Dodaj do ulubionych

dziury po 4kach

23.05.05, 16:16
mam pytanie do kogos kto mial juz usuwane gorne 4ki? poniewaz mozliwe ze mnie
to czeka przed zalozeniem aparatu stalego, ciekawi mnie jak dlugo trwa
usuwanie, czy znieczulenie dobrze dziala,tzn czy na pewno nie boli, a takze
jak duze sa pozniej wglebienia czy bolesne czy krwawi czy trudno jesc?.A takze
ile musi uplynac czasu od usuniecia obu zebow do zalozenia aparatu 2-3 tyg czy
wiecej?

Obserwuj wątek
    • hexe25 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 16:25
      Ja miałam usuwane i dolne i górne. pytasz jak długo trwa usuwanie? to zależy kto rwie i jaką technikę stosuje. u mnie było tak, że rwałam z prawej strony góre i dół razem, potem z lewej strony góre i dół razem (po dwa zęby na jednej wizycie). Za pierwszym razem trwało to ok. 30 min (rwała kobieta - dziwną miała technikę) dół zagoił się szybko, góra goiła się troszkę wolniej, ale w końcu zagoiło się. Druga wizyta - rwanie obu zębów trwało minutkę (z zegarkiem w ręku wink (rwał mężczyzna - raz dwa i nie ma zębów) zagoiły się obie dziurki w tydzień. Znieczulenie jak najbardziej dobrze działa i dosyć długo. Jeśli boisz się bólu po wyrwaniu , proponuję wziąć tabetkę przeciwbólową, jakbys poczuła, że znieczulenie zaczyna odchodzić. Czy trudno jeść? Na początku wiadomo, trzeba jedną stroną, ale potem zapomnisz i zaczniesz jeść i jedną i drugą smile U mnie od usunięcia czwórek (już tych ostatnich) upłynęły 3 tygodnie. Dwa tygodnie po wyrwaniu poszłam na założenie gumek, po tygodniu był już aparat.
      • lana82 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 17:22
        dzieki za odpowiedz powiedz mi jeszcze prosze ile czasu minelo zanim dziury
        zaczely ci juz znikac po wyrwanych gornych czworkach jak juz zalozylas aparat?
        tzn rozumiem ze inne zeby wchodzily na miejsce tych dziur? kwestia ilu miesiecy
        to jest? troche mnie martwi chodzenie z takimi dziurami i jeszcze drutami na
        zebachsad( przez dlugi czas.
        • hexe25 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 17:35
          niestety nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie, ponieważ aparat mam dopiero 2 tygodnie. ale z tego co wyczytałam, to po 2 do 4 miesięcy znikają już te szczelinki
          smile nie martw się, nie jest tak źle, o wszystkiego da się przyzwyczaić wink
          • lana82 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 17:42
            nio to jestes bardzo ,,mloda aparatka,, hihi dopiero. Powiedz mi czy to prawda
            ze pierwszy tydzien je sie tylko papki ze tak bola zeby i sa rozchwiane po
            zalozeniu aparatu a takze ile trzeba mniej wiecej wziazc ze soba kasy na
            pierwsza wizyte u ortodonty bo czeka mnie taka juz za niecale 3 tygodnie wiec
            troche sie bojesad(
            aa i czy te zamki bardzo rania ci buzie obcieraja? czy da sie wytrzymac, i ile
            czasu poswiecasz na mycie zebow bo domyslam sie ze dluzej niz normalnie
            • hexe25 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 18:02
              no tak tak, młoda ze mnie aparatka smile
              jeśli chodzi o jedzenie, to ja przez trzy dni miałam płynną dietę. moja orto mówiła, żeby przez tydzień mieć dietę płynną, ale dla mnie wystarczyły trzy dni. a czy są rozchwiane zęby? hmmm, u mnie jest tak, że na dole mam na całości druty, i mam wrażenie, że są mocniej ściśnięte niż były, a na górze na razie mam druty założone na 6ce, 5ce i 3ce (po obu stronach), natomiast nie mam na razie drutu na dwójkach i jedynkach (one będę włączone później do leczenia) - no i tu są lekkie rozchwiania, ale tyllko wyczuwalne jak się sprawdzi palcem smile na moje pytanie, czy mając aparat zęby zaczną się delikatnie ruszać, moja orto powiedziała, że to normalne (w końcu zęby muszą się poprzesuwać w tej kości)
              co do zamków, to owszem po dwóch dniach od założenia poraniłam sobie trochę łypkę, nie tyle zamkami, co drutami (górnymi, bo są inne niż na dole), ale założyłam wosk i po 3 dniach zagoiło się.
              co do mycia zębów to bywa różnie smile na począrku (przez jakiś tydzień) mycie zębów zajmowało mi nawet 30 min (szczotkowanie, czyszczenie wyciorkiem, płukanie) w tej chwili myję tak do 15 czasem do 20 min i zastanawiam się, czy ja je dokładnie myję indifferent ale może po prostu zaczyna mi to wchodzić już w nawyk i idzie mi to szybciej teraz smile
            • hexe25 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 18:05
              aha, co do kasy, bo zapomniałam napisać wyżej, pierwsza jak i druga wizyta darmowa, wizyta trzecia kosztowała mnie 60zł (robione były wyciski), kolejne dwie bezpłatne, następna (zakładanie aparatu) to koszt samego aparatu. ja płaciłam tylko za aparat, za wizytę orto już nie brała. w moim przypadku to był koszt 2600 (po 1300 za łuk)
              • caryca1 Re: dziury po 4kach 23.05.05, 18:14
                co do tego ile kasy zabrac to wszystko zalezy gdzie sie idzie i co bedzie
                robione, czy tylko chcesz konsultacje czy juz sie zdecydowalas i robione sa
                wyciski i zdjecie no i od gabinetu tez duzo zalezy
            • ewka.mnk Re: dziury po 4kach 23.05.05, 20:48
              Ja też nosze aparat niecałe 2 tygodnie i u mnie przebiega to całkiem dobrze.
              Zamki i pierścienie obtarły mi policzki minimalnie, nawet nie musiałam używać
              wosku. Zęby trochę bolały przez moze przez 5 dni, a potem już nawet skórke od
              chleba mogłam gryźć. Teraz właściwie nic mnie już nie boli (tylko 2 zęby, gdy je
              mocniej przycisne, troszkę jeszcze bolą). Rozchwiania jakoś specjalnie nie
              zauważyłam.
              Co do mycia, to nabrałam już wprawy. Ręka sama wie, jak ma poruszać szczoteczką.
              smile Czyszczenie wiciorkiem i nitkowanie też już wykonuje sprawnie (na początku
              miałam problemy z nitkowaniem). Także w sumie jakieś 10-15 min.
              • lana82 Re: dziury po 4kach 24.05.05, 00:18
                dzieki za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanko ktore mnie dreczy otoz kiedy
                ortodonta stwierdza ze nie wystarczy zalozyc tylko jeden luk na zeby ktore ja
                chce wyprostowac a ze jest konieczne rowniez na drugi(w moim przypadku bylby to
                dolny) wiem ze tez tam mam krzywe zabki ale nie bardzo mnie stac na drugi luk(ok
                1300 zl)sad((to co wtedy? nie zgodzi sie zalozyc tylko jednego?
                • iga311 Re: dziury po 4kach 24.05.05, 08:08
                  Dziury zachodzą się po około roku. Najpierw przez kilka miesięcy zęby ustawiane
                  są w łuku, a dopiero później można zmniejszać powoli szpary, w tempie 1mm
                  miesięcznie jak dobrze pójdzie, ale u osób starszych trwa to dłużej. Po
                  wyrwaniu oczywiście boli i jest kłopot z jedzeniem, ale to nic.. Najgorszy jest
                  widok w lustrze tych wielgaśnych szczerb.
                  • iga311 Re: dziury po 4kach 24.05.05, 08:11
                    Aha jesli nie stac Cie na dwa łuki, to sobie oszczędż aparatu. Niestety do
                    prawidłowego wyleczenia są koniecznie potrzebne DWA! Zęby po leczeniu musza
                    idealnie do siebie pasować, po to żeby efekt leczenia był trwały, a tego
                    spasowania nie da się wypracować jednym łukiem. AMEN
                    • hexe25 Re: dziury po 4kach 24.05.05, 08:54
                      tu się nie zgodzę, bo znam wiele osób, które miają lub miały tylko jeden łuk.
                      • lana82 Re: dziury po 4kach 24.05.05, 09:46
                        nio to ja juz zglupialamsad( wiec od czego to bedzie zalezec czy ortodonta powie
                        ze konieczne beda 2 luki albo ze wystarczy tylko jeden, moze jakis orto mi powie?
                        • songor Re: dziury po 4kach 24.05.05, 17:56
                          moim zdaniem jezli masz krzyew dolne i orto mowi ze sa potrzebne 2 to tak
                          powinnas zrobic
                          zgadzam sie tez z opinia ze do pelnego wyleczenie wszelkich wad potrzebne sa 2
                          luki (no chyba ze ktos ma tylko scisniete zeby w 1 szczece a 2 jest idealna, i
                          nie wyrywa sie zadnych zebow) bo ianczej nie beda do siebie pasowac i po
                          zdjeciu retencyjnych z biegiem czasu znowu sie beda krzywic z podowu zlego
                          suatwienia co do siebie zebow, tak mi sie wydaje bynajmniej.. dlatego moze
                          lepiej poczekac i uzbierac jeszcze troche kasy, albo spytac czy od razu zaklada
                          ci oba luki czy najpierw gora a dol np za 4 mce i moze zdazysz przez ten czas
                          uzbierac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka