spinelli 01.11.07, 18:23 Do zeszlego roku jezdzilam na Bloor niedaleko Prince Edward, teraz mam blizej do Clarkson Rd w Mississauga, lubie tam sobie pochodzic wsrod grobow i powspominac moich bliskich, ktorych juz nie ma tutaj. Spinelli Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tora99 Re: Na ktory cmentarz pojdziecie zapalic swieczke 03.11.07, 03:37 zdaje sie ze wlasnie tam jutro bede. tam jest grob wujka mojej babci. Odpowiedz Link
sunee Re: Na ktory cmentarz pojdziecie zapalic swieczke 03.11.07, 05:14 oh to ja tradycyjnie - Sandomierz, Stalowka...; mzylo niestety odrobine... Odpowiedz Link
elagrubabela Re: Na ktory cmentarz pojdziecie zapalic swieczke 03.11.07, 16:16 sunee napisał: > oh to ja tradycyjnie - Sandomierz, Stalowka...; mzylo niestety > odrobine... Ja tez tradycyjnie bylam wieczorem pierwszego na Mount Pleasant. Uwielbiam ten cmentarz jak park, jak galeria rzezb. Mialam 6 swieczek, kazde z moich rodzicow umarlo 6 ale innych miesiecy i postawilam je na roznych ponurych grobach ku pamieci mamy i taty. Moi polscy kuzyni przyslali mi w email zdjecia z cmentarza, na ktorym w Polsce leza moi rodzice ale ja sie czuje wsytarczajaco blisko Nich gdy jestem na Mount Pleasant i liscie leca z drzew. Elka Odpowiedz Link
spinelli Re: Na ktory cmentarz pojdziecie zapalic swieczke 04.11.07, 04:12 elagrubabela napisała: > Uwielbiam ten cmentarz jak park, jak galeria rzezb.< Musze sie tam koniecznie wybrac, raz tylko bylam na tym cmentarzu i to przypadkowo. Niedlugo przylatuje moja mama, a my maniakalnie objezdzamy wszystkie cmentarze. Pojedziemy tam razem. Spinelli Odpowiedz Link
spinelli sunee! 04.11.07, 04:04 byles w Sandomierzu?! Tam lezy moj tato. Stamtad zreszta pochodze, a inne moje groby sa w Rudniku. Boze, jakbym chciala pojechac do domu na Wszystkich Swietych, i nigdy nie wychodzi... Spinelli Odpowiedz Link
sunee Re: sunee! 04.11.07, 04:11 bylem; wrocilem wczoraj w nocy; nie wiedzialem..., odszukalbym..., a tak kilka swieczek na przypadkowo-bliskich nagrobkach i swiat w ktorym zyjemy Odpowiedz Link
spinelli Re: sunee! 04.11.07, 04:22 sunee napisał: >tak kilka swieczek< stawiam tak tutaj te swieczki, i zastanawiam sie dla kogo one bardziej - dla Nich czy dla nas... S. Odpowiedz Link
sunee Re: sunee! 04.11.07, 04:55 na pewno dla producentow parafiny, a o tym czy dla nas czy dla nich to ja wciaz jeszcze boje sie myslec i jedyna wygodna forma odpowiedzi [zle, retoryka nie wymaga wszak odpowiedzi] bedzie - nie wiem; nie wiem Odpowiedz Link
sylwek07 Statua Wolnosci na grobie 03.11.07, 20:28 Dzis bylem na cmentarzu (Majdanek)i widzialem pochowanego chlopaka mlodego i On mial na grobowcu zrobiona statue wolnosci ,Ona byla zrobiona na plycie pionowej. Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Na ktory cmentarz pojdziecie zapalic swieczke 04.11.07, 09:32 spinelli to sa symbole a jak wiesz swiatlo to cos dobrego ,pamietaj ze pamiec sie liczy oraz tez modlitwa.Pamietam jak kiedys ktos napisal ze ktos mu bliski zmarl i ze zaprzestal zyc oraz tez pomagac innym a przeciez tyle jest ludzi ktorym nalezy pomoc aby jakos przeszli przez to zycie bo chyba w kazdym czlowieku mozna znalesc kogos bliskiego kto odszedl i jest w tym lepszym swiecie ja na swoim cmentarzu odszukalem groby bliskich osob z Forum Kobieca Polonia i do tej pory tam chodze i zapalam znicze . Odpowiedz Link
sylwek07 jak znalesc kogos na cmentarzu w Polsce 04.11.07, 09:49 Jesli ktos zna date zgonu oraz imie i naziwsko to wtedy nalezy udac sie do kancelarii cmentarza i tam w ksiegach maja napisane gdzie dana osoba zostala pochowana.Pisze to bo moze ktos bedzie chcial kogos znalesc a nie wie ze dana osoba jest pochowana. Odpowiedz Link