Dodaj do ulubionych

Merry... of December 25th holiday!!!????

05.12.04, 05:43
Zblizaja sie Swieta i jak wzorem lat poprzednich kolejne firmy zabronia
pozdrawiac klientow zyczeniem 'Merry Christmas' pewnie z tego wszystkiego jak
dobrze pojdzie zostanie tylko New Year bo 'happy' tez okaze sie 'niepoprawne
politycznie' sad(( A w nastepnym roku zostanie uznane za malzenstwo zwiazek
pastucha z koza - bo przeciez oboje dorosli i sie kochaja.... Zaden ze mnie
purytanin ani bigot ale to juz nie tylko przypomina ale staje sie jak
nieslawne - Sodoma i Gomora...
poprostu Smutas
Obserwuj wątek
    • attala Re: Merry... of December 25th holiday!!!???? 05.12.04, 21:09
      smutas napisał:

> Zblizaja sie Swieta i jak wzorem lat poprzednich kolejne firmy zabronia
      > pozdrawiac klientow zyczeniem 'Merry Christmas' pewnie z tego wszystkiego jak
      > dobrze pojdzie zostanie tylko New Year bo 'happy' tez okaze sie 'niepoprawne
      > politycznie' sad(( A w nastepnym roku zostanie uznane za malzenstwo zwiazek
      > pastucha z koza - bo przeciez oboje dorosli i sie kochaja.... Zaden ze mnie
      > purytanin ani bigot ale to juz nie tylko przypomina ale staje sie jak
      > nieslawne - Sodoma i Gomora...
      > poprostu Smutas

To o czym piszesz jest smutne. Czy chcesz zostac smutny z tego powodu do konca
      zycia? Kiedy obserwuje ta tendencje pojawiaja sie u mnie uczucia niekomfortowe.
      W takich momentach chcialabym gdzie uciec, schowac sie i niepatrzec na to co
      sie dzieje. Bywa jednak i tak, ze pojawia sie u mnie poczucie jakiegos
      nieopisanego buntu, przychodzi jakas dziwna potrzeba zrobienia czegos aby
      zmieniac, ustawiac, naprawiac. Kiedy nadchodzi chasz Swiat Bozego Narodzenia
      zawsze pojawia sie w mojej duszy cieplo i nadziej, takie dziwne uczucie
      podnioslosci pomieszane z tajemniczoscia. Czekam dlugie miesiace na te chwile.
      I faktycznie, kiedy w tych dniach ide dla przyklady w centrum handlowym i nie
      widze tych dekoracji swiatecznych ktore byly jeszcze rok temu a zastapione
      zostaly "politycznie poprawnymi" ... hmmm ... dekoracjami to robi mi sie bardzo
      ale to bardzo przykro. Czuje sie jakby ktos brutalnie odbieral mi czesc mojej
      osobowosci, mojego swiata, moich radosci, nostalgii ...

Wierze, ze w Kanadzie zyje o wiele wiecej takich jak ja i Ty ludzi, o wiele,
      wiele wiecej niz nam sie nawet moze wydawac. I mysle sobie tak - "wystarczy
      skrzyknac sie a reszta to tylko kwestia czasu". Co myslisz o tym?

Pozdrawiam serdecznie.
      • aszar.kari Re: Merry... of December 25th holiday!!!???? 05.12.04, 21:17
        No popatrz, a mnie sie zdawalo, ze ten debilizm mamy juz za soba. Jeszcze
        jakies 5-6 lat temu wiekszosc kartek z roznych instytucji jakie ja i moj maz
        dostawalismy sprowadzalo sie "season greetings" ale juz od jakichs 2 lat, znow
        dostajemy zyczenia Merry Christmas itp. Nawet moj uniwersytet, na ktorym wedlug
        ostatnich obliczen, chrzescijanie jakichkolwiek denominacji, stanowia wyrazna
        mniejszosc, wysyla w tym roku zyczenia Merry Christmas i jeszcze jest dopisany
        fragment z ktoregos psalmu o wielkiej radosci. Osobiscie, choc nie jestem
        chrzescijanka, nie mam nic przeciwko temu, gdy ktos zyczy mi Merry Christmas
        ale jednoczesnie otrzymywanie zyczen Happy Ramadan czy Happy Channukah uwazam
        za mocno naciagane. A Happy Kwanza wciaz jest dla mnie wielka zagadka ;P
        Tak w ogole to obysmy tylko zdrowi byli (na ciele i umysle), to i PC jakos
        przetrzymamy smile
        Pozdrawiam,
        Aszar
    • sylwek07 Re: Merry... of December 25th holiday!!!???? 05.12.04, 21:51
      Raz poznalem dziewczyne pochodzenia Zydowskiego i aby dobrze wypasc to nie
      napisalem Merry Christmas a aby Happy New Year no i na ich swieto zyczenia,taka
      poprawnosc.ale jako katolik to bede mowil Wesolych Swiat (no chyba ze bede
      wiedzial wpierw kto jakiej jest wiary).
      • andrew-1 Re: Merry... of December 25th holiday!!!???? 06.12.04, 03:51
        sylwek07 napisał:

> Raz poznalem dziewczyne pochodzenia Zydowskiego i aby dobrze wypasc to nie
        > napisalem Merry Christmas a aby Happy New Year no i na ich swieto zyczenia
        ------------------------------------------------

Twoje "Szczesliwego Nowego Roku" zamiast "Wesolych Swiat" bylo musztarda po
        obiedzie , sprawdz najpierw kiedy jest Rosh Hashanah .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka