Dodaj do ulubionych

dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach?

06.02.07, 21:16
Jeżeli znacie dobrego, sprawdzonego ortodontę w Krakowie lub w oklicach to
bardzo proszę o namiary. Mam 33 lata i chcę założyć sobie aparat a nie chcę
eksperymentować, bardzo zależy mi na tym dokonać trafnego wyboru. Bardzo Was
proszę o radę.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • matrix_84 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 00:19
      Nie znajdziesz ...
      A szukać jednak warto ale poza Krakowem. Dla czego?
      Bo pierwsze diagnozy i decyzje są najważniejsze w leczeniu - plan leczenia jest
      najważniejszy więc warto trafić do dobrego lekarza od razu! Źle zaplanowane
      leczenie może Cię kosztować o wiele więcej niż wyjazdy za miasto smile.

Ja byłem niedawno u dra Dominika Piskorskiego i wydaje mi się, że możesz
      spróbować u niego - jest ok.

Bilet Szwagropol: 15pln w jedną stronę, twój czas i zdrowie: bezcenne big_grin

Ja jeszcze rozważałem dra Michała Tarnawskiego z Zabrza ale nie byłem u niego.
    • plechier Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 00:35
      a1216 napisała:

> Jeżeli znacie dobrego, sprawdzonego ortodontę w Krakowie lub w oklicach to
      > bardzo proszę o namiary. Mam 33 lata i chcę założyć sobie aparat a nie chcę
      > eksperymentować, bardzo zależy mi na tym dokonać trafnego wyboru. Bardzo Was
      > proszę o radę.
      > Dzięki

hej smile
      polecam dr Wojciecha Stósa z Krakowa ulcia Kraszewskiego32/2
      bardzo fajny,rzeczowy lekarz nie zgadzam sie z tym ze musisz wyjechac poza
      misato(krakow) aby znalesc dobrego specjaliste -kompletna bzdura ,to wlasnie do
      krakowa ludzie sciaga do najlepszych specjalistow ,ale oczywiscie to jest twoja
      decyzja smile,mnei do Stósa skierowala moja wczesniejsza pani ortodonotka z Tarnowa
      jest od podobno jednym z najlepszych ortodonotow w krakowie ,pracuje rowniez w
      klinice na Monetlupich.
      • andrzejwawa1 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 13:49
        Dla mnie to ,że ktoś "pracuje na klinice" to nie najlepsza rekomendacja.
        Poziom akademii medycznych z powodu wiecznego niedofinansowania jest żałosny,
        pacjentów leczących się tam nie stać na wysokospecjalistyczne leczenie, więc
        lekarze takowego nie wykonują, a więc nie nabierają doświadczenia w tym
        zakresie.

Do tego dochodzi konflikt interesów, między dobrze płatną pracą w prywatnym
        gbinecie a pracą na klinice. Trudno podchodzić z takim samym poświęceniem do
        pacjenta, za którego leczenie dostaje się 30% tego co w prywatnym gabinecie.

Trudno też traktować tak do końca inaczej obie grupy pacjentów. W końcu się to
        jakoś uśrednia i efekt jest taki, że podejśćie do obu grup jest takie sobie.

• plechier Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 15:50
          andrzejwawa1 napisała:

> Dla mnie to ,że ktoś "pracuje na klinice" to nie najlepsza rekomendacja.
          > Poziom akademii medycznych z powodu wiecznego niedofinansowania jest żałosny,
          > pacjentów leczących się tam nie stać na wysokospecjalistyczne leczenie, więc
          > lekarze takowego nie wykonują, a więc nie nabierają doświadczenia w tym
          > zakresie.
          >
          > Do tego dochodzi konflikt interesów, między dobrze płatną pracą w prywatnym
          > gbinecie a pracą na klinice. Trudno podchodzić z takim samym poświęceniem do
          > pacjenta, za którego leczenie dostaje się 30% tego co w prywatnym gabinecie.
          >
          > Trudno też traktować tak do końca inaczej obie grupy pacjentów. W końcu się to
          > jakoś uśrednia i efekt jest taki, że podejśćie do obu grup jest takie sobie.
          >
          >
          hejsmile
          Wnioskuje ze jestes w Warszawy wiec nigdy nie byles ani tez nic nie wiesz na
          temat Kliniki Chirurgii Szczekowej Uniwersytetu Jagiellonskiego na Montelupich.
          Zarówno stylizacja wnetrza tej kliniki jak i jej fundusze odbiegaja zdecydowanie
          od twoich wyobrazen. Pozdrosmile
          • andrzejwawa1 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 17:15
            Jeśli marmury i złote klamki to Twoje kryterium wyboru, to gratuluję.
            Kraków czy Warszawa, nie ma większej różnicy, choć w środowisku mówią, że
            stomatologia krakowska, jest najsłabsza w kraju. Nepotyzm, rodzinne powiązania
            to główne kryterium wyboru pracowników. Przyjrzyj się, tam pracują całe rodziny.

• plechier Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 17:37
              andrzejwawa1 napisała:

> Jeśli marmury i złote klamki to Twoje kryterium wyboru, to gratuluję.
              > Kraków czy Warszawa, nie ma większej różnicy, choć w środowisku mówią, że
              > stomatologia krakowska, jest najsłabsza w kraju. Nepotyzm, rodzinne powiązania
              > to główne kryterium wyboru pracowników. Przyjrzyj się, tam pracują całe rodziny
              > .
              > Hejsmile
              Marmury,złote klamki ogolnie rzecz biorac przepych kliniki nie jest kryterium
              mojego wyboru ale specjalisci ktorzy tam pracujasmile a ze pracuja tam cale rodziny
              nie znaczy ze sa oni zlymi specjalistami ,zreszta jeszcze raz powtorze ze skoro
              jestes z Wawy to nie sadze zebys znal to miejsce no chyba ze przyjchales do
              krakowa do kliniki na montelupich do lepszych specjalistow niz w wawiesmile,jesli
              jednak nie to nie oceniaj ani tego miejsca ani tez ludzi tam parcujacych.
              pozdrosmile
              • matrix_84 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 07.02.07, 20:37
                Gwoli wyjaśnienia:
                polecam wyjazdy za Kraków nie bez przyczyny. Moja rada wynika z długich
                dogłębnych doświadczeń w tym mieście z ortodontami i nie jest już laicka bo
                trochę przeszedłem i byłem u różnych lekarzy w różnych miastach.
                Niestety w Krakowie są ścisłe powiązania i uprawia się tutaj rzeczywiście
                "stomatologię/ortodoncję rodzinną" - przykłady mógłbym podawać ale nie miejsce
                na to. Poziom ortodoncji jest niski, a gorzej, że świadomość tego co można
                zrobić i w jaki sposób pomóc pacjentowi także jest niska - a to b. ważne.
                Oczywiście zapewne jest całe grono pacjentów b. zadowolonych z leczenia u tego,
                czy innego ortodonty w Krakowie. Są zadowoleni, bo są to proste przypadki wad
                zębowych, czyli jedynie stłoczenie a taką wadę leczy się b. prosto (jak dla
                mnie). Na prawdziwych wadach Ci ortodonci się wykładają ...

Btw. akurat zmieniłem jednego z wymienianych w wątku lekarzy krakowskich - nie
                leczę się u niego nie bez powodów.

• a1216 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 08.02.07, 19:34
                  Też biorę pod uwagę dr Piskorskiego z Zakopanego, ale nie mam pewności, że jest
                  faktycznie dobry. Matrix, napisz proszę czy jesteś z niego zadowolony i czy
                  można mu zaufać. Jak długo trwa u niego wizyta.
                  Naprawdę wystraszyłam się jak jedna osoba na forum napisała, iż po leczeniu u
                  dr Kapery w Krakowie było jeszcze gorzej niż przed leczeniem. Mam nadzieję, że
                  dokonam trafnego wyboru, chociaż mam wielki dylemat kogo wybrać.
                  A czy wiecie coś na temat Bożeny Wites ze Starowiślnej, Anny Zalewskiej z Oro-
                  Praxis czy Alicji Krzystyniak z Nowego Targu? Będę Wam wdzięczna za każdą
                  informację.
                  • matrix_84 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 08.02.07, 21:44
                    Hej,
                    ja do końca nie mogę ocenić dra Piskorskiego, ponieważ byłem u niego jedynie na
                    konsultacji.
                    Natomiast zrobił na mnie dobre wrażenie. Informacje które mi udzielił są
                    rzeczowe, podparte argumentami no i nie było żadnego oceniania "na oko" - dr
                    zrobił analizę cefalometryczną i dopiero się wypowiedział.

pozdrawiam
                    • a1216 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 26.02.07, 15:17
                      Cześć, czy możesz mi napisać co to jest analiza cefalometryczna? A czy coś
                      wiesz na temat ortodontki Bozeny Wites ze Starowiślnej czy Anny Zalewskiej. U
                      kogo masz zamiar podjąć leczenie, czy u kogoś w Krakowie czy jednak u
                      Piskorskiego? Będę Ci wdzieczna za każdą informację.
                      Pozdrawiam

matrix_84 napisał:

> Hej,
                      > ja do końca nie mogę ocenić dra Piskorskiego, ponieważ byłem u niego jedynie
                      na
                      > konsultacji.
                      > Natomiast zrobił na mnie dobre wrażenie. Informacje które mi udzielił są
                      > rzeczowe, podparte argumentami no i nie było żadnego oceniania "na oko" - dr
                      > zrobił analizę cefalometryczną i dopiero się wypowiedział.
                      >
                      > pozdrawiam
                      • matrix_84 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 26.02.07, 22:45
                        Analiza cefalometryczna to analiza zdjęcia RTG profilu twarzy. Ma na celu
                        zbadanie relacji szkieletu (długości, kątów) w celu stwierdzenia czy są poprawne
                        i sklasyfikowania twarzy. Istnieje wiele typów analizy cefalometrycznej wg.
                        Hasunda i Segnera, Bjorka, Steinera, etc. Jak Cię to zainteresuje, to możesz
                        poczytać więcej (ja sobie kupiłem książkę pt. "Zarys współczesnej ortodoncji"
                        pod red. dr Ireny Karłowskiej - fajna książka.

Co do leczenia, to ja na razie chwilowo zaprzestaję leczenia - mam znany już z
                        forum zgyz podwójny i na razie muszę poodpoczywać..., więc nie będę się leczył
                        chwilowo u nikogo. Jeśli zaś miałbym wybierać, to raczej kierowałbym się do dra
                        Piskorskiego.

pozdrawiam

• villemmo Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 09.02.07, 10:47
      Również szczerze ODRADZAM Klinike Chirurgii Szczekowej Uniwersytetu
      Jagiellonskiego na Montelupich jak rownież lekarzy tam pracujacych.
      • andrzejwawa1 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 09.02.07, 11:38
        Zauważcie,że najlepsi stomatolodzy w Polsce, to lekarze pracujący wyłącznie
        prywatnie .
        Miernota stomatologicznych państowych przychodni, nawet akademickich powoduje,
        ze socjalistyczne nawyki (bylejakość, pośpiech, obniżanie kosztów, nie
        wdrażanie nowoczesnych procedur,arogancki stosunek do pacjentów, itd) przenoszą
        potem do swoich prywatnych gabinetów.
        Złe nawyki, to najgorsze dziedzictwo państwowej służby zdrowia, nawet tej
        częściowo prywatnej. To zostaje głęboko w podświadomości.
    • agnigos Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 12.02.07, 16:46
      Ja polecam K. Bieniek w Centrum EuroDent (www.eurodent.com.pl).
      byłam na kilku konsultacjach u różnych ortodontów - ona pierwsza szczerze
      przyznała, że moja wada jest ciężka do leczenia - poinformowała o możliwości
      nawrotu i zaproponowała konusltację profesorską. Konsultacja jest raz na 4
      miesiące - poszłam - warto. Po co szukać u różnych ortodontów jak można usłyszeć
      coś konkretnego od prof., który ma wielotetnią praktykę. Ja wybieram się do
      niego jeszcze raz w czerwcu razem z odciskami, żeby mógł rozpisać mojej orto
      cały plan leczenia.
      • putraputra Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 26.02.07, 16:21
        agnigos napisała:

> > byłam na kilku konsultacjach u różnych ortodontów - ona pierwsza szczerze
        > przyznała, że moja wada jest ciężka do leczenia - poinformowała o możliwości
        > nawrotu i zaproponowała konusltację profesorską. Konsultacja jest raz na 4
        > miesiące - poszłam - warto. Po co szukać u różnych ortodontów jak można
        usłysze
        > ć
        > coś konkretnego od prof., który ma wielotetnią praktykę. Ja wybieram się do
        > niego jeszcze raz w czerwcu razem z odciskami, żeby mógł rozpisać mojej orto
        > cały plan leczenia.

Moja orto, nigdy w życiu nie wysłała by mnie do żadnego profesora. Jakie on
        może mieć doświadczenie w leczeniu stałymi aparatmi skoro pierwszy założył jak
        miał 50 lat? Jakoś nie wierzę w możliwości percepcji w tym wieku. A niestety
        profesorów mamy wiekowych, a nowoczesna stomatologia dotarła do nas 10 -15 lat
        temu.
        Każda wada może wrócić, żadna to nowość. A pisanie planów leczenia innemu
        lekarzowi to jakieś dziwo. Lepiej poszukaj sobie wykształconego lekarza. Bo
        taki układ, że jeden leczy a drugi mówi jak, to układ w którym nikt za to co
        robi nie bierze odpowiedzialności. Jak się coś spieprzy, to jeden powie, "to
        nie ja leczyłem", a drugi "to plan pana profesora". I zostaniesz na lodzie.
      • muza121 Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 23.06.07, 18:03
        z p.Bieniek to akurat bym nie ryzyzkowałasmile znam, wszystkim mówi że wada jest
        trudna i skomplikowana, po czym wszystkich wysysła do profesora "czecha", bo
        sama nie bardzo wie co robić.
        • pitnow Re: dobry ortodonta w Krakowie lub w okolicach? 18.08.07, 00:49
          Może ktoś był u dr Janusza Kalukina ?
          Napiszcie jaki on jest.
          • markela Tarnów 23.08.07, 23:09
            W Tarnowie dr .Toboła Marta -jedyny minus bardzo długie terminy ,ale warto próbować ,miła ,rzeczowa ,chętnie odpowiada na wszystkie pytania ,zdecydowałam się bo widziałam efekty u znajomych i ich dzieci ,wybrałam ją dla mojej córki .Wcześniej byłam u dwóch innych orto ,zmarnowałam czas i pieniądze (niemałe)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka