Dodaj do ulubionych

42 cale - co wybrać :)

03.11.06, 10:31
lcd
plazmę
projektor telewizyjny

co radzicie i dlaczego ?

ps1. większej przekątnej nie mogę dać więc rzutniki proszę sobie darować.
ps2. mile widziane byłyby osobiste doświadczenia użytkowników:)
ps3. nie wiem czy KPA to reguluje czy nie więc proszę sobie TO darować:)
Obserwuj wątek
    • kowalik22 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 10:36
      Dzieńdobry, jaco2001.

• muay-thai4 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 10:38
      Sony LCD KDL40V2000
      • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 11:03
        fajny, tylko u mnie w meblościankę:) nie wejdzie na wysokość. muszę mieć do 70
        cm a ten ma 71,6;(. - liczę z podstawką bo chcę stojący a nie wiszący.
        jakieś inne propozycje ?
    • novy33 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 10:40
      Odnośnie wyboru lcd czy plazma trzeba sobie troszkę poczytać, ja bym opcjował za
      lcd. Jeśli lcd; czas reakcji matrycy ok. 16ms, kontrast ok. 1000/1, no i jasność.
      Jeśli chodzi o wielkość, to zalecenia są takie aby odległość oglądających od
      monitora wynosiła ;5 x przekątna.
      pozdrawiam,
      novy 33
      • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 11:00
        haha, no właśnie, trochę poczytałem i nie jestem przekonany co do lcd
        szczególnie przy takiej przekątnej. podobno :) lcd najlepsze są (ze względu na
        obecną technologię) do 32'' a powyżej są np. smugi przy szybkim obrazie. poza
        tym dochodzi do tego sygnał analog a nie cyfrowy (nie mam talerza sat).
        • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:29
          1. Odległość od ekranu powinna się mieścić w granicach 3..5 jego wysokości i to
          decyduje o wielkości, czyli pomieszczenie. Za duży ekran jest tak samo uciążliwy
          w oglądaniu jak za mały.

Rzutnik - trzeba mieć prorządną salę projekcyjną, całkowicie zaciemnioną i
          profesjonalny ekran. Inaczej niestety nie będziesz miał kontrastu w cieniach.
          Rzutnik troszkę hałasuje (wentylacja), lepsze oczywiście mniej, ale zawsze.
          Stały duży pobór prądu na poziomie 200W.

Plazma - bardzo wysoka jasność, można oglądać w słoneczny dzień prawie bez
          utraty jakości, bardzo szeroki kąt widzenia (te same barwy), pobór prądu na
          poziomie 200W (jasny ekran więcej, ciemny ekran mniej). Trwałość ekranu jest
          duża, ale mniejsza niż LCD. Słabym punktem są zasilacze 600V, które padają w TV
          niskiej klasy po mniej więcej 4 latach (przynajmniej tak bywało)

LCD - dużo droższy od plazmy, chyba że kupić badziewie. Słabszy kontrast,
          mniejsza jasność, stały pobór prądu na poziomie 150-200W. Tylko najlepsze
          matryce mają bardzo dobry kąt widzenia barw i rownomierne dyfuzory oraz krótki
          czas odpowiedzi. Dużo trwalszy ekran niż plazma, padaja pojedyncze pixele albo
          cale linie. Słabbym ogniwem jest lampa podświetlająca.

Jeśli możesz wydać do 15kzł kup LCD, ale DOBRY. Jeśli masz budżet poniżej 10kzł,
          kup dobrą plazmę. Pod żadnym pozorem no-name albo Thomson. Jeśli masz salę
          telewizyjną w domu, kup dobry rzutnik (kilka kzł)

Ziarnistość ruchu dynamicznych obrazów będziesz miał w każdym panelowym LCD, bo
          wyświetlanie nie odbywa się w czasie rzeczywistym jak w klasycznych TV, lecz
          sygnał jest całymi ekranami poddawany cyfrowej obróbce co zajmuje dużo czasu.
    • frags Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 11:47
      jaco, ja bym na Twoim miejscu podjechał do jakiegoś salonu np Sony na
      Świętokrzyskiej i tam zapytał. No, bo to nie tylko kwestia tego, czy LCD, czy
      plazma, czy projekcyjniak. Liczy się jakie masz pomieszczenie, czy będziesz
      oglądał pod dużym kątem, czy masz cyfrę, czy więcej niż z przekazu TV korzystasz
      np z DVD i wiele innych szczegółów. Tu każdy tylko może Ci zareklamować, ew
      polecić to, co masz w domu. Dobrze jest stanąć sobie przed takimi ekranami,
      popatrzyć i coś sobie wybrać.
      • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:03
        frags napisał:

> ja bym na Twoim miejscu podjechał do jakiegoś salonu np Sony na
        > Świętokrzyskiej i tam zapytał.

a gdzie ten salon dokładnie jest ? tak przy okazji to chciałbym mieć jakiś wybór
        a nie tylko sony, gdzie pewnie (jak w każdym salonie firmownym) firmowy goguś
        firmownym dyszkantem będzie mnie mówił tak że nie rozumiem:)
        • krzysiom1 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:09
          Nie kupuj Sony!!!
          Płacisz za znaczek.
          Matryc i tak w wiekszości wszysy uzywają LG!
          • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:30
            Sony robi najlepszew kamery i TV. Nie znasz się. Matryce są robione na
            zamówienie, z różną jakością dla różnych odbiorców.
            • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:41
              lomek2 napisał:

> Sony robi najlepszew kamery i TV. Nie znasz się. Matryce są robione na
              > zamówienie, z różną jakością dla różnych odbiorców.

dzięki łomek za info - a co z projektorem telewizyjnym. słyszałem gdzieś;) że to
              najlepsze rozwiązanie pomiędzy plazmą (co się wypala) a lcd o takich dużych
              przekątnych. tylko że z drugiej strony potrzebuję czegoś slim a taki projektor
              to jak normalny tiwik kurka jest;)
              a jeśli chodzi o firmy to budżet mam mniejszy niż 10k gdzieś o połowę (może ciut
              mniej) więc chyba soniak i pani sonikowa odpadają. co z lg, phillipsem,
              samsungiem - darować teraz i zbierać kaskę czy ryzykować;)?
              • robert_58 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 13:24
                Jaco,
                może tutaj znajdziesz podpowiedzi:
                www.audiostereo.pl/forum.html?kid=3&PHPSESSID=39d508598ddf4320ed2121cb3ca57915
                ps. na narty sie wybierasz?
                • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 13:28
                  thanx - będę miał co czytać:)
                  na narty pewnie pojadę ale gdzieś w lutym-marcu.
              • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 14:41
                Projektor to tani substytut panelu z wadami które opisałem wcześniej. Do pokoju
                dziennego zupełnie nie nadaje się ZUPEŁNIE. Nie daj się wpuścić w ten kanał.
                Ja bym na Twoim miejscu kupił jakąś plazmę. LG i Philips to jedna firma. Droższe
                modele są lepsze, tańsze gorsze, jak w każdej firmie. To samo co z monitorami do
                PC -różnica w cenie 50% a w jakości 150% :)
                Jeśli nie trafisz czegoś markowego w dobrej cenie i nie chcesz się przejechać do
                Niemiec (tam i niemarkowe są ok), to chyba poczekaj jeszcze z rok.

Plazma wypala się ze 2x szybciej niż zwykły TV. Czyli wyrzucisz żeby kupić
                ładniejszą zanim się wypali :)
        • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 12:34
          Może uznasz to za głupie. Ale jeśli czasami jeździsz za granicę, kup TV w
          Niemczech. Zapłacisz mniej (nawet do 25-30%) i będziesz miał sprzęt wykonany z
          lepszą jakością (rynek zachodnioeuropjski dostaje inny sprzęt niż demoludy).
          Zazwyczaj też dłuższa jest gwarancja.
          • krzysiom1 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 16:28
            lomek2 napisał:

> Może uznasz to za głupie. Ale jeśli czasami jeździsz za granicę, kup TV w
            > Niemczech. Zapłacisz mniej (nawet do 25-30%) i będziesz miał sprzęt wykonany z
            > lepszą jakością (rynek zachodnioeuropjski dostaje inny sprzęt niż demoludy).
            > Zazwyczaj też dłuższa jest gwarancja

Na pierwszej zmianie robią do Niemiec a na trzeciej do Polski?
            Widzisz to? Jak sobie radzą biedaki z logistyką?
            Jeżeli nie zauwazyłes to od jakiegoś czasu jesteśmy w UE i obowiązuje u nas
            dwuletnia gwarancja, przez wielu producentów przedłużana do trzech lat.
            Pamiętasz wspaniałe TV Sony z "niezniszczalnymi" kineskopami Black Trinitron?
            Złom który wysypywał sie po trzech latach pracy!
            • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 17:50
              Mieliśmy w rodzinie kilka soniaków i generalnie nie było problemu. Otwórz sobie
              sprzęt Sony i jakiś podrzędny typy Hyundai i zobacz róznicę w kulturze wykonania
              i klasie użytych podzespołów, a także w stopniu skomplikowania.
              Co do TV, to w przeszłości na rynek polski niektóre modele Sony były montowane w
              Polsce. Nigdzie nie wychodziły poza granicę.
              Ja miałem osobiście 2 trinitrony a w rodzinie było w sumie może z siedem. I
              generalnie problemów nie miewaliśmy. A obraz nieporównywalny z deltą czy PII -
              jasność i kontrast.
              • krzysiom1 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 20:46
                Znam firmę która miała kilkadziesiąt Trinitronów eksploataownych 24h na dobę.
                Przeżyły 3 lata ok 25tys godzin.
                Zawsze leciały samoregenerujące sie kineskopy:)))
                • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 04.11.06, 11:36
                  Nowe technologie wymagają dopracowania. Dlatego np nie należy kupować samochodów
                  z 1 roku produkcji. Normalka.
        • frags Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 14:45
          Sony jest na Świętokrzyskiej vis a vis E. Plater. O ile pamiętam sprzedawcy są
          OK. poza tym tam możesz zobaczyć wiszące obok siebie plazmę, LCD i projekcyjny
          tych samych rozmiarów i porównać je ze sobą. Moim zdaniem to lepsze, niż dobre rady.
    • kmsanczia Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 14:46
      Jaco, ale czy rozmiar naprawdę ma znaczenie?...
      ;-]
      • lolaxyz Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 15:30
        No i widzisz co narobiłaś? Teraz wszyscy wstydzą się pisać w tym wątku :))
      • lomek2 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 17:52
        Zależy czego i dla kogo.
        :)
      • jaco2001 Re: 42 cale - co wybrać :) 03.11.06, 20:22
        wiesz km, pewnie jak większość facetów nie za bardzo miałem wpływ na rozmiar:)
        więc sobie go rekompensuję przekątną ekranu:)
        • ziomalreaktywacja Re: 42 cale - co wybrać :) 04.11.06, 00:27
          ja mam Samsunga 32''
          www.skapiec.pl/site/cat/22/comp/97733
          jest OK
          • krzysiom1 Re: 42 cale - co wybrać :) 04.11.06, 00:30
            U mnie bezkonkurencyjnie działa Funaj kupiony chyba za 500PLN sto lat temu.
            Przeżywał zimowanie w nieogrzewanym domu na działce, wlewanie wody z kwiatka i
            działa do tej pory.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka