lewe_oko 15.02.05, 15:41 Panie Dokotrze, co pan sądzi o tej metodzie? Jestem bardzo ciekawa pana opinii. Jaka jest cena w Polsce takiego aparatu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ortodonta Re: invisalign 15.02.05, 16:22 jest to jedna z nowości w stomatologii. wiele z nich weryfikuje czas i tak np zachwyty nad carisolvem (słynny żel)już dawno opadł. W przypadku invisalign'u powinno być podobnie, choć niekoniecznie. ***Podobnie, bo sam producent przyznaje się do ograniczeń tej metody (wielu nieprawidłowość leczyć się nią nie da). *** Niekoniecznie, dlatego, że jest to metoda, którą może stosować każdy lekarz, nawet taki, który nie ma żadnej wiedzy ortodontycznej a jedynie sporo odwagi. Aparat (aparaty) są przygotowywane w labolatorium, na podstawie tam opracowanego planu leczenia. Rola lekarza może ograniczyć się do pobrania wycisków, wysłania paczki i oddania zestawu szyn pacjentowi. Koszt ok 10000zł. Odpowiedz Link
lewe_oko Re: invisalign 15.02.05, 17:50 To pocieszające. W tym tygodniu będę miała zakłądany aparat metalowy i po odkryciu tego cuda w sieci, zaczęłam sie zastanawiać czy nie warto poczekać parę lat, aż invisalign stanie sie powszechny... Żałuję może jedynie tego, że pewnie za lat kilka popularny i pewnie tańszy będzie aparat lingwalny - ale chciałabym miec proste zęby już dziś, a póki co mnie na taki nie stać. Choć z drugiej strony wydaje mi sie (może sie mylę?), że jedyną zaletą aparatu językowego jest jego niewidoczność bowiem ból, obceieranie śluzówek etc. jest chyba zbliżone do normalnego. A na dodatek słyszalam, ze podobno taki lingwalny aparat może powodowac seplenienie, co w moim zawodzie byłob zdecydowanie niekorzystne... Odpowiedz Link
ortodonta aparat językowy - lingwalny 15.02.05, 18:50 aparat lingwalny raczej nie stanieje. w Niemczech kosztuje 10.000.Euro, u nas średni 10.000zł. a za zamki płacimy tyle samo. Co do seplenienia, to po 2 tyg. nie ma śladu Odpowiedz Link
katiazal Re: aparat językowy - lingwalny 22.02.05, 16:44 w warszawie masz nawet za 4000 zł Odpowiedz Link
lucjanka Re: invisalign 08.02.06, 02:09 Muszę sprostować... Nie nazwałabym tego "nowością", zwłaszcza, że w pana poście brzmi to pejoratywnie. System sie sprawdził i bardzo się rozwinął. Obecnie jest bardzo mało przypadków, gdzie Invisalign nie załatwi sprawy Jak to w życiu bywa, nie ma jedynej słusznej drogi, można wybrać taki lub inny aparat ale są wady w których w/w świetnie się spisze, a aparat stały kiepsko. Nie można czegoś potępiać w czambuł ot tak i wprowadzać czytelników w błąd. Poza tym nie może leczyć tą metodą "każdy lekarz" bo po pierwsze wbrew pozorom to wyrafinowane leczenie i trzeba mieć wcześniej duże doświadcznie w ortodoncji, a po drugie dostęp do systemu jest certyfikowany. Osobniki, które robą szyny u technika i myślą, że to invisalign (bo już widziałam tekie cudo) powinny za to ponosić jekąś odpowiedzialność. I najważniejsze. Żeby aparat powstał nusi być plan leczenia, nie robi tego jakieś tajemnicze laboratorium tylko LEKARZ. Musi być mocno zorientowany w temacie bo musi uwzględnić WSZYSTKIE przesunięcia od początku do końca leczenia i wszystkie zabiegi dodatkowe, bo wszystkie szyny wykonywane są potem na tej symulacji! Jeśli popełni błąd, to nie da się tego tak łatwo poprawić "od ręki" jak w aparacie stałym. Prawdą jest natomiast, że kosztuje 19000 PLN. I dużo i mało. Efekt gwarantowany, nie ma przedłużania leczenia, pacjent zna czas leczenia co do tygodnia, może sobie to obejrzeć na komputerze, mało kto zobaczy, że się leczy, można zadbać o higienę, jest bardzo wygodny... Co kto lubi. Odpowiedz Link
ortodonta Re: invisalign 08.02.06, 16:18 nie leczę techniką invisaligne, wiedzę czerpię na podstawie piśmienictwa, kursu i kilku referatów na konferencjach, a te porażające nie są. w związku z tym ciekaw jestem tych wad, w których aparat invisaligne spisze się lepiej niż stały aparat przedsionkowy??? można za to opisać sporo przypadków, gdzie trudno sobie wyobrazić ,że aparat invisaligne zastąpi rozwiązania stosowane w technice łuku prostego, czy segmentowej. nie wyobrażam sobie , aby w sytuacjach, gdy konieczne jest zakotwienie kortykalne czy choćby przyłożenie siły zewnątrzustnej mozna to było załatwić aparatem ivisaligne. podobnie ma się sprawa z aparatami językowymi, które też w wielu nierzadko spotykanych sytuacjach zgryzowych nie są w stanie zastąpić aparatu przedsionkowego. aparat invisaligne to dobry aparat do tzw leczenia wspomagającego, którego celem nie jest uzyskanie idealnej okluzji, a jedynie okluzję estetyczną i wydolną czynnościową. co do odpowiedzialności, planów leczenia to wpełni się zgadzam. co do gwarancji efektu, byłbym ostrożny w zapewnieniach. pewne sa tylko śmierć i podobno podatki symulację komputerową można wykonać dla każdej techniki leczenia. co do ceny, nie dyskutuję, co do stosunku ceny aparatu do jego możliwości to sądzę,że jego wartość jest mocno przeszacowana. Odpowiedz Link
ortodonta Re: invisalign 23.02.05, 09:33 4000 to cena jednego łuku (na jedną szczekę), generalnie powinien być założony na obie szczęki, do tego koszty wizyt kontrolnych, wyższe niż przy aparacie przedsionkowym. Odpowiedz Link
ortodonta Re: invisalign 23.02.05, 09:34 całkowity koszt leczenia invisiligne ok 20000. Odpowiedz Link
kleopatryx Re: invisalign 27.12.05, 17:56 Czy oreientuje się Pan gdzie we Wrocławiu można załozyć taki aparat? Jestem zdecydowana, ale wolałabym na miejscu Odpowiedz Link