12.10, 15:24
                    trekkie napisał:

> Bloki Ronsona się budują, jak tylko nie ma mrozu to pompują beton. Chyba garaże
                    > będą „podziemne” tylko z nazwy.
                    Mają wprawę - takie już zbudowali na Tczewskiej, na Marymoncie ...
    • stefanprawo Re: Warianty S7 11.12.10, 15:24
      Ok papirusie tylko po co przez lata mamiono mieszkańców Dąbrowy,że trasy przez Dąbrowę może nie być? PYTAM PO CO ?
      Przecież każdy średnio inteligentny człowiek wiedział,że na inny wariant trasy z różnych powodów nie ma szans...Papirusie przyznaj KTO MAMIŁ MIESZKAŃCÓW DĄBROWY zamiast przez lata działać na rzecz jak najmniejszej uciążliwości tej trasy dla mieszkańców...Czyż nie lepiej byłoby wypracowanie wspólnego stanowiska wiele lat temu zamiast mamienie ludzi,że trasy może nie być?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka