Dodaj do ulubionych

Prawo Budowlane

10.05.05, 11:27
Bardzo proszę o odpowiedż na pytanie.
W jakiej odległości od granicy działki
można pobudować dom mieszkalny bez zgody sąsiada?
Z góry dziękuje!
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Prawo Budowlane 10.05.05, 11:36
      zawsze było tak, ze jeżeli jest okno, to minimum 4 m.
      • logownica Re: Prawo Budowlane 10.05.05, 11:43
        ...a jak nie ma okna to 3 m. Mozna w ramach tych 3 m. wstawić sobie luksfery,
        czy jak to sie tam nazywa.
        • t.resa Re: Prawo Budowlane 10.05.05, 23:08
          Tak też mi się wydawało, dlatego nie sugerowałam
          żadnej odległości, a w naszym gminnym Referacie
          Ładu Przestrzennego pan... chce mnie przekonać,że
          odległość 1,5 m od miedzy jest zgodna z przepisami.
          • logownica Re: Prawo Budowlane 11.05.05, 10:05
            Może są jakieś wyjatkowe okolicznoścvi, w których dopuszcza się 1,5 m. Mój
            sąsiad np. pobudował się w odległości 1,6 od granicy mojej działki ale to bylo
            wtedy jak ta działka jeszcze należała do niego (potem sprzedał mi).
            • esscort Re: Prawo Budowlane 11.05.05, 10:45
              O, to jest przecież sporo budynków stojacych na tzw. ostrej granicy, czyli
              dosłownie na granicy. Ale to są wyjatkowe przypadki, konieczna jest zgoda
              sąsiada itp.
              • papirus22 Re: Prawo Budowlane 11.05.05, 11:29
                Niedawno zmieniło sie prawo budowalne i z tego co wiem zmieniły sie odległości,
                więc może ten Pan ma rację.
                • logownica Re: Prawo Budowlane 11.05.05, 11:53
                  Temat mnie zaintrygował aż zerknełam do lexa i oto co mamy:

Dz.U.02.75.690 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
                  z dnia 12 kwietnia 2002 r.
                  w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
                  usytuowanie.

§ 12. (7) 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie
                  wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z
                  sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:
                  1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami
                  okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,
                  2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów
                  okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.
                  2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od
                  najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w
                  połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej
                  krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.
                  3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2,
                  dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub
                  bezpośrednio przy granicy, jeżeli:
                  1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania
                  przestrzennego albo
                  2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1
                  pkt 2, ze względu na rozmiary działki.
                  4. Jeżeli na sąsiedniej działce:
                  1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze
                  ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na
                  budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez
                  otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy,
                  chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,
                  2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez
                  otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak
                  usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów
                  okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do
                  istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.
                  5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki
                  budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części
                  budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i
                  rampy - o więcej niż 1,3 m.
                  6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części
                  budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu.
                  7. Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub
                  drzwiowymi nie mogą być sytuowane w odległości mniejszej niż 8 m od ściany
                  istniejącego budynku mieszkalnego, budynku zamieszkania zbiorowego albo budynku
                  użyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu na budowę na
                  sąsiedniej działce.

(oststnia zmiana rok temu więc nie taka nowość)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka