03.10.11, 22:53
Zaczelam dopiero zabawe w kwiaty, tzn mam trzy male doniczki z trzema zaszczepkami(ziemia kupowana, doniczkowa). W moich doniczkach czy malych roslinkach urzeduja muszki ( maluskie wygladaja jak owocowki) i nie wiem czy one grozne sa dla mojej "plantacji" i dlaczego zaplegly sie w moich doniczkach.Jak ktos cos poradzi to bede wdzieczna bardzo.
Oraz mam jeszcze pytanko odnosnie cytrusow wychodowanych z pestek, kiedy powinnam zaczac nawozic i jakim srodkiem?Moje cytrusy dopiero co wykielkowaly z pestek i czekaja na przesadzenie do doniczek.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: muszki 03.10.11, 22:59
      Muszki - takie o?
      www.drosera.pl/forum/ziemiorki-t93.html
      Cytrusom nic nie rób, to maleństwa, spokojnie im wystarczy zasób z pestek i po przesadzeniu to, co jest w ziemi. Nawożenie teraz to jak nakarmienie noworodka schabowym...
      • eraz-lilipop Re: muszki 04.10.11, 13:14
        Tak to wlasnie te muszki.Kupie nowa ziemie i poprzesadzam zobaczymy moze wreszcie ta zaraza zniknie.Dzieki wielkie za podpowiedz.Pozdrawiam
        • yoma Re: muszki 05.10.11, 14:50
          Powodzenia :)
        • wanda43 Re: muszki 07.10.11, 14:41
          To ziemiorki, przesadzenie nic nie da. Wrocą. One maja raj, gdy ziemia wilgotna. Mniej podlewaj i powtykaj w doniczki ząbki czosnku. Ziemiorki go nie znoszą.
          • kalasotka Re: muszki 22.10.11, 14:06
            W linku podanym wyzej ktos pisze, zeby nie dopuscic do przesuszenia ziemi, a ty mowisz, ze lubia wilgoc? To jak jest naprawde.
            Tez mam ten problem we wszystkich moich roslinach. Wczesniej podlewalam czesto, teraz raczej maja sucho i caly czas sa.
            Sprobuje ze slodkim w wodzie. Moze sie potopia.
          • kalasotka Re: muszki 22.10.11, 14:06
            W linku podanym wyzej ktos pisze, zeby nie dopuscic do przesuszenia ziemi, a ty mowisz, ze lubia wilgoc? To jak jest naprawde?
            Tez mam ten problem we wszystkich moich roslinach. Wczesniej podlewalam czesto, teraz raczej maja sucho i caly czas sa.
            Sprobuje ze slodkim w wodzie. Moze sie potopia.
            • bakali Re: muszki 25.10.11, 11:18
              Sposób na ziemiórki to
              1. nieuzywanie ziemi z dotychczasowych roślin do kolejnego przesadzania
              2. podlewanie roslin od dołu, na podstawkę
              One uwielbiają mokrą ziemię
              U mnie ziemiórki pojawiają się sporadycznie w papirusie, który rośnie niemalże w błocie, przyznaję, że wtedy wkraplam do wody na podstawce 2-3 krople Confidoru i znikają na kolejnych kilka miesięcy. Ogólna zasada to nie przelewać roślin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka