dymek25 13.01.06, 13:45 Chcialam odszukać emigrantów na stronie Elling Island i nie udaje mi sie.( Z Dobromilem, Paportnem poszło gładko),przy Birczy ukazuje sie; Błąd po długim bardzo czekaniu.Czy ktoś może pomóc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darino Re: Emigranci z Birczy 13.01.06, 14:15 A czy można tam szukać miejscowościami ? Ja nigdy nie znalazłem tej opcji - wpisuję nazwisko i sprawdzam wtedy według miejscowości. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Emigranci z Birczy 13.01.06, 14:43 W Data Base(Short form)wpisujesz nazwe miejscowości i wybiera szsouns like,a w year of arrival wybierasz 1892 i 1924, w hits page wpisujesz 100 i klikasz.Pozostałe pola zostawiasz puste. Odpowiedz Link
darino data base - short form 19.01.06, 22:42 Bardzo proszę cię o pomoc - nie mogę znaleźć nawet tego formularza, a co dopiero zacząć poszukiwań ! Mogłabyś napisać mi krok po kroku, jak dojść do wyszukiwania miejscowościami ? Bardzo proszę :))))) Odpowiedz Link
nina40 Re: data base - short form - do Dymek 20.01.06, 07:57 No właśnie,też próbowałam szukać ale pomyślałam,że chyba trzeba być zalogowanym i wpłacić wymaganą kwotę. Jak to jest Dymek, napisz proszę:)) Odpowiedz Link
dymek25 Re: data base - short form 20.01.06, 10:03 www.jewishgen.org. Z działu Research wybrać Databases. Wybrać Ellis Island Foundation Database. Wybrac " " Database (Short Form). W Town Name wpisac nazwę miejscowości i zaznaczyc w kółeczku sounds like. W year of arriwal wpisac 1892 i 1924 w hits page wpisać 100 i kliknąć na search! Dalej wszystko zalezy od szczęścia. Na Birczę czeka się bardzo długo.Pojawia się wiele innych miejscowości.Ja doszłam do poz.2000,więc szukajcie od niej.Pod poz.1322 jest tylko Adalski Antoni Biercza, 1907, lat 27. Odpowiedz Link
nina40 Re: data base - short form 20.01.06, 11:55 Dziękuję Dymek za instrukcję i rozjaśnienie mojej mózgownicy. Sama do tego nie doszłabym:(( Teraz pozostało mi uzbroić się w cierpliwość i czekać na rezultaty szukania. Pozdrawiam ciepło:)) Odpowiedz Link
dymek25 Re: data base - short form 23.01.06, 21:40 Nino, jak z Twoją cierpliwością, bo moja się kończy. Bircza ciągle nie do zdobycia? Odpowiedz Link
nina40 Re: data base - short form 23.01.06, 22:27 Nie ma szans, zaczęłam wpisywać nazwy podobne lub z pisownią angielską ale w wyniku dostawałam np.18 tys. nazwisk z róznych miejscowości różnych krajów. Nigdzie nie pojawiła się nazwa Birczy. Odpowiedz Link
darino dzięki !!! 20.01.06, 13:43 Wchodziłem zawsze ze strony www.ellisisland.org, i nie mogłem znaleźć tego formularza. Odpowiedz Link
nina40 Re: Emigranci z Birczy 14.01.06, 18:47 Dymek, bardzo Cię proszę, napisz gdzie mogę poszukać tej strony. Nie znam jej a chciałabym też poszukać znajomych emigrantów. Pozdrawiam Cię ciepło. Odpowiedz Link
holejnik Re: Emigranci z Birczy 14.01.06, 23:55 Witam, ja myślałem iż można tutaj wpisać również te osoby, które np 30 lat temu wyjechały i aktualnie nie zamieszkują w Birczy, jak moja małżonka dzięki, której poznałem i dalej poznaje te Wasze wspaniałe tereny. Pozdrawiam Odpowiedz Link
dymek25 Re: Emigranci z Birczy 15.01.06, 12:25 Mój pradziadek opuścił te strony 130 lat temu, a ja wróciłam internetowo, a osobiście odnalazłam kuzynów 3-go stopnia z czego sie niezmiernie cieszę.Kamienna Górka jest pięknie położona! Pomysł na listę? wykaz?stowarzyszenie? jest przedni zatem do dzieła. Darino, co Ty na to? Odpowiedz Link
darino Ellis Island Foundation 15.01.06, 11:23 www.ellisisland.org/ Miłej zabawy - to naprawdę wciąga :)) Odpowiedz Link
dymek25 Re: Emigranci z Birczy 15.01.06, 12:30 Darino ją podał. Życzę sukcesów, ja na razie przejrzałam 200 nazwisk, bo czas nie pozwala. Jak znajdziesz sposób na szybsze przeglądanie , to proszę podziel się z bliźnimi. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Emigranci z Birczy 15.01.06, 12:37 Coś mi się pokręciło i odpowiedziałam niżej. Darino ją podał.Jeśli znajdziesz sposób na szybsze przegladanie, to prosze sie podziel doświadczeniem. Odpowiedz Link
dymek25 Re: Emigranci z Birczy 15.01.06, 12:42 Chyba jeszcze nie wyzdrowiałam, bo odpowiedzi poniżej, ale do trzech razy sztuka.PoZDRAWIAM. Odpowiedz Link
darino emigranci z Sufczyny do USA 20.01.06, 16:21 znalezione dzieki Dymkowi za pomocą strony Ellis Island Foundation : 1. Bednarz Maria i Marcin 2. Bundrak Katarina 3. Burdiak Paranka, Pazia i Wasyl 4. Burger Maria, Karol i Józef 5. Dorociak Anna, Mychajło i Jan 6. Galanty Maria, Helena i Wasyl 7. Hnacik Hasia 8. Hornik Dawid 9. Hryń Jan 10. Hutman Jędrzej, Jurko, Iwan, Maksym, Maria, Panko i Wasyl 11. Kolcjasz Wasyl 12. Krajewski Mykoła i Dmytro 13. Lindenblutt Leiba i Rusa 14. Mliczek Wojciech 15. Olijar/Olejarz Michał, Fedio, Mykoła, Mychajło i Wasyl 16. Parańczak Maksym 17. Pawlik Wasyl 18. Prokop Andrzej 19. Sarniak Iwan, Julia, Mychajło, Wasyl i Hryc 20. Sanagorskyj Mykoła 21. Ringel Samuel 22. Stadnik Jan, Justyna, Maria, Michał i Mykoła 23. Statuk Mykoła 24. Tabrisz Maria 25. Teleśnicki Iwan, Dmytro i Hryc 26. Walach Wasyl 27. Waligórski Iwan i Mikołaj 28. Żydownik Katarzyna Odpowiedz Link