Dodaj do ulubionych

SIN-kontynuacja

15.03.05, 20:01
Z mojego najswiezszego doswiadczenia wynika, ze aby nowy imigrant w Kanadzie mogl podpsac agreement na uzytkowanie tel. komorkowego, to wymagane sa: dowod tozsamosci i karta kredytowa lub karta SIN . Poniewaz osoba przyjezdna najczesciej nie posiada karty kredytowej, to pozostaje jedynie dostarczenie numeru SIN. W takim wypadku nie jest to kwestia "pokaze lub nie" i numer ten pozwala firmie telekomunikacyjnej (np. Bell, Rogers, Fido) na sprawdzenie "wyplacalnosci". Takie info otzymalem w roznych przedtawicielstwach w/w firm. Ponadto, aby moc otrzymac numer komorkowy (nie pre-paid service) nalezy mieszkac w kraju przez co najmniej 6 miesiecy.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • molsoncanadian Re: SIN-kontynuacja 15.03.05, 20:58
      SantaCruz

to jest naprawde meczace, staram ci sie wytlumaczyc ze SIN nie jest forma
      identyfikacji, nawet jesli sie przyjelo ze jest, to jest to nielegalne! Jesli
      Rogers czy Bell pyta cie o SIN, to robi to niezgodnie z prawem, oczywiscie to
      zalezy tylko od ciebie czy go pokazesz i to jest juz legalne, tak samo jak ty
      zaproponujesz SIN.

ameryka zbudowana jest na kredycie, kazdy ma swoja wlasna credit file, i bell
      chcac ciebie sprawdzic wystarczy ze bedzie mial twoje dane personalne, imie,
      nazwisko, adres! nic wiecej oczywiscie jesli nie znajda o tobie nic, lub znajda
      bardzo malo, lub znajda cos niedobrego, to moga odmowic zalozenia ci telefonu,
      lub komurki, to samo zreszta dotyczy kart kredytowej, kupna domu........

jesli potrzebujesz czegos wiecej to zajrzyj tu:

www.privcom.gc.ca/fs-fi/02_05_d_02_e.asp
      Who can ask for my SIN?
      Your SIN is a confidential number that is restricted to income reporting
      purposes. There are a select and limited number of federal government
      departments and programs specifically authorized to collect the SIN. See list
      below.

The authority to collect and use the SIN is tied to a specific legislated
      purpose, not necessarily to a particular body. For example, an employer can
      collect an employee's SIN to provide them with Records of Employment and T-4
      slips for income tax purposes, as can provincial or municipal agencies to
      report financial assistance payments for income tax purposes.

Institutions from which you earn interest or income, such as banks, credit
      unions and trust companies, must also ask for your SIN.

i moja rada, w CA, bardzo trudno zyje sie bez kredytu, sa miejsca gdzie nie
      przyjmuje sie gotowki, wiec postaraj sie o karte kredytowa, na pocztek mozesz
      starac sie o karte "retail" przypisana do konkretnego sklepu (The Bay, Sears,
      Home Depot) lub o prawdziwa karte kredytowa z zabezpieczeniem, to znaczy
      wplacasz np. $1,000.00 i masz kredyt $1,000.00, po jakims czasie zostanie to
      zamienione na normalna karte (jesli bedziesz sie wywiazywal ze swopich
      zobowiazan)
      jak masz wiecej pytan to daj znac
      • dradam1 Re: SIN-kontynuacja 15.03.05, 23:42
        molsoncanadian napisał:

> SantaCruz
        >
        > to jest naprawde meczace, staram ci sie wytlumaczyc ze SIN nie jest forma
        > identyfikacji, nawet jesli sie przyjelo ze jest, to jest to nielegalne! Jesli
        > Rogers czy Bell pyta cie o SIN, to robi to niezgodnie z prawem, oczywiscie to
        > zalezy tylko od ciebie czy go pokazesz i to jest juz legalne, tak samo jak ty
        > zaproponujesz SIN. (...)

Sluchaj Molson;

O tym to wiesz Ty i ja. I wiele osob mieszkajacych tutaj od dawna, dla ktorych
        otrzymanie linii kredytowej z banku ( ktora jest 3 x lepsza od karty
        kredytowej) na 20k to jest nic.

On nie ma tej pozycji i jak mu powiedza, ze musi podac SIN to on nie ma wyboru.
        Bo inaczej nie bedzie mial telefonu !

Mozna mu zaproponowac, zeby odpowiedzial tak:
        " in this situation, since you do not have my credit rating, I would like to
        make security deposit , covering likely cost for the next 6 months in the
        amount of $..., and after 6 months we would clarify our situation."

Tak zrobilem 20 lat temu w SK ( sam SaskTel mi to zaproponowal i bylem ich
        wdziecznym klientem przez nastepne 9 lat).

Santa nie ma leverage w takiej sytuacji. Ale moze posluzyc sie naszym
        doswiadczeniem i probowac zalatwic sprawy tak aby i wilk byl syty i owca cala.

A masz Santa juz karte bankowa (debetowa) ?

Pozdrawiam

dradam1
        • tomektomek5 Re: SIN-kontynuacja 15.03.05, 23:57
          Dokladnie. Nie jest wcale to takie proste jak powiedzenie "NIE".
          • santacruz2000 Re: SIN-kontynuacja 16.03.05, 00:28
            Staram sie podzielic info o tym, co idzie zalatwic a co nie jesli idzie o tel. To, ze ja sobie powiem, ze jakis gigant tel. postepuje (wedlug Ciebie) niezgodnie z prawem nie znaczy, ze jestem zadowowlony. Dlaczego...z prostego powodu. Wciaz nie mam telefonu i moge sobie dalej "kozaczyc" tyle, ze jestem "uziemiony". Tak wiec, forum ma przede wszystkim sluzyc rada nowo przyjezdnym imigrantom i wedlug mnie powinno zawierac informacje skuteczne, a nie teoretyczne.

Pozdro
            • santacruz2000 Re: SIN-kontynuacja 16.03.05, 00:32
              aha, a jelsi chodzi o karte "retail" przypisana do konkretnego sklepu (The Bay, Sears, Home Depot) to dowiedzialem sie, ze lepiej sie o nia nie starac z samego poczatku, poniewaz jesli Twoj wniosek o wydanie karty spotka sie z decyzja odmowna, to historia kredytowa nie jest juz tak korzystna.
            • byt2 Re: SIN-kontynuacja 16.03.05, 01:10
              Skad to przeswiadczenie u nowych imigrantow ze cell phone jest niezbedny juz od
              startu ? , tel. stacjonarny jest wazny i internet .
              • rchram Re: SIN-kontynuacja 16.03.05, 04:01
                W sprawie karty kredytowej to radze sprobowac Canadian Tire Mastercard - jesli
                oni ci odmowia to chyba najlepsza opcja jest karta z zabezpieczeniem - byla o
                tym mowa wyzej. Feler tego rozwiazania jest taki ze o ile wiem zamrazasz
                pieniadze na 3 lata, plusem zas jest to, ze w twojej histori kredytowej bedzie
                figurowac po prostu karta kredytowa a to, ze tak naprawde jest to karta
                debetowa wiesz tylko ty i wystawca karty.
    • molsoncanadian Re: SIN-kontynuacja 16.03.05, 14:18
      Dradam1
      >On nie ma tej pozycji i jak mu powiedza, ze musi podac SIN to on nie ma
      >wyboru. Bo inaczej nie bedzie mial telefonu !
      I tu jest problem, Rogres, Bell, Telus, ou name it... nie musi mu telefonu
      aktywowac, kazdy z nich sprawdzi credit, ale czy aqktywuje konto to jest inna
      sprawa, to samo dotyczy land line, CC, LOC, Mortgage... i wielu innych rzeczy

>Mozna mu zaproponowac, zeby odpowiedzial tak:
      >" in this situation, since you do not have my credit rating, I would like to
      >make security deposit , covering likely cost for the next 6 months in the
      >amount of $..., and after 6 months we would clarify our situation."
      To samo napisalem, zawezilem to tylko do CC

tomektomek5:
      >Dokladnie. Nie jest wcale to takie proste jak powiedzenie "NIE".
      Jest prosto powiedziec NIE, wystarczy chciec, i tak jak napisalem wczesniej
      fakt ze ktos przedstawi SIN, nie gwarantuje mu niczego

SantaCruz:
      >Staram sie podzielic info o tym, co idzie zalatwic a co nie jesli idzie o tel.
      >To, ze ja sobie powiem, ze jakis gigant tel. postepuje (wedlug Ciebie)
      >niezgodnie z prawem nie znaczy, ze jestem zadowowlony. Dlaczego...z prostego
      >powodu. Wciaz nie mam telefonu i moge sobie dalej "kozaczyc" tyle, ze
      >jestem "uziemiony". Tak wiec, forum ma przede wszystkim
      >sluzyc rada nowo przyjezdnym imigrantom i wedlug mnie powinno zawierac
      >informacje skuteczne, a nie teoretyczne.
      To zalezy tylko od ciebie co zrobisz, ja ci mowie jak jest, i to ze jak to
      ladnie nazwales "gigant tel." chce cos od ciebie, jest jego sprawa, tenze
      gigant wie ze o SIN pytac nie moze, ale wie rowniez ze jesli mu go przedstawisz
      moze go zachowac! i to jest legalne I jeszcze raz, fakt ze pokazesz SIN nie
      gwarantuje ci otrzymania tego upragnionego telefonu kom. Moze warto jednak
      zaczac od pre-paid i za kilka miesiecy zmienic to w normalny telefon, zobacz
      Vergin Mobile, maja naprawde dobre ceny.
      A co do kozaczenia, to jesli powiesz NIE, ni oge przedstawic SIN, to tenze
      gigant tel. poprosi o kolejny ID (paszport, takze polski; prawo jazdy, PR
      card...)

>aha, a jelsi chodzi o karte "retail" przypisana do konkretnego sklepu (The
      >Bay, Sears, Home Depot) to dowiedzialem sie, ze lepiej sie o nia nie starac z
      >samego poczatku, poniewaz jesli Twoj wniosek o wydanie karty spotka sie z
      >decyzja odmowna, to historia kredytowa nie jest juz tak korzystna.
      przygotuj sie ze dostaniesz odmowe!, jest to pewne jak w banku, na dzien
      dzisiejszy jest tylko jeden bank ktory robi approve na ho hit/no score, wiec w
      kazdym innym banku, dostaniesz odmowe, duzo latwiej jest otrzymac retail card,
      to raz. Po drugie odmowa nie ma az negatywnego wplywu na twoj score, jednak
      jesli masz kilka odmow po koleji, to wtedy tak. pamietaj, ze jesli juz kupiles
      cell phone, to juz masz hit na credit bureo

i naprawde nie ma co "kozaczyc" na forum, mowie ci jak jest i wiem to z
      wlasnego doswiadczenia (zawodowego), i tak jak ty chcesz miec cell czy CC, tak
      Bell, czy bank chce zebys to mial

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka