derbeste 28.05.04, 16:56 Czy osiedle Tęcza ma gdzieś swoje forum?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josi Re: Forum osiedla Tęcza 28.05.04, 17:11 Ma: teczowcy.fm.interia.pl/ Jest tez stare forum na Gazecie: forum.gazeta.pl/ forum/71,1.html?f=13343, ale tam sie ostatnio nic nie dzieje, za to na interiowym... Ho, ho! Pozdrawiam, Josi Teczowianka Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Forum osiedla Tęcza 30.05.04, 21:14 a może byscie napisali cos szczerze o tej tęczy - jak sie mieszka - plusy (zawsze są) i minusy (tez zawsze jakies są). Jakie sa koszty zakupu, jakie eksploatacji. Co wam sie podoba, a co przeciwnie? Odpowiedz Link Zgłoś
josi Re: Forum osiedla Tęcza 31.05.04, 11:59 Szczerze? Prosze bardzo, ale moge sie wypowiedziec wylacznie ze swojego punktu widzenia, bo wiem, ze zdania mieszkancow sa bardzo podzielone, zwlaszcza jezeli chodzi o kontakty z developerem Devcorem. My akurat nie mielismy powodow do narzekania. Za metr2 placilismy 2800 zl (razem z miejscem parkingowym), ale to bylo 1,5 roku temu, teraz podobno jest drozej. W tej chwili miesieczne oplaty administracyjne wynosza 290 zl, zawiera sie w tym zaliczka na wode, potem kwartalnie rozlicza sie z faktycznego jej zuzycia wg wodomierzy. Jezeli chce sie miec internet dodatkowo 61.20 zl. Dochodzi oczywiscie gaz i elektrycznosc. Ogrzewanie jest gazowe (kazdy lokal ma swoj piec), dla przykladu za ogrzanie 130m2 od pazdziernika do marca zaplacilismy 1400 zl (w tym byla tez ciepla woda). Moje plusy: ladnie, duzy ogrodzony plac zabaw dla dzieci, blisko do przystanku ?, moze bedzie blisko do basenu;-) Moje minusy: srodkowe rzedy domow zbyt blisko siebie, brak miejsca na rowery (nie ma piwnic, co chyba ma zwiazek z wysokimi wodami gruntowymi). Najwiekszy minus to sama ulica Staszica, w dzien deszczowy bloto, a w sloneczny potworny kurz. Ciekawe czy to sie kiedys zmieni. Nie wiem czy inni podzielaja moje zdanie, ale uwazam, ze sposob prowadzenia budowy osiedla jest godny nasladowania przez wielu innych developerow. Najpierw wybudowano uliczki posadzono zielen, a potem dopiero zabrano sie za domki, dzieki czemu ci, ktorzy wprowadzili sie wczesniej nie brna po kolana w blocie, chcac dotrzec do domu, tak jak jest to na wielu innych znanych mi budowach. Kazdy kolejny etap budowy jest poprzedzony wybrukowaniem kolejnych uliczek i odgrodzeniem sie od gotowej czesci osiedla. Nie jest wiec ona (procz oczywistego halasu maszyn) uciazliwa dla mieszkancow. Na pewno inni maja swoje wlasne za i przeciw, ale takie sa moje. Pozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Forum osiedla Tęcza 31.05.04, 15:11 Dzieki. Mogę zadać jeszcze jakieś pytanie/a? Długo już w Tęczy mieszkasz? Czy gdy jest ciepło, pootwierane okna, ludzie na ogródkach (ten griluje, tamten kłóci się z żoną, jeszcze inny tresuje psa itp. ) - to nie robi się zbyt mało intymnie? Podana cena zakupu to za jaki stan wykończenia domu? Odpowiedz Link Zgłoś
josi Re: Forum osiedla Tęcza 31.05.04, 17:21 Jasne, ze mozesz. Cena jest za tzw standard warszawski czyli praktycznie nic procz pieca i kaloryferow w srodku nie ma. Poczatkowo w mieszkaniach 2 poziomowych nie bylo nawet schodow wewnetrznych. Teraz wiem, ze juz je montuja, ale betonowe. Jezeli chodzi o odglosy czy zapachy to pewnie, ze sa. Tego nie unikniesz na osiedlu. Grille sa na porzadku dziennym i sasiedzi z ogrodkami zapraszaja na nie sasiadow z pieterek bez ogrodkow i jest bardzo milo. Klotni malzenskich jeszcze nie udalo mi sie uslyszec, a psia tresura odbywa sie raczej z dala od osiedla. Najczesciej slychac teraz odglosy pil przycinajacych kafelki w nowooddawanych mieszkaniach, ale to sie przeciez kiedys skonczy. Tak prawde mowiac, nawet majac wlasna dzialke, jezeli masz sasiadow, jestes narazony na takie czy inne odglosy czy zapachy. Tak tez jest u naszych rodzicow w Dabrowie, z jednej strony krzycza male dzieci, z drugiej sie remontuja, z trzeciej pala liscie, ciagle cos sie dzieje i wszystko slychac i czuc, mimo, ze ogrod jest duzy. Gdyby nam takie drobiazgi przeszkadzaly, to szukalibysmy miejsca w dzikiej gluszy. Ale nie przeszkadzalo, bo przenieslismy sie tutaj z warszawskiego bloku, w ktorym bylo prawie tyle mieszkan, co na calej Teczy. W weekendy czujemy sie wiec tutaj jak na wczasach. Dopoki sasiedzi nie przekraczaja ogolnie przyjetych norm wszystko jest OK, a jezeli przekrocza to sie zobaczy. Osiedle to taka mala spolecznosc i musi sie dotrzec, a to jeszcze na pewno potrwa, jezeli chodzi o Tecze, bo ciagle przybywaja nowi. Jesli jeszcze chcesz cos wiedziec, to sluze informacjami. Pozdrawiam, J. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Forum osiedla Tęcza 21.11.04, 18:07 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13343 Odpowiedz Link Zgłoś
ibslomianki Re: Forum osiedla Tęcza 24.11.04, 09:24 zapraszam na www.tecza.waw.pl tam tez jest forum Odpowiedz Link Zgłoś