Dodaj do ulubionych

Forumowa Książka Kucharska

10.01.06, 11:29
Zebrałem do kupy i postanowiłem zadebiutować w roli wydawcy książek
kucharskich. Oto efekt:

Forumowa Książka Kucharska

(w kolejności zgłaszania)




Śledzie fragsa na trzy sposoby:

1. Śledzie na słodko - sok z jednej pomarańczy wlewa się na
pół kubka rodzynek i muszą namoknąć, potem przesmaża na patelni z dwoma
cienko posiekanymi cebulami i dodaje odrobinkę cynamonu. tym zalewa się
śledzie uprzednio leżące w oliwie, ale z niej przed zalaniem odsączone. Na
Wigilii u mnie w domu zrobiły dobre wrażenie, znikły z półmiska jako
pierwsze. Iod, właśnie te straciłaś swoim zniknięciem...
2. Śledzie na wytrawnie – w garnku gotuje się butelkę półwytrawnego
czerwonego wina, może być np. węgierski Egri Bikaver – musi dać kolor i
aromat, do wina dodaje się kilka (cztery – pięć) łyżek czerwonego octu
balsamicznego i cztery goździki. Po zagotowaniu marynatę się studzi i zalewa
się nią filety śledziowe – zwykłe matiasy wypłukane z zalewy solnej. Przed
podaniem na stół szukuje się sos: trze się na tarce i potem odsącza jedną
gruszkę i miesza z gęstą śmietaną. Do smaku dodaje cynamon. Śledzie podaje
się w jednej misce, sos w drugiej i każdy sobie polewa ile chce.
3. Śledzie na tradycyjnie – zupełny banał nieco wzbogacony. Solone i
namoczone śledzie kroi się w dzwonka, układa w słoiku warstwami przekładając
cebulką, posiekanymi korniszonami, musztardą pieprzem. Zalewa oliwą. Banał,
aż wstyd, ale co tam.


Zupa Mądrości lolixyz:

3 kostki rosołowe (sprawdzone z indyka) na 1,5 litra wody, do tego 0,5 litra
zagęszczonego soku pomidorowego (sprawdzony z cebulką). Zaprawić to 1 łyżką
śmietany 36% (trzeba w jakimś kubeczku na zimno bo może się zważyć chyba) do
tego pieprz i sól, makaron i gotowe.

Babka Rumowa iod:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/3 szklanki rumu
200 g masła

Masło rozpuścić, żółtka z cukrem utrzeć, dodać mąkę z proszkiem (przesianą
oczywiście), rum i masło. Na koniec ubite białka. zamieszać. Ciasto jest dość
zwarte, ciężkie, babka super. polewa - jaką chcecie, rodzynki i orzechy do
środka - wedle uznania.

Piec w temp. 180 stopni, elektryczny trzeba trochę nagrzać. Polecam formę
podłużną, bo w innych może nierówno pękać. W tej formie naciąć babkę wzdłuż
po
pierwszych 15 min, żeby równo rosło. Piecze się różnie, z termoobiegiem
krócej,
normalnie trochę dłużej, myślę że ok. 40 min. Polecam drewniany patyczek do
szaszłyków - można nim sprawdzić po ok. 35 min. czy babka już gotowa.


Żurek krzysioma:

Zakwas żurkowy proszę sobie kupić to będzie prościej.
Niestety nie wszystkie są dobre. Ja najczęściej kupuję w butelkach np. w
Carrefurze produkcji jakiegoś gospodarstwa. Bierzemy wodę(na 1 butelkę
zakwasu 1,5-2 l), 2-3 marchewki, 1 pietruszkę, 2-3 cebule, kawałek (większy)
boczku WĘDZONEGO, kilka ziaren pieprzu ,kilka liści laurowych, z solą trzeba
uważać bo boczek jest czasami dość słony.
Kroimy drobno cebulę i wszystko razem gotujemy do miękkości boczku.
Wyjmujemy boczek, marchew i pietruszkę. Kolejną 1 marchewkę+ pietruszkę
trzemy na grubej tarce i wrzucamy do wywaru. Chwilę gotujemy, wlewamy zakwas
z butelki + kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotowujemy i zabielamy.
Zabielamy czyli: do miseczki wlewamy śmietanę+ 2-3 łyżki mąki, dobrze
mieszamy, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy, wlewamy do garnka i
gotujemy. Teraz wkładamy do żurku kilka kawałków białej surowej kiełbasy,
pokrojony drobno wcześniej ugotowany boczek, kilka zgniecionych ząbków
czosnku i dużo majeranku. Chwilę gotujemy i gotowe!
Opcjonalnie czasami podstawowy wywar robię dodatkowo na żeberkach.


Diabelskie parówki mortimerr:

Parówki (ale te grubsze, nie morlinki) przecięte na pół (ale nie do końca)
wzdłuż. w środek wsadzamy plasterek żółtego sera, plasterek cebulki,
plasterek
ogórka (kiszony albo konserwowy) owijamy całość plastrem boczku i przekłuwamy
wykałaczkami na brzegach (tak aby plaster boczku się nie rozpadał). wsadzamy
do
piekarnika i przypiekamy (wedle uznania - ja lubię bardzo przypieczone).


Zapiekanka z Brokuł anny103:


Brokuły ugotować w posolonej wodzie, podzielić na kawałki i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu, na wierzch posypać szynką pokrojoną w paseczki i
przykryć plastrami sera, wstawić do rozgrzanego piecyka ( 180 stopni) i
zapiekać aż ser się rozpuści. Dla nie jedzących mięsa może być bez szynki.


Makaron z pieczarkami dla Loli od habibi77:


1/2 opakowania makaronu do wyboru(świderki, kokardki, korale)- używam
greckiego
mellisy - oczywiście ugotować wg przepisu na opakowaniu.
30 dag pieczarek ( pokroić i obgotować 10 min)
2 cebule + szczypior( pokroić)
1 kubek małej śmietany 18%
kiełbasa cienka 20 dag
ser żółty ok. 15 dag
Cebulę poddusić na margarynie( 5min), dodać pieczarki( odciśnięte z wody)10
min.
Wlać śmietanę, podusić to razem, dodać kiełbasę, może być boczek wędzony(
nawet lepsze wychodzi). Dusimy na małym ogniu. Dodać makaron. Wymieszać
wszystko
Na koniec dodajemy sól, pieprz i starty żółty ser.



Lodowiec habibi77:

5 żółtek
1szkl mleka
1 budyń śmietankowy
2 galaretki truskawkowe
1 masło roślinne 250g
2 łyżki kakao
biszkopty do wyłożenia spodu tortownicy
cukier waniliowy
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 4 łyżki mleka. Resztę mleka zagotować z
cukrem waniliowym. Wlać masę z żółtkami i zagotować na małym ogniu ciągle
mieszając. - Nie przypalić.
Wystudzić
Utrzeć masło dodając masę budyniową. Podzielić na 2 części do jednej dodać
kakao.
Tortownice wysmarować masłem ułożyć biszkopty, na masę kakaowa, biała, włożyć
truskawki( wkładam zamrożone)i zalać galaretką ( wystudzoną i lekko tężejącą)


Faworki mazowianki:

1 szklanka samych żółtek
1 szklanka piwa
szczyptę soli
1 cukier wanilinowy
mąki tyle ile się wgniecie
coś tak około 1 kg
Potem trzeba dokładnie zagnieść,
im dłużej tym lepiej, potem ze dwie godziny do lodówki,
i ja to robię taką włoską maszynką do makaronu,
jak nie ma to niestety pozostaje wałek do ciasta,
wałkujemy kroimy, przekładamy i zaraz smażymy.
Ja smażę na plancie. Smacznego.

Nóżki (palce lizać) artiego33ch:

Np. cztery nogi wieprzowe i 1 golonka. Nogi niech będą porąbane bo wtedy mają
większą lepkość. Zalać mniej więcej 5 litrami zimnej wody. Dodać wszystkie
warzywa, pietruszka seler por marchew ziele angielskie liść laurowy i sól do
smaku. Musi się gotować powoli i nie przykrywać aż do czasu gdy mięso będzie
odchodzić od kości. Przecedzić, wywar, odstawić a mięso pokroić i wrzucić do
wywaru do tego dodać z 5 ząbków czosnku i jeszcze ew. dosolić i pieprz do
smaku. Zalać do salaterek. Nie wolno dolewać wody bo galareta się nie
zsiądzie.


Irish Cream habibi77:


1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( gotować 3 h w zamkniętej puszce)
1,5 szk. whisky
2 szk. słodkiej śmietanki w kartoniku
1 łyżeczka kawy instant rozpuszczona w małej ilości wody.
Mleko najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Po wystudzeniu przełożyć do wysokiego naczynia zmiksować, dodać śmietankę,
rozpuszczoną kawę i alkohol. Wszystko wymieszać dokładnie i przelać do
butelki,
przechowywać w lodówce.

Lazania ze Szpinakiem daisy32:

1 Paczka mrożonego szpinaku
5 ząbków czosnku
Pieprz, sól
Paczka makaronu do lazanii
10 dag żółtego sera
3 łyżeczki musztardy
1 Łyżka mąki
1 Łyżka masła
1 Szklanka mleka


1. Szpinak wrzucić do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Posiekać i
dodać czosnek, pieprz i sól.

2. Zrobić sos beszamelowy: Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę, ciągle
mieszając dolać mleko i dodać ser i musztardę. Energicznie mieszać
trzepaczką.

3. Na dnie naczynia żaroodpornego układać naprzemiennie: makaron, szpinak,
makaron, szpinak, makaron, szpinak, makaron. Zalać beszamelem.

4. Piec 40 minut aż beszamelowy sos będzie rumiano-złoty.


Piwo Grzane esscorta:


Kupić piwo w odpowiednich propo
Obserwuj wątek
        • krzysiom1 Re: Forumowa Książka Kucharska 10.01.06, 13:24
          Sałatka którą ostatnio jadłem w folk gospodzie.
          Oczywiście jest to próba podróbki sosu bo nie znam przepisu oryginalnego.
          Składniki:
          kapusta lodowa
          wędzony oscypek lub mozarella
          bardzo cienko krojony boczek lub bekon(kilka plasterków na osobę)
          ciutka mąki, ocet winny, sól
          Kapustę myjemy,kroimy niezbyt drobno, ser kroimy na bardzo cienkie plasterki
          wielkości kawałków kapusty.
          Boczek lub bekon przysmażamy tak żeby mocno się wytopił.
          Łyżeczkę mąki podgrzewamy na patelni żeby lekko się przyrumieniła, Mąkę
          rozprowadzamy tłuszczem z boczku+ ew troszkę wody.
          Dodajemy ocet w ilości aby Sos była wyrażnie kwaśny.
          Kapustę z serem mieszamy, na wierzchu kładziemy kilka kawałków wysmazonego
          boczku i polewamy kilkoma łyzkami sosu .
          Solimy najlepiej sos w zależności od potrzeby(boczek jest słony, ser również)
          Zamiast octu można powalczyć z cytryną.
          Proste a smakuje zaskakująco dobrze.
          • randolff Oscypek 10.01.06, 13:31
            Oscypek to najlepszy jest z grilla. Żadna to potrawa ale niebo w gębie.
            Najmniejsze oscypki kładzie sie bezpośrednio na grill, najpiej opalany nie
            węglem ale drewnem. Przypieczona skórka, półpłynny środek, mniem. Juz nie mogę
            się doczekac wyjazdu w góry
            • krzysiom1 Re: Oscypek 10.01.06, 13:35
              randolff napisał:

              > Oscypek to najlepszy jest z grilla. Żadna to potrawa ale niebo w gębie.
              > Najmniejsze oscypki kładzie sie bezpośrednio na grill, najpiej opalany nie
              > węglem ale drewnem. Przypieczona skórka, półpłynny środek, mniem. Juz nie
              mogę
              > się doczekac wyjazdu w góry
              Wystarczy wyjechać na Waliców do gospody przeze mnie wcześniej wspomnianej.
              Dają całkiem niezłe oscypki z grila . Niestety nie całe tylko grube plastry.
              Też mniam mniam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka