frags
10.01.06, 11:29
Zebrałem do kupy i postanowiłem zadebiutować w roli wydawcy książek
kucharskich. Oto efekt:
Forumowa Książka Kucharska
(w kolejności zgłaszania)
Śledzie fragsa na trzy sposoby:
1. Śledzie na słodko - sok z jednej pomarańczy wlewa się na
pół kubka rodzynek i muszą namoknąć, potem przesmaża na patelni z dwoma
cienko posiekanymi cebulami i dodaje odrobinkę cynamonu. tym zalewa się
śledzie uprzednio leżące w oliwie, ale z niej przed zalaniem odsączone. Na
Wigilii u mnie w domu zrobiły dobre wrażenie, znikły z półmiska jako
pierwsze. Iod, właśnie te straciłaś swoim zniknięciem...
2. Śledzie na wytrawnie – w garnku gotuje się butelkę półwytrawnego
czerwonego wina, może być np. węgierski Egri Bikaver – musi dać kolor i
aromat, do wina dodaje się kilka (cztery – pięć) łyżek czerwonego octu
balsamicznego i cztery goździki. Po zagotowaniu marynatę się studzi i zalewa
się nią filety śledziowe – zwykłe matiasy wypłukane z zalewy solnej. Przed
podaniem na stół szukuje się sos: trze się na tarce i potem odsącza jedną
gruszkę i miesza z gęstą śmietaną. Do smaku dodaje cynamon. Śledzie podaje
się w jednej misce, sos w drugiej i każdy sobie polewa ile chce.
3. Śledzie na tradycyjnie – zupełny banał nieco wzbogacony. Solone i
namoczone śledzie kroi się w dzwonka, układa w słoiku warstwami przekładając
cebulką, posiekanymi korniszonami, musztardą pieprzem. Zalewa oliwą. Banał,
aż wstyd, ale co tam.
Zupa Mądrości lolixyz:
3 kostki rosołowe (sprawdzone z indyka) na 1,5 litra wody, do tego 0,5 litra
zagęszczonego soku pomidorowego (sprawdzony z cebulką). Zaprawić to 1 łyżką
śmietany 36% (trzeba w jakimś kubeczku na zimno bo może się zważyć chyba) do
tego pieprz i sól, makaron i gotowe.
Babka Rumowa iod:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/3 szklanki rumu
200 g masła
Masło rozpuścić, żółtka z cukrem utrzeć, dodać mąkę z proszkiem (przesianą
oczywiście), rum i masło. Na koniec ubite białka. zamieszać. Ciasto jest dość
zwarte, ciężkie, babka super. polewa - jaką chcecie, rodzynki i orzechy do
środka - wedle uznania.
Piec w temp. 180 stopni, elektryczny trzeba trochę nagrzać. Polecam formę
podłużną, bo w innych może nierówno pękać. W tej formie naciąć babkę wzdłuż
po
pierwszych 15 min, żeby równo rosło. Piecze się różnie, z termoobiegiem
krócej,
normalnie trochę dłużej, myślę że ok. 40 min. Polecam drewniany patyczek do
szaszłyków - można nim sprawdzić po ok. 35 min. czy babka już gotowa.
Żurek krzysioma:
Zakwas żurkowy proszę sobie kupić to będzie prościej.
Niestety nie wszystkie są dobre. Ja najczęściej kupuję w butelkach np. w
Carrefurze produkcji jakiegoś gospodarstwa. Bierzemy wodę(na 1 butelkę
zakwasu 1,5-2 l), 2-3 marchewki, 1 pietruszkę, 2-3 cebule, kawałek (większy)
boczku WĘDZONEGO, kilka ziaren pieprzu ,kilka liści laurowych, z solą trzeba
uważać bo boczek jest czasami dość słony.
Kroimy drobno cebulę i wszystko razem gotujemy do miękkości boczku.
Wyjmujemy boczek, marchew i pietruszkę. Kolejną 1 marchewkę+ pietruszkę
trzemy na grubej tarce i wrzucamy do wywaru. Chwilę gotujemy, wlewamy zakwas
z butelki + kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotowujemy i zabielamy.
Zabielamy czyli: do miseczki wlewamy śmietanę+ 2-3 łyżki mąki, dobrze
mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy, wlewamy do garnka i
gotujemy. Teraz wkładamy do żurku kilka kawałków białej surowej kiełbasy,
pokrojony drobno wcześniej ugotowany boczek, kilka zgniecionych ząbków
czosnku i dużo majeranku. Chwilę gotujemy i gotowe!
Opcjonalnie czasami podstawowy wywar robię dodatkowo na żeberkach.
Diabelskie parówki mortimerr:
Parówki (ale te grubsze, nie morlinki) przecięte na pół (ale nie do końca)
wzdłuż. w środek wsadzamy plasterek żółtego sera, plasterek cebulki,
plasterek
ogórka (kiszony albo konserwowy) owijamy całość plastrem boczku i przekłuwamy
wykałaczkami na brzegach (tak aby plaster boczku się nie rozpadał). wsadzamy
do
piekarnika i przypiekamy (wedle uznania - ja lubię bardzo przypieczone).
Zapiekanka z Brokuł anny103:
Brokuły ugotować w posolonej wodzie, podzielić na kawałki i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu, na wierzch posypać szynką pokrojoną w paseczki i
przykryć plastrami sera, wstawić do rozgrzanego piecyka ( 180 stopni) i
zapiekać aż ser się rozpuści. Dla nie jedzących mięsa może być bez szynki.
Makaron z pieczarkami dla Loli od habibi77:
1/2 opakowania makaronu do wyboru(świderki, kokardki, korale)- używam
greckiego
mellisy - oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu.
30 dag pieczarek ( pokroić i obgotować 10 min)
2 cebule + szczypior( pokroić)
1 kubek małej śmietany 18%
kiełbasa cienka 20 dag
ser żółty ok. 15 dag
Cebulę poddusić na margarynie( 5min), dodać pieczarki( odciśnięte z wody)10
min.
Wlać śmietanę, podusić to razem, dodać kiełbasę, może być boczek wędzony(
nawet lepsze wychodzi). Dusimy na małym ogniu. Dodać makaron. Wymieszać
wszystko
Na koniec dodajemy sól, pieprz i starty żółty ser.
Lodowiec habibi77:
5 żółtek
1szkl mleka
1 budyń śmietankowy
2 galaretki truskawkowe
1 masło roślinne 250g
2 łyżki kakao
biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy
cukier waniliowy
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 4 łyżki mleka. Resztę mleka zagotować z
cukrem waniliowym. Wlać masę z żółtkami i zagotować na małym ogniu ciągle
mieszając. - Nie przypalić.
Wystudzić
Utrzeć masło dodając masę budyniową. Podzielić na 2 części do jednej dodać
kakao.
Tortownice wysmarować masłem ułożyć biszkopty, na masę kakaowa, biała, włożyć
truskawki( wkładam zamrożone)i zalać galaretką ( wystudzoną i lekko tężejącą)
Faworki mazowianki:
1 szklanka samych żółtek
1 szklanka piwa
szczyptę soli
1 cukier wanilinowy
mąki tyle ile się wgniecie
coś tak około 1 kg
Potem trzeba dokładnie zagnieść,
im dłużej tym lepiej, potem ze dwie godziny do lodówki,
i ja to robię taką włoską maszynką do makaronu,
jak nie ma to niestety pozostaje wałek do ciasta,
wałkujemy kroimy, przekładamy i zaraz smażymy.
Ja smażę na plancie. Smacznego.
Nóżki (palce lizać) artiego33ch:
Np. cztery nogi wieprzowe i 1 golonka. Nogi niech będą porąbane bo wtedy mają
większą lepkość. Zalać mniej więcej 5 litrami zimnej wody. Dodać wszystkie
warzywa, pietruszka seler por marchew ziele angielskie liść laurowy i sól do
smaku. Musi się gotować powoli i nie przykrywać aż do czasu gdy mięso będzie
odchodzić od kości. Przecedzić, wywar, odstawić a mięso pokroić i wrzucić do
wywaru do tego dodać z 5 ząbków czosnku i jeszcze ew. dosolić i pieprz do
smaku. Zalać do salaterek. Nie wolno dolewać wody bo galareta się nie
zsiądzie.
Irish Cream habibi77:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotować 3 h w zamkniętej puszce)
1,5 szk. whisky
2 szk. słodkiej śmietanki w kartoniku
1 łyżeczka kawy instant rozpuszczona w małej ilości wody.
Mleko najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Po wystudzeniu przełożyć do wysokiego naczynia zmiksować, dodać śmietankę,
rozpuszczoną kawę i alkohol. Wszystko wymieszać dokładnie i przelać do
butelki,
przechowywać w lodówce.
Lazania ze Szpinakiem daisy32:
1 Paczka mrożonego szpinaku
5 ząbków czosnku
Pieprz, sól
Paczka makaronu do lazanii
10 dag żółtego sera
3 łyżeczki musztardy
1 Łyżka mąki
1 Łyżka masła
1 Szklanka mleka
1. Szpinak wrzucić do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Posiekać i
dodać czosnek, pieprz i sól.
2. Zrobić sos beszamelowy: Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę, ciągle
mieszając dolać mleko i dodać ser i musztardę. Energicznie mieszać
trzepaczką.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego układać naprzemiennie: makaron, szpinak,
makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron. Zalać beszamelem.
4. Piec 40 minut aż beszamelowy sos będzie rumiano-złoty.
Piwo Grzane esscorta:
Kupić piwo w odpowiednich propo