Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zasiłek chorobowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 09:50
    Czy ktoś mógłby mi poradzić co zrobić? Z końcem stycznia wygasa moja umowa o
    pracę, która zawarta była na 3 m-ce.Jest to moja pierwsza praca.Wcześniej
    odbyłam 9 miesięcy stażu w tej firmie.Ostatnio mam problemy ze zdrowiem,
    powiedziano mi że mogę iść na chorobowe, tym bardziej , że szukanie nowej
    pracy nie przynosi rezultatu. Jesli tak , to czy mogę pójść dzień po
    wygaśnięciu umowy? No i jak to załatwić, żeby wszystko było ok?
    Obserwuj wątek
      • kaaarolinkaa Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 10:35
        wiec tak: idz na zwolnienei 31/01 lub 30/01.W ten sposob bedziesz dostawac
        zasilek z Zusu jakas czesc tego co zarabiasz teraz. Jesli pojdziesz dzien po to
        nie dostaniesz nic. Takie zwolnienie mozesz miec do 180 dni, potem jest
        orzeczenie lakarza z Zusu czy renta czy koniec zwolnienia i do pracy.
        Pracodawca przekazuje Twoje dokumenty do Zusu, ale jak to wyglada potem,to
        musisz dowiedziec sie w Zusie.
        • Gość: Lisa Re: Zasiłek chorobowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:50
          A czy przypadkiem to nie jest tak, że jeśli pójdę na zwolnienie dzień lub dwa
          dni przed końcem umowy, to pracodawca będzie musiał mi ją przedłużyć?
          • kaaarolinkaa Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 11:03
            nie-nie przedluza-tzn powiem Ci szczerze-nie wiem, wydaje mis ie ze nie, ze tak
            dziej sie tylko wtedy gdy jestes w ciazy, wtedy umowa przedluza sie do dnia
            porodu, ale nie jestem pewna. W tym przypadku, o ktorym piszesz to paltnosci
            przejmuje Zus-juz z pracodawca nie masz nic do czynienia...ale moze dowiedz sie
            w Zusie choc ja to sily nie mam tam dzwonic bo nic mi nigdy nie umieja
            powiedziec tylko lacza mnei z 50 paniami....
            • Gość: Lisa Re: Zasiłek chorobowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 11:20
              Ok, dziekuje bardzo za informację. Jesli chodzi o ZUS to masz całkowitą rację,
              panuje tam ogólny bałagan. Na szczęście mam tam znajomą, więc spóbuję sie
              dowiedzieć czegoś więcej.Pozdrawiam
              • anna.galusinska Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 11:31
                Możesz isc na zwolnienie do miesiaca po ustaniu stosunku pracy wtedy płaci Ci
                ZUS, jeżeli pójdziesz na zwolnienie przed koncem umowy za nastepny miesiąc
                powinien Ci zapłacic pracodawca, co może mu sie nie spodobac.
                • topolania Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 13:13
                  Pracodawca zaplaci tylko i wylacznie za dni zwolnienia lekarskiego przypadajace
                  na okres trwania umowy. Umowa nie ulega automatycznie przedluzeniu, co
                  obligowaloby pracodawce do rozliczenia zwolnienia.
                  • Gość: kaaarolinkaa Re: Zasiłek chorobowy IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.06, 13:16
                    ale czy w takim razie mozna na zwolnienie isc do miesiaca po koniec umowy? i
                    dostanie sie za to kase od Zusu?
                    • obserwator55 Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 16:31
                      by dostać kasę od ZUSu trzeba być chorym jeszcze u pracodawcy .
      • lilithh Re: Zasiłek chorobowy 16.01.06, 16:37
        www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm
        polecam lekturę - bo wszyscy (poza topolanią - pozdrawiam :-) bredzicie jak
        potłuczeni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka