Dodaj do ulubionych

Dziś zdjęłam aparat!!!

10.04.06, 20:28
Witam!

Dokładnie po 2 latach, 4 miesiącach i 8 dniach zdjęłam aparat!
Efekt- szok tak długo nosiłam te druty ze już zapomniałam jak wyglądam bez, po
prostu nie mogę sie napatrzyć na siebie w lustrze, jestem bardzo zadowolona.

Moze kilka słow dla tych, którzy sie wahają czy zakładać
Nacierpiałam sie duzo, zaczęło sie od wyrwania 4 zębów dwóch 4 i dwóch 5
miałam mnóstwo chwil w których żałowałam ze sie zdecydowałam, myslałam sobie
"na co mi to" najważniejsze jest zdrowie, przecież inni ludzie mają gorsze
zęby itd jednak jak teraz patrze na dawne zdjęcia to nie wyobrażam sobie mieć
znów takich "królików"
Mam 26 lat i w aparacie przeżyłam najważniejsze chwile mojego życia: ślub,
ciąża, poród...
Zęby mam duze, druty były bardzo widoczne, mam mała buzie i naprawde aparat
bardzo rzucał sie w oczy, ale warto było w koncu mam ładny uśmiech
Uważam, że warto się zdecydować, nawet ci którzy są po 30, przecież jeszcze
mnóstwo lat przed wami
Moja ortodontka jest koło 50tki a też ma aparat!!!
Dwa lata szybko zlecą i będzieci mogli usmiechac się bez skrepowania
Jedyne czego żałuje, to ze wybrałam gabinet oddalony o 40km m.in dlatego
leczenie trwało tak długo, jak mi się urwał jakiś drucik, nie miałam czasu
jechać odrazu i czekałam do następnej wizyty
Dodam jeszcze, ze moje dwie przyjaciółki też założyły sobie aparat, jedna tak
jak ja brała ślub (z tym ze ma aparat przeźroczysty, którego jej w ogole nie
widać) a teraz jest w ciąży, a druga nie miała wcale krzywych zebów, tylko
lekko przechyloną jedynke, ale chciała mieć IDEALNE zęby... w trakcie
leczenia wyprowadziła się za granice, ale leczenie kontynuowała w Polsce,
gdzie na same przyloty straciła fortunę
Więc jeśli kogoś stać, nie zamierza się przeprowadzac i ma ślub za sobą smile)
to nie widzę zadnych przeciwskazan
o zęby nie dbałam jakoś bardzo bardzo, ale nie popsuły sie w ogole a wiadomo
ze sama ciąża osłabia zeby
Chciałam się podzielić z wami, że aparat wymaga dużo wyrzeczeń, cierpliwości,
jest kosztowny ale warto
Pozdrawiam serdecznie
M
Obserwuj wątek
    • spidercool Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 10.04.06, 22:49
      Super ze napisales te pare dobrych slow.

Ja jestem w drugim miesiacu, na razie jeden luk, wlasnie jestem na etapie tych
      rozterek, czy dobrze zrobilem i czy isc w to dalej.

Napisz prosze czy nie masz zadnych skutkow ubocznych typu: problemy z dzislami,
      bole miesni w stawie skroniowym, bole stawu, ubytki itp.

Jak teraz ma sie twoj zgryz, czy zeby (pomimo usuwania) leza perfekt, czy masz
      jakies ale... poza wygladem oczywiscie, ktory na pewno jest super smile

Czy pomimo tego ze usunelas 4 zeby, je ci sie teraz dobrze i zgryz jest
      stabilny?

Wdzieczny za odpowiedz . Spider

• outhlar Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 10.04.06, 23:18
        Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona smile
        Mam nadzieję, że u mnie też pójdzie tak dobrze.
        • akielich Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 11.04.06, 08:16
          GRATULACJE!!!! smile nie moge sie doczekac kiedy ja sama pozbede sie juz aparatu
          (a czeka mnie jeszcze ze 1,5 roku..)
    • mustardseed Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 12.04.06, 11:23
      Gratulacje!!!!!
      Napisz, jak wyglada twoja buźka, nie masz wrazenia zapadnietych warg????
      Ja tak się przyzwyczaiłam do mojego aparatu, ze wrecz sobie nie wyobrażam mojej
      buźki tak "nago" smile
    • ewik2005 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 12.04.06, 12:46
      ślub w aparacie???
      Ja odwlekam właśnie z uwagi na to..
      nigdy nie żałowałam że założyłam aparat choć bywają chwile, że mi trochę
      przeszkadza....
    • memsik Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 12.04.06, 20:50
      proxima77: fajnie czytac takie swiadectwa smile a gdzies cztalam, ze ciaza nawet
      pomaga w leczeniu orto smile
      ja jestem dopiero na poczatku drogi, poki co wyrwalam jednego zeba i byc moze
      jeszcze jednego w trakcie leczenia sie pozbede - ale nie to mnie martwilo,
      bardzo balam sie, jak zareaguja moi studenci, czy nie beda sie smiac itp (mam
      srebrne minizabki, na razie mam jeden luk - gorny, a za 2-3 mies. na dol) - a
      tu nic takiego sie nie stalo, ba nawet zazartowalam cos o aparacie,
      powiedzialam, ze maja byc grzeczni i nie sciagac na kole - w sali cisza jak
      makiem zasial wink
      Ponadto zauwazylam, ze odpowiedni makijaz i ubior moga spowodowac, ze aparacik
      moze byc ozdoba wink myslalam o bialych gumkach, a orto namowil mnie na kolorowe -
      zawsze to jakis powod do jakies zmiany ;D
      Ja sie teraz czesciej usmiecham smile
      Pozdrawiam smile
    • proxima77 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 11:36
      Moi Drodzy! Juz odpowiadam na wszystkie pytania:

Spidercool- na pewno dobrze zrobiles, aparat wiadomo zakladamy glownie aby miec
      ladne zeby, proste ale dzieki aparatowi beda rowniez zdrowe, nie mam zadnych
      problemow z dziaslami, bolow miesni i bolow skroniowych, nawet nie wiedzialam ze
      mozna cierpiec na cos takiego przez aparat, co do ubytkow, nie powstaly zadne
      nowe a jak pisalam o zeby nie dbalam jakos perfekcyjnie (co nie znaczy ze wy nie
      macie dbac) jak mi sie wyprostowaly to ujawnily sie odwapnienia na dwojkach
      gornych ktore wczesniej byly schowane pod jedynkami i nie bylo tego widac i mam
      mala dziurke na jedynkach gornych, ktora byla tam sama jak w dwojkach byla tam
      przed aparatem tylko nie bylo jej widac i nie bylo zadnego dostepu aby wyleczyc,
      pomyslec jakbym nie wuprostowala to dziura robila by si ecoraz wieksza

moj zgryz ma sie dobrze, zeby leza moim zdaniem idealnie, moja ortodontka jest
      perfekcjonistka i dbala o to aby byly na swoich miejscach Wszystkie luki po
      usunieciu sie zsunely i nie widac aby cos bylo wyrywane, jest stabilny, teraz
      oczywiscie na dole mam retajnera (taki drucik od wewnatrz od trojki do trojki) a
      na gore aparat ruchomy przez 6 tyg non stop a pozniej tylko na noc, to leczenie
      retencyjne potrwa min, 1.5roku

mustardseed- wargi nie sa zapadniete, nic takiego nie dostrzeglam, jak
      zobaczylam sibie bez drutow to byl szok, moj maz mowi ze "swiece zebami" bo mam
      tak bialo w buzi teraz smile

ewik2005- slub mialam juz zaplanowany duzo wczesniej a aparat zalozylam na 9
      m-cy przed slubem, po prostu bylo mi szkoda odwlekac zakladanie aparatu o tyle
      miesiecy, powiedzialam sobie teraz albo nigdy, milam pieniadze, a balam sie ze
      za pare miesiecy nie bede juz miec na aparat, poza tym moje przyjaciolki tez
      zalozyly prawie w tym samym czasie , a slubu przesuwac absolutnie nie chcialam i
      wyszedl slub w aparacie, na zdjeciach oczywiscie nie widac bo usmiechalam sie z
      zamknieta buzi (jak zawsze zreszta) ale na kasecie widac wszystko, no ale krzywe
      zeby tez byloby widac

zycze wam wszystkim wytrwalosci i dbajcie o swoje zeby , uzywajcie plynow do
      plukania i nici!!!
      jesli macie jeszcze jakies pytania to chetnie odpowiem smile

memsik masz racje, aparat jest teraz w modzie ja nosilam niebieskie gumki, do
      tego niebieskie kolczyki, cien na powieki i super stroj wychodzi hi hi
      Pozdrawiam Proxima
      • spidercool Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 14:39
        Proxima, wielkie dzieki za odpowiedz.
        To ze piszesz teraz, po leczeniu, to wielka sprawa, bo tu na forum ludzie
        przewaznie wylewaja swoje bole, rozterki, problemy i mozna nabrac przekonania
        ze aparat to jedna wielka grucha.

Ciesze sie ze nic Ci nie dolega,ma nadziej ze moja przygoda zakonczy sie
        podobnie - pozytywnie smile

Na razie patrzac na dziure po wyrwanej czworce, musze zapytac Cie jeszcze o
        jedną sprawe, byc moze brzmiącą lekko dziwnie, ale:

Po usunietym zebie jest dziura i dziaslo zawsze troche naturalnie sie obniza
        przy dwoch okolicznych zebach gdyz nie ma swojego naturalnego punktu oparcia,
        chodzi mi o to ze normalnie dziaslo w przestrzeniach miedzyzebowych jest
        wrosniete do gory (miedzy zeby).
        Moja orto odpowiedziala mi ze jak zeby sie zsuwaja to wyciskaja dziaslo do gory
        i jest podobnie jak bylo wczesniej.

Chcialbym sie od Ciebie dowiedziec jak wyglada to u Ciebie na polączeniu dwóch
        zebów, które sie zsuneły. Czy wedugł Ciebie jest gorzej (bardziej obnizone
        dziaslo) niz bylo przed, czy podobnie dobrze.

Niezle zagmatwane pytanie zadałem smile

Jezeli mozesz to przeslij mi na maila na gazecie.pl z namiarem do Twojej
        profesjonalnej orto, tak na wszelki wypadek... to ze babka nosi aparat w tym
        wieku, i doswiadcza tego na sobie to duze uznanie.
      • memsik Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 16:44
        proxima77 - tez mam niebieskie gumki big_grin ..pan orto powiedzial, ze bardzo pasuja
        do mojej urody ... kolczykow nie nosze a reszta - tak samo jak u Ciebie ;D
        teraz pewnie masz aparacik retencyjny? Jaka jest roznica? Nie brakuje Ci teraz
        aparatu?
        Pozdrawiam serdecznie smile
        PS.
        a zdjecia slubne to chyba fotograf moze troszke ewentualnie podretuszowac
        (zwlaszcza te studyjne). Ja chyba tez na wlasnym slubie wystapie w aparacie
        (lub aparatach) i mam zamiar sie usmiechac big_grin
      • drobna12 Mam podobna wade 01.06.06, 11:00
        Czesc.Nosze od 6tyg aparat<narazie tylko gore>i mysle ze mamy podobna wade.Tez
        DROBNA buzia,duze zabki-jedynki nachodzace na 2<bo za ciasno>+ dodatkowo u mnie
        tylozgryz.Moja orto usunie mi 6<bo sa slabe a 5 i 4 mam zdrowe>i tego wyrwania
        boje sie najbardziej...Nie wiem jak bede pozniej wygladala:drobna
        buzia,zapadniete policzki jak u babci?
    • magdzia.25 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 14:51
      Super gratulacjesmile. Ja dopiero zaczynam przygode z moim aparatem mam dopiero
      miesiac.Wiedziałam ze wkoncu go kiedys zaloze jak bedzie mnie stac. Podobnie
      jak Ty bede na swiom slubie z aparatem i to prawda ze tak czy tak bym sie nie
      usliechała. Czytajac takie posty swiad staje sie piekniejszy dla mnie jak ja
      to mowie "cyborg" z usmiechem. Miłego dnia smile Teraz mozesz smialo
      powiedzieć...lustereczko lustereczko kto jest........
      • proxima77 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 15:46
        a wiesz spider, ze calkiem zapomnialam o tych dziaslach, rzeczywiscie po
        wyrwaniu dziasla byly zapadnite, patrze teraz w lusterko i to dziaslo nie jest
        takie samo jak w miejscach gdzie zeby nie byly wyrywane, podnioslo sie do gory
        ale jest jakby taka kreska trudno to wytlumaczyc, oczywiscie tego nie widac i
        trzeba sie przypatrzyc aby to zauwazyc, ja mialam wyrwane po lewej stronie gorna
        piatka dolna piatka, a po prawej czworki, niesymetrycznie ale nie widac tego

ale stalo mi sie cos innego, jak sie zeby wyprostowaly to miedzy jedynkami i
        dwojkami powstaly takie trojkaciki, brak dzisla miedzy zebami i taka luka w
        ksztalcie trojkacika, rozumiesz?? podobno z czasem ma to zniknac, mi to nie
        przeszkadza, oczywiscie to zalezy od ksztaltu zebow i nie u wszystkich tak jest,
        ja w ogole mam te zeby jakies dziwne bardzo duze gorne jedynki a male dwojki i
        dluuugo mialam luke na zmiane raz miedzy 1 a 2, 2 a 3 ale wszystko sie ulozylo,
    • izurek_18 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 19:29
      Fajanie ze napisałas, troche mi sie polepszyło bo szczerze mowiac mam kryzys,w
      lipcu bedzie rok od załozenia, bardzo chciałbym juz zdjac moj aparat, Mam taki
      przezroczysty, żółkna mi gumki, nie wiem czmeu i to bardzo, myje czesto zeby,
      ale one i tak żółkna, a co do slubu to tez pojde w aparacie big_grin w czerwcu smile
      Ortodonka mowiła minimum rok przed zalozeniem ale wiem ze bedzie dłuzej, chyba
      nikt nie nosił tak krotko, zwłaszcza ze mam 22 lata wiec troszke pozno sie
      zdecydowałam.... Ale skoro tyle radosci jest potem...
      • nikcik11 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 01.06.06, 12:37
        hej
        też mam aparat przezroczysty (porcelanowy)
        gumki mają widoczne przebarwienia po około trzech tygodniach
        niestety trzeba ograniczyć kawę smile
        i curry!! - zabarwia na mocno żółty kolor.

pozdrawiam
    • akielich proxima opowiedz jak bylo 13.04.06, 20:57
      jakiego rodzaju aparat mialas? opowiedz jak przebiega sciaganie aparatu, jak
      wyglada szkliwo zebow, jakie zabiegi stosuje orto przy jego zdejmowaniu? smile

pzdr
    • taahoe Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 13.04.06, 21:46
      Gratuluję proxima77, to niedługo przede mna, powiedz jak zniosłaś zrywanie
      zamków i szlifowanie i czy zostaja potem jakieś slady na szkliwie?
      pozdrawiam
      taahoe
    • proxima77 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 14.04.06, 12:21
      Tak, teraz nosze aparat retencyjny, na dol od trojki do trojki taki drucik a
      gory taki aparat ruchomy, ale chyba juz to pisalam, aparatu absolutnie mi nie
      brakuje, juz bardzo chcialam go zdjac, aczkolwiek mojej przyjaciolce (tej
      idealnej) podobno bardzo brakuje nacisku na zeby i jak najczesciej zaklada ten
      ruchomy, powiedziala ze bedzie go nosic do konca zycia... no coments
      Co do slubu to jakos przezylam wiec wy tez przezyjecie, to chyba lepiej ze
      ludzie wiedza ze cos robimy ze swoimi zebami niz mamy krzywe, a ze akurat wypadl
      termin slubu to trudno, ja jeszcze przechodzilam cala ciaze w aparacie i pol
      roku po urodzeniu smile

izurek- moim przyjaciolkom przy aparatach przezroczystych tez zolkly gumki, tak
      juz chyba jest, dodam jeszcze ze jedna z nich tez miala slub i na zdjeciach w
      ogole nie bylo widac ze ma aparat wiec smialo sie usmiechaj
      z kolei moja inna kolezanka nosila aparat rok wiec jednak sie da

akielich- mialam aparat na dol i na gore normalny metalowy,tez balam sie
      zdejmowania, ze bedzie bolalo zwlaszcza pierscienie, ale poszlo bardzo sprawnie,
      wszystko przecinaja tymi szczypcami i nic nie boli, najgorsze jest szlifowanie
      aby usunac klej, nie boli ale jest dosc nieprzyjemne, a pozniej usuwaja osad i
      myja szczoteczka, zeby wygladaja normalnie jak przed aparatem, sa gladkie nie
      widac ze mialo sie aparat, nie ma zadnych sladow i to chyba tyle
      pozdrawiam
      • magda8817 Re: Dziś zdjęłam aparat!!! 25.04.06, 22:59
        Proxima Twoje słowa otuchy są cudowne smile ja mam 17 lat i się wahałam w podjęciu
        decyzji o aparacie bo głupia nie chciałam mieć metalowego uśmiechu na
        studniówce, teraz widze ze nawet w drodze do ołtarza wielu ludziom to
        nieprzeszkadza- miłe to bardzo smilesmilesmilesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka