north2saskatchewan 07.07.08, 05:55 Aktualizacja wkrótce Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 07.07.08, 07:23 a moze cos napiszesz jak bylo ? Odpowiedz Link
north2saskatchewan Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 07.07.08, 15:45 czesc sylwek pewnie ze napisze, ale obawiam sie, ze w slowach wszystkiego nie bede w stanie opisac Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 07.07.08, 17:10 To moze zacznij a potem sie jakos to ulozy Odpowiedz Link
north2saskatchewan Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 08.07.08, 23:43 Moja podroz do Edmonton rozpoczela sie piatkowe popoludnie. Po skonczeniu pracy i zabraniu wspoltowazyszki podrozy opuscilismy Saskatoon pare minut przed 18. Cała podróż zajęła nam okolo 5 godzin, przy czym przez jakieś pół godziny musiałem się wlec strasznie wolno, bo zerwała sie straszna nawałnica i niewiele brakowało, by samochód zamienił się w samolot. Muszę przyznać, iż jazda była bardzo przyjemna, nie tylko ze względu na towarzystwo. Z Saskatoon do Edmonton droga jest dwupasmowa, a ruch niewielki. Az zal serce sciskał iż ograniczenie jest tylko do 110 km/h Zadziwiła mnie również karność kanadyjskich kierowców, którzy generalnie stosowali się do tego przepisu! Szczególnie podkreślam słowo "zadziwiła", gdyż miałem okazje pojezdzić po tak zwanych bocznych drogach Saskatchewanu i tam przy ograniczeniu do 100km/h, wszyscy jezdza 110-120 km/h. Widocznie niedźwiadki na trasie do Edmonton często się pojawiają Wracając do tematu burzy, to utwierdziła mnie ona w przekonaniu, ze na preriach nic nie jest umiarkowane, a wszystko jest naj, zarówno w górę jak i w dół. Gdy świeci słonce to temperatura skacze do +36, jak jest zima, to mamy -50C, jeziora sa jak morza a komary, no coż gdyby to komary gryzly a nie komarzyce, to pewien trik rekawicą bokserska mozna by wykonać Moim gospodarzem w Edmonton był dradam, ktory już wielokrotnie mnie zapraszał do siebie w odwiedziny. Naszym, bo razem z dradamem w sobotni ranek wyjechaliśmy "na Edmonton", było West Edmonton Mall (aby dokonać paru zakupów) oraz odwiedzić centrum miasta. Oczywiście zabrałem ze sobą kamerke, aby skorzystać z każdej nadarzającej się okazji do zdokumentowania mojej podróży oraz uzupelnienia kolekcji filmikow nt. Kanady na youtube. W najblizszym czasie postaram sie wrzucic "owoce" moich wakacji Wieczorem miałem okazje spłukac kurz z drogi schłodzonym Zywcem, co zdarzyło mi sie po raz drugi podczas mojego pobytu na preriach. Po wyśmienitej kolacji (ukłony dla p. J reszte wieczoru spedziliśmy przy ognisku. Po poludniu w niedziele musiałem już niestety wracac, gdyz w poniedzialek musialem się stawic do pracy, wiec wczesnym rankiem razem z dradamem wyruszylismy do Fort Edmonton, aby doslownie przeniesc sie w czasie do poczatkow osadnictwa europejskiego w Albercie. Zaluje tylko, ze nie wzialem ze soba swoich kowbojek i kapelusza, gdyz wtedy moglbym calkowicie wtopic sie w tamtejsza scenerie. Czas spedzony wsrod przyjaciol i na zabawie strasznie szybko plynie. Po poludniu musielismy juz wracac do Saskatoon, gdyz w poniedzialek musialem udac sie do pracy. Na zakonczenie pozwole sobie na taka mala dygresje. Gdy mialem 5-7 lat i moj dziadek opowiadal mi basnie (nie tylko na dobranoc), zawsze zakanczal swoje opowiesci slowami: "i ja tam bylem, wino, miody pilem i dlatego jestem wstanie ci to wszystko opowiedziec". Chociaz nie jestem jeszcze dziadkiem, to mialem teraz okazje przekazac pewna historie, gdzie milo czas spedzilem i żywca sobie pilem Hough! n2s Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 09.07.08, 00:15 dzieki za ten post i czekam na relacje video Odpowiedz Link
north2saskatchewan Re: Własnie wrócilem z Edmonton... 09.07.08, 00:52 Sylwek planuje sie na dniach wybrac na dwie imprezy: Taste of Saskatchewan i West Development Museum. Postaram sie zabrac kamere ze soba n2s Odpowiedz Link
north2saskatchewan zagadka 09.07.08, 06:38 czy ktos moze wie o jaki gatunek niedzwiadkow w opisie mojej wycieczki do Edmonton mi chodzilo? zwyciezce zapraszam na browara (Stoon i okolice) Odpowiedz Link
sylwek07 Re: zagadka 09.07.08, 08:03 tak sie nazywa Policje drogowa w Polsce a do tego na cb mozna uslyszesc gdzie stoja z suszarka ) Odpowiedz Link
north2saskatchewan Re: zagadka 13.07.08, 04:25 Sylwek moje gratulacje. oczywiscie zgadza sie. chodzilo mi o panow policjantow. ostatnio szlifujac swoj angielski zabralem sie za slang kierowcow ciezarowek, i dlatego tez pozwolilem sobie na uzycie tej kalki z angielskiego. To okreslenie "Bear" oraz "bear cave" bylo uzyte wielokrotnie w filmach takich jak "Mistrz kierownicy ucieka (Smokey and the Bandit" czy tez "Konwoj (Convoy)" Odpowiedz Link