darino 05.01.05, 16:24 odbędzie się w Birczy 9 stycznia 2005 roku - szczegóły na stronie birczańskiej. Liczymy na ofiarność mieszkańców. Oprócz tego prosimy o fotoreportaż na www.bircza.pl ! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - XIII finał 07.01.05, 19:55 Podaję link do strony WOŚP: www.wosp.org.pl/ Znalazłem tam informację, iż szefem sztabu XIII finału WOŚP w Birczy jest pan Józef Piotrowski. Odpowiedz Link
darino jak co roku atak księdza Rydzyka 07.01.05, 21:44 Jak co roku ksiądz Rydzyk oraz jego TV Trwam wraz z przemyską "Solidarnością" zaatakowali Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy: info.onet.pl/1034526,11,item.html Odpowiedz Link
czesio48 Re: jak co roku atak księdza Rydzyka 07.01.05, 22:00 RYDZYK ma wiele racji, filozofia róbta co chceta przynosi więcej strat niż parę mln. zł. Odpowiedz Link
darino Re: jak co roku atak księdza Rydzyka 07.01.05, 22:24 Moja córka choruje, i z tego powodu często bywamy w różnych szpitalach. Bardzo często natykamy się tam na nowoczesną aparaturę diagnostyczną sfinansowaną przez WOŚP. Nie zauważyłem NIGDY sprzetu zakupionego przez Radio Maryja albo TV Trwam. Dla mnie tylko to ma wymierne znaczenie ! Odpowiedz Link
darino Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - XIII finał 09.01.05, 11:37 Ja już po spacerze - skasowano mnie na 50 zł + trochę drobnych po drodze, ale uzyskaliśmy z córką 4 serduszka. Po południu wybieramy się na wielki koncert na Rynku w Krakowie. Napiszcie proszę jak było w Birczy ! Odpowiedz Link
upowiec Re: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - XIII fi 09.01.05, 13:34 Ja też złożyłem już daninę w Przemyślu - mam nadzieję że padnie kolejny rekord zebranych pieniędzy, bo duzo ludzi spaceruję w tę piękną, wiosenną pogodę. Odpowiedz Link
darino Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - wyniki ? 11.01.05, 15:38 Może ktoś z Birczy napisze ile zebrano u nas pieniędzy ? Odpowiedz Link
nina40 Re: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - wyniki 11.01.05, 19:23 Wczoraj podawano w regionalnej tv wyniki z Birczy - zebrano 6,5 tys.zł. Odpowiedz Link
darino Re: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - wyniki 12.01.05, 02:02 Nie mam porównania do innych miasteczek, ale taka suma przy równoległej zbiórce kościelnej i dużym bezrobociu to chyba jakieś osiągnięcie ? Odpowiedz Link
darino Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy - wyniki 14.01.05, 01:17 Dziś na stronie birczańskiej przeczytałem, że zebrano 6898,93 zł. Jast to najwyzsza suma zebrana w czasie WOŚP ! Brawo birczanie ! Odpowiedz Link
upowiec Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 2006 01.11.05, 08:16 www.wosp.org.pl/14final/lista_sztabow.php Zerknąłem sobie na listę sztabów, a tu Birczy nie ma ? Czy u nas WOŚP się nie odbędzie w związku ze zwycięstwem prawicy ? Odpowiedz Link
darino czy odbędzie się XIV finał WOŚP w Birczy ? 26.11.05, 19:44 Na liście sztabów WOŚP nie ma Birczy ???? Odpowiedz Link
upowiec program XIV finału WOŚP w Birczy 02.01.06, 20:45 Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki w Birczy zaprasza na XIV Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, który odbędzie się 8 stycznia 2006 roku : • godz. 9°° – występy Birczańskiej Kapeli Ludowej - Rynek w Birczy – zbiórka pieniędzy do puszek przez wolontariuszy i członków OSP • godz. 15°° – występy zespołów Młodzieżowych • godz. 17°° – występy zespołu muzycznego „ANGUS” – aukcja przedmiotów przekazanych i zakupionych przez darczyńców (Rynek) – ciąg dalszy występów młodzieżowych i zespołu muzycznego „ANGUS ” z Rzeszowa – ciąg dalszy aukcji • godz. 20°° pokaz sztucznych ogni – zabawa na Rynku Odpowiedz Link
darino sprzęt od Orkiestry w Rzeszowie ! 13.03.05, 10:02 RZESZÓW. Endoskop i pH-metr to najnowszej generacji sprzęt zakupiony przez WOŚP dla małych pacjentów z Wojewódzkiego Szpitala nr 2 w Rzeszowie. W tym roku to jedyny szpital w Rzeszowie, który skorzystał z darów Jurka Owsiaka. Endoskop składa się z wideokamery, komputera z monitorem i ma dwa tzw. tory wizyjne. Pierwszy pozwala zdiagnozować przełyk, dwunastnicę i żołądek, drugi ma podgląd na jelito grube. PH-metr natomiast to minikomputer z cieniutką sondą pozwalającą na badanie poziomu pH w przełyku. - Otrzymanie wysoko specjalistycznego sprzętu od WOŚP jest dowodem uznania dla oddziału gastrologicznego i całego szpitala - mówi dr n. med. Józef Rusin, ordynator pediatrii. - Jego celowość jest sprawdzana przez grupę konsultantów krajowych. Rocznie wykonujemy około 1000 badań endoskopowych, nowy sprzęt będzie więc na pewno wykorzystany u nas w stu procentach. Zaraz po zamontowaniu urządzenia przez serwis poddaliśmy badaniu pierwszego pacjenta. - Bardzo cieszymy się z pH-metru, jedynego na Podkarpaciu, pozwalającego badać dzieci, u których podejrzewamy cofanie kwasów żołądkowych - mówi dr n. med. Bartosz Korczowski, pediatra, gastroenterolog. - Cieniutka sonda zakładana jest pacjentowi na 24 godziny i dzięki minikomputerowi pozwala na dokładną diagnozę choroby. Robi to bardziej precyzyjnie i w sposób mniej uciążliwy dla dziecka od stosowanej dotychczas gastroskopii i USG. ANNA MORANIEC Super Nowości z dnia 11_03_2005 Odpowiedz Link
upowiec Re: sprzęt od Orkiestry w Rzeszowie ! 13.03.05, 14:04 Fajnie oglądać "plon" Orkiestry ! A czy inne szpitale w naszym rejonie dostały jakiś sprzęt ? Odpowiedz Link
darino sprzet od Owsiaka w Przemyślu ! 06.04.05, 09:15 PRZEMYŚL. Szpital Wojewódzki w Przemyślu ma już nowy inkubator, skomputeryzowany sprzęt do mierzenia ciśnienia długofalowego, aparat do EEG, a wszystko to dzięki Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy. Celem WOŚP jest zbiórka pieniędzy na zakup sprzętu medycznego. W styczniu 2004 roku zbierano fundusze z myślą o wsparciu oddziałów niemowlęcych i dziecięcych w placówkach służby zdrowia. Na początku tego roku sprzęt zakupiony przez fundację Jerzego Owsiaka trafił do kilkuset oddziałów pediatrycznych w całej Polsce, w tym do Szpitala Wojewódzkiego w Przemyślu. Zakupiony do tej placówki inkubator, to sprzęt, który rzeczywiście się przyda, bowiem stary sprzęt się zepsuł i przez kilka lat oddział nie posługiwał się tego typu urządzeniem. W tym roku Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zebrała 29 100 650 zł, a zebrane fundusze mają być przeznaczone na nowoczesne metody diagnostyki i leczenia neonatologii i pediatrii. ds Super Nowości z dnia 06_04_2005 Odpowiedz Link
upowiec sprzet od Owsiaka w Sanoku ! 26.04.05, 06:46 "Gazeta Wyborcza", ag 25-04-2005 Oddział dziecięcy w sanockim szpitalu otrzymał nowy aparat USG od Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Urządzenie jest przystosowane do diagnozowania dzieci. Do szpitali trafia sprzęt kupowany z pieniędzy zebranych w czasie ubiegłorocznego wielkiego finału. Sanocki oddział dziecięcy otrzymał już kardiomonitor i pulsoksymetr . - Ostatnim nabytkiem jest aparat USG, którym możemy diagnozować jamę brzuszną, tarczycę. Dzięki temu, że jest to aparat z głowicą dostosowaną do badania małych dzieci, możemy również wykonywać USG u noworodków przez ciemiączko - wyjaśnia Elżbieta Stabryła, ordynator oddziału dziecięcego. Do tej pory w sanockim szpitalu był tylko jeden aparat USG, najmłodsi pacjenci mieli wyznaczone dni, w których mieli wykonywane badania. - Teraz możemy to robić przez 24 godziny. To urządzenie najwyższej klasy, szpitala nie byłoby stać na jego zakup - cieszy się ordynator. Fundacja Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wspiera szpital od kilku lat. W poprzednich latach trafił tu między innymi inkubator. - Bardzo przydałby się aparat do całodobowej rejestracji akcji serca, tzw. Holter. Chcemy poszerzyć nasze możliwości w diagnostyce kardiologicznej . Będę pisać do fundacji z prośbą o taki sprzęt, może się uda - dodaje Stabryła. Odpowiedz Link
upowiec sprzet od Owsiaka w Ustrzykach Dolnych ! 28.04.05, 07:35 USTRZYKI DOLNE. Na Oddział Dziecięcy miejscowego szpitala trafił nowy USG, przekazany w darze przez Fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. O decyzji Fundacji WOŚP dyrekcja ustrzyckiego Samodzielnego Publicznego Zespołu Opieki Zdrowotnej została powiadomiona w październiku ubiegłego roku. Niedawno sprzęt został dostarczony do ustrzyckiego szpitala. USG - En Visor C - to najnowszej generacji urządzenie firmy "Philips". - Będziemy go wykorzystywać do badania noworodków, niemowląt i dzieci starszych - informuje nie ukrywając radości lekarz-pediatra Robert Roczniak, dyrektor SP ZOZ w Ustrzykach Dolnych. - Dzięki temu urządzeniu można tez badać jamę brzuszną, tarczycę i wykonywać badania przedciemiączkowe. Dzięki dodatkowej funkcji Dopplera można badać serce. Ta ostatnia możliwość pozwoli na rozpoznanie choroby wśród pacjentów, którzy do tej pory musieli jechać na te badania do poradni kardiologicznej w Rzeszowie. Wartość przekazanego sprzętu to ponad 300 tys. zł. Warto dodać, że do tej pory ustrzycki szpital otrzymał z WOŚP m.in. stanowisko do rehabilitacji noworodków (otwarty inkubator), dwa inkubatory zamknięte, oksymetr, trzy pulsoksymetry, kardiomonitor, wagę, ssak i glukometr. Wartość przekazanego dotychczas sprzętu wyniosła ok. 200 tys. zł. dow Super Nowości z dnia 28_04_2005 Odpowiedz Link
darino XIV finał WOŚP 08.01.06, 13:43 Już złożyłem daninę - w tym roku około 30 zł. Zachęcam tradycyjnie do ofiarności :) Odpowiedz Link
darino XIV finał WOŚP w Birczy 08.01.06, 19:21 Słyszałem, że mimo mrozu zespoły grały od południa aż do tej pory. Moja siostra chwaliła organizatorów za dopięcie wszystkiego. Odpowiedz Link
nina40 Re: XIV finał WOŚP w Birczy 08.01.06, 20:00 No to świetnie,tylko pogratulować organizatorom. Mam nadzieję,że wyniki też będą godne gratulacji. Tak trzymać!!! Odpowiedz Link
straceniec Re: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 06.02.06, 03:30 www.allegro.pl/show_item.php?item=84793475 warto poczytac inne opinie ale oni klamia Odpowiedz Link
darino link nie działa ! 06.02.06, 07:33 Czy mógłbyś sprawdzić czy jest dobrze przepisany ? Odpowiedz Link
darino spróbuję jeszcze raz 06.02.06, 13:12 www.allegro.pl/show_item.php?item=84793475 Odpowiedz Link
darino no i udało się, ale jestem zawiedziony :((( 06.02.06, 13:16 Myślałem, że to coś ciekawszego. Najbardziej zadziwiające jest to, że przeciw Owsiakowi wypowiadają się ci, którzy nie płacą na Orkiestrę - lubimy dzielić cudze pieniądze ? Ja płacę, bo ufam, że moje pieniądze zostaną z sensem wydane (w przeciwieństwie do publicznej służby zdrowia, gdzie nie mam takiej gwarancji ...). Odpowiedz Link
tyrawa PiS wypędza Owsiaka ze szkoł 23.03.06, 08:54 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3230520.html serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3229860.html Odpowiedz Link
darino w 2007 także we Lwowie ... 20.11.06, 11:20 "Jest już decyzja. Po raz pierwszy Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zagra we Lwowie. Czasu na przygotowania zostało już niewiele, młodzi lwowiacy muszą się więc spieszyć. Ich działania wspiera polski konsulat. A Finał WOŚP-u na Ukrainie - tak jak w Polsce już - 14 stycznia. W dzień lwowski sztab orkiestry spotyka się w polskim konsulacie, wieczorem narady przenoszą się do lwowskich kafejek. Młodych ludzi pociągnął za sobą Andrzej Baraboszko - student miejscowej politechniki i stypendysta Fundacji Semper Fidelis. Teraz wolontariusze przygotowują prośbę o identyfikatory i gadżety orkiestrowe. Trwają też burzliwe narady, jakie zespoły zaprosić do Lwowa na pierwszy finał. W lwowskim sztabie orkiestry działa dwudziestu wolontariuszy. Są to przede wszystkim stypendyści polskich fundacji. Większość z nich studiuje, ale są też uczniowie dwóch polskich szkół we Lwowie - dziesiątki i dwudziestki czwórki. Po raz pierwszy w życiu organizują tak wielkie przedsięwzięcie, stąd i trema ogromna. Wspiera ich polski konsulat we Lwowie. Lwowski finał odbędzie się, tak jak w Polsce, 14 stycznia. Zaproszone zespoły zagrają w Teatrze Marii Zinkowieckiej. Zebrane pieniądze zasilą konto fundacji WOŚP, by pomagać dzieciom poszkodowanym w wypadkach i na naukę pierwszej pomocy." tvp.pl/400,20061119423182.strona Odpowiedz Link
1000m Re: a co z Orkiestrą w 2007 ? 02.01.07, 13:32 W tamtym roku była bardzo fajna. Chyba AGNUS. Grali super, tylko ludzie jacyś sztywni byli i nie chcieli się bawić. Odpowiedz Link
555nieznajomy555 WOŚP w 2007 06.01.07, 13:51 heh ciekawe jak bedzie. chyba bedzie całkiem spoko, o 17 jasełka w goku, w miedzy czasie gra jakis zespół a o 20 fajerwerki. dokładny program jest w birczy na rynku zawieszony Odpowiedz Link