marian_xx 25.01.08, 12:00 Czy wiadomo komuś, czy supermedia transmituje w kablu programy w postaci cyfrowej DVB-C? Jak wiadomo jest już możliwość odbierania w DVB-T. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marian_xx Re: TV cyfrowa 28.01.08, 09:55 jaffke napisał: > Marian, ale Ty chyba nas nie obrażasz? Hehehe.... no co Ty... Fakt jest taki... póki co odbieram tylko to, co naziemne. I teraz -- Odpowiedz Link
ponurus Re: TV cyfrowa 28.01.08, 15:53 Z tego co rozumiem wystaczy tylko odbiornik do TV cyfrowej bądź jakas przystawka? Czy trzeba za to płacic jakiś dodatkowy abonament Odpowiedz Link
marian_xx Re: TV cyfrowa 29.01.08, 09:11 ponurus napisał: > Z tego co rozumiem wystaczy tylko odbiornik do TV cyfrowej bądź > jakas przystawka? > Czy trzeba za to płacic jakiś dodatkowy abonament Jeżeli masz TV z DVB-T z obsługą MPEG4 to nic nie musisz. Jeżeli masz TV z DVB-T z obsługą MPEG2 - żeby wszystko odbierać konieczna będzie przystawka dekodująca MPEG4 do MPEG2. Jeżeli żaden z nich - konieczna będzie przystawka odbierająca taki sygnał. Ponieważ są to kanały ogólnodostępne z powietrza, więc nic nie trzeba płacić. (abonament ????) Przypominam, że póki co nie jest wybrany standard jaki będzie w Polsce. Te kanały puszczane są na razie testowo. Oglądać można, ale czy się to nie zmieni? Tego nie wiem. Odpowiedz Link
bobrak Re: TV cyfrowa 25.02.08, 11:08 Jaka jest wielkość anteny potrzebnej aby odbierać DVB-T z PKiN na Horowej ? Czy musi to być antena zewnętrzna ? Czy ktoś mógłby sie pochwalić swoją konfiguracją odbierającą MPG4 przy użyciu STB a nie komputera ? Mój teść raczej nie poradzi sobie z komputerem ;-( Odpowiedz Link
marian_xx Re: TV cyfrowa 26.02.08, 12:05 To wszystko jest w gniazdku, nie potrzebna jest żadna dodatkowa antena (bo wszyscy mamy zbiorczą instalację antenową). Żeby odbierać MPEG4 trzeba mieć tuner, który obsłuży ten standard (póki co niewiele jest takich TV/odbiorników DVB-T). Drugie rozwiązanie (które działa u mnie) - kupiłem moduł CAM, który dekoduje MPEG4 do MPEG2, włożyłem w gniazdo CI w TV i.... działa pięknie. Taki moduł można wrzucić też do odbiorników DVB-T. PS. Kupiłem moduł CONAX NP4 - koszt 249PLN. Odpowiedz Link
bobrak Re: TV cyfrowa 26.02.08, 17:31 Marian, dzieki za odpowiedź. Czy jakość programów nadawanych przez DVB-T jest lepsza niz przy transmisji analogowej ? Jeśli tak to jaki jest format i rozdzieczość nadawanych programów ? 16:9 ? 720p ? 1080i ? Ja często spotykam się z sytuacją gdzie przechodzi się na trasmisję cyfrową, natomiast jakość nie ulega zmianie - tutaj to jest 480i. Odpowiedz Link