Dodaj do ulubionych

Pytanie do Ortodonty

23.09.06, 21:12
Bylem na kilku wizytach u roznych ortodontow. Jedni kazali rwac 2 zeby, inni
3, a jeden nie kazal wogole, tylko myslal o zalozeniu jakichs sprezyn
rozszerzajacych szczeke i zuchwe. Dodam, ze mam ponad 18 lat. Czy
rozszerzanie zuchwy jest jeszcze mozliwe?
Obserwuj wątek
    • evil90 Re: Pytanie do Ortodonty 23.09.06, 23:18
      Najlepiej idz do tego co powiedział że nie trzeba wyrywac. Ja miałm miec wyrywane czwórki żeby kły weszły bo one wogóle miejsca nie miały. Były dwa wyjscia albo wyrwac albo sprybowac zrobic miejsce spręzynkami i jak by nie wyszło to wyrywac. Na szczescie sie udało smile ja nie jestem ortodontą i sie na tym nie zanam, ale mój ortodona mówi ze lepij najpierw sprubowac wszytkiego co mozliwe a rwanie zostawic na koniec smile
      • ortodonta Re: Pytanie do Ortodonty 25.09.06, 09:33
        mżliwe jest wszystko, łącznie z rozszerzeniem żuchwy i "wyprostowaniem"
        makabrycznie stłoczonych zebów bez usuwania kilku z nich.
        nie jest to problem.

problemem jest stabilizacja i utrzymanie efektów leczenia.

obecna fala leczenia bezekstrakcyjnego i zadowolenie pacjentów, którym mimo
        wyraźnych wskazań do ekstrakcji zębów nie usunięto cofnie się czkawką za kilka
        lat,(częsta sytuacja na forum, kilku lekarzy zalecało ekstrakcje aż w końcu
        znalazł się taki, który podjął się leczenia bez ekstrakcji) gdy aparat zostanie
        zdjęty a retajner się odkleji i zęby zaczną wracać do pierwotnego położenia.

zauważ, że zachwyceni pacjenci leczeniem bezekstrakcyjnym to w 99% tacy, którzy
        dopiero rozpoczęli leczenie.

poczekamy co powiedzę za 10 lat.
        • troianus Re: Pytanie do Ortodonty 26.09.06, 16:26
          A ja jestem na to zywym dowodemuncertain Nosilam aparat 2 lata, zadne zeby nie byly
          usuwane, po zdjeciu aparatu zeby zaczely wracac do pierwotnej pozycji. Dopiero
          wtedy moja orto dala skierowanie na usuniecie osemek, a pozniej ponownie
          zaklada aparat. Czyli ekstakcja okazala sie wrecz konieczna. A sam zabieg jest
          okropny i swietnie was rozumiem, ze chcecie tego uniknac, ja juz wolalabym
          nosic nawet rok (a niech tam!) dluzej aparat niz wyrywac zdrowe zeby. No coz
          zeby byc pieknym trzeba cierpiec, i to jest swieta prawda. Pozdrawiam
          • tigra.14 Re: Pytanie do Ortodonty 26.09.06, 17:12
            ja w wieku 11 lat wyrwalam 2 zabki i nosilam aparat. Po jego zdjeciu nie mialam
            retencji. Wlasnie minelo ponad 10 lat i zeby nie wrocily na swoje miejsce.
            Jestem bardzo zadowolona z takiego postepowania mojej orto, bo naprawde nie bylo
            pozniej zadnych problemow.

Owszem...sa lekarze, ktorzy sa przeciwnikami ekstrakcji badz rozszerzania
            szczeki. Najlepiej to trafic do lekarza, ktory ma doswiadczenie i nic nie robi
            na silewink

pozdrawiam
            • andzia109 Re: Pytanie do Ortodonty 26.09.06, 19:08
              zatem mam rozumiec ze prostowanie zebow to strata niemalych pieniedzy i męka na
              darmo?! to po co prostowac skoro i tak nic z tego nie bedzie za jakis czas?
              chyba tylko dla wzbogacenia sie lekarzy kosztem pacjentow!!!

• orgorn Re: Pytanie do Ortodonty 26.09.06, 20:05
            troianus napisała:

> A ja jestem na to zywym dowodemuncertain Nosilam aparat 2 lata, zadne zeby nie byly
            > usuwane, po zdjeciu aparatu zeby zaczely wracac do pierwotnej pozycji.
            Dopiero
            > wtedy moja orto dala skierowanie na usuniecie osemek, a pozniej ponownie
            > zaklada aparat. Czyli ekstakcja okazala sie wrecz konieczna. A sam zabieg
            jest
            > okropny i swietnie was rozumiem, ze chcecie tego uniknac, ja juz wolalabym
            > nosic nawet rok (a niech tam!) dluzej aparat niz wyrywac zdrowe zeby. No coz
            > zeby byc pieknym trzeba cierpiec, i to jest swieta prawda. Pozdrawiam

Tylko ze ja mam usuniete wszystkie osemki od jakichs 2 lat. Teraz jeden orto
            kazal mi usunac nawet 4 zeby. Zostalo by mi wtedy 24 zeby. To chyba przesada. A
            inny nie kazal wogole nic wiecej rwac. Co tu robic?
            • heca5 Re: Pytanie do Ortodonty 28.09.06, 14:16
              Hmm to ciekawe wlasnie sie tez zastanawialam. Ja wlasnie bylam na poczatku u kilku roznych orto i wszyscy powiedzieli ze trza rwac wszystkie 4ki, a jeden (ktory zostal mi wielokrotnie polecony), powiedzial ze nie trzeba bedzie wyrywac 4ek, tylko musze wydlutowac pozostale 8ki (czyli dwie gorne 8ki, dolnych juz wtedy nie mialam) i zalozyc aparat damon. Wiec bardzo mi sie to spodobalo i wybralam jego smile. No ciekawe co bedzie dalej, czy nie zaczna mi sie krzywic... ehh... nie wiem co o tym teraz myslec. No nic poczekamy - zobaczymy, wyrwac zawsze mozna, a wstawic to juz nie bardzo wink Na razie jestem zadowolona.
              Pozdrawiam serdecznie smile.
              • heca5 Re: Pytanie do Ortodonty 28.09.06, 14:21
                Moje aktualne foto:

img245.imageshack.us/img245/1604/damon3zw3.jpg
                Jest dobrze smile Ciekawe co bedzie dalej....
        • orgorn Re: Pytanie do Ortodonty 01.10.06, 14:51
          A co z trwałą retencją? Czy to bardzo przeszkadzająca forma utrzymania trwałego
          efektu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka