Dodaj do ulubionych

Budżet 2012

02.02.12, 11:52
Ostatnio Labes i Kasia.buczkie zapytały mnie, co sądzę o budżecie 2012, który na wod-kan. przeznacza jedynie 1,5 mln zł.
Na razie nie wiem, a to, że mam już po 28 latach wreszcie wod-kan. nie ma nic do rzeczy.
Rok ubiegły upłynął mi na sprawach osobistych, a budżet 2011 zawierał różne pozostałości po poprzedniku i trudno było je komentować.
Odpowiedź, dlaczego tylko 1,5 mln na rok bieżący wymagałaby szczegółowej analizy wydatków i dochodów.
Jeżeli będę miał czas, to może tym się zajmę, choć to zadanie nie na parę godzin.

Zwracam jedynie uwagę Rady odpowiedzialnej za kształt budżetu, że po roku 2015 za brak kanalizacji będziemy płacić kary. Jak donoszą media, już poszczególne gminy tną wydatki, łącznie z oświatą, na rzecz inwestycji wod-kan.
Obserwuj wątek
    • mezark Hipokryuzja??????????? 02.02.12, 14:54
      Ależ Pan od ostatnich wyborów był propagatorem obecnych władz. Pan to wszczynał na tym forum burdy, bo nie wystarczało że poprzedni burmistrz dawał nakłady wielokrotnie wyższe! A dziś starcza skromne 1,5 miliona i nie podejmujesz się oceny nawet wstępnej tej kwoty. To w świetle poprzednich pańskich wypowiedzi to prosta droga do zwiększania płacenie tych kar i to w znacznie większym wymiarze. Ale znacznie wygodniej było być krzykaczem, niż dziś powiedzieć, omyliłem się. Popieranie obecnego burmistrza w aspekcie rozbudowy wody i kanalizacji, było poważnym błędem, bo poprzednik nie tylko miał koncepcję na rozwiązanie problemu ale również potrafił w budżecie znajdować wielokrotnie wyższe kwoty na rozbudowę nie tylko wodociągu ale i całej infrastruktury gminnej!
      • brycezion Re: Mezark 03.02.12, 17:36
        1. Nieprawdą jest, że byłem propagatorem obecnych władz. Zanim coś napiszesz, sprawdź w internecie. Nie ja "wynalazłem" obecnego burmistrza i w czasie kampanii wyborczej, gdy wielu rzuciło się na Niego bezzasadnie pisałem :..."nie wiem, czy będzie lepszy od obecnego, czas pokaże"....
        2. Wcale nie mówię "pomyliłem się". Jeszcze...Jak na razie nie zmarnował 500 tys. na ekspertyzy z których nic nie wynikło (GIG, SGH, ProEko).
        3. Może i Pszczółkowski miał koncepcję na rozbudowę wod-kan., ale niestety matoły z Jego otoczenia nie pozwolili Mu tego zrealizować. I skończyło się na tym, że nie złożono w końcu 2009 roku wniosku o 57 mln dotacji z UE.
    • j.urek Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:09
      brycezion napisał:
      > Jeżeli będę miał czas, to może tym się zajmę, choć to zadanie nie na parę godzin.
      >
      Łomianki dziękują Ci, Wielki Ekonomisto, za taką deklarację. Będziemy cierpliwie czekać modląc się o twój czas.
      • kowalik22 Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:22
        Jeśli Łomianki chcą, żeby Brycek się tym zajął, to raczej niech nie dziękują, a zbierają kasę;)
        Ja mam nadzieję, że jednak nie zechcą, bo gołym okiem widać, że te środki w budzecie to nawet nie kropla w morzu potrzeb, a mikroskopijna kropeleńka.
    • przyjaciel_siara Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:31
      brycezion napisał:

Ostatnio Labes i Kasia.buczkie zapytały mnie, co sądzę o budżecie 2012, który na wod-kan. przeznacza jedynie 1,5 mln zł.

Czy kwota 1,5 mln. zawiera 650 tys. zapisane konkretnie na wod-kan w ul Chopina? Jeśli tak to niewykluczone, że jeśli ZWiK nie podejmie się realizacji tej inwestycji to pozostanie mu w budżecie na wod-kan 0,85 mln. :/

Twój Przyjaciel Siara
      • mezark Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:47
        Malo, mikro, coraz mniej. Sytuacja jak za sokoła!
      • kasia.buczkie Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:55
        Proszę mnie nie zaliczać do grona słuchaczy wykładów Brycka. Moje pytanie było retoryczne – ale Brycezion z właściwym sobie poczuciem misji i powagi nie wyczuł drwiny. Gdybym miała szukać eksperckiej odpowiedzi raczej wybrałabym kogoś, kto ma na ten temat większą wiedzę.
        • kasia.buczkie Re: Budżet 2012 02.02.12, 15:57
          A przy okazji, może ktoś pootrafi odpowiedzieć, czy i dlaczego kasa na kanalizację jest taka skromna. Pytam poważnie.
          • neptun6666 Re: Budżet 2012 02.02.12, 16:21
            kasia.buczkie napisała:

> A przy okazji, może ktoś pootrafi odpowiedzieć, czy i dlaczego kasa na kanaliza
            > cję jest taka skromna. Pytam poważnie.
            Dziękuję kasiu. Odpowie ci wiatr, wiejący...........
            A tak poważnie papiery ma ten pan z Jabłonny /Tarnawski/ . On ,,zna się na inwestycjach,,
            Do jego obowiązków należy również informowanie mieszkańców co ,jak, gdzie i kiedy ?
            Cóż pozostaje zadać pytanie w sekretariacie, Ma ustawowy czas na odpowiedź.
            /Ale to raczej teoria./
            • ziomalreaktywacja Re: Budżet 2012 02.02.12, 18:55
              kowalik22 napisała:

> Jeśli Łomianki chcą, żeby Brycek się tym zajął, to raczej niech nie dziękują, a
              > zbierają kasę;)

chapeau bas

neptun6666, wyśmiewanie się z Pana Wojtka uważam za szalenie niewłaściwe. W końcu to nie jego wina ze mu kazali zajmować się wod-kanem. Na szczęście teraz jako specjalista od inwestycji zewnętrznych ( w Babicach, Czosnowie, Izabelinie ) będzie mógł się wykazać posiadaną wiedzą. Oczywiście budżet gminy przedstawiony przez burmistrza winien zakładać możliwość realizacji zadań do których został zatrudniony specjalista. Bo po cóż by zatrudniano osobę o tak przestronnej wiedzy i z niemałym uposażeniem. Raczej nie z wdzięczności za informację lub co gorsza bliskie znajomości. Jeszcze jedno pytanie - czy Pan Wojtek zwraca się do naszego burmistrza per Tomku?
              • neptun6666 Re: Budżet 2012 02.02.12, 20:14
                ziomalreaktywacja napisał:

> kowalik22 napisała:
                >
                > > Jeśli Łomianki chcą, żeby Brycek się tym zajął, to raczej niech nie dzięk
                > ują, a
                > > zbierają kasę;)
                >
                > chapeau bas
                >
                > neptun6666, wyśmiewanie się z Pana Wojtka uważam za szalenie niewłaściwe. W
                > końcu to nie jego wina ze mu kazali zajmować się wod-kanem.
                Na szczęście te
                > raz jako specjalista od inwestycji zewnętrznych ( w Babicach, Czosnowie, Izabel
                > inie ) będzie mógł się wykazać posiadaną wiedzą. Oczywiście budżet gminy przeds
                > tawiony przez burmistrza winien zakładać możliwość realizacji zadań do których
                > został zatrudniony specjalista. Bo po cóż by zatrudniano osobę o tak przestronn
                > ej wiedzy i z niemałym uposażeniem. Raczej nie z wdzięczności za informację lub
                > co gorsza bliskie znajomości. Jeszcze jedno pytanie - czy Pan Wojtek zwraca si
                > ę do naszego burmistrza per Tomku?

A czy kiedykolwiek widziałeś pana Wojtka przygotowanego do odpowiedzi na temat jakiejkolwiek inwestycji?
                Jedyne co mu wychodzi to ugniatanie siedzenia po Arku Sidorzaku. Który notabene myślał , również za niego.
                Nie wiem skąd on teraz weżmie ludzi do roboty. Przepraszam do myślenia.
                Lepiej to niech zacznie orientować się w realiach inwestycyjnych.
                • tede-3 Re: Budżet 2012 02.02.12, 23:30
                  Dobre.
                  Ale Tarnuś Nierobek dobrze się czuje w tej roli. Czeka do wiosny
                • roberto16933 Re: Budżet 2012 03.02.12, 18:34
                  neptun6666 napisał:

Zgadzam się z tobą jak nigdy do tąd.
                  • lobotomia-d Re: Budżet 2012 04.02.12, 10:07
                    No cóż, dobrego urzędasa w nim każdy pozna!
                    • 11chwilka Re: Budżet 2012 04.02.12, 10:57
                      A budżet nadal dziurawy i na wodociągi brak kasiorki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka