Dodaj do ulubionych

Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ

29.03.12, 12:53
Jakoś cicho na forum, a Ministerstwo Rozwoju Regionalnego 26 marca ogłosiło kolejny nabór wniosków w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko dla miejscowości powyżej 15.000 RLM. W ramach programu 7/POIŚ/1.1/04/2012 do rozdysponowania jest 162 mln euro. Trochę zmieniły się zasady konkursu. Wnioski należy składać pomiędzy 30 kwietnia a 18 czerwca 2012r. Realizacja projektów do 15 czerwca 2015 r. Maksymalne dofinansowanie projektów 85% kosztów kwalifikowanych.
POzdrowienia.
Obserwuj wątek
    • acaro Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 29.03.12, 13:33
      Może dlatego, że dofinansowują max 85%? Brać kolejny kredyt jak gmina w długach?
      • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 29.03.12, 15:19
        Wniosek składać trzeba bez względu na zadłużenie. Zobaczymy jakie są intencje rządzących, burmistrzów i radnych.
        • jeser Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 29.03.12, 20:34
          brycezion napisał:

> Zobaczymy jakie są intencje rządzących, burmistrzów i radnych.
          Mógłbyś doprecyzować kogo zaliczasz do grupy rządzących.
          W przypadku pozostałych dwóch grup tj. burmistrzów i radnych,
          sytuacja raczej aktualnie oczywista.
          • ziomalreaktywacja Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 29.03.12, 21:07
            Panie Andrzeju, mam do Pana prośbę, jeżeli wnioskiem ponownie będzie zajmował się Pana znajomy - Pan Wojtek, to ponownie nie uda nam się uzyskać środków unijnych. Proszę więc dopilnować aby ten człowiek nie był dopuszczany do jakichkolwiek spraw z tym związanych. Niech już tam sobie siedzi za te 4 tysiące i nic nie psuje więcej.
            • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 29.03.12, 22:15
              Ziomalreaktywacja - mogę odpowiadać tylko za siebie i nie mam najmniejszego wpływu na to, co robią poszczególne osoby w UM.
              Do mnie do tej pory w roku 2012 nikt się nie zwrócił o jakąkolwiek pomoc lub współpracę.
              • kowalik22 Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 08:44
                brycezion napisał:
                > Do mnie do tej pory w roku 2012 nikt się nie zwrócił o jakąkolwiek pomoc lub współpracę.

:D I nich tak zostanie.
                • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 12:22
                  Spadaj Kowalik22/Frags. Jak nie znasz się na zarządzaniu, ekonomii i finansach, to nie zabieraj głosu w sprawach, które są co obce.
                  Taki tryb myślenia doprowadził, że nie wystąpiono o 57 mln dotacji.
                  • labes Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 13:03
                    brycezion napisał:

> Taki tryb myślenia doprowadził, że nie wystąpiono o 57 mln dotacji.

Może nie jestem zbyt biegła w finansach ale po tym co czytam to może i dobrze że nie wystąpiono o środki UE. Przecież jw3 (wcześniej kiedyś) napisał o dofinansowaniu na poziomie 48%. Gmina by musiała sama wyłożyć ponad połowę, tylko skąd??, z kolejnych pożyczek. Banki nie dałyby obligacji na ten cel. Wiem, pisaliście że można na cele UE wziąć środki pomimo limitu 60% zadłużenia. Czyli po takim zastrzyku z UE gmina na kolejne 10 lat musiałaby wyłączyć światło i tylko płacić. Po co wtedy burmistrzowie i rady miejskie.
                    • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 13:33
                      Labes - te 57 mln to już historia. Jednakże w 2008 sytuacja wyglądała znacznie lepiej. Jeszcze nie wzięto kredytu na 20 mln (obligacje), nie rozpoczynano rozbudowy DK czy innych drugorzędnych robót, kredyt na inwestycje unijne nie był ograniczony 60% długiem publicznym. Bylibyśmy o 57 mln do przodu.
                      A że prezes Rady Nadzorczej ZWiK publicznie wyrażał zwątpienie, co do sensu występowania o dotacje z UE, no to mamy co mamy. Inne gminy biły się o dotacje.

Teraz sytuacja jest znacznie gorsza, ale rezygnowanie z dotacji byłoby głupotą.
                      • samly Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 13:58
                        Rozbudowa Domu Kultury jest z finansów unijnych.
                        • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 14:09
                          Samly - Ale weź pod uwagę wkład własny UM i wzrost (obowiązkowy) zatrudnienia po zakończeniu rozbudowy.
                          • kasia.buczkie Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 14:41
                            Była szansa, czy nie było, to już tylko historia. Wtedy zabrakło czasu na opracowanie wniosku. Minęły dwa lata i miejmy nadziję, że te dwa lata nie zostały zmarnowane i gmina tym razem już zdąży przygotować wniosek.
                            • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 14:49
                              Kasia.buczkie - nie zabrakło czasu, tylko -wbrew uchwale Rady z marca 2008- rozszerzono zakres wniosku.
                              Ale masz rację. Teraz ważne jest przygotowanie dobrego wniosku.
                          • samly Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 15:02
                            A obowiązkowy wkład własny do dotacji na wodociągi to już się nie liczy, tak?
                            • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 15:10
                              Samly - oczywiście, że się liczy i dlatego od paru lat powinno się gromadzić aktywa na dopłaty do dotacji na wod-kan. Ale o tym nikt nie myślał. Tak "po polsku", jakoś to będzie, a na razie rwijmy co się da.
                              • samly Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 15:51
                                No więc właśnie, liczy się. A czy w obecnym momencie ktoś o tym myśli?
                                • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 16:35
                                  Samly - Wątpię.
                                  • samly Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 19:56
                                    No to byłoby bardziej trafnie, gdybyś skoncentrował swoją krytykę na obecnym czasie, na obecnym niemyśleniu. Nic nie przyniesie krytykowanie tego, co się działo 5 lat temu.
                                    • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 20:56
                                      Samly - Z tego co pisał jwc3 wynika, że na złożenie wniosku jest jeszcze 30 dni. Może coś się w tej sprawie dzieje ? Nie wiem, więc nie mam co krytykować.
                                      Może skarbnik, przew. Rady i burmistrz układają plan finansowania ? Też nie wiem.
                                      A co trzeba zrobić, już pisałem.
                                      • dr_sztrosmajer1 Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 22:34
                                        NIe wiesz co się dzieje? To ci opowiem. Rusiecki działa ze ZWiKiem i działania nakazuje utrzymać w tajemnicy. Sam nadzoruje przygotowanie tego wniosku, to ma być jego wyborczy hicior, zwycięstwo. Ale dlatego, że jest tak pazerny na autopromocję, przegra. Szkoda tej kasy dla miasta, ale on to przegra z czysto egoistycznych pobudek.
                                        • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 22:41
                                          Jeśli potrafi, to tylko życzyć powodzenia.
                                          • dr_sztrosmajer1 Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 30.03.12, 23:28
                                            Jeśli...
                                            Sam w to nie wierzysz.
                                            • tede-3 Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 31.03.12, 19:31
                                              Pszczółkowski zrobił wszystkie projekty, przygotował strukturę i majątek s-ki, teraz to tylko złożyć w całość i składać wniosek po kasę.
                                              Ale jak znam życie, wyjdzie jak zwykle.
                                              • brycezion Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 31.03.12, 20:57
                                                Tede-3 - Lepiej już daj spokój Pszczółkowskiemu. Sam wie co i kto zawalił.
                      • dziekan54 Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 31.03.12, 21:07
                        brycezion napisał:

> A że prezes Rady Nadzorczej ZWiK publicznie wyrażał zwątpienie, co do sensu wys
                        > tępowania o dotacje z UE, no to mamy co mamy.>

Przewodniczącym rady nadzorczej był pan Józef Wierzbicki, główny działacz PO w Łomiankach. Nie ma się więc co dziwić że dziś JWC3 krytykuje obecne władze, został po tym odsuniety przez Dąbrowskiego od spółki, dziś najgłośniej krzyczy przeciwko burmistrzowi!
                        • achaja.beauty Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 01.04.12, 00:10
                          Pan Józef Wierzbicki nie jest GŁÓWNYM działaczem PO w Łomiankach. Jest zwykłym członkiem struktury.
                          • 2hestia Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 01.04.12, 20:13
                            I w związku z tym pocałuj Go tam gdzie słońce nie dochodzi
                            • achaja.beauty Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 01.04.12, 23:27
                              Ty w każdym swoim wpisie całujesz jwc3 i kilku innych panów właśnie tam. Z tą jednak różnicą, że podchodzisz od drugiej strony. Fajnie tak na kolanach?
                              • achaja.beauty Re: Nowy nabór wniosków w ramach POIŚ 01.04.12, 23:28
                                Ja robię loda tylko mojemu facetowi, a nie publicznie na forum;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka