Dodaj do ulubionych

schnięcie mydła

14.09.06, 15:08
Ile czasu musi schnac takie mydełko? kiedy wiadomo że juz jest dobre? czy
musi schnąc w jakichs specjalnych warunkach? moje schną na powietrzu w
chłodnym, ciemnym miejscu, ale myszy się do nicd dobrały i zeżarły dwa (grr)
Obserwuj wątek
    • ilusione Re: schnięcie mydła 16.09.06, 21:06
      hmmm... roznie... zalezy ile wody dodalas... no i od warunkow w pomieszczeniu...
      mysle ze widac jak juz jest zaschniete no i warto pomacac czy nie jest miekkie
      ;) ja sie juz zastanawialm czy nie dalo by sie jakos tego przyspieszyc... np w
      suszarce do grzybow... ale tam chyba temperatura moglaby byc przeszkoda ;)
      • lourdnes Re: schnięcie mydła 13.11.06, 14:03
        robilam kiedys z bialego jelenia to schly pare dni.Generalnie w przepisie bylo
        ze ok 4 tyg.zeby sie mozna bylo nimi myc.Jak robie mydelka glicerynowe to schna
        szybko.Po zalaniu foremek wstawiam je na godz do lodowki a po tym czasie
        wyciagam z formy i odstawiam na 1-2 dni w pokoju na polke.A potem normalnie ida
        do obrotu w lazience:)
        • ilusione Re: schnięcie mydła 16.11.06, 19:48
          4 tygodnie to jak robisz sama mydelko od podstaw :) wtedy musi lezakowac bo za
          mocne jest jak sie robi z polproduktow to nei ma takiej potrzeby... mozna od
          razyu po wyschnieciu uzywac :)
    • zarianka Re: schnięcie mydła 18.09.06, 12:26
      wyschły. czekoladowe schły cztery dni_ dodałam do nich sporo wody, na pewno
      dlatego. do migdałowych nie dodałam wody wcale i następnego dnia były już suche
      i błyszczące :) teraz mam pomysł na pomarańczowe (hihihihi nawet decoupage
      porzuciłam dla mydełek, teraz w jednym garnku warzę mydło a w drugim świece :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka