Dodaj do ulubionych

alkoholowo

26.01.06, 14:00
jakie piwko preferujecie? z butelki? może z beczki? no chyba nie z puszki??
a może pochodzicie z różnych części kraju? czy macie jakieś ulubione piwo
regionalne?
ja piwa nie pijam bo nie lubię:)
ale wina i likiery bardzo chętnie:))
Obserwuj wątek
    • iod Re: alkoholowo 26.01.06, 14:18
      ło Matko, pisać bym musiała prawie bez końca...piwo z beczki, jak mam wybór, z
      butelki Żywiec i takie piwa prawdziwe, kupowane w małych sklepach z prawdziwą
      żywnością
      • randolff Re: alkoholowo 26.01.06, 14:22
        A co to jest "prawdziwe piwo"? Czy o jego prawdziwości świadczy tylko wielkości
        sklepu, który je sprzedaje?
        • iod Re: alkoholowo 26.01.06, 14:26
          rany, randolff - niepasteryzowane...Czy ja coś o wielkim sklepie pisałam,
          naprawdę...
          • iod Re: alkoholowo 26.01.06, 14:27
            a, o małych pisałam, prawda...zaczytałam się o wiejskich szkołach i
            zapomniałam...a sklepy małe w odróżnieniu od wielkich...idę się napić...
            • vivi22 Re: alkoholowo 26.01.06, 14:29
              a ja do sklepu... na piwo do Maryski na Brukowa hihihi ;)
          • randolff Re: alkoholowo 26.01.06, 14:32
            Pasteryzowane to też prawdziwe piwo. Tylko pasteryzowane ;) Niprawdziwe to znam
            tylko takie co sprzedają np. w Leader Price, Tesco itp pod ich marką za 1,29.
            Kiedyś w ramach eksperymentu spróbowałem. Wywar ze zmywaka, nie polecam
            nikomu...
      • kmsanczia Re: alkoholowo 26.01.06, 14:22
        W Bułgarii piłam świetne piwo, w małych pękatych buteleczkach. Tylko był skutek
        uboczny - kichałam tak, że mało mi nosa nie urwało. ;)
        • esscort Re: alkoholowo 26.01.06, 14:25
          pewnie było z tabaką
      • vivi22 Re: alkoholowo 26.01.06, 14:25
        piwo Zywiec z butelki i beczki. Zdarzy sie Pilsner, Carlsberg. Jesli o wina
        chodzi to ostatnio odkrylam ze swoim kochanym Tokaj Furmint półsłodki. Mniam,
        mniam, mniam... U nas w Łomiankach w sklepie z winami kosztuje 18zł a moj
        kochany przywozi z Węgier w przeliczeniu na nasze, niecałe 8zł butelka :)
        • randolff Re: alkoholowo 26.01.06, 14:26
          Jak przywiózł całego TIRa to macie do końca życia :))
          • vivi22 Re: alkoholowo 26.01.06, 14:29
            no wlasnie przywozi po kilka sztuk bo naczepa zaladowana jakimis pierdolami....
            ja mowie, zeby jeden raz przywiozl caly samochod alkoholu to juz ja sobie z tym
            poradze, rozprowadze i zarobie na tym :)
          • krzysiom1 Re: alkoholowo 26.01.06, 14:32
            Generalnie jestem zwolennikiem mocniejszych trunków.
            Z piw lubię i popieram wszystkie regionalne z młych browarów które w Wawie sa
            niedostępne. Najbliżej nas jest chyba browar w Sierpcu a ich piwa z beczki
            mozna się napić chyba już od Zakroczymia.
            Rewelacyjny jest niemiecki patent na mini-browar i piwiarnie w jednym
            pomieszczeniu. Pije sie niepasteryzowane piwo z preclami z solą-rewelacja.
            W Polsce takie coś jest we Wrocławiu i podobno w Krakowie.
            • esscort Re: alkoholowo 26.01.06, 14:35
              We Wrocławiu to pewnie spiż na rynku. Byłem tam kiedyś, ale nic nie pamietam
              • randolff Re: alkoholowo 26.01.06, 14:36
                W W-wie jest coś takiego na Foksal.
                • esscort Re: alkoholowo 26.01.06, 14:41
                  No i własnie może ktos podjąłby się założenia takiegolokalnego browarku. Biznes
                  pewny. Satysfakcja murowana. Poważanie wśród mieszkańców też. Nic sie nie
                  marnuje.
                  • lenatka Re: alkoholowo 26.01.06, 14:53
                    no właśnie nie wiem czy to taki obry biznes, niepasteryzowane piwo ma to do
                    siebie że szybko się psuje, czy w Łomiankach opłacałby sie mały, lokalny
                    browarek? raczej mała, lokalna gorzelnia (na urzytek własny oczywiście- jestem
                    za, chyba wprowadze ten pomysł w życie, niech no tylko mrozy puszczą)
                    • esscort Re: alkoholowo 26.01.06, 14:57
                      lenatka napisała:

> niepasteryzowane piwo ma to do > siebie że szybko się psuje,

Tak, ale tu by sie nie psuło, bo produkowałoby się do natychmiastowego spożycia
                      na miejscu, ni i jakieś niewielki nadywyżki dla tych, ktorzy z jakichś względów
                      nie mogąc przyjść osobiście (np. choroba)wysłaliby kobietę z bańką po browarek
                      • kmsanczia Re: alkoholowo 26.01.06, 14:59
                        Tak jak kiedyś przychodziło się po lody w kulkach dla całej rodziny - w termosie. ;)
                        • esscort Re: alkoholowo 26.01.06, 15:03
                          W czechach przychodzenie do gospoday z bańka po piwo do domu jeszcze dziś
                          nikogo nie dziwi
                          • lenatka Re: alkoholowo 26.01.06, 15:14
                            w Chorwacji rakiję kupuje się na targu tak jak ryby
                            • lenatka Re: alkoholowo 26.01.06, 15:16
                              z beczki do banieczki:)
                • mwsylwia Re: alkoholowo 26.01.06, 14:45
                  Chyba bazywa się Soma
                  • iod Re: alkoholowo 26.01.06, 15:13
                    Somy to chyba już nie ma...
                    • frags Re: alkoholowo 26.01.06, 17:50
                      Czołem!
                      1. Somy juz nie ma i ten patent z własnym piwem soma brand padł. Było zresztą
                      wstrętne, próbowalem.
                      2. czytałem w książce o historii Łomianek, że bodaj w XVII -XVIII wieku
                      Łomianki były wielkim producentem piwa dla karczm warszawskich. Była tu
                      unikatowa świetna woda. Browary były (poprawcie mnie jeśli się mylę) w rejonie
                      Fabrycznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka