piotr1271 08.12.07, 22:17 Biedna nasza puszcza, biedne nasze lasy! Oczywiście można sprawdzac zawarcie umów ale co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esscort Re: opłata marszałkowska 08.12.07, 23:04 Na Dąbrowie Sylwia uruchamia jakis program segregacji śmieci. Może gdyby dużo ludzi w to weszło, to trochę lasy by sie uchroniło. No i proponuje robić zdjecia (choćby telefonem) samochodom, z których wywalane są śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowaa Re: opłata marszałkowska 09.12.07, 19:16 Zapisałam się, dostałam worki i w końcu wiem co zrobić z butelkami, puszkami i makulaturą. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: opłata marszałkowska 09.12.07, 22:43 Ja też się zapisałem. Miałem gości i już pół worka zapełniłem. A wziąlem tylko dwa na miesiąc. Chyba trzeba będzie dobrać Odpowiedz Link Zgłoś
kw.40 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 12:17 grzybowaa napisała: > Zapisałam się, dostałam worki i w końcu wiem co zrobić z butelkami, puszkami i > makulaturą. a co do tej pory wywoziłaś w krzaki? Odpowiedz Link Zgłoś
grzybowaa Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 16:19 niezły dowcip, spadłam z krzesła - naprawdę gratuluję... Odpowiedz Link Zgłoś
peronowy Re: opłata marszałkowska 09.12.07, 16:19 Biedni nasi wnukowie i prawnukowie. Spustoszenia intelektualne i mentalne, nabyte po "komunistycznym okresie zlodowacenianie" nie są możliwe do zniwelowania w skali kilku pokoleń. Unijne prawo (segregacja smieci), w naszej rzeczywistości chwilowo powoduje efekt odwrotny. Ja już otrzymałem zapewnienie od firmy wywożącej śmieci iż od stycznia opłata za usługe wzrasta o ... . Co to oznacza? Firma mnie obsługująca ma w nosie segregację. Woli płacić za wysypisko więcej bo koszty i tak poniesie ostatni w tym łańcuszku. Mam jednak nadzieję że mechanizm ekonomiczny zadziała i takie f-my jak ta o której pisałem, albo "zaśpiewają w chórze" albo zaśpiewają cienko, czyli padną! Czego im i nam wszystkim serdecznie życzę. Pora równać do normalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
etaam Re: opłata peronowa 10.12.07, 01:12 peronowy napisał: > Mam jednak nadzieję że mechanizm ekonomiczny zadziała i takie f-my > jak ta o której pisałem, albo "zaśpiewają w chórze" albo zaśpiewają cienko, czyli padną! > > Peronowy marzyciel. Firmy śmieciarskie padną. Pewnie wszystkie śmiecie będziesz kompostował na swoich peronach. A jeżeli ktoś zaśpiewa w chórze to pewnie my i to cienkim głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 11:08 Czy masz na myśli Krix-poll, który podnosi od 1 stycznia ceny o 60 procent, bez słowa wytłumaczenia? Dla mnie to skandal! Chyba podziękuję im za współpracę. Czy inni (Byś, MPO), też tak zaszaleli z cenami??? Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 11:14 Bys juz jakiś czas temu zaszalał. Teraz pewnie zaszaleje ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
drabbu Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 11:26 Bardzo ciekawy artykuł angielskiego autora: "Czy utylizacja śmieci powinna pójść do kosza?" podważający sens segregacji i utylizacji śmieci wydrukował niedawno "Financial Times" prawo.uni.wroc.pl/~kwasnicki/EkonLit2/utylizacja.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 12:44 Wystarczyłobny na początek wprowadzić unijny zakaz pakowania produktów w bezzwrotne butelki z tworzyw i kartony, od razu byłoby lepiej. A na naszym podwórku - zakaz rozdawania i sprzedawania "reklamówek" w sklepach. Wszystko to powstało nie po to, żeby było wygodniej i taniej klientom, tylko żeby było wygodniej i taniej producentom (większy zysk). Ale skutecznie nam wmówiono, jakie to dobrodziejstwa. I jeszcze zapłaciliśmy za "bajer". Odpowiedz Link Zgłoś
czesiu71 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 13:14 W Niemczech butelki plastikowe są "za kaucją" (25 centów), a foliowych torebek to już chyba nastarsi bawarscy górale nie pamiętają a do zakupów sprzedający/kasjer(ka)nie dołącza żadnych reklamówek. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 13:22 No właśnie. Ale te maszyny do rozdmuchiwania PET-ów zostały gdzieś odsprzedane i nowe nadal się tam produkuje... Niemcy mają też bardzo specyficzne podejście do ochrony środowiska. Często polega ono na wywiezieniu najbardziej toksycznych paskudztw na wchód, do Polski i Czech. Niekoniecznie legalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
esscort Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 20:17 lomek2 napisał: A na naszym podwórku - zakaz rozdawania i sprzedawania "reklamówek" w sklepach. Zostałem poddany mobbingowi i musiałem odwiedzić sklep IKEA. Okazuje się, że zlikwidowano tam rozdawanie plastikowych toreb przy kasach. W ogóle ich nie ma. Klient może sobie kupić torbe papierową w cenie (w zależności od wielkosci) od 10 do bodajże 50 gr lub też (najbardziej zalecaną) torbę wielorazową za 1,99. IKEA chwali się, że za tę akcje z torbami posadzi 1.000.000 drzew. I co? I nic. Ludzie kupuja te papierowe torby. Nie słyszalem, żeby ktoś psioczył. Sprawa plastikowych toreb rozwiazana bez żadnego zakazu. Czyli można. Może tak nasz marcpol lub globi wzieliby przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek2 Re: opłata marszałkowska 10.12.07, 20:30 W ikea można tez było dostać sadzonkę drzewka bodaj za zużyte baterie. Trochę to w sumie dziwne, że to niektóre sieci handlowe wpływają na zmianę mentalności, a nie osoby i urzędy którym za to płacimy. Gdyby nie zachodnie sieci handlowe i McDonald nadal nikt by nie wierzył, że toaleta publiczna wcale nie musi być śmierdząca i zafajdana. Z drugiej strony niepokoi fakt, że niektórzy sprzedawcy przez te kilkanaście lat niewiele się nauczyli. Oprócz narzekania na sieci, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś