aimar15 30.07.06, 18:09 chciałbym założyć na jesień, we wrocławiu, nie weim od czego zacząć, jak szukać... ehh, no i cena tez jest ważna, dlatego chciałbym się na początek dowiedzieć coś na ten temat... po nitce do kłębka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georgewroc1 Re: jakie są ceny aparatów?? 30.07.06, 20:47 Temat juz wielkorotnie pojawial sie na forum - warto siegnac do archiwum. Ceny wahaja sie w granicach od 1200 - 7000zl za aparat na jeden luk zebowy. Wszystko zalezy, gdzie i jaki aparat chcemy miec. Czasem nie ma wyboru i zalecany przez orto jest taki a nie inny. Czaem niby aparat jest tanszy ale za to placi sie doslownie za wszytko. Czasem w miejscach gdzie wydaje sie , ze aparat jest drozszy wiele uslug jest juz w to wliczone i w sumie wychodzi porobnywalnie albo taniej. Dobrze jest wybrac gabinet gdzie na samym poczatku dostajemy plan leczenia z wszytkimi kosztami. Mamy od razu rozeznanie co nas czeka i le bedize kosztowalo. Ja lecze sie we Wroclawiu- jesli bedziesz mial pytania to prosze. Odpowiedz Link
franzza Re: jakie są ceny aparatów?? 31.07.06, 10:20 Akurat sam aparat to mały pikuś - ja zapłaciłam za dwa łuki (aparat metalowy) łacznie 1600 PLN,wiec nie dużo. Ale - najpierw musiałam zdjęcia,wyciski itp (z tego co pamiętam to było ok.400 PLN), usunąć 4 zęby (lacznie 320 PLN), wyleczyć porzadnie wszystkie zęby przed załozeniem aparatu (łącznie ok. 1700 PLN), no i później wizyty kontrolne co 4-6 tygodni (w zależnosci od potrzeby) z jednym łukiem 120 PLN (z dwoma -170 PLN). Więc już trochę się tego uzbierało Odpowiedz Link
wrotka85 Re: jakie są ceny aparatów?? 11.10.06, 16:25 hej! a można wiedzieć gdzie tak tanio zapłaciłaś za aparat?? Odpowiedz Link
zuza0107 Re: jakie są ceny aparatów?? 01.08.06, 08:08 aimar15 ja też zaczynam poszukiwania we Wrocławiu. Na razie mam info z medcomu: 1.aparat metalowy zamki standardowe 1500 zł 2.aparat metalowy zamki mini 1600 zł 3.aparat ceramiczny 3000 zł/najładniejsze zamki najmniej widoczne/ 4.aparat ceramiczny 2500 zł 5.połaczenie zamków metalowych z ceramicznymi od 2200 do 2600 zł w zaleznosci co z czym jest łączone. (ceny są za łuk - tak myśle) Odpowiedz Link
aimar15 Re: jakie są ceny aparatów?? 01.08.06, 11:26 więc tak, słyszałem miłe rzeczy o orthosmile, estetica-sam korzystałem z ich usóg przed 2 laty - chirurgia szczękowa, na krzyckiej coś jest i na powtańców coś dziwnego, bo 60 zł za wizytę, nie wiem ile za aparat... myślicie, że zamki metalowe są gorsze... czy tylko brzydsze bo jeśli chodzi tylko o to, aby ładniej wyglądać z ceramicznymi to mija się z celem, płaci\ć 1000 zł więcej, za aparat ciut ładniejszy... ładnie mamy wyglądać po zdjęciu aparatu Odpowiedz Link
georgewroc1 Re: jakie są ceny aparatów?? 01.08.06, 23:04 ja poszedlem najpierw wlasnie do Estetiki - ale ja ksie dowiedzialem ze orto przyjmuje tam tylko dwa razy w miesiacu to zrezygnowalem- w razei awarii bede czekal. w dodatku an konsultacji orto nie bardzo wiedzial co ma zrobcic z moja dosc skompilkowana wada. Odpowiedz Link
asia16161616 Re: jakie są ceny aparatów?? 11.08.06, 10:50 ja mialam zwykly metalowy za 1600zl jeden i jestem bardzo zadowolona z efektow nosilam 3 lata Odpowiedz Link
tictac10 Re: jakie są ceny aparatów?? 03.09.06, 17:06 Ja znalazlam za 1200 metalowy...prv gab. w szpitalu policyjnym przy Trzebnickiej Odpowiedz Link
aleksandra1977 Re: jakie są ceny aparatów?? 03.09.06, 21:41 nie ma sensu podawać samej ceny 1 łuku aparatu, bo to dopiero początek wydatków. W końcu leczenie nie kończy się na założeniu łuku. Trzeba sobie z tego zdawać sprawę. U mnie wygląda to tak (gabinet Warszawa): pierwsza wizyta: 250 zł (w tym plan leczenia i wyciski)- kwota ta odliczona została od ceny aparatu. założenie aparatu szafirowego 2 łuki: 4500 zł zdjęcia rtg (pantomogram i cefalometria) 190 zł czas leczenia: 24 miesiące comiesięczna wizyta kontrolna 2 łuki: 280 zł (w tej cenie wliczona jest nauka higieny jamy ustnej po założeniu aparatu, zestaw szczoteczka + nitki dentystyczne + wyciorki) ewentualna naprawa aparatu, wosk ortodontyczny bez ograniczeń). Przez 2 lata daje to kwotę: 24x 280 zł=6720 zł. po zakończonym leczeniu zdjęcie aparatu jest bezpłatne płytka retencyjna: 650 zł podsumowując: koszt leczenia 2 letniego: 12 060 zł. Do powyższej kwoty doliczam również 4 kontrolne wizyty, co 6 miesięcy, u stomatologa z celu zdjęcia kamienia: 170 zł każda, a więc 6x 170 zł= 1020 zł Koszt całego leczenia: 13 080 zł Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: jakie są ceny aparatów?? 03.09.06, 21:53 U mnie (Slask) jest znacznie taniej!!! Wizyta pierwsz z wyciskami 50zl. Plan leczenia 50 zl. Zdjecia rtg 70 zl. Aparat metalowy 1500zl za luk, przezroczysty 2000zl za luk. Wizyty u orto 50-100zl. Sciaganie kamienia u stomatologa chyba 100zl, zreszta nie jest to az takie niezbedne, jesli sie zapobiega jego osadzaniu. Odpowiedz Link
tereza11 Re: do aparatki 03.09.06, 23:25 Proszę Cię napisz gdzie chodzisz do ortodonty i jaką masz o nim opinię. Czy masz już aparat, jak długo i jaki. Jak się w nim czujesz /początki, póżniej/. Ja też jestem ze śląska. Będę wdzięczna za odpowiedż. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link
aparatkaaa Re: do aparatki 03.09.06, 23:49 Chodze do pani dr Danuty Kusnierczyk - Grochowiny, w Zabrzu na ul. Grunwaldzkiej 14. Sporo bylo o tej pani w innym watku na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23692&w=46210735 Ogolnie kraza o niej dobre opinie. Mi polecila ja moja stomatolog, chodzi do niej tez moja 8-letnia bratanica z fantastycznym efektem Ja sama jeszcze nie mam aparatu, choc mialam miec od 31. sierpnia. Ale niestety, troche sie to przesunelo i bede drutowana dopiero 16. wrzesnia. bede miala aparat zwykly metalowy, oba luki. Odpowiedz Link