Dodaj do ulubionych

W ramach oszczędności

13.03.12, 10:00
A to wszystko w ramach oszczędności wyrzucono jednego a na jego miejsce dwóch dyrektor i zastępca. Tydzień temu pełniącym obowiązki dyrektora Domu Kultury został p. Manasterski a wczoraj zastępcą p. Kijański. Gdzie tu oszczędności i co zrobił p. Sokołowski człowiek powszechnie szanowany, że tak go potraktowano na jego miejsce dwóch dlaczego.
Obserwuj wątek
    • brycezion Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 13:14
      Czy można się było dowiedzieć, jaki był stan osobowy UM, ICDS, KMŁ, ZWiK, DK, biblioteki na koniec 2010 i jaki jest obecnie ?
      • 2hestia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 13:34
        Ale Ty jesteś uszczypliwy.
        > Czy można się było dowiedzieć, jaki był stan osobowy UM, ICDS, KMŁ, ZWiK, DK, Można było się dowiedzieć tylko , czy pytałeś?
        Pytanie było czemu jednego dyrektora wymieniono na drugiego+ zastępcę z ty wyjeżdźasz o zatrudnieniu w 1010r.
        • kasia.buczkie Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 13:50
          Brycek wystawia piłkę. Zaraz jakiś usłużny nik odpowie, że się zmniejszyło że hohoho. A ty i tak tego nie sprawdzisz, bo niby jak. Podobnie było z informacją ile wodociągów i kanalizacji wybudowano, ktoś zapytał, ktoś odpowiedział. Ale gdzie te kilometry kanalizacji wybudowano tego już nie napisał- no bo wtedy byłoby łatwo zweryfikować.
          • kowalik22 Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 13:58
            Podobnie było z informacją
            > ile wodociągów i kanalizacji wybudowano, ktoś zapytał, ktoś odpowiedział. Ale g
            > dzie te kilometry kanalizacji wybudowano tego już nie napisał- no bo wtedy był
            > oby łatwo zweryfikować.

No i nie było informacji, ile faktycznie w2011 r. kanalizacji wybudowano, bo ujęto tam roboty "zafakturowane" w 2011 r., czyli takze te które rozpoczęły się przed 2011 r. a w 2011 były kontynuowane.

Bry, oczywiście jest istotne, jakie jest zatrudnienie w strukturach gminnych, ale tu chodzi o to, że wystarczał jeden, a teraz musi być dwóch. Dwóch pracowników to dwa etaty kierownicze i dwie pensje, wraz z ich pochodnymi. Nie mów, że tego nie chwytasz, bo nie uwierzę;)
            • brycezion Re: Kowalik22 13.03.12, 14:05
              Czy to prawda, że zgodnie z wymogami dotacji UE, DK po rozbudowie ma zatrudnić dodatkowo 6 osób ?
            • kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:06
              Może jeden został zatrudniony żeby uspokoić nastroje społeczne, a drugi żeby pilnował tego pierwszego, żeby nie był zbyt samodzielny (czytaj: niezależny od góry). :>
              • esscort Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:15
                Ja słyszałem, że jeden ma być niebawem dyrektorem teatru w łomiankach. Jestem za. Trudno żeby miasto bądź co bądź uniwersyteckie (Instytut nad Rodziną), czyli coś w rodzaju Oxfordu, nie miało swojego teatru
                • kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:23
                  Jeżeli to jest ten pan co napisał kontrowersyjną książkę, w której co drugie słowo to bluzgi i aluzje erotyczne, to teatr może mieć niezłe wzięcie. ;)

Ciekawe czy żeby dostosować się do wymogów unijnych trzeba będzie zatrudnić sześciu dyrektorów. Bo na pewno Unia nie miała na myśli sprzątaczek, technicznych, nagłośnieniowców, obsługi, szatniarzy itp. Nieee, to na pewno chodziło o dyrektorów. ;)
                  • esscort Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:28
                    E, to na pewno nie ten. Nie sądzę, byt nasz burmistrz popierał człowieka z takimi skłonnościami. Ale w razie czego (jeśli to jednak ten autor) zawsze można filię teatru w Burakowie otworzyć - w punkcie ewakuacyjnym na wypadek powodzi, czyli w Villa Rosa.
                    • kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:35
                      Chyba nawet książkę przeczytał:
                      1.bp.blogspot.com/-_RpiZ4eWwcs/TrwARv8kcbI/AAAAAAAACsA/0UTkxRUJaLY/s1600/DSC_4236.JPG
                      • brycezion Re: Esscort 13.03.12, 14:40
                        Co Ci przeszkadza Instytut nad Rodziną ?
                        • esscort Re: Esscort 13.03.12, 14:47
                          Nic. Kompletnie. Wręcz przeciwnie. Wspomniałem dla tego, żeby przypomnieć, ze jesteśmy miejscowością akademicką. Wyluzuj trochę Brycezionie, to już nawet wymienić nazwy nie można, żeby nie być posądzonym o jakieś niecne zamiary?
                          A co miałby mi przeszkadzać akurat ten instytut? Mam o nim takie samo zdanie jak o innych instytutach, aloe jako lokalny patriota cieszę się, że jest w łomiankach kawałek uczelni wyzszej
                      • esscort Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:49
                        kmsanczia napisała:

> Chyba nawet książkę przeczytał:
                        > rel="nofollow">1.bp.blogspot.com/-_RpiZ4eWwcs/TrwARv8kcbI/AAAAAAAACsA/0UTkxRUJaLY/s1600/DSC_4236.JPG

Sądząc po minie to co najmniej przerzucił :)
                        • kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 14:53
                          Nieznana twarz naszego włodarza. ;) Od razu wydaje się bardziej luCki.
                          • esscort Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 15:00
                            No właśnie - na transmisjach w lomiankach.info zawsze taki spięty i jakby przestraszony, a tu jakby jointa wyrajał przed chwilą
                            Może wcześniej była jakiś toast?
                            Albo ten obraz w lomianki.info celowo zmanipulowany. Na pewno są jakieś specjalne programy do tego celu
                            • kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 15:03
                              esscort napisał:
                              > Może wcześniej była jakiś toast?

Jakbyś nie wiedział po co się chodzi na takie imprezy, catering gratis. ;)
                            • brycezion Re: Kasia.buczkie 13.03.12, 15:08
                              Jak możesz tak mówić dziecinko,Kasiu ? "Radny zapytał...i zadowolił się podaną papką...".
                              Kasiu! Radny Iwaszko jest wysokim urzędnikiem w ZWiK. Wie bardzo dobrze...
                              • brycezion Re: Kmsanczia 13.03.12, 15:15
                                No, skoro nie zaprosili Was na catering, trzeba zrobić referendum i odwołać burmistrza.
                                • esscort Re: Kmsanczia 13.03.12, 15:20
                                  Nie wiem jak Km, ale ja byłem zaproszony.
                                • kmsanczia Re: Kmsanczia 13.03.12, 15:21
                                  Bry generalnie nie rozmawiam z tobą, ale raz odpowiem.
                                  Sam pomyśl, rok minął, a oni jeszcze nie poprosili o białą księgę... chyba już nic nie zarobisz. Może nowa władza po referendum da się łatwiej nabrać na lep lizustw? Wszystkich poprzednich już zdążyłeś zmieszać z błotem.
                                  To tyle.
                                  • brycezion Re: Kmsanczia 13.03.12, 16:07
                                    Może i lepiej, że nie czytałaś Białej Księgi. I tak byś nie zrozumiała.
                                    Nie jesteś w stanie pojąć, że analizy robi się po to, żeby nie robić podobnych błędów w przyszłości. Mądrzejsi od Ciebie z nich korzystali.

Widzę, że przeszłaś na język bezmózgów.
                                    • kowalik22 Blade księgi 13.03.12, 16:57
                                      > Nie jesteś w stanie pojąć, że analizy robi się po to, żeby nie robić podobnych
                                      > błędów w przyszłości. Mądrzejsi od Ciebie z nich korzystali.

Bry, daj spokój. Kto z nich korzystał? W jakim zakresie?
                                      Właśnie sobie do nich zajrzałam (w celu przypomnienia) i dotąd do siebie dojść nie mogę. ;) Wiesz, jaką mają przydatność analizy dokonane w oparciu o lata zamierzchłe? Żadną. Bo porównywanie gołych liczb w kolejnych latach (wstecz) bez odniesienia do realiów i aspektów, mających wpływ na ich wielkość niczemu nie służy.

Księgi blade, oprócz historycznych, a więc nikomu nieprzydatnych danych zawierają listę pobożnych życzeń ich autora, nie opartą na żadnych realiach - nie uwzględnił tam ani obowiazujących w dacie ich opracowania wymogów prawnych ani innych ważnych aspektów mających znaczenie na podejmowanie takich a nie innych decyzji. Ad kosz.
                                      • brycezion Re: Kowalik22 13.03.12, 17:03
                                        Korzystał dr. Sierak SGH pisząc WPI dla Łomianek.
                                        Ty już lepiej zajmuj się paragrafami, bo na ekonomii i inwestycjach to się w ogóle nie znasz.
                                        • kowalik22 Re: Kowalik22 13.03.12, 17:18
                                          A, Pan Sierak? Przepisał do WPI dane, udostępnione Tobie przez urząd gminy, do opracowania, do którego dane mógł i powinien uzyskać z urzędu Gminy?
                                          No tak, to faktycznie wartość dodana dla urzędu;)
                                          Panu Sierakowi za jego opracowanie także zapłacono, zapewne?

Bry, proszę Cię...

Apeluję do obecnych i wszystkich kolejnych władz gminnych - powiedzcie nie księgom bladym ;)
                                          • brycezion Re: Kowalik22 13.03.12, 17:33
                                            Nie "Pan", dr Sierak. Za czasów Pszczółkowskiego. Zlecenie dla SGH.
                                            Kowalik22, Ty jesteś prawnik, czy tylko udajesz, bo umiesz czytać w internecie ?
                                            Zlecenia w UM idą przez ręce prawników. Trzeba było wstrzymać wypłatę.
                                            Wkrótce zaczniesz kwestionować prace doktorskie na SGH.

• j.urek Re: Kowalik22 13.03.12, 17:35
                                            No niestety, zaraz Kowalik zostanie przez Brycka mianowana bezmózgiem i wrogiem kościoła - jak każdy kto nie uzna wielkiej wagi białych ksiąg. Bry, co się z tobą dzieje? Byłeś racjonalnym człowiekiem, z którym można się było nie zgadzać, ale który trzymał jakiś poziom. Pogubiłeś się kompletnie. Chyba za dużo radyjka słuchasz, bo z racjonalnego człowieka stałeś się zacietrzewionym dziwakiem. Twoje dzisiejsze komentarze mnie załamały
                                            • brycezion Re: J.urek 13.03.12, 17:42
                                              Jak ktoś lekceważy sobie poważnych pracowników naukowych SGH, to na taką odpowiedź zasługuje.
                                              • kowalik22 Re: J.urek 13.03.12, 20:30
                                                :D
                                                Protestuję. ) Nie pana Sieraka sobie lekceważę.
                                                A, przy okazji znalazłam twój wpis, w którym opisałeś, do czego mogłaby służyć Serakowi baiała księga:
                                                forum.gazeta.pl/forum/w,229,133855768,133919057,Re_Mezark.html
                                                • kmsanczia Re: J.urek 13.03.12, 20:38
                                                  Facet chciał być uprzejmy a został powołany jedynym w Polsce ekspertem od oceny białej księgi. Aż dziw, że nie zrobił na tym habilitacji.
                                                  • brycezion Re: Kowalik22 13.03.12, 20:45
                                                    No i ci zrozumiałaś z tego ?
                                                  • kowalik22 Re: koniec lansu białyc ksiąg 13.03.12, 22:24
                                                    Jak w tytule. Dość, wystarczy.
                                                    Nie ja muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem.
                                                    Powiem jedynie tyle, że doradzanie musi opierać się rozwiązaniach, opartych na realiach prawno-ekonomiczno-społecznych.
                                                    Krócej, dla mniej kumatych: przedstawiając co należy zrobić, należy także wskazać, jak można to zrobić (w jaki sposób, jakimi dostępnymi/możliwymi do zastosowania metodami).

Dość, wystarczy pseudopromocji bezużytecznych ksiąg.
                                                  • brycezion Re: Kowalik22 13.03.12, 22:59
                                                    Nic nie musisz udawadniać. Jeszcze raz przeczytaj, co mówiłem 4 lata temu w Jachrance.
                                                  • kowalik22 Re: Kowalik22 13.03.12, 23:26
                                                    No przeczytałam wątek o Jachrance, który był interesujący jedynie ze względu na cięte posty-riposty Fragsa.
                                                    Nic ciekawego-konkretnego tam - w Jachrance - nie mówiłeś. Wyraziłeś zdziwienie co do potrzeby takiego spotkania. ;)
                                                    A, i jeszcze w wątku stoi jak byk, że Brycek, który na bladych kartkach krytykował w czambuł potrzebę (znaczy nie-potrzebę) szkoleń urzędników uważa, że to szkolenie w Jachrance bardzo potrzebne radnym było;)

Teraz już naprawdę dość, Bry. Nieprzydatność ksiąg bladych odkładam do lamusa. Koniec z przeszłością. Trzeba zająć się przyszłością.
                        • brycezion Re: Esscort 13.03.12, 14:57
                          Ja tak z ciekawości, bo może od Ciebie można się czegoś nauczyć. W przeszłości korzystałem z Twego pióra.
                          Ostatnio tak światłe rady dajesz. O Sokołowskim też nie byłeś najlepszego zdania. Trudno zaspokoić Twoje wymagania.
                          • esscort Re: Esscort 13.03.12, 15:02
                            E tam, moje wymagania są coraz mniejsze :)

• kmsanczia Re: W ramach oszczędności 13.03.12, 15:02
                          O, nawet były dyrektor był:
                          2.bp.blogspot.com/-GG7-Cf7LUQc/Trv_mMutSrI/AAAAAAAACqY/GquNPcc_tVI/s1600/DSC_3886.JPG

Jak to ludzie lgną do sztuki przez duże S. ;)
        • brycezion Re: 2hestia 13.03.12, 13:52
          Nie jestem uszczypliwy, tylko chce się w końcu dowiedzieć, ile jest zatrudnionych urzędników. Teraz i na początku kadencji. Potem zapytam o fundusz płac.
          • brycezion Re: Kasia.buczkie 13.03.12, 13:55
            Możesz zapytać radnego Iwaszkę. Zweryfikuje z pewnością.
            • kasia.buczkie Re: Kasia.buczkie 13.03.12, 14:58
              Nie chcę pytać ani radnego , ani jego ciotki, nie chcę też pytać Ciebie. Oczekuje urzędowych precyzyjnych informacji tzn. ile metrow w jakiej ulicy, kiedy, na podstawie kiedy wydanej decyzji. Zamiast tego mam propagandowego bełta. Skoro wspomniałeś radnego, to chyba on prezentował na forum odpowiedź burmistrza w sprawie wod-kan. Radny zapytał, ale chyba nie chciał się dowiedzieć, bo zadowolił się podaną mu papką.
          • 2hestia Re: 2hestia 13.03.12, 21:18
            > Nie jestem uszczypliwy, tylko chce się w końcu dowiedzieć, ile jest zatrudnionych urzędników.
            brycezionie kogo pytasz? porumowiczów? Zapytaj pytanie w oparciu o ustawę o dostępie do informacji publicznych. Bedziesz miał dane aby odnieść sie do ulubionego Tobie roku 2010
            • neptun6666 Re: 2hestia 13.03.12, 21:50
              2hestia napisała:

> > Nie jestem uszczypliwy, tylko chce się w końcu dowiedzieć, ile jest zatru
              > dnionych urzędników.
              > brycezionie kogo pytasz? porumowiczów? Zapytaj pytanie w oparciu o ustawę o dos
              > tępie do informacji publicznych. Bedziesz miał dane aby odnieść sie do ulubione
              > go Tobie roku 2010

BEŁKOT!!!!!!!!! Jak można >> zapytać, pytanie?<< Nie rozumiem? jak można zmaślić masło?
              • 11chwilka Re: 2hestia 14.03.12, 09:54
                Nie zadawać pytania, bo zarzucisz neptuna6666 robotą i nie będzie miał czasu na forum!
              • 2hestia Re: 2hestia 14.03.12, 10:23
                Fakt. Za przejęzyczenie przepraszam.
                • brycezion Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 12:39
                  Kowalik22 dała link do Jachranki, bo -jak się sama przyznała- chciała poczytać Fragsa.
                  Kto to był Frags ? Dziennikarz, dyplom z negatywnego PR, zajmujący się zawodowo mediami. Zwalczał wtedy zwolenników Pszczółkowskiego. Jego wpisy nie miały na celu jakieś rozwiązania dla Łomianek, próby analizy sytuacji finansowej, inwestycji. Nic podobnego. To był "trening" jak można wywołać takie czy inne reakcje w społeczeństwie. Przy tym, jak kiedyś się przyznał, dobrze się bawił.
                  Kowalik22 przypomina do złudzenia Fragsa. Pomija fakty niewygodne. Nie dotarło do jej świadomości, ani wtedy ani teraz, co wtedy powiedziałem o możliwości dotacji z UE.
                  Cytuje odpowiedź Mezarkowi (13/3 20.30), ale na pytanie " co z tego rozumie" nie potrafi już odpowiedzieć.
                  Białe Księgi lekceważy, bo nie umie z nich korzystać. "Przerzuciła je ...". Taki materiał nie czyta się jak artykuł w kolorowej prasie.
                  Cała jej wiedza sprowadza się do umiejętności posługiwania się internetem i żonglowania paragrafami.

Pewnie, że dość historii. Choć zapominanie o niej świadczy o braku umiejętności wyciągania wniosków. Patrzmy w przyszłość, byle nie wymyśloną przez Kowalik22/Fragsa.

Ja z kolei pozwolę sobie ją komentować, bo realnego wpływu na przebieg wypadków nie mam.
                  • kowalik22 Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 13:11
                    Bryc, zaczynasz mnie wkurzać. Dotąd bawiłeś, jako nieszkodliwy gderliwy starszy pan, ale teraz już wkurzasz.
                    Niejednokrotnie tu pisałam, że nie znoszę manipulantów.
                    A ty manipulujesz, w dodatku mocno nieudolnie, twierdząc, ze napisałam lub zrobiłam coś, czego faktycznie nie napisałam ani nie powiedizałam.
                    1. > Kowalik22 dała link do Jachranki, bo -jak się sama przyznała- chciała poczytać
                    > Fragsa.
                    Kowalik dała link do Jachranki, bo ktoś nie mógł znaleźć. Nie dlatego, że chciała poczytać Fragsa. Natomiast jak - na twoją sugestię - przeczytała wątek w poszukiwaniu strasznie ważnych kwestii, które tam wygłosiłeś - stwierdziła, że nie zawieral niczego ciekawego-konkretnego, a był interesujący jedynie ze względu na cięte posty-riposty Fragsa.
                    Dostrzegasz różnice?

2.> Białe Księgi lekceważy, bo nie umie z nich korzystać. "Przerzuciła je ...". Tak
                    > i materiał nie czyta się jak artykuł w kolorowej prasie.
                    Napisałam, że do nich zajrzałam, a nie że przerzuciłam. Owszem, lekceważę księgi blade, ale właśnie dlatego, że niczemu nie służą. Nie służą temu, by z nich korzystać. Wszelkie analizy powinny czemuś służyć, poddawać mozliwe do zastosowania rozwiązania. A Twoje nie zawierają. Bo nawet, gdy coś zalecasz to nie piszesz jak to zrobic. Przykład? Proszę bardzo - dzieci spoza Łomianek w3 łomiankowskich przedszkolach. Brycek proponuje w księgach bladych, żeby takich dzieci nie przyjmować (OK, to słuszny postulat wydaje się) ale już nie daje rozwiazania, jak to zrobić, bo to, co proponuje, było wówczas - i jest obecnie - niezgodne z przepisami. Dlatego gminy od niedawna szukają jakis rozwiązań, preferujacych dzieci zameldowane w gminie lub - częściej - że przynajmniej podatek dochodowy (udział nalezny gminie ) jednego z rodziców wpływa do tej gminy. Wcześniej wszelkie tego typu próby były kwestionowane przez organy nadzoru.

3.> Cała jej wiedza sprowadza się do umiejętności posługiwania się internetem i żon
                    > glowania paragrafami.
                    Ocenę mojej wiedzy pozostawiam innym. Nie traktuję poważnie oceny moich umiejętności dokonanej przez osobę, której wiedza - jesli była - zatrzymała się na etapie wczesnego PRL-u i gospodarki socjalistycznej.

4. Patrzmy w przyszłość, byle nie wymyśloną przez Kowalik22/
                    > Fragsa.

Bez komentarza, bo czegoś tak głupiego nie da się w sposób wyważony (bez użycia słów, które cisną mi się pod palce) skomentować.

• brycezion Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 13:32
                      Będę cię wkurzał jeszcze nie raz.
                      • kowalik22 Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 13:36
                        :D
                        No, przecież wiem. ;)
                        • brycezion Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 14:50
                          Kowalik22/Frags - Ty na prawdę nie wiesz o co chodzi w analizach ekonomicznych. Czy SGH pisząc Strategie dla Łomianek i WPI mają opracowywać budżety ? Rozwiązania i ich wdrażanie - to następny krok po analizie.
                          Kowaliku22/Fragsie - gospodarkę kapitalistyczną wprowadzałem jeden z pierwszych. I ,gdybyś nie nauczyła się pewnych prawideł, wyleciałabyś z mojej firmy bardzo szybko.
                          • kowalik22 Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 15:24
                            > Kowalik22/Frags - Ty na prawdę nie wiesz o co chodzi w analizach ekonomicznych.

Naprawdę nie wiem? Wiem, bo napisałeś to we wstępie do bladej księgi:
                            1. Opracowania analiz poprzednich okresów , pisanie “bilansów otwarcia” ,
                            “białych ksiąg” mają wówczas sens , jeśli wnioski z nich płynące są
                            wskazówkami dla następców sprawujących władzę w gminie . Zarówno dla
                            Burmistrzów jak i Radnych .

Najbardziej podobał mi się ten kawałek:
                            Z drugiej strony rozpoczęty w naszej gminie zwyczaj opracowywania “białych
                            ksiąg” jest zwyczajem bardzo dobrym wskazującym , że każda władza będzie
                            kiedyś skontrolowana i oceniona , nie tylko przez kartki wyborcze
                            .

Reklama dźwignią handlu;) Zwyczaj, że bry pisze białe księgi;)

>I ,gdybyś nie nauczyła się pewnych prawideł, wyleciałabyś z mojej firmy bardz
                            > o szybko.

Nie pracowałabym u ciebie nawet wówczas, gdybyś był jedynym pracodawcą w promieniu 100 km. Nie licz na to;) Owe "pewne prawidła" są zmienne w czasoprzestrzeni. Kto nie śledzi tych zmian i za nimi nie podąża, ten się cofa. Cofaczom mówimy - nie;)

Brycezion, już więcej mnie nie zaczepiaj, bo czasu nie mam, i choć z ubolewaniem - bo dobrze się bawię - muszę z tobą skończyć.
                            • brycezion Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 15:33
                              Kowalik22/Frags - No proszę, przeczytałaś początek wstępu. To już coś.
                              Czasoprzestrzeń - dobre w s-f, ale w rachunkach ? No, nie wiem...
                              I to stanowcze - nie!!!
                              Cudo....
                              • kowalik22 Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 16:36
                                No właśnie. W rachunkach. Problem z rozbieżną oceną jakości i przydatnosci białych ksiąg leży w rachunkach. Bo bezdyskusyjnie - rachunkowo porównałeś kolejne lata. Wskazując o ile procent wzrosły wydatki na to, czy na tamto.
                                Ale to nie jest analiza ekonomiczna. Analiza ekonomiczna to metoda badania zjawisk i procesów gospodarczych, polegająca na rozpatrywaniu związków zachodzących pomiędzy poszczególnymi elementami tych procesów.

Wskazałeś, owszem, ile kasy wydatkowano. Ale nie dokonałeś w żadnym z analizowanych obszarów - wnikliwej analizy co było powodem wzrostu wydatków. I czy można w przyszłosci, a jeżeli tak, to w jaki sposób, owe wydatki ograniczyć.

Tu przykład tego, o czym mówię (dotyczy wydatkó na oświatę) - fragment z bladej księgi:

O ile wydatki na oświatę w latach 2001 – 2003 ustabilizowały sie na tym
                                samym poziomie, o tyle nastąpił gwałtowny ich wzrost o ok. 1,2 mln zł w
                                latach 2005 i 2006 w stosunku do roku 2004 pomimo, że od roku 2006
                                wydatki na liceum zostały przejęte przez Powiat.
                                W roku 2005 wydano w szkołach podstawowych o 634 tys. więcej niż w roku
                                poprzednim na różne remonty, na przedszkola więcej o 567 tys. zł.

i dalej:
                                Wzrost wydatków na oświatę o około 1.200.000 wiąże się chyba z 2
                                kredytami wziętymi w latach 2004 i 2005 co pozwoliło część środków
                                przeznaczyć na wydatki bieżące.
                                • brycezion Re: W ramach podsumowania 14.03.12, 17:00
                                  Powodem wzrostu było tworzenie budżetów wg. "koncertu życzeń", a nie pilnowanie priorytetów.
                                  Cytujesz wyjątki bez kontekstu całości. Chcesz by całą analizę tłumaczyć strona po stronie ?

Przeczytaj Kowalik22/Frags uważnie 3 razy całą analizę i -jeśli chcesz- spotkajmy się na kawie, to ci wyłuszczę resztę.
                                  Ale przecież nie o to Ci chodzi.
                                  • kasia.buczkie Re: W ramach podsumowania podsumowania 14.03.12, 17:57
                                    Kowalik błagam, nie odpowiadaj więcej. Cokolwiek nie napiszesz Bryc pozostanie w przeświadczeniu że odkrył Amerykę i tylko ze zwyklej złośliwości otoczenia Pszczółko/Sokoło jeszcze nie dostał Nobla w dziedzinie ekonomii. Dla świętego spokoju przyznaj, że jako pierwszy zwrócił uwagę że trzeba budować kanalizację i wydawać na to pieniądze , najlepiej spore. Osobnik ten sam dla siebie jest krynicą wiedzy, zachwytu i mądrości. Dowodem na wielkość i nieomylność Bryca jest sam Bryc. Dyskutowanie z nim to strata czasu.
                                    • jwc3 Re: W ramach podsumowania podsumowania 14.03.12, 18:20
                                      Szanowni Państwo,
                                      zapewne zauważyliście, że każdy wątek na tym forum Brycek sprowadza do rury. To jaks obsesja. Przyznajmy mu wszyscy rację. Niech się cieszy. Na stare lata człowiek przecież dziecinnieje. Gdyby Brycek chciał pomóc komukolwiek to zaproponowałby rewolucyjne rozwiązanie dla dobra wszystkich mieszkańców. Pisanie, że na rurę w 2011 roku wydano 6,1 mln nikogo już nie rajcuje. To jedynie stwierdzanie faktów. Odcięty od informacji nie wie, że ponad 1,3 mln było z pożyczki udzielonej z WFOŚ (dużo do spłacenia), a na remont oczyszczalni zrzucili się mieszkańcy (do taryfy za ścieki w 2011 r. doliczono 1 zł za każdy m3). To również były źródła finansowania inwestycji wod.-kan. wymyślone przez kogo innego. Nieprawdą więc jest informacja jakoby Rada Miejska dała na rurę 6,1 mln. Poza tym w 2011 r. Brycka podłączono do sieci. Ciekawe ile za to zapłacił? Kasę z MKSu wycofał dawno.
                                      POzdrowienia.
                                      • brycezion Re: Jwc3 14.03.12, 18:28
                                        Kasy z MKSu nie wycofywałem, bo nic nie wpłaciłem.
                                        A ile zapłaciłem, mówisz ? Wg. faktury ?
                                        • lobotomia-d Brycezion! Prawda jego cała! 14.03.12, 20:42
                                          <Autor: brycezion 14.03.12, 18:28 Kasy z MKSu nie wycofywałem, bo nic nie wpłaciłem.
                                          A ile zapłaciłem, mówisz ? Wg. faktury ?>
                                          Może to drobiazg ale świadczący o wyjątkowej hipokryzji tego ludzika! I tak zawsze postępował człowieczek rzekomo walczący o rurę dla nas wszystkich. Nie przyłączył się do społecznego ruchy który zainicjował budowę wodociąg, natomiast od lat jest surowym sędziom wykonawców wod-kanu. I rzekomo robi to w imię społeczności. Tak to cudowne i cnotliwe zachowanie polega nie daniu kasy na MKS i zarabianiu na białych księgach. Zaiste najprawdziwszy społecznik z czarnych sukienek! Uchowaj Panie Boże takiej pobożności i cnoty!
                                          • brycezion Re: Bezmózg 14.03.12, 21:56
                                            Lobotomia_d , odpowiedź w wątku "Bryc, czy mógłbyś podać..."
                                            Agenci referendum rozleźli się jak mrówki po całym forum...
                                            Jakiś Rajd byłby potrzebny/
                                            • mezark Re: Bezmózg czy agent? 15.03.12, 08:50
                                              Agen dołu znów nadaje! Całe szczęście że mamy czujnego brycka potrafiącego wykrywać wszelkie agentury. Wszak staż w PRL ma niebagatelny! <brycezion 14.03.12, 22:44 Odpowiedz Istotnie, jestem, robiłem i potem je realizowałem na ogromne obiekty, np. Huta Ostrowiec, budowy eksportowe w Libii i ZSRR.> I zapewne kolejnych władców poznawał. Komuna jest niesmiertelna!
                                              • z.lomianek Panie brecyzjonie 25.03.12, 20:38
                                                To już w ramach oszczędności
                                                zatrudnili na pół etatu kierownika geodezji

to jak
                                                w Poniedziałki wydaje dyspozycje
                                                a w Piątki sprawdza prace

Może tak zróbmy z zastępcami p.Rusieckim i p.Kłodkiewiczem
                                                będzie taniej

Choć obawiam się że i tak kasa zostałaby ta sama

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka