kmsanczia 09.03.07, 12:32 Z łomiankowskich firm w necie znalazłam na razie tyle: www.zbogar.com.pl/ ale wolałabym zobaczyć jakieś realizacje. Z tego co się zorientowałam projekt ogrodu do 2000 metrów to koszt od 2 tys.zł. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robert_58 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 12:43 ja również poszukuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 12:45 I ja:)) Mam tylko wątpliwości...podobno sadzic powinno się w marcu/kwietniu a ja będę miała wtedy plac budowy, konkretnie pobudowlany misz-masz . Nie będzie ogrodzenia, alejek... Nie chciałabym czekac z zielenią do jesieni, z drugiej strony sadzi na nieuporządkowanym gruncie to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 12:56 Cru będziesz musiała poczekać niestety do następnego roku (mnie tez już trzęsie żeby kupować roślinki;). Ale niektóre można sadzić na jesieni, z doświadczenia wiem, ze trawa wysiana jesienią jest pięknie nawilżona przez zimę i nie pada od pierwszych upałów. Można tez sadzić iglaki, drzewka, cebulki zimujące, chryzantemy ;). Mozna uporządkować teren oddalony od budowy, osłonić czymś i sadzić wiosną. A potem zabrać się za alejki i sadzenie koło domu. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_58 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 13:02 ja posadziłem tuje wzdłuż ogrodzenia - z tyłu i trochę po bokach. Robotnicy nie zniszczyli, rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 13:05 Jak to, tak samowolnie posadziłeś?? A jak projektant w tym miejscu sobie wymyśli jeziorko? Całą koncepcję mu popsujesz. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
jorybka1 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:00 Ależ ja oszczędna kobieta jestem . Sama ogród zaprojektowałam ....Całe 2 tys. zaoszczędziłam. Muszę to uświadiomić mężowi i owe zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na nowe roślinki...lub ciuchy...lub książki...lub płyty.. Się rozmarzyłam Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:01 Tez bym sobie zaprojektowała, ale jak coś nie wyjdzie to na kogo zwalę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jorybka1 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:03 Na siebie, ale zawsze jest pretekst ,zeby cos ulepszyć i zakupić nowa roślinkę Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:07 Roślinki to pół biedy, ale ścieżki, podjazdy itepe? Z drugiej strony jakoś nie czuję zaangażowania projektantów, rozmawiają ze mną jakbym miała od nich kupić worek ziemniaków. Naiwnie myślałam, że taki architekt zieleni jest pasjonatem zawodu, ale to chyba nie w tym kraju (jak wszystko). :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jorybka1 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:10 Km, zajrzyj do tego sklepu ogrodniczego na skrzyżowaniu w Kiełpinie. Ale nie na tzw "Graniczce'. Tylko po drugiej stronie Kolejowej (jak na Dziekanów się jedzie)Mam wrażenie ,ze oni coś takiego robią. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:12 jak on ma "easy money" to jak on może być pasjonatem ??? Byłabyś? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:16 Izi many i jeszcze robić to co lubię? Olłejs! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:13 znam bardzo ładnie zaprojektowany ogród - ale wiem też, że tanie to nie było. Pytać????? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:19 Pytaj. Ale drogi sam projekt, czy z wykonaniem? Bo ja chce sama podłubać, koncepcję też mam, tylko chce żeby mi to ktoś narysował, doradził, odradził. Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:23 z wykonaniem. Podpytam, poinformuję. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 15:00 Ja dostałam książkę o ogrodach ale najbardziej boję sie wbic pierwszą łopatę. Zaprojektowac to może bym i zaprojektowała, złote tarasy to nie będą ale (min.) 2 tys. w kieszeni zostaną. Ale boję się samej pracy, złego wsadzenia, doboru ziemi i tego wszystkiego dookoła. Wizję mam, na wizji się pewnie skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 21:17 Cruello, niczego nie jesteś w stanie zepsuć. Rośliny nabędziesz w pojemnikach, dobrze ukorzenione, czego tu się bać? "Zielonym do góry" - to łatwe:) Mam jedną radę dla tych, którzy samodzielnie zakładają ogrody. Nie popełnijcie błędu polegającego na tym, że zbyt gęsto posadzicie krzewy, iglaki i małe drzewka. Zrobiłam tak, kiedy zakładałam swój ogród. Sadziłam stosunkowo małe iglaki (w porównaniu z tym, jak wyrosły), to i wydawało mi się, że trzeba gęściej :) Po kilku latach musiałam je przesadzić (z pomocą dużego, silnego mężczyzny) Ale niezły ze mnie chyba ogrodnik, bo na dziewięć przesadzanych, jedynie jeden się nie przyjął ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 22:32 W każdym sklepie sprzedawca odpowie na pytanie z jaka prędkością rośnie dana roślina, jakie rozmiary osiąga itp. Niestety na efekt trzeba zwykle poczekać przynajmniej 2 lata. I tu się pojawia problem, bo większość gospodyń (sadząc z obserwacji ogródków) nie może się oprzeć pokusie, aby uzyskać efekt jak najszybciej a najlepiej od razu. I stąd zapewne te rośliny posadzone bez wyobraźni, na samym ogrodzeniu, za gesto, tak że ze sobą konkurują. Zamiast ładnie wygladać wkrótce przypominają różnokolorowe chaszcze. Już nie mówiąc o możliwości zakonserwowania ogrodzenia. Albo że nie pasują do siebie środowiskowo (inne wymagania). Tak więc i w tym wypadku - przede wszystkim pytać, czytać i mysleć! Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 22:44 No, z tym wszystkowiedzącym sprzedawcą bym nie przesadzała. Ten, który 15 lat temu sprzedawał mi tuję złocistą zapewniał mnie, że będzie miała maksymalnie 2 metry. Obecnie ma już około 6 i ciągle rośnie;) Lomek, czy to przypadek, czy Twoim zdaniem "gospodynie" ino ogrody zakładają? Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 23:04 Pewnie nie tylko, ale ja się z innym przypadkiem nie spotkałem. Oczywoście nie licząc wynajmowanych ogrodników. Ja na przykład 95% prac ziemnych wykonywałem sam. Ale jako robol, pod dyktando żony:) Nie oglądasz "Niewiernej"? Chyba na Polsacie leci teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 23:07 No, wybrnąłeś:) Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 09.03.07, 14:56 Masz rację:) Lepiej później ale dobrze, niż nacieszy oko i za rok znów wsadzac. Marzy mi się taki ogródek skąpany w zieleni:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:02 www.rosliny-xxl.pl/ind.php?page=158 www.pleneria.pl/?page=realizacje www.gardencraft.co.uk/gardens-northamptonshire/gardens.asp Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:03 Przez Ciebie nie pójdę dziś spac!! Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:05 Chyba ze stresu co wybrać. ;)) Chciałoby sie mieć wszystko, tylko jak ten ogród by wyglądał. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:08 A ja wzdycham i szlocham, bo zamiast ogrodu mam ogróde(cze)k. No nic...coś tam będzie rosło. Znajdę gdzieś kalendarz prac ogrodniczych? Tam powinno by wypunktowane, co, jak i kiedy sadzic. Klawiaturka mi się buntuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:14 ogrod-amat.webpark.pl/wiosna.php Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Ogrody - inspiracje 09.03.07, 15:17 Ale leniwa się zrobiłam:) Bardzo dziękuję:)) Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 10.03.07, 01:33 Warto poobserwować, jak wędruje nad działką słońce (są pewne zmiany w poszczególnych porach roku)i wyciągnąć z tego wnioski co do np. sadzenia drzew, ktore rosną wysoko. Chodzi o to, by jednak mieć na dzialce miejsce, w ktorym mozna posiedzieć na słoneczku (zwłaszcza poźnym latem i jesienią tego trzeba, ale też trochę cienia w lecie jest mile widziane). Jest kilka zasad ogolnych - np co do wielkosci roślin - z tyłu (np. przy płocie) wysokie, przed nimi średnie, a przed śrenimi niskie. Niby to oczywiste, ale nie wszyscy pamietają. Popieram uwagę, żeby nie sadzić zbyt gęsto, bo potem trzeba wycinać, przesadzać itp. Proszę się niczego nie bać - praca w ogrodzie jest fajna, prosta, po dwóch sezonach czlowiek juz wszystko wie co i jak (chyba że ktos ma jakieś bardzo szczególne ambicje), no i w zasadzie trudno coś tan naprawdę popsuć. Trzeba podlewać gdy jest sucho, lepiej rośnie, gdy się da jakis nawoz. Zawsze (no, prawie i w odpowiednim czasie) można przesadzić źle wsadzoną roslinę. Poza tym, gdy sie czegoś nie zrobi, to zawsze mozna zrobić poźniej :) I w ogóle każda dzialka ma swoja specyfikę - jedne rośliny rosną na niej jak glupie, a drugie nie. Więc ogrodnik-projektant może nie trafić. Trzeba to sprawdzic metoda prob. No i generalnie chodzi o to (przynajmniej dla mnie), żeby ten ogród sprawiał przyjemność a nie był stresem. Odpowiedz Link Zgłoś
athlon_linux Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 10.03.07, 17:33 Polecam panią G., koordynatora ds polityki przestrzennej w gminie. Ma odpowiednie wykształcenie! Odpowiedz Link Zgłoś
warszawska122 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 11.03.07, 13:21 Z tymi ogrodami to nie tak prosto. Po pierwsze zadbaj żeby woda do ogrodu wyprowadzona została rurą o średnicy, co najmniej ¾’. Bo to ułatwi podlewanie i montaż nawadniania. Rośliny sadzimy tak jak Ci pisano, przy płocie najwyższe. potem niskie, niziutkie i w końcu trawnik. Trawnik najlepiej odgrodzić od reszty ułożoną na płask kostka brukowa. Ładniej wygląda, gdy granica nie ma linii prostych. Rośliny. Zarówno iglaste jak i liściaste maja różne kolory liści/igieł itd. oraz pokroje/kształty/. Horyzont zasłonią nam te wysokie przy płocie, na ogół sadzi się tam rośliny kolumnowe lub wąsko stożkowe. Z iglakow polecam tuję Szmaragd. Trzeba nie dopuścić do monotonii. Rośliny rosną z różną szybkością. Generalnie sklepy podają wzrost po 10 latach przy krzakach, a przy drzewach maksymalny. Ale to są dane średnie, roślina rośnie zależnie od miejsca, tu szybciej tam wolniej, tu szerzej tam węziej itd. Cień sprzyja wzrostowi do góry. Ja preferuję gęste sadzenie, z wsadzaniem pomiędzy rośliny szybko rosnące wolno rosnących rarytasów. Jak podrosną to wycina się te szybko rosnące i wolno rosnące rarytasy są odsłaniane. Zakup dużych rarytasów jest bardzo drogi a te kilkudziesięcio centymetrowe są wielokrotnie tańsze, a ty przy niewielkim nakładzie sprawdzisz jak dana roślina czuje się w Twoim ogrodzie. Pamiętaj o kwiatach i bylinach, którymi możesz obsadzić puste miejsca. Generalnie każdy ma po pewnym czasie kłopot z nadmiarem roślin. Wtedy albo trzeba niektóre karczować, albo przycinać w sposób zdecydowany. Są tacy, którzy po prostu karczują i sadzą w to miejsce inne, zmieniając tym samym wygląd ogrodu. Nowe nasadzenia odgródź od budowlańców plikami połączonymi taśmą foliową. Doniczkowe rosliny sadzić można cały sezon, kopane raczej tylko wiosna i jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
jorybka1 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 12.03.07, 10:25 No dobrze. A kiedy warszawska 122 się otwiera? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 22.03.07, 16:16 Ogrody Margo Łomianki www.ogrodymargo.pl Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 22.03.07, 17:27 oni ponoć drodzy są...czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kmsanczia Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 22.03.07, 18:03 Na razie nie dzwonię, nie chcę się denerwować. ;) Póki co oglądam przykłady realizacji i mało co mi się podoba. Ale chyba sam projekt jakiś strasznie drogi nie jest? A tak poza tym, to odgrzebałam program do projektowania ogrodów, może zaoszczędzę. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalik22 Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 22.03.07, 19:03 > odgrzebałam program do projektowania ogrodów, może > zaoszczędzę. ;) Czy możesz przybliżyć, jaki masz program do projektowania ogrodów? Odpowiedz Link Zgłoś
i_bella Re: Projektowanie ogrodów, wnętrz - kogo polecaci 22.03.07, 22:47 ja Ci proponuję ogród typu łąka - mało kosić trzeba i chyba wciąż "trendy" - a nawet jak nie, to i tak nikt się pewnie nie pozna...wiesz, siła perswazji, z obłędem w oczach twardo mówisz - co...nie podoba Ci się, gdzie Ty człowieku mieszkasz, co czytasz, jaka kostka, oczko, spadzik czy co innego, tujki i inne, łąka człowieku,łąka...do natury powrót..NATURY!!!! ...i simply....poleżeć ;) żartuję, ale też i troszku się utożsamiam :) Odpowiedz Link Zgłoś