09.05.05, 20:15
czesc. czy ktos z was moglby mi poradzic jak najtaniej(albo przynajmniej
tanio) dojechac do miasta Svendborg? czy sa jakies tanie polaczenia lotnicze
np. do kopenhagi i stamtad autobusowe? to sprawa bardzo bardzo pilna. musze
tam byc w sobote.
Obserwuj wątek
    • di24 Re: dojazd 10.05.05, 12:45
      Spróbuj te strony:
      www.flysnowflake.com/
      www.maersk-air.com/en/
      Samoloty najtańsze nie są, możesz jeszcze pojechać: www.eurolinespolska.pl ,
      chyba jakieś 390 zł w obie strony do Odense. Z Odense do Svendborg dojedziesz
      pociągiem DSB: www.dsb.dk/english . Te pociągi jeżdżą z tego co pamiętam mniej
      więcej co godzinę.
      Z Kopenhagi masz dwie możliwości: pociągiem do Odense, i tam przesiadasz sie do
      Svendborg, albo szybciej wysiadasz z pociągu-w Nyborg i tam przesiadasz się na
      autobus do Svendborg. Dworce są tuż obok siebie. Kupując bilet Kopenhaga-
      Svendborg zaznaczasz przez co chcesz jechać, bilet dostajesz na całą trasę (w
      przyp. Nyborg autobus też masz w cenie). Możesz kupić bilet w obie strony, ja
      miałam taki, że po przyjeździe do Kopenhagi bilet powrotny był ważny rok!
      Ale Ci zazdroszczę :( Pozdrów Svendborg ode mnie. A dlugo tam będziesz?
      Pozdrawiam
      di
      • kiebab Re: dojazd 10.05.05, 17:50
        dzieki. maersk jest drogi:/ale flysnowflake moze byc:> bylem na stronie
        DSB...mozesz mi powiedziec jeszcze jak to jest pozniej z odbiorem tego biletu
        juz w Kopenhadze? trzeba rezerwowac w ogole? poza tym.. czy dworzec kolejowy(i
        kasy) jest "sprzezony" z lotniskiem?:> no i ostatnia rzecz: jak to jest ze
        znizkami? czy honoruja polskie legitymacje studenckie(czy raczej wysmiewaja;))?
        ) ewentualnie czy karta euro26 jest podstawa znizki na kolei? niestety nie bede
        tam dlugo...wrecz bardzo krotko. gora 3 dni...ale zdaze pozdrowic:))) a
        tymczasem ja pozdrawiam ciebie:))
        • di24 Re: dojazd 10.05.05, 19:35
          Ja jechałam do i z Dworca Głównego (po duńsku nazywa się podobnie do
          niemieckiego Hauptbanhof'u), ale pamiętam że pociąg jechał dalej na Kastrup
          (tak się nazywa lotnisko), co zresztą potwierdza ponizszy link:
          www.cph.dk/CPH/UK/MAIN/Getting+Here/By+Train/
          Jak napisano, bilety kupisz od razu na lotnisku, terminal 3, albo w automatach
          na peronach. Nie wiem czy to jest gdzieś napisane, ale ja, mając bilet w dwie
          strony, przed wejściem do pociągu musiałam go "odbić" na peronie-są takie
          czerwone skrzynki, które odcinają po jednym ząbku (oczywiście nie odbijasz
          biletu na stacjach przesiadkowych, jesli obejmuje on całą trasę). Na stronie
          dsb jest coś takiego napisane, ze rezerw. jest zalecana, czy tam możliwa, nie
          pamiętam, bo to jest pociąg długiej relacji Kopenhaga-Aalborg, ale naprawdę nie
          sądzę, żeby była konieczna, może do pierwszej klasy, ale tam nie ma się co
          pchać, druga klasa jest super, wszystko wygodne, czyste, stoliki między
          fotelami, gniazdka, tak że możesz się z całym sprzętem komputerowym rozłozyć.
          Zresztą na tej stronie lotniska nie ma nic o rezerwacjach, tylko gdzie się
          kupuje juz na miejscu-więc spoko.
          Co do legitymacji studenckich-szczerze wątpię, ale nie wiem na pewno, bo ja
          byłam tam przed studiami. A co do Euro26 to nie znalazłam wogóle wzmianki o
          Danii na stronach e26. Więc też mi się nie wydaje.
          Taka moja refleksja-jedno wejście na duńską stronę internetową i wszystko
          wiesz. Ten ichni ład i porządek nadal mnie zachwyca :) bo, dla przykładu,
          szukałam dziś info jak dojechać z londyńskiego lotniska Luton do Brighton. Po
          ciężkich bojach coś tam znalazłam :/
          A co do Svendborg, to w soboty odbywa się targ warzywny w centrum, fajnie jest,
          w ogóle miasto jest śliczne, idylliczne wręcz, ja byłam zachwycona, bo
          mieszkałam za szpitalem (czyli już nie w centrum), (naprzeciwko cmentarza ;) a
          do centrum miałam 5 minut spacerkiem. Nie to co w dużym mieście, napijesz się
          piwa wieczorem, i potem się telepiesz godzinę nocnym autobusem... brr. A na
          cmentarz jeśli będziesz miał chwilę, idź, bo jest zachwycający, poważnie,
          bardziej przypomina przepiękny park. Są ławeczki, ludzie tam posiedzieć
          przychodzą,ja tez tam z "moim" dzieckiem chodziłam na spacery. Zalatuje
          makabrą, co? ;)
          Jeśli chodzi o życie nocne, to się nie zdziw, bo o 20 nikogo na ulicach nie
          uświadczysz, zupełnie inaczej niż w Pl. Życie nocne zaczyna się około północy,
          i trwa np do 8-9. rano ;) Idź do Börsen, fajna knajpka. Ach, wogóle, mogłabym
          pisać i pisać, mialam odpowiedziec na twoje pytania, a bawię sie w przewodnika.
          Po paru miesiącach tam spędzonych mogłabym nigdy nie wyjeżdżać.
          To już więcej nic nie piszę. Obiecuję ;)
        • di24 Re: dojazd 10.05.05, 19:39
          Aha, jeszcze coś, napisz jak już wrócisz,jak wrażenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka