Dodaj do ulubionych

Forum o Stanie Borysie

21.08.06, 08:34
Z Waszego Forum wiem, że Stan Borys zamieszkuje Łomianki.
Może ktoś z Was go poznał, był na jego koncercie, lubi jego
twórczość. Zapraszam do udziału w forum jemu poświęconemu.
Adres stanborys.forumer.pl/ Logujcie się i wpisujcie!

Pozdrawiam,
M. Trembicka

"Wszystko dobrze, cokolwiek piszesz, Pani. Pani jesteś dobra."
C.K. Norwid
Obserwuj wątek
    • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 21.08.06, 10:42
      To ten z długimi włosami od "Jaskółki"?
      • m.trembicka Re: Forum o Stanie Borysie 21.08.06, 10:59
        Tak, dokładnie ten :-)
    • hiuppo Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 08:59
      Trochę martwe to forum.

Ja przyznam, ze chciałbym zobaczyć jakąś wiarygodną biografię pana Stana Borysa,
      który poniekąd ukrywa się pod pseudonimem (prawdziwe personalia wyleciały mi z
      głowy). Na oficjalnej jego stronie biografia jest więcej niż lakoniczna.
      • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:22
        Widziałam kiedyś jak jechał moją ulicą wielgaśnym jaguarem z amerykańskimi
        tablicami; ładny widok... Ale to było pół roku temu...
        • frags Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:24
          Powinien jeszcze brzdąkać na gitarze i nucić "Jaskółkę". :)
          • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:28
            Może nucił, ale bez gitary. Jechał bardzo wolno, wiec dobrze widziałam.
            • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:29
              Jaskółka czarny sztylet, wydarty z piersi wiatru
              Nagła smutku kotwica, z niewidzialnego jachtu
              Katedra ją złowiła w sklepienia sieć wysoką
              Jak śmierć kamienna bryła
              Jak wyrok na prostokąt.
              Jaskółka błyskawica w kościele obumarłym
              Tnie jak czrne nożyce lęk który ją ogarnia

Jaskółka siostra burzy, żałoba fruwająca
              Ponad głowami ludzi w których troska się błąka
              Jaskółka znak podniebny jak symbol nieuchwytna
              Zwabiona w chłód katedry przestroga i modlitwa

Nie przetnie białej ciszy pod chmurą ołowianą
              Lotu swego nie zniży nad łąki złotą plamą
              Przeraża mnie ta chwila która jej wolność skradła
              Jaskółka czarny brylant wrzucony tu przez diabła

Na wieczne wirowanie na bezszelestną mękę
              Na gniazda nie zaznanie na przeklinanie piękna
              • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:34
                Musiał mnieć nielichą deprechę jak to pisał
                • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:35
                  Gniazda niezaznanie może swiadczyć o tym, ze miał na myśli jeżyka - bardzo
                  podobnego ptaszka, który podobno wiekszość swojego zucia spedza w powietrzu.
                  • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:43
                    Znaczy głównie fruwa
                    • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:45
                      "Ponad głowami ludzi w których troska się błąka "
                      To chyba o nas :)
                      • randolff Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:46
                        Tyle że nad nami nie jeżyk fruwa. Z pisenek to już do nas bardziej pasuje "Orła
                        cień". Bliższy gatunek :)
                        • papirus22 Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:47
                          raczej hey sokoły
                          • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:48
                            Omijajcie góry, lasy doły.... i Łomianki
                            • randolff Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:52
                              ...dzwo-oń, dzwo-oń, dzwoń do Anki,
                              niech nie wpuszcza więcej go, go, go!

...Tylko nie wiem kto to jest Anka, ale pasuje do rymu :)
                              • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:57
                                Anka to ta co
                                Ona jedna tam została
                                • randolff Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 17:58
                                  Aaa, to ta co ma gasić światło? :)
                                  • ilexx Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 18:03
                                    Na to wychodzi...
                                    • kmsanczia Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 18:04
                                      Była też Anna Maria, zwana potocznie Anomalią.
                                      • randolff Re: Forum o Stanie Borysie 23.08.06, 18:09
                                        Anomalia bywa czasem w Łomiankach to może i o niej ta pisenka.
                • nana125 Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 14:22
                  Oj mileńcy moi - na 100% Stan Borys nie napisał tekstu do "Jaskółki
                  uwięzionej". Pamiętam jej pierwsze wykonanie. Zapewniam, że w taki sposób nie
                  śpiewa facet z deprechą.
                  • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 14:32
                    Napisał, napisał. Przynajmniej nikt inny sie nie porzyznaje.
                    • m.trembicka Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 17:59
                      esscort napisał:

> Napisał, napisał. Przynajmniej nikt inny sie nie porzyznaje.

No, jednak zdecydowanie nie napisał, bo autorem słów jest Kazimierz Szemioth. Muzykę, jakby ktoś
                      pytał, napisał Janusz Kępski. Za to wykonanie, niewątpliwie rewelacjne, należy do Stana Borysa.
                      A jeśli o Stanie Borysie mowa, to dodam jeszcze jeden link:
                      muzyka.gery.pl/cms/28552,0,wiadomosc.html
                      Pozdrawiam,
                      M.T.
              • josi Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 11:18
                ilexx napisała:
                > Jaskółka czarny sztylet, wydarty z piersi wiatru
                > Nagła smutku kotwica, z niewidzialnego jachtu
                > Katedra ją złowiła w sklepienia sieć wysoką
                > Jak śmierć kamienna bryła
                > Jak wyrok na prostokąt.

Otóż, ostatni z tych wersów brzmi:
                Jak śmierć kamienna bryła, jak wyrok NAW prostokąt.

To też jest dziwne zjawisko, że zawsze powiela się słowa "na prostokąt", a nie tak, jak śpiewa Stan:
                "naw prostokąt". W katedrze czy kościele są nawy i chodzi tu o wyrok na jaskółkę, któta została w takiej
                nawie uwięziona, a nie wyrok na prostokąt, przecież to bez sensu. :-)

J.
    • papirus22 Re: Forum o Stanie Borysie 24.08.06, 11:52
      a my mamy forum o sokole-niestety:(
      • m.trembicka Re: Forum o Stanie Borysie 25.08.06, 16:24
        papirus22 napisał:
        > a my mamy forum o sokole-niestety:(

Zauważyłam właśnie, a tak dobrze się zapowiadało.

hiuppo napisał:
        > Trochę martwe to forum.

Szkoda właśnie, że nie na tamtym forum pisałeś.

> Ja przyznam, ze chciałbym zobaczyć jakąś wiarygodną biografię pana Stana Borysa,
        > który poniekąd ukrywa się pod pseudonimem (prawdziwe personalia wyleciały mi z
        > głowy). Na oficjalnej jego stronie biografia jest więcej niż lakoniczna.

Jeśli tamto forum się rozkręci, może będzie można dowiedzieć się więcej.
        Ale tak przy okazji, Stan Borys to nie pseudonim. On tak się naprawdę nazywa.

Pozdrawiam,
        M. Trembicka
        • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 25.08.06, 23:31
          m.trembicka napisała:Ale tak przy okazji, Stan Borys to nie pseudonim. On tak
          się naprawdę nazywa.

Nie wiem, jak sie teraz nazywa, ale kiedys to sie nazywał Stanisław Guzek
          • iod Re: Forum o Stanie Borysie 25.08.06, 23:33
            esscort napisał:

> Nie wiem, jak sie teraz nazywa, ale kiedys to sie nazywał Stanisław Guzek
            >

:)))
            • josi Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 18:29
              iod napisała:
              > esscort napisał:
              > > Nie wiem, jak sie teraz nazywa, ale kiedys to sie nazywał Stanisław Guzek
              > :)))

Kiedyś tak, przed 1967 rokiem, czyli to "kiedyś", to już trochę dawno było. A ludzie jednak ciągle chcą
              go nazywać Stanisławem Guzkiem. Ciekawe to zjawisko. Dla mnie Stan Borys to Stan Borys i już. Po co
              wracać do tak dawnych czasów. Liczy się teraz.

Pozdrawiam,
              J.
              • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 22:39
                Pewnie, że liczy się teraz. I w dodatku mi wcale nie przeszkadza, ze kiedyś
                nazywał się Guzek. Mógłby nadal się tak nazywać.
                • randolff Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 22:56
                  A ciekawe jak ma w dowodzie osobistym? Borys czy Guzek? A jeśli Borys to np.
                  Kayah też może sobie wpisać do dowodu taką ksywkę?
                  • stefanek102 Re: Forum o Stanie Borysie 02.09.06, 15:24
                    A co was to mundrale obchodzi.Możecie Mu buciki czyścić i tylko sobie o Nim
                    pogadać anonimowo.Bo twarzą w twarz to pewnie zabrakło by Wam odwagi.
                    • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 02.09.06, 17:56
                      O co ci chodzi? Zgłupialeś
                      • stefanek102 Re: Forum o Stanie Borysie 02.09.06, 21:58
                        Tak cięzko zrozumieć?Przecież osoby tu sie wypowiadajace na temat tej Zacnej
                        Osoby sa jakby od lat kilku z jednego podwórka.Wystarczy podejść i zapytać jak
                        to tak ciekawi.Ale tu brak odwagi i śniałości bo trzeba stanąć oko w oko z
                        Nim.Nawet nikt mu pierwszy dzień dobry nie powie mimo że wszyscy Go
                        znają.Dlaczego?Bo brak odwagi na początek a kultury na koniec, bo większość
                        tutejszych forumowiczów jest młodsza od Niego.Ale Forum Łomianki jak już ktoś
                        napisał to lokalny magiel, więc najlepiej czuja sie na nim plociuchy.Jak to w
                        maglu.
                        • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 14:08
                          Stefanek, wyobraź sobie, że ludzie posłuchaja twojej rady i będą Zacnej Osobie
                          mówić na ulicy dzień dobry. I wyobraź sobie, że Zacna Osoba idzie Marszałkowską
                          i każdy Jej się kłania. Zacna Osoba, chcąc być kulturalna, powinna odpowiadać
                          na pozdrowienia. Czy nie sądzisz, że po takim przejściu przez miasto Zacna
                          Osoba stracilaby ochotę do mówienia (nie mowiąc o śpiewaniu)?
                          A tak na marginiesie: fakt, że się WIE, kim jest jakaś osoba, wcale nie jest
                          jednoznaczny z tym, że się ją ZNA. Bo znajomość jest obustronna, czyli mówiąc
                          inaczej Stana B. znają te osoby, które równocześnie zna Stan B.
                  • josi Re: Forum o Stanie Borysie 02.09.06, 20:43
                    randolff napisał:
                    > A ciekawe jak ma w dowodzie osobistym? Borys czy Guzek? A jeśli Borys to np.
                    > Kayah też może sobie wpisać do dowodu taką ksywkę?

W dowodzie ma czarno na białym Stan Borys, bo tak się nazywa. Nie rozumiem, dlaczego jest to dla
                    kogoś jakimś problemem. Wiele osób zmienia sobie nazwiska lub imiona, bo mają takie widzi mi się. W
                    wypadku artysty, tym bardziej nie ma w tym nic dziwnego. Jedni przybierają sobie pseudonimy, inni
                    zmieniają nazwiska. Tak już jest. W wypadku Stana Borysa wiązało się to z powrotem do nazwiska
                    dziadka, a imię po prostu skrócił sobie do brzmienia staropolskiego. Przyznajcie sami, że przy okazji
                    brzmi to razem bardziej estradowo, niż Stanisław Guzek. Dla mnie sprawa jest prosta i nie ma w niej
                    nic nadzwyczajnego.
                    Jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie Stana, to służę wyjaśnieniami.

Pozdrawiam,
                    J.
                    • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 00:00
                      josi napisała: Nie rozumiem, dla czego jest to dla kogoś jakimś problemem.
                      Wiele osób zmienia sobie nazwiska lub imiona, bo mają takie widzi mi się.

Masz rację. Nie powinno to byc dla nikogo problemem. I nikt tego tak tutaj nie
                      przedstawia. Po prostu napisano tutaj, że Stan Borys nazywal sie wczesniej
                      Stanislaw Guzek. Nie rozumiem, co w tym zlego.
                      • iod Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 00:17
                        esscort napisał:

>Stan Borys nazywal sie wczesniej
                        > Stanislaw Guzek. Nie rozumiem, co w tym zlego.

Esscort, jakbyś się nazywał Guzek i chciał być sławny to może byś zrozumiał...
                        ŻARTUJĘ OCZYWIŚCIE ;)
                        >
                        >
                        >
                      • josi Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 11:30
                        esscort napisał:
                        > josi napisała: Nie rozumiem, dlaczego jest to dla kogoś jakimś problemem.
                        > Wiele osób zmienia sobie nazwiska lub imiona, bo mają takie widzi mi się.
                        >
                        > Masz rację. Nie powinno to byc dla nikogo problemem. I nikt tego tak tutaj nie
                        > przedstawia. Po prostu napisano tutaj, że Stan Borys nazywal sie wczesniej
                        > Stanislaw Guzek. Nie rozumiem, co w tym zlego.

Absolutnie nic w tym złego, historii nie da się przecież zmienić, tak było i już. Ja chciałam jedynie
                        odpowiedzieć Randolffowi, który zapytał, jak Stan ma napisane w dowodzie, czyli poddał w wątpliwość
                        to, że teraz nazywa się on właśnie Stan Borys. To tylko tyle :-)

J.
                        • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 14:00
                          No i świetnie. Powiedz mi jeszcze Josi, kto ci powiedział, że staropolską
                          wersją imienia Stanisław jest Stan? Oczywiście to pytanie nie ma nic wspolnego
                          ze Stanem Borysem ani też nie chce w jakikolwiek sposób kwestionować jego prawa
                          do uzywania takiego imienia, jakiego chce.
                          • josi Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 19:35
                            esscort napisał:
                            > Powiedz mi jeszcze Josi, kto ci powiedział, że staropolską wersją imienia Stanisław jest Stan?

No, dobrze. Może trochę nieściśle się wyraziłam. Powinnam była raczej napisać starosłowiańskie. Imię
                            Stan jest pochodzenia germańskiego i jako takie istniało w czasach Słowian. Kiedy na tereny przez nich
                            zamieszkałe zaczęło wchodzić chrześcijaństwo, do takich zapożyczonych imion zaczęto dokładać
                            różne końcówki, np. -bor, -mir, -sław. Tak powstały imiona: Stanibor, Stanimir, Stanisław. Stan Borys,
                            skracając sobie imię, powrócił właśnie do tej jego pierwotnej formy. Teraz imię Stan kojarzy nam się
                            głównie ze zdrobnieniem anglojęzycznego Stanleya (który zresztą też pochodzi od germańskiego
                            Stana), może dlatego intencje Stana Borysa budzą wątpliwości. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na
                            pytanie wyczerpująco.

Pozdrawiam dociekliwego :-)
                            J.
                            • esscort Re: Forum o Stanie Borysie 03.09.06, 19:51
                              No, prawie uniwersytecki wyklad :)
                  • nana125 Re: Forum o Stanie Borysie 07.09.06, 11:22
                    Do dowodu osobistego, niewątpliwie sympatyczny randolfie, wpisuje się imię i
                    nazwisko a nie ksywkę. Imię i naqzwisko może zmienić każdy - Kayah także. Nie
                    widziałam dowodu osobistego Stana, ale założyłabym się że jako imię ma wspisane
                    STAN, a jako nazwisko BORYS.
                    Pozdrawiam nana
    • redakcja.lomianki.info Re: Forum o Stanie Borysie 26.08.06, 16:11
      Zapraszam do wpisania Forum o Stanie do katalogu stron LOMIANKI.INFO
      www.lomianki.info/form-www.php
      • m.trembicka Re: Forum o Stanie Borysie 01.09.06, 17:52
        redakcja.lomianki.info napisał:

> Zapraszam do wpisania Forum o Stanie do katalogu stron LOMIANKI.INFO
        > www.lomianki.info/form-www.php

Bardzo dziękuję za podpowiedź. Świetna myśl. Na pewno skorzystam.
        M.T.
    • hiuppo Coś zdechło? 13.10.06, 18:37
      Czyżby nie ma?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka