Dodaj do ulubionych

Znów Robert_c mąci w sprawie S7

15.01.15, 11:30
robert_c napisał << 15.01.15, 01:01 Bzdury!!! Zabierasz się za argumenty z półki "wróżenie z fusów".
Ja przedstawiam sytuacja taką jaka jest obecnie, a harmonogram inwestycji na podstawie innych realizowanych tego typu obiektów. Po prostu wiadomo ile trwa tworzenie koncepcji programowej i brojektu budowlanego i ile trwa budowa tego typu drogi. A jak chcesz wróżenia z fusów, to proszę bardzo - 11chwilka nie pisze nam wszystkiego, bo na odkolizyjnienie Pułkowej nie ma kasy, procedury mogą ciągnąć się latami, mieszkańcy Młocin skutecznie to zablokują (SISKOM pomoże). To wszystko może opóźnić inwestycję o wiele, wiele lat. Ale o tym 11chwilka milczy. I zasadnicze pytanie - jak chcesz wcisnać 100 tys, samochodów w przekrój 2 x 2 na Kolejowej i potem w Wisłostradę.>>

Moja odpowiedź to: <<.No właśnie, to jest problem jak wcisnąć 100 tys. pojazdów na Kolejową, gdy cała trasa S7 powstanie od Gdańska do Czosnowa, a odcinek S7 z Czosnowa do Warszawy nie! A taką ilość po zmodernizowaniu S7 na węźle Brukowa widzi firma Trakt i zapewne taki ruch będzie usiłował szturmować ten odcinek! A żadnych możliwości nie będzie i już. Samochody tranzytowe rozleją się na Warszawską, Rolnicza, Zachodnią i gdzie się da, również na lokalne bezdroża. Zablokują zupełnie Łomianki.Apokalipsa, czarnowidztwo, czy realna ocena faktów. Niestety przychylam się do tego ostatniego stwierdzenia.
Cóż z tego, że techniczne możliwości budowy istnieją wiem i raczej wszyscy to wiedzą. Ile razy o tym pisałem, zapewne wiele, ostatni w poprzednim poście, więc nie bądź Robercie demagogiem! Tyle, że same techniczne możliwości budowy to zbyt mało dla Łomianek i ich mieszkańców!
SISKOM, ostatnio zapewne by uprościć sprawę, proponuje przemieszczenie jednego z zaprojektowanych węzłów na odcinku Warszawa Czosnów z jednego miejsca w drugie, co spowoduje zapewne konieczność powstania kolejnego wariantu trasy. I to raczej nie przyspieszy powstanie trasy, a jedynie świadczy o wrzących w Warszawie konfliktach! Pokaż Robercie mi gdzie są opinie mieszkańców Bielan i Bemowa na temat przebiegu tej trasy przez ich dzielnice. Kiedy dokonano spotkań uzgadniających tak jak w Łomiankach i Czosnowie? Trzeba przy tym pamiętać, że te Warszawskie dzielnice nie mają Kolejowej grożącej totalną zapaścią komunikacyjną jak Łomianki, a nowy burmistrz Bemowa należy do stronnictwa przeciwnego budowie tej trasy. Może też napisz o oporach kolejnych wielotysięcznych osiedli mieszkaniowych i innych sprawach z tym związanych. Może dopisz, nad czym obecnie pracuje firma Trakt na tym odcinku i powiedz, dlaczego to tak długo trwa, choć ich prace miały zostać skończone w ubiegłym roku! Ty wszak jesteś rzekomo fachowcem i wszystko wiesz, a ja skromnym laikiem. Dlaczego o tym nie piszesz?
Sam fakt, że coś jest technicznie możliwe czasowo nie decyduje, że to powstanie. Pomijając już brak pieniędzy i zepchnięcie tego odcinaka na listę rezerwowa PBDK, są również inne ważne problemy, ba można rzec konflikty z tym związane. Może, więc czas do poważnego zastanowienia, co robić z tym problemem, a nie pisanie kolejnych bajeczek i łudzenie Łomiankowiczów, że sprawę się jakoś załatwi.Niestety wszystko wskazuje, że nie i może być bardzo źle. A ile będą trwały sprawy sądowe, jakie wytoczą mieszkańcy tych dzielnic by odwlec powstanie tej trasy nikt nie jest w stanie przewidzieć. I to jest prawdziwym problemem, a nie dziecinne i niepoważne marzenia i wpisy Roberta_c>>
Polecam watek: forum.gazeta.pl/forum/w,229,155984278,,fakty_i_prawda_o_S_7.html?v=2
Obserwuj wątek
    • 11chwilka Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 15.01.15, 14:11
      Jest kolejny moj post: Tu nie chodzi o żaden atak i manipulacje. Ja nie zaczynałam dyskusji z Robertem przez stosowanie poniżających epitetów, tak samo z tobą stefanku. Ja próbuję interpretować ogólnie znanych fakty z powołaniem się na istniejący materiał dokumentacyjny. To prowadzenie analiz i rozpatrywanie skutków. A że fachowcy tutejsi tego nie potrafią to szkoda, cóż to za fachowcy? A fakty są takie: cała droga S-od Gdańska do Płońska znajduje się w rządowym projekcie PBDK! Odcinek Płońsk Warszawa niestety tylko w załączniku rezerwowych odcinków i to na pozycji 4. Odcinek ten do granic Czosnowa zapewne wszyscy znamy i wiemy, że w części spełnia niemal wszystkie warunki drogi kategorii S, a na całej trasie ma po 2 pasy ruchu w każdą stronię. Zdolność przepustowa jest, więc jedynie o kilka procent mniejsza od drogi typu S, a prędkość dopuszczalna albo równa albo o 20 km mniejsza. Zaraz się przyczepią, że istnieją światła i miejsca o ograniczonej prędkości, których na pewno jest więcej niż na drodze kategorii S, ale o tym też wiemy i że podróż trwa o kilka minut dłużej tez wiemy. Istnieją jednak jakieś powody wystąpienia GDDKiA o ponowny podział odcinka Płońsk- Warszawa na dwa odcinki Płońsk-Czosnów i Czosnów Łomianki! Dlaczego? Zapewne, dlatego że odcinek do Czosnowa nie budzi większych problemów społecznych, a odcinek Łomiankowsko -Warszawski tak. Na Bemowie i Bielanach wrze. Firma Trakt opracowując projekt nawet nie zrobiła tam nawet spotkań z mieszkańcami. Ten sam projekt, który miał być zakończony w ubiegłym roku a jest nadal w opracowaniu, bo niezbędne są kolejne ekspertyzy.
      Tak wiec mamy wielką rzędu 95% pewność, że droga do Czosnowa dojedzie i to może, przed 2020r. Ale dalszy odcinek, do którego projekt techniczny można szybko zrobić, nie będzie miał kompletu dokumentacji jeszcze przez długie lata. A jak mieszkańcy wdadzą się w spory sądowe, co jest niemal pewne, będzie to trwało wiele lat! Czyli niemal cała masa pojazdów przewidywanych przez Trakt, a szacowana w 2019 na 100 000 sztuk będzie szturmowała odcinek Kolejowa ?Pułkowa, bo innej drogi nie będzie! I to jest sedno sprawy. Ta wielka niepewność, olbrzymia niewiadoma, co do naszego odcinka S7. Pisane, że jest pięknie jest zwykłym bujaniem w obłokach. Zagrożenia są realne i poważne. Te same organizacje Warszawskie, które zaskarżyły skutecznie poprzedni projekt trasy mogą go zaskarżyć ponownie. A że w kotle wrze świadczy ostatni projekt SISKOM polegający na przemieszczaniu jednego z Warszawskich węzłów tej trasy!
      Jeszcze raz apeluje o rozsądek i nie poddawaniu się nastrojom sielanki fundowanej nam przez niektórych forumowiczów, bo grozi nam 100 tys. pojazdów dziennie na Kolejowej. Oceniam sytuację na arcypoważną.
      • 11chwilka Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 15.01.15, 14:18
        Władze zdają się mysleć poważnie o moich zstrzeżeniach dlatego powtarzam ten wpis: Z rządowych żródeł wiadomo, że nasz odcinek S7 znajduje sie pod koniec projektu załącznika z drogami rezerwowymi do ewentualnej budowy w latach do 2023 r. Szkoda iż rzekomi lokalni "rzeczoznawcy" w tej dziedzinie nic nie wiedzą o tym, a reporterzy gazety wyborczej tak. I na kim mamy polegać? A Stefan jak zwykle klepie swe papuzie wrzaski jak buddyjską mantrę!

W Gazecie Wyborczej jest artykuł opisujący, co będzie budowane w kraju, a w tym piszą o lokalny Łomiankowskim odcinku S7. Mnie nadal jak zapewne większość mieszkańców interesuje zakres zmian na ciągu Kolejowa-Pułkowa, a zawłaszcza sama Pułkowa, o której autor pisze ze maja ją usprawniać przez budowę trzeciego pasa i dwupoziomowego skrzyżowania z Wójcickiego. W dodatku autor nie podaje, że zmianami ma zostać również objęta ul Kolejowa! Widać że bardzie dba o nasze problemy GDDKiA niz Burmistrz. Cytuję: <<wyborcza.biz/biznes/1,100896,17141666,Budowa_ekspresowek_wokol_stolicy_potrwa_do_przyszlej.htmlBudowa ekspresówek wokół stolicy potrwa do przyszłej dekady ... * Droga S7, kierunek Gdańsk/Olsztyn Dziś najbardziej zaawansowane są fragmenty poza Mazowszem. Zaczęła się budowa między Ostródą a Miłomłynem, trwają przetargi na odcinki przed Nidzicą i za Olsztynkiem. Warmińsko-mazurski oddział GDDKiA przygotowuje też koncepcję programową dla fragmentu Płońsk - Mława - granica województw (71,3 km). Dla odcinka Czosnów - Płońsk (34,6 km) w marcu 2015 r. drogowcy chcą uzyskać decyzję środowiskową. Wystąpili też o podział fragmentu najbliżej Warszawy (22,1 km) na: Czosnów - Kiełpin i Kiełpin - Łomianki - Trasa AK na Bemowie. We wrześniu przyszłego roku chcą dostać decyzję środowiskową, ale budowa ma się przeciągnąć aż do 2021 r.! Wcześniej może być tylko usprawniony wyjazd z Warszawy przez ul. Pułkową na Młocinach poszerzoną o trzeci pas ruchu oraz tunel lub estakada na wysokości ul. Wóycickiego przy skręcie na cmentarz Północny.>>
        • 11chwilka Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 16.01.15, 13:16
          Teraz do ataku przeszedł Robert c. To co pisze jest dla mnie skandaliczne, typowy uczeń Machiavellego! Zapraszam do końcowki watku:
          forum.gazeta.pl/forum/w,229,155984278,155984278,fakty_i_prawda_o_S_7.html
          Typowa pyskówka, ktora mniejuż nudzi. Uciekanie od istoty problemu typowe dla wszelkiej mąści manipulatorów nie prawdziwych inżynierów!
          Rzekomo rzetelnemu Robertowi c postawione zostało pytanie:
          KIEDY RUSZĄ FAKTYCZNIE ROBOTY BUDOWLANE NA ODCINKU WARSZAWA-CZOSNÓW I KIEDY ZOSTANĄ ONE FAKTYCZNIE ZAKOŃCZONE?

Typujcie jak odpowie:
          - nie odpowie
          - napisze jakieś dyrdymałki
          - skieruje oskarżenie o obrazę do sądu
          - pogodzi się z faktami i napisze prawdę!

To ostatnie pytanie zadałem jedynie na żarty , bo taka mozliwość w mojej ocenie ma 0% szans.
          • terelek Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 18.01.15, 17:12
            Na Młociny do metra będziemy jeździć obwodnicą!
            • haa-gar Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 31.01.15, 00:51
              Po dwóch tygodniach ciszy na wątku z całą pewnością można postawić na opcję pierwszą!
    • tytus_andronicus Re: Znów Robert_c mąci w sprawie S7 11.02.15, 08:00
      Ani S-7, ani też planów jej finansowania jak nie widać tak nie widać.
      Krowa która dużo ryczy mało daje mleka -stare ludowe przysłowie.
      Kto ostatnio najgłośniej tokował w tej sprawie?
      Na razie, to proszę ruszać jak najszybciej spod świateł przy, oraz na Bielanach.
      Nasze rondo też opuszczajmy w sposób szybki taki, by innym dać szansę na włączenie się do ruchu.

A naszym wybitnym specjalistom dziękujemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka