Dodaj do ulubionych

Szczerbata :(

16.10.06, 10:15
Mam doła sad Wyrwałam w czwartek piątkę. Widać. Mam do wyrwania jeszcze
czwórkę z drugiej strony (będzie widać jeszcze bardziej sad Pocieszcie. Aparat
zakladam 07.11. Ile czasu trwa zakrycie tych paskudnych dziur? Potrzebuję
wsparcia. Nie mogę się uśmiechać. Niedlugo przestanę mówićsad((
Obserwuj wątek
    • tigra.14 Re: Szczerbata :( 16.10.06, 10:47
      na dobra sprawe, jak orto zalozy aparat, przymocuje wszystkie druty, to juz duzo
      mniej widac. Tak bylo u mnie. Luki zaczely sie zamykac od pierwszego miesiaca i
      caly ten proces trwal 4-5 miesiecy.

Nic sie nie martw...bedzie dobrze. A za kilka miesiecy bedziesz miala piekne
      zabki, ktorych inni beda mogli tylko pozazdroscicsmile

pozdrawiam, juz nie szczerbatabig_grin
      K.
      • wszczeliniesnu Re: Szczerbata :( 16.10.06, 10:49
        Dziękuję, lepiej mi smile))
        • claritymen Re: Szczerbata :( 16.10.06, 15:40
          Ajka, ajka... bedzie dobrzewink A prawda jest taka jak na fotce która Ci
          posyłam. Jedynym estetycznym rozwiązaniem sa zaślepki, a wiec takie atrapki
          zabkow ktore wstawia sie w miejsce wyrwanych. Te atrapki szlifuje sie w miare
          jak mniejsza sie szczerba. Trzeba je wywalczyć z orto, bo raczej nie licz na to
          że dobrowollnie Ci je zaoferuje. A samo zamykanie szczerb moze trwac i grubo
          ponad rok. Jest wiec o co sie bic, wiec najlepiej jesli przed wyrwaniem
          kolejnego zeba pogadasz z orto i powiesz ze chcesz takie zaslepki. To jest do
          zalatwienia, ale nie mozna dac sie spławic. Pozdrawiam.
          • maka_z_niebieskimi Re: Szczerbata :( 23.10.06, 22:59
            ...ja mam ten sam problem chca mi wyrwać wszystkie 5tki...i nie jestem w stanie
            przezyc faktu chodzenia ze szczerbami...do tego z kazdej strony...
            sad(..zastanawiałam sie nad jakas inna opcja...badz forma ukrycia ubytków
            uzebienia...Jak dokładnie wyglądają te atrapki?..i czy moge je wstawic od
            razu..czy tez tylko wtedy kiedy beda mi zakladac aparat..Problem polega na
            tym ,ze najpierw maja mi usunac 2 zeby po jednej stronie(gora,dół)...potem po
            10 dniach kolejne 2...a caly nieszczesny aparat za kolejny miesiac..jakis
            koszmar..sad((
            • claritymen Re: Szczerbata :( 24.10.06, 15:41
              Zapytaj swojego ortodontę jak on to widzi. W koncu to on to bedzie robiłsmile
    • von_logoff pocieszanie 25.10.06, 22:22
      nie wiem czy mozna sie pocieszyc "cudzym nieszczesciem" ale - nie jestes sama.
      mase ludzi tak ma.
      a ja mam i podobnie, i troche na odwrot;
      mnie kretynka - ortodonka w dziecinstwie nakazala wyrwac po prawej stronie 4-ke i 5-te, po lewej 5-
      ke, efekt taki ze mi sie caly zgryz przesunal. Teraz bede miec rozuswane zeby zeby odzyskac te
      przestrzenie i wstawiane implanty. Super, nie?
      Moze skonsultuj sie z innym ortodonta zanim Ci usuna zeby? (nie zakladam ze Twoj lekarz sie myli,
      tylko tak dla pewnosci).
      trzymaj sie, pozdrawiam serdecznie
      • wszczeliniesnu Re: pocieszanie 26.10.06, 08:16
        Dzięki! A może wśród szacownego grona jest osoba, która miała wyrwaną czwórkę i
        piątkę i szczerba się ładnie "przykryła"?
        Panie Clarity- poczytałam wczesniejsze Pana wypowiedzi i hmm, jakby to
        delikatnie powiedzieć, dziękuję za uwagę.
        • claritymen Re: pocieszanie 26.10.06, 08:30
          Spokowink Pogadamy za rok...
    • angelika-antwerpia2002 Re: Szczerbata :( 16.11.06, 22:49
      Nie martw się,nie jesteś sama!Mam ten sam problem-wczoraj usunęłam górna
      czwórkę,czuję się bez niej po prostu tragicznie,jutro zakładają mi aparat i
      zastanawiam się tak samo jak ty-Kiedy przestanie byc widac tą cholerną
      dziurę!!!Pozdrawiam.Angelika
      • madziula1982 Re: Szczerbata :( 16.11.06, 23:03
        Hej.
        Ja usunęłąm górną lewą czwórkę w czerwcu, kilka dni przed założeniem aparatu.
        Noszę go już 5 miesięcy, ale na razie dziura niestety jeszcze jest. Ale nie
        wygląda to tak tragicznie. Można się przyzwyczaić.
        Mam nadzieję,że niedługo moja orto zajmie się zamykaniem tej szparki...
        Do tej pory chyba musiały zęby troszkę się poprzesuwać... Lekarka chyba wie co
        robi.
        Nie martw się, głowa do góry i szeroko się usmiechnij, a jak będziesz miała
        doła to pomyśl sobie jaki będziesz miała piękny usmiech jak zdejmą Ci te
        wszystkie druciki i zameczki big_grin
        pozdrawiam...
        • domownica Re: Szczerbata :( 21.11.06, 14:58
          Hej!
          Post wprawdzie powstał miesiac temu, ale mam nadzieje że autorka zagląda tu
          nadal. Napisz prosze czy juz masz aparacik, czy wywalczulas te zaslepki ??? Na
          pocieszenie dla Ciebie powiem, że ja mam mieć na dniach wyrywane: gorna 3, gorna
          4 po drugiej stronie, na dole na razie tylko 8.
          Tez bede prosic o zaslepki bo mam bardzo szeroki usmiech i jak mowie to tez zeby
          sa bardzo widoczne, wiec te szpary na przodzie będą bardzo widoczne! BUUUU!!!
          Pozdrawiam
          • wszczeliniesnu Re: Szczerbata :( 21.11.06, 19:24
            Zagląda, zagląda bardzo systematyczniesmile
            Aparat mam, tak jak to było w planach, od 07.11. Wyrwana piątka i czwórka- ta
            ostatnia z wielkimi problemami, skończyło się chirurgiem i szyciem, ale nie
            bolało. Ja również mam bardzo szeroki uśmiech, ale po założeniu aparatu nie
            widać tych szczerb aż tak bardzo. Uśmiecham się pełną gębą, maluję usta
            czerwoną szminką (pierwszy raz w życiu)i wszyscy mówią, że wyglądam uroczo. Nie
            przejmujmy się więc Panem Clarity, który straszy na tym forum. Widzę jak zęby
            się prostująsmile)) Powodzenia!
            • magda9911 Re: Szczerbata :( 22.11.06, 16:22
              witam

dzis usunelam 4 gorna prawa.a czeka mnie jeszcze lewa i to samo na
              dole.zwariuje chyba z tym wyrywaniem.jeszcze mam wysunieta 3 do przodu wiec
              bedzie widac jak cholera.a jestem lektorka jezyka! widzisz.ja mam gorzej.caly
              czas stoje i otwieram buzie i kazdy patrzy.juz nie moge sei doczekac kiedy ten
              aparat
    • renatulka Re: Szczerbata :( 27.11.06, 20:30
      nie martw się, czasem tak trzeba, ja miałam usuwane WSZYSTKIE CZWÓRKI smile
      ale po jakims czasie, pozostale zeby sie tak wyrownaly, ze nawet nie mam miedzy
      nimi zadnych szpar. mam teraz zęby jak gwiazda filmowa big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka