zarianka 14.09.06, 15:08 Ile czasu musi schnac takie mydełko? kiedy wiadomo że juz jest dobre? czy musi schnąc w jakichs specjalnych warunkach? moje schną na powietrzu w chłodnym, ciemnym miejscu, ale myszy się do nicd dobrały i zeżarły dwa (grr) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilusione Re: schnięcie mydła 16.09.06, 21:06 hmmm... roznie... zalezy ile wody dodalas... no i od warunkow w pomieszczeniu... mysle ze widac jak juz jest zaschniete no i warto pomacac czy nie jest miekkie ;) ja sie juz zastanawialm czy nie dalo by sie jakos tego przyspieszyc... np w suszarce do grzybow... ale tam chyba temperatura moglaby byc przeszkoda ;) Odpowiedz Link
lourdnes Re: schnięcie mydła 13.11.06, 14:03 robilam kiedys z bialego jelenia to schly pare dni.Generalnie w przepisie bylo ze ok 4 tyg.zeby sie mozna bylo nimi myc.Jak robie mydelka glicerynowe to schna szybko.Po zalaniu foremek wstawiam je na godz do lodowki a po tym czasie wyciagam z formy i odstawiam na 1-2 dni w pokoju na polke.A potem normalnie ida do obrotu w lazience:) Odpowiedz Link
ilusione Re: schnięcie mydła 16.11.06, 19:48 4 tygodnie to jak robisz sama mydelko od podstaw :) wtedy musi lezakowac bo za mocne jest jak sie robi z polproduktow to nei ma takiej potrzeby... mozna od razyu po wyschnieciu uzywac :) Odpowiedz Link
zarianka Re: schnięcie mydła 18.09.06, 12:26 wyschły. czekoladowe schły cztery dni_ dodałam do nich sporo wody, na pewno dlatego. do migdałowych nie dodałam wody wcale i następnego dnia były już suche i błyszczące :) teraz mam pomysł na pomarańczowe (hihihihi nawet decoupage porzuciłam dla mydełek, teraz w jednym garnku warzę mydło a w drugim świece :)) Odpowiedz Link