mazowianka 19.11.06, 23:13 Gminna Komisja Referendalna zakończyła liczenie głosów. Uprawnionych do głosowania było 16275 oddano głosów 4582 To daje 28,14 % Ps. zmarnowano następne 50.000 tysięcy złotych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmsanczia Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:19 To kiedy następne referendum? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:49 Nie po to wybraliśmy nowe władze i daliśmy im mandat zaufania, żeby teraz wyręczać ich w negocjacjach z GDDKiA i innymi. Na pewno władze gminy nie będą działały przeciw sobie. Szkoda tylko tych 50 kawałków. Trzeba było dofinansować obiady w szkołach albo kupić pomoce naukowe, albo coś innego pożytecznego zrobić, a nie wydurniać się, Kondratowicz! Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:52 Co tam 50 kawałków, liczy się świetny pomysł! Jak ten np.: www.lecsokole.pl/media_04.htm ;) Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:57 28%... i tak wiele osób się ruszyło. osobiście sądziłem że będzie okolo 15%. kasiory szkoda jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:01 a ktoś wie dokładnie którzy radni byli za referendum? z tego co tu wyczytałem - to tylko jeden nie był... jak to było naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:06 Tylko Maciaszek był przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:07 Czyli kto był za? bo nie wiem czy wszyscy byli obecni... Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lomianki.info Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:10 czyli p. pszczółkowski, p. zielski i np. p. iwaszko również przyczynili się czynnie do marnacji 50000 pln? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:17 Mieli swoją rację - żeby nie stanąć okoniem i nie wyjść na "wrogów ludu", bo i tak wniosek o referendum przeszedłby. Ale ja na ich miejscu bym nie głosował "za", mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:24 Nic mi nie wraca. Donikąd nie odeszło :) To jest moja stała opinia o tym głosowaniu. Od samego początku. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:14 Chyba jedyny przyzwoity radny poprzedniej kadencji z ramienia ŁR. W obecnaj kadencji wystawiony przez sokołowych na odstrzał, czyli do rady powiatu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 02:33 kmsanczia napisała: > To kiedy następne referendum? > ;) Proponuję następne referendum już wiosną. Pytania do wyboru. Mozna postawić krzyzyk przy jednym lub drugim: Czy chcesz mieć w łomiankach wodociąg i kanalizację oraz spalarnię śmieci w cenrum miasta? lub Czy nie chcesz wodociągu i kanalizacji? .............. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_c Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 02:34 robert_c napisał: > > Czy chcesz mieć w łomiankach wodociąg i kanalizację oraz spalarnię śmieci w cen > rum miasta? > lub > Czy nie chcesz wodociągu i kanalizacji? Zapomniałem, że Sokołowski już nie rządzi... Bo gdyby rządził, to takie byłyby pytania. Co byście wybrali? Odpowiedz Link Zgłoś
frags Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:21 Jak mawia mój kolega: "A któż bogatemu zabroni???" Odpowiedz Link Zgłoś
bzykajpszczolo Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 19.11.06, 23:55 normalnie zatkalo mnie od tej bezczelnosci... najpierw zwolennicy pszczoly rozsylaja ulotki, zeby NIE BRAC UDZIALU w referendum, a teraz masz czelnosc wypominac, ze nie ma 30% frekwencji i zmarnowano pieniadze.... brak mi slow... Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:03 Ja uważam, że przyszłoby znacznie mniej ludzi gdyby nie ta cała afera ze zwalczającymi się ulotkami. ;) Oczywiście cała zmasowana akcja (nawet na forum) z nakłanianiem do PÓJŚCIA na referendum była grubymi nićmi szyta. Pytania ref. i mapki które rozsyłało stowarzysznie Bajmmota były skonstruowane tak tendencyjnie, że każdy głupi od razu wiedział który wariant: rozjedzie Łomianki, ściągnie powódź, uśmierci przechodniów na pasach, zniszczy KPN i podzieli Ł. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bzykajpszczolo Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:10 jasne.. o "aferze" wiedza juz cale lomianki i tylko tym zyja.. wydaje mi sie, ze akurat nie macie (jako radni badz zaangazowani zwolennicy pszczoly) moralnego prawa oceniac tego referendum. jesne, ze zwyciezyly cyniczne kalkulacje polityczne, bo wazne referendum (przy takich preferencjach 89% za NOŁ) byloby ciezkim kawalkiem do zgryziena da nowych wladz. ale czy tak promuje sie postawy obywatelskie, ktorymi tak chetnie wycieracie sobie usta? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:18 Daj pan spokój! Nie dociera do Ciebie, że pytania były WADLIWE, czyli odpowiedź na nie jest tylko manifestacją a nie wyborem niosącym konsekwencje prawne? Odpowiedz Link Zgłoś
bzykajpszczolo Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:33 a jak wg. Ciebie powinny byc skonstruowane pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
makim1 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:43 bzykajpszczolo napisał: > a jak wg. Ciebie powinny byc skonstruowane pytania? Jasno i zrozumiale dla wszystkich, nie pozostawiające żadnych niedomówień i możliwości wprowadzania dezinformacji, a niestety takie nie były. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:38 bzykajpszczolo napisał: > bo wazne referendum (przy takich preferencjach 89% za NOŁ) byloby > ciezkim kawalkiem do zgryziena da nowych wladz. ale czy tak promuje sie postawy > obywatelskie, ktorymi tak chetnie wycieracie sobie usta? Ale co promują nowe władze? Bo ja jeszcze nie zauważyłam żadnych działań ze strony nowych władz. A sumie mogliby w końcu coś zacząć robić. ;)) Rozumiem, że odchodzącemu burmistrzowi trudno jest się pogodzić z tym, że ostatnie jego "dzieło" nie zostanie zrealizowane i nazwane "obwodnicą im. Łucjana S.". Ale nie przesadzajmy, da sobie radę a i Łomianki odetchną. Poza tym nie bójcie się zwolennicy NOŁ/STN, nie damy wam zginąć, nie damy podzielić i rozjechac Łomianek bo komu tak naprawdę na tym zależy? Nie znam nikogo takiego. p.s. 50 tys. na referendum to pikuś, ciekawe ile w sumie wydano na opracowania wariantów tras Odpowiedz Link Zgłoś
bzykajpszczolo Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:54 no tak - najlepiej jakby byl tylko jeden plan. po co sie trudzic nad alternatywnymi wariantami, skoro mamy oswieconych dzialaczy (teraz radnych), ktorzy potrafia jednoznacznie wskazac co jest sluszne i prawidlowe. wydawalo mi sie to bardzo oczywiste, ze zeby mozna bylo cos wybrac badz odrzucic, to musza istniec PRZYNAJMNIEJ dwa warianty. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 01:02 bzykajpszczolo napisał: >najlepiej jakby byl tylko jeden plan. po co sie trudzic nad > alternatywnymi wariantami, I znowu jesteś w błędzie, przykro mi. Wariantów przebiegu trasy rozpatrywanych było pięć, nie dwa. Dalej, nawet najbardziej oświeceni nasi działacze, wszyscy, po obu stronach, nie byli jednak w stanie "jednoznacznie wskazać co jest słuszne i prawidłowe". Przecież dowodzi tego wynik referendum. NOWI radni także nie będą mogli niezawiśle decydować o przebiegu dróg, niezależnie od ilości wariantów. Odpowiedz Link Zgłoś
brycezion Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 01:43 Jak powinny być sprecyzowane pytania proszę przeczytać w GŁ nr.24 str.14. Odpowiedz Link Zgłoś
bzykajpszczolo Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 11:08 Hmm istnieje cos takiego jak ironia , prawda? Nigdzie nie stwierdzilem ze sa dwa warianty. Czytaj ze zrozumieniem. Cala moja wypowiedz nawiazywala do tekstu ksmanczia "p.s. 50 tys. na referendum to pikuś, ciekawe ile w sumie wydano na opracowania wariantów tras". Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 11:09 bzykajpszczolo napisał: > no tak - najlepiej jakby byl tylko jeden plan. po co sie trudzic nad > alternatywnymi wariantami, skoro mamy oswieconych dzialaczy (teraz radnych), > ktorzy potrafia jednoznacznie wskazac co jest sluszne i prawidlowe. wydawalo mi sie to bardzo oczywiste, ze zeby mozna bylo cos wybrac badz odrzucic, to musza istniec PRZYNAJMNIEJ dwa warianty. Bzykaczu, z choinki się urwałeś? Przecież było wiele wariantów, wariant po wale został przez GDDKiA potraktowany wielce łaskawie i przeanalizowany przez specjalistów ekologów i drogowców wg różnych kryteriów jakby był poważny, a że nie był to odpadł w pierwszej kolejności. Ciekawe czy jakby mieszkańcy Łomianek stwierdzili w referendum, że jest najlepszy to GDDKiA zmieniłaby zdanie i całą procedurę wszczęła od nowa? Pomińmy drobny fakt, że że etap pytania gmin o zdanie już dawno temu został zamknięty i do finału wszedł wariant z trasą przy puszczy na terenie Łomianek. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:05 > normalnie zatkalo mnie od tej bezczelnosci. Zwolennicy byłego Sokołowskiego rozwiesili mnóstwo plakatów i roznosili mnóstwo ulotek, żeby udział w referendum wziąć. I co przez to osiągnęli? Odpowiedz Link Zgłoś
janek9912 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 00:05 Kij ma dwa końce - może pszczoła będzie musiał robić referendum a wtedy..... Odpowiedz Link Zgłoś
j46 Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 08:28 A wtedy będą pytania jednoznaczne, argumenty stron wyjaśnione, i nie odbedzie sie to wszystko w sosie wyborczym. Odpowiedz Link Zgłoś
lolaxyz Re: REFERENDUM - NIEWAŻNE 20.11.06, 09:04 Znowu zwyciężył rozsądek. Szkoda 50 tys. ale przynajmniej nie będziemy już więcej (jako Łomianki) błaźnili się zgłaszaniem durnych postulatów do GDDKiA czy wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś